pátek 29. března 2013

Květinový pozdrav z Japonska

Pravidelní a dlouhodobí čtenáři tohoto blogu vědí, že mám posledních pár let slabost pro Japonsko. Když jsem přemýšlel, jak podpořit dnešní den, který je pro mne v mnohém důležitý, i když sám ho prožiju nezasvěceným pohledem úplně stejně obyčejně jako každý jiný pracovní pátek na přelomu zimy a jara, rozhodl jsem se, že podpořit ho květinou nemůže být špatně. Tím spíše květinou z takové dálky, jako je Země vycházejícího slunce. Ve svém japonském fotoarchivu jsem našel čtyři velmi odlišné záběry japonských rostlin, které se k sobě možná příliš nehodí barevně a pokud jde o typ rostlin, přesto si dovolím říct, že se k sobě velmi dobře hodí tím, co mohou pro dnešní den symbolizovat:
 

Ať tedy květina na prvním obrázku symbolizuje krásu, barvu, lehkost, eleganci a šarm.

Barevný plevel v rýžovém poli, lázně Kurokawa Onsen, Kjúšú.
 

Ať druhá květinka symbolizuje vytrvalost, nenápadnou krásu a harmonii a také schopnost decentně barevně zářit i v jinak celkem nehostinných podmínkách.

Drobná vysokohorská květina rostoucí na úbočí nejvyšší hory a symbolu Japonska - Fudžisan, výška cca 2450 metrů nad mořem.
 


Ať třetí rostlina symbolizuje neuvěřitelnou odolnost, sílu, vytrvalost, touhu po životě a neustálou chuť poprat se se vším, co by si troufalo náš život omezovat.

Jeden z mnoha trsů rostliny, která přežívá v nejvyšších partiích nejvyšší hory Japonska - Fudžisan, tato fotka je z výšky cca 3200 metrů nad mořem.
 


A nechť čtvrtá rostlina symbolizuje radost, štěstí a dostatek, stejně jako skutečnost, že jsme pod nepřetržitou ochranou dobrých božstev.

Detail rýže, rýžové pole uprostřed lázní Kurokawa Onsen, Kjúšú.
 

Napohled jde dnes jen o další obyčejný den na pomezí zimy a jara. Ale i takový den může být pro někoho mimořádně důležitý pro další život, a je-li navíc takový člověk zároveň důležitý pro nás, za upřímné popřání na dálku to určitě stojí. Snad symbolická síla z velké dálky importovaných rostlin napomůže k tomu, aby to byl den ve všech ohledech šťastný, den, který přinese jen dobré věci a který naopak ty špatné a nezdravé dokáže odsunout navždy do historie a do nepříjemných sice, ale naštěstí stále vzdálenějších vzpomínek.

Tak ať v ten dnešní Velký pátek vydá tradičně se otevírající země všem báječným lidem své největší a nejdůležitější poklady.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.