neděle 13. listopadu 2022

Nedělní miniglosy č.662

Sice jsem pořád ještě nezačal topnou sezónu, protože teď teprve poklesly teploty v mém obýváku trvale pod 20 stupňů, ale protože teploty babího léta jsou venku už nejspíš definitivně pryč, už už to vypadá, že příští týden budu muset některý z večerů podpálit to, co jsem si připravil do krbu prozíravě už v létě. Rána jsou - zvlášť u nás poblíž řeky - utopená v mlze a snad se mi v některém z těch rán podaří dorazit s foťákem i do zamlžené Prahy, což byste i zde na blogu nejspíš nějak pocítili :-). Tak jen věřím, že se vám v listopadové mlze neztratí i tradiční Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a je zdejším návštěvníkům nedělním společníkem už víc než 13 a půl roku.

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu zveřejnil dva nové články: V tom prvním jsem ukázal, jak vypadá fotografova Jedna velká radost, když si někdo nejen koupí fotky do svého bytu, ale dokonce pošle ukázku, jak to po instalaci fotek v takovém bytě vypadá. V reportáži Černobílé obrázky z podzimní barevné Prahy jsem vám pro změnu zkusil zprostředkovat ne úplně tradiční černobílou poetiku těch pražských míst, která jsem si prošel o nedávném státním svátku v mylném domnění, že budu fotit barvy podzimu. Fotografická Výstava v krásném pařížském "doupěti" jménem Espace Beaurepaire, kde jsem měl i svou Medovou řeku,  již byla ukončena, tak z minulého týdne aspoň ještě jednou připomenu článek O dvou rozhovorech, glosující téma telefonování v prostředcích hromadné dopravy. A z hlubokého blogového archivu tentokrát povytáhnu 13 let starý článek O nesmrtelné mrtvole, který získal svůj námět při mé tehdejší návštěvě žižkovského památníku a v neveselé vzpomínce na tzv. "prvního dělnického prezidenta".
 
Když to dobře dopadne, rád bych pro vás příští týden připravil zase jednu "pražskou drobnůstku". Zatím se mi o ní nepodařilo sehnat všechny informace, které bych v článku rád měl, tak uvidíme, jestli se mi to ještě povede. Zatím přeji všem zdejším pravidelným, občasným i náhodným návštěvníkům další podzimní týden se státním svátkem. Ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

Vzhledem k sílícím inflačním tlakům se stále více firem uchyluje ke zmenšování a zlehčování svých výrobků, aby bylo možné udržet současné ceny a přitom neprodělat. Po další vlně zlehčení čokolád a čokoládových tyčinek začínají své zboží zlehčovat i pekaři, takže zlehčit mají - nejlépe při zachování stejného objemu - i rohlíky. Na resortní tiskové konferenci v severočeském Dubí potvrdili provozovatelé nočních klubů, že ještě zlehčit mají od Nového roku i již tak dost lehké ženy. Naopak další zlehčování vyloučili výrobci tavených sýrových trojúhelníčků, kteří chtějí s inflací bojovat tak, že nabídnou zákazníkům za stejnou cenu místo trojúhelníčků dvojúhelníčky.
----------------------
Prezident Miloš Zeman poté, co po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu zcela otočil ve svém do té doby až patolízalském vztahu k Rusku, nyní oznámil, že ve zbytku svého volebního období se chce soustředit na odstranění nepochopitelných a ostudných bezpečnostních kontrol na přístupech k Pražskému hradu. Do března, kdy bude prezident ve funkci vystřídán nově zvoleným nástupcem, plánuje Miloš Zeman ještě důsledně prošetřit, kdo celou dobu brání zaslouženému povýšení ředitele BIS Michala Koudelky na generála a jak je možné, že tak exponovanou funkci, jakou je hradní kancléř, mohl Vratislav Mynář vykonávat tolik let - považte - bez náležité bezpečnostní prověrky!
----------------------
Ústavní soud zamítl stížnost skupiny nemajetných učitelů fyziky proti zvyšujícím se cenám energií. Soud