neděle 27. listopadu 2022

Nedělní miniglosy č.664

Tento víkend u mne zaplnily různé podoby kultury: V pátek večer jsem byl svědkem nové premiéry v Divadle Kámen, která má název 2024: Julie a Winston a byla inspirována Orwellovým románem 1984. V sobotu odpoledne jsem měl možnost se skupinou kolem Pražských domů absolvovat další vycházku Novým Městem, tentokrát ulicemi Růžová a Opletalova. No a sobotní večer byl pro mě úplně specifickým zážitkem, protože jsem zažil moc zajímavé posezení v netradiční společnosti oživlých literárních postav, které vystoupily z knihy Petra Motýla Tenkrát u Terflerů, obklopily mě u hospodského stolu a bylo to s nimi příjemné večerní popovídání u piva. Neděle, věřím, nasazenou víkendovou kulturní laťku neshodí, protože jsou tu tradiční Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a je zdejším návštěvníkům nedělním společníkem už víc než 13 a půl roku. Vítám vás srdečně u jejich už 664. čísla.

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu zveřejnil opět dva nové články: Nejprve jsem vám představil svůj prozatím největší mezinárodní fotografický úspěch v článku ND Awards 2022 - fotosoutěž, se kterou jsme si "sedli".  Druhý článek byl vlastně malou pozvánkou na výstavu ve Valdštejnské jízdárně Alfons Mucha - rodinná sbírka, která byla prodloužena až do konce roku. Z minulého týdne ještě jednou připomenu článek o jedné "pražské drobnůstce" s názvem Přetesaná Republika v Růžové ulici. Z hlubokého blogového archivu jsem tentokrát povytáhl vzpomínku O bedně plné peněz - o tom, kterak z maličkatého zárodku pravdy dokáže vyrůst i zjevná a likvidační lež, která se - když se to s ní umí - snadno promění ve sdílenou odsuzující fámu dokonce i bez laskavé pomoci moderních sociálních sítí.
 
Příští týden se nejspíš ještě v jedné reflexi vrátím k minulému "zázračnému víkendu" a jestli k tomu přidám ještě něco, to se teprve uvidí, protože kalendář bude celkem nabitý událostmi. Vám všem samozřejmě přeji požehnaný začátek adventu, který letos odstartoval v nejdřívějším možném termínu. Pěkně se rozlučte s listopadem a (nejpozději) na začátku prosince při dalším vydání Nedělních miniglos se těším na shledanou. Ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

S nedostatkem vody na holinách s udusanou půdou po kůrovcové kalamitě bojují v Beskydech speciální kypřicí bagry, které dokážou lesní půdu ošetřit s kypřicím výkonem několika tisíc krtků. Že jde o velmi kvalitní náhradu tradičních postupů, je vidět i na skutečnosti, že pražské tvůrčí studio Sestry v triku připravuje pro televizní večerníčky animované pohádky Jak bagr k pneumatikám přišel a Bagřík a lízátko.
----------------------
Miliardář a geniální matematik Karel Janeček si nejspíš špatně spočítal získané podpisy občanů pro svou prezidentskou kandidaturu, takže místo avizovaných 73 tisíc jich bylo ministerstvem vnitra uznáno pouhých 48 tisíc, což k řádné kandidatuře nestačí. "To víte, my miliardáři jsme logicky zvyklí počítat v miliardách a nějaké drobné tisíce jsou hluboko pod naši rozlišovací schopnost, tak jsem radši vše nechal na specialistech; zatím to vypadá, že hned na vstupu selhal dosud zcela spolehlivý robot Emil, jehož algoritmus při práci s podpisovými archy občas místo prostého sčítání násobil a umocňoval," řekl Nedělním miniglosám Janečkův digitální tiskový klon, protože sám matematik byl na tak dlouhou větu příliš zaneprázdněn. Andrej Babiš rozhodně popřel kuloární informace, že by se jako konkurent v prezidentské volbě pokoušel robota Emila jakkoli ovlivnit, jedině snad, že by měl zase svůj tradiční záchvat stranické loajality Jaroslav Faltýnek, který je ale dospělý a svéprávný, a smí si tak dělat, co uzná za vhodné. 
----------------------
Experti na bytovou otázku předpovídají, že v blízké budoucnosti nastane hromadné stěhování českého obyvatelstva. Horský bača, kterého si jako strategického poradce letos najala Poslanecká sněmovna, se totiž na uzavřeném zasedání poslaneckých klubů měl vyjádřit, že nastává zima a je dobrým zvykem, že na zimu každý dobrý hospodář zažene své ovce do vyhrazených zimovišť.
---------------------- 
Maďarský premiér Viktor Orbán pobouřil představitele několika evropských států tím, že se na veřejnosti objevil se šálou, na níž byla znázorněna mapa tzv. Velkého Maďarska, zahrnující i některé oblasti na území sousedních zemí. Orbán se ovšem brání, že inspirací mu byla šála pražského primátora Hřiba, na níž je znázorněna tzv. Velká Praha. 
---------------------- 
Armádní experti NATO se shodují v tom, že Rusko nejspíš začíná mít na území Ukrajiny problémy s množstvím dostupných zbraní pro tamější frontu. Usuzují tak především z toho, že ruské dělostřelectvo na několika místech nasadilo místo běžných děl děla sněhová, která k nelibosti ruských milovníků lyžování přesunulo z tradičních lyžařských středisek v ruských horách, a Ukrajině se je navíc pokoušelo úlisně prezentovat jako přátelský dar charakteru trojského koně tradiční dobrosrdečnou ruskou formulací Éto váše dělo.
----------------------  
Při krátkém vzácném dešti se v dějišti fotbalového mistrovství světa v kataru objevila na chvíli duha. Místní pořádkové síly, které dohlížejí na to, aby nikdo z fotbalistů a z hostů šampionátu nepoužil duhovou symboliku, duhu střelhbitě rozehnala a místo ní povolala na místo mnohem obvyklejší a pro úřady přijatelnější pohotovostní písečnou bouři.
----------------------
Premiér Fiala s místopředsedou vlády Jurečkou na tiskové konferenci k obsazení postu ministra životního prostředí rozhodně popřeli fámu, že Českou republiku čeká v zimě hlad, protože to podle prozatímních odhadů bude přinejhorším Hladík.
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

