neděle 31. března 2013

Nedělní miniglosy č.214

Pravicoví extrémisté z celé České republiky se sjeli v Bělé pod Bezdězem, aby společně oslavili Bílou sobotu. V rozhovorech s našimi redaktory však účastníci slavnosti neskrývali své zklamání z nedostatku svátečního rozptýlení: "Těšili jsme se, že si Bílou sobotu užijeme, jako skutečné vyvrcholení Velikonočních svátků, ale popravdě řečeno, není tady bohužel nic, než národ."
-----------------------
Díky novým finančním pobídkám se do České republiky začínají vracet američtí filmaři, zvlášť poté, co se území USA rozhodl kompletně zničit severokorejský vůdce Kim Čong-un. Zatímco američtí filmaři jsou již prakticky všichni v Praze, příjezd amerických filmařek se očekává až po Velikonočním pondělí, protože se feministické odborové kruhy pracovnic v kinematografii obávají, aby finanční pobídky nebyly v tomto případě doprovázeny ryze fyzickými pobídkami pomlázkou.
 
-----------------------
Evropská unie dohodla s Kyprem konečné podmínky čerpání balíčku finanční pomoci. Jak prohlásili po jednání evropští vyjednavači, podařilo se domluvit elegantní řešení, díky němuž nikdo ze střadatelů o nic ze svých vkladů nepřijde. Všechny kyperské firmy i soukromé osoby ovšem získají asi 90% svých vkladů v lízátkách, přičemž se očekává, že v oběhu se ocitnou hlavně lízátka v nominálech 50 000, 100 000 a 250 000 euro.
-----------------------
Od příštího roku má být přechod na letní čas v kompetenci krajů. Jako poslední dobou při každé příležitosti došlo k výrazné polarizaci názorů mezi Moravou a českými kraji: Zatímco Moravané si pravděpodobně letní čas ponechají beze změny, poživačná Praha a další české kraje si chtějí užívat letního času i během zimy. Výjimkou by měl být Karlovarský kraj, který bude moct konečně oficiálně přejít na čas moskevský.
-----------------------
Zajímavý pokus učinili pracovníci odboru přísloví Ústavu pro jazyk český, kteří nakoupili z evropských dotací od svých kolegů z jihoevropských zemí aktuálně dostupné vlaštovky obecné, a když je všechny během letošních svátků jara vypustili na Václavském náměstí, zjistili, že ani dvacet šest vlaštovek jaro nedělá.

Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech dva předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Nedělní miniglosy č.200 (výběr Nedělních miniglos z čísel 101 až 199)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.