pátek 10. února 2023

Zápisky z čerstvě popsaného sešitu - 5. (a závěrečná) část

V době od srpna do prosince jsem zdejší návštěvníky nechal celkem čtyřikrát nakouknout do stránek svého zatím posledního popsaného ášestkového zápisníku, (zde přikládám odkaz na první část, zde na druhou část, zde na třetí část a zde na čtvrtou část), který mám téměř za všech okolností při sobě (teď už zase nový), abych si mohl poznamenat zajímavé myšlenky z knížek, které čtu, záznamy snů, citáty, okamžité nápady, které nechci zapomenout, třeba verš básničky nebo příhodný název pro fotku. Dnes máme před sebou pátý a závěrečný díl. Opět jsem vybral namátkou a bez pevnější struktury pár zápisků - tentokrát z poslední části od listopadu 2021 do srpna 2022. A jako obyčejně jsem sám zvědav, které kousky poslouží s odstupem k pobavení a které spíš k zamyšlení. 

Život básníka je jen jakousi podivuhodnou milostí neskončeného dětství.      (Petr Havel)

Kázání provází úsměvem!     (poznámka v kárné knize žáka 1. třídy Josefa Vinkláře)

Láska je zlaté světélkování krve.         (Knut Hamsun)    
 
Zázraky prostě nesnášejí, aby se jim člověk divil.         (Pavel Juráček)
 
Buď někdo vidí, co se má fotit, anebo nevidí. Když to vidí, tak to uvidí i bez aparátu, tím aparátem to jenom sdělí. to je jako když má někdo myšlenky a píše je. Píše to, co už měl dřív, než vzal pero do ruky. Kdežto někdo může mít v každé ruce pět per a když nemá myšlenky, tak nemá co sdělovat. A s fotografií je to taky tak.       (Miroslav Horníček)
 
To je tak nádhernej film, že by ho musel zakázat i Dubček!      (režisér František Vláčil o filmu Pavla Juráčka Případ pro začínajícího kata)
 
Jednou to musí špatně skončit. JEDNOU - to není teď, to je někdy jindy, bůhví kdy...        (Pavel Juráček - Deníky)
 
Nuly se, bohudík, nemůžou množit dělením.        (Dobřichovice, 11.2.22) 

Nastane-li útěk odsouzeného v okamžiku, kdy popravní dělo bylo již nabito, dlužno popraviti někoho jiného, aby náboj nepřišel nazmar. Není-li odsouzence, nutno sáhnouti k justičnímu omylu, pokud ovšem se někdo k popravě dobrovolně nepřihlásí.    (Voskovec + Werich - Fata morgána, prosinec 1929)
 
Lidé velmi snadno podlehnou dvěma lákavým myšlenkám: Že je jim ubližováno a že si zaslouží víc, než mají.         (Praha 23.3.22.)

Pán slíbí kožich a už jen to slovo zahřeje.        (ruské přísloví cituje ve své knize Zdeněk Štěpánek)
 
Takové to mezi lidmi je: Člověk malý a mdlého rozumu se často cítí dotčen. Brání se všemu, co nechápe, tuší v tom nebezpečí, osten namířený proti vlastní cti, a snaží se svými obavami a dotčeností nakazit i druhé. Co nejvíce druhých. Není rád sám v tom pocitu a volá na poplach, potřebuje se utvrdit, být utvrzován, být v houfu stejně nechápavých, stejně rozhorlených, stejně horlících.   (Miroslav Horníček)
 
Název fotky je vždycky autorskou intervencí do čistě obrazového prostoru.         (Dobřichovice, 31.5.22)
 
Fotíte-li lidi v barvě, fotíte jejich šaty. Když je ale fotíte černobíle, fotíte jejich duše.         (Ted Grant)
 
Sen Broumov, ráno 24.června 2022: Nějakým nedopatřením jsem postoupil do 2.kola prezidentské volby a pomalu mi docházelo, že druhou finalistku z nějakého důvodu hravě porazím, takže na mě v tu chvíli dolehla celá ta hrůza, že nejspíš budu muset být prezidentem a už se z toho nedá nijak vystoupit a odejít se ctí.
 
Chtít zachytit prchavé zrcadlové obrázky jest věcí nejen nemožnou, ale současně i rouháním se Bohu. Člověk je stvořen k obrazu božímu a boží obraz nemůže být zachycen žádným lidským strojem.           (Leipziger Anzeige 1839)
 
Vzal jsem si modelku, ale nesplňovala bohužel obecné očekávání povrchnosti.     (TV Endeavour Morse) 
 
Kupujte hřebeny. Nastala všivá doba.         (jedno z hesel v Praze 21. srpna 1968) 
 
Kolaborovat budeme všichni. Ale nevím, proč bych měl být první a nechat po sobě plivat lidmi, kteří ještě nebyli o kolaboraci požádáni. Pak budou taky, ale já už budu poplivanej.   (Zdeněk Podskalský, diář 1969)

Zkamenělý měkkýš v expozici vykopávek: Strašný osud, když někdo, jehož posláním v přírodě je být měkký, se po smrti vystavuje jako zkamenělina.        (Zdeněk Podskalský, diář 1973)

Každý správný příběh se musí pokazit, než se zase zlepší.         (Geoffrey Rush, MFF Karlovy Vary)
 

22 komentářů:

  1. Dělení nul sice v matematice možné není, leč v praktickém životě se množí mnohdy geometrickou řadou. Řekla bych že právě nuly se množí velmi dobře a velmi nadšeně. K tomu malému mdlému člověku. Pan Horníček byl velký vizionář, protože v době prezidentských voleb tato vlastnost vyplula na povrch. A evidentně lidé jako AB a jeho nohsledi se v tomto inspirovali a dovedli tuto vlastnost k dokonalosti jako svou zbraň i snahu získávat si hlasy právě takových lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Typové povahy lidí se zas tak nemění, mění se jen to, za jakých vnějších podmínek a jakými nástroji se mohou uplatňovat.

      Vymazat
    2. K řešení neurčitých výrazů typu 0/0 a nekonečno/nekonečno se využívá l'Hospitalovo pravidlo.

      Vymazat
  2. Pekne citaty opet...Take se mi behem tahanic s prvni pohavkovskou volbou r2003 zdalo, ze jsem sel vyridit nejakou malickost do parlamentu a byl zvilen prezidentem...Mel jsem z toho obavy, nebot jsem nevedel co msm delat...Tu se ptihlasila jedns lidovecka poslankyne svtechnickou pripiminkou, ze mi jeste nebylo ctyricet...a bylo po ptakach i v tom snu....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vida: Prezidentů jak naseto! Ještěže ty lidovce máme! :-)

      Vymazat
  3. Lezarts

    Všechny vytesat do kamene!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by pak byl z malého zápisníčku kamenolom! :-)

      Vymazat
  4. Poslední citát shrnuje opravdu velké množství literární teorie :-) A jako prototypickému měkkýši se mi opravdu moc líbí předposlední zápisek. Tak doufám, že neskončím podobně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, mně se právě líbí, jak je všeobjímající a přitom stručný :-).

      Vymazat
  5. Krásně jsem si početla a zavzpomínala, že jsem si v mládí opisovala citáty, Nedávno jsem na ten malý sešitek narazila. Ovšem většinou to byly citáty o lásce. Romantická duše, která si pilně zapisovala před více než padesáti lety. A kde je teď?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však ona tam bude, duše se neztrácí. Určitě platí nějaký - byť dosud empiricky neprokázaný - zákon zachování duše :-).

      Vymazat
  6. Přiznám se, kdysi jsem brala M. Horníčka hlavně jako baviče, ale co citát, to perla.

    A za mě - já bych tuto rubriku úplně neuzavírala, až popíšeš sešit další, šup sem s výběrem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popsání jednoho sešitu mi zabere 2-3 roky, tak uvidíme, jestli tou dobou bude ještě tenhle blog existovat.

      Vymazat
  7. Nuly se, bohudík, nemůžou množit dělením.
    Offšem 0 : 0 znamená plichtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jednou jsem někde v nějakých ajtý hláškách zaslechl:
      "Někdy je ta nula tak veliká, že je to malá jednička"

      Vymazat
    2. Ano, to je jako "lepší pětka" ve škole :-).

      Vymazat
  8. Vylosované zápisky jsou velmi vydařené. Mnohé vyprovokovaly současně úsměv i zamyšlení. Třeba o modelce nebo o náhradě za odsouzence. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V těch původních textech V+W je toho spousta, nápady ti dva rozhazovali plnými hrstmi. Takové šikovné "popravní dělo" by jistě přivítal i Juráčkův kat začátečník :-).

      Vymazat
  9. U citátu Zdeňka Podskalského o kolaboraci si tak představuji, jaká atmosféra musela být při podpisování Anticharty, kdo se hrnul dopředu a "šel s dobou", kdo se krčil strachy a doma se pak opil apod.
    Náhradníky za uprchlé odsouzence by mohli dobrovolně zastat lidi s myšlenkou na eutanázii, pokud tedy skon dělovou salvou by jim vyhovoval.

    OdpovědětVymazat
  10. Míra
    Zápisky opět potěšily. Třeba modelka... Našel jsem něco i ve svých zápiscích:
    "Jako ryba ve vodě se Putin cítí i na ledě"(TV NOVA 20.8.2018)

    OdpovědětVymazat
  11. Skvělý! :)
    Zrovna nedávno jsem si na tvé zápisky vzpomněla při jedné filmové hlášce - "Chčijou nám na hlavu a ani se to nesnaží maskovat za déšť" :).

    OdpovědětVymazat
  12. Jaj, ten mekkys! Puvabne. Uplne jsem si predstavila ten vnitrni mekky nesouhlas s posmrtnou ztuhlosti:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.