16 komentářů:

  1. Pred duhou dali prednost tradiční fata morgane...Za vsak byla vyhodnocena zase jako nekale matení soupeřů...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je-li soupeř opravdovým soupeřem, každé jeho matení je kalé :-).

      Vymazat
  2. S jmenováním Hladíka ministrem se vytvořila zajímavá situace, podle Jurečky se nic nezměnilo na tom, aby mohl být jmenován, podle Fialy se nic nezměnilo v potřebném odstranění pochybností jej jmenovat. A pan Hladík je už trochu nervózní, v Brně chtěl být primátorem, proto se trhl od ODS, po slabém volebním výsledku z toho však nic nebylo, ani velká kytice pro Vaňkovou, od které se předtím distancoval, nepomohla k pěkné funkci, a tak už dva měsíce živoří v roli řadového zastupitele.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stejnou zkratku ODS používá i anarchistická skupina Opravdu dobré squatty :-).

      Vymazat
  3. Chudák Karel, a to do té kampaně vložil tolik peněz a nadějí! Možná jsou jeho voliči až moc roztříštěné osobnosti s mnoha zájmy - ale při přepočtu jejich alter ega neobstála jako samostatné jednotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taková škoda. Mohli jsme mít v Dobřichovicích prezidenta :-).

      Vymazat
  4. Jen jestli by záchvaty stranické loajality neměly být regulérní diagnóza! A duha mě moc pobavila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, chtělo by to vždycky přikurtovat, dokud záchvat nepřejde :-).

      Vymazat
  5. TlusŤjoch
    Ad#7) To Fialovo prohlášení je kamufláž. Slovo "Hladík" není odvozeno od podstatného jména "hlad", ale od slovesa "hladit". Ten dobrý muž bude ministrem, aby (za)hladil, co je potřeba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jsem se přeslechl a měl to být Pražský hradík.

      Vymazat
  6. Lezarts

    Všechny glosy = přesná trefa!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro Nedělní miniglosy v principu platí staré české úsloví: Střílel na lišku, trefil Maryšku :-).

      Vymazat
  7. Hladík mě opravdu velice pobavil, ale na paty mu šlapala sněhová děla :D.

    OdpovědětVymazat
  8. Dnes jsem si přečetla hodně tvých komentářů i miniglos, jsou to většinou moudra, i když jsou prezentována jako glosy. Člověk se diví, kam na takové nápady chodíš. Ale jsi blíž pramenům, takže ti přeji do dalších "miniglos" šťavnaté nápady, jak dění u nás vtipně a často objevně glosovat.
    Přeji klidnou druhou adventní neděli a děkuji za možnost si počíst hodně mouder ;-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a taky přeji krásnou adventní neděli. Teď právě usedám v kavárně k dalším nedělním miniglosám a zatím vůbec netuším, o čem budu psát, tak jsem sám natěšený, co z toho asi dneska vyjde :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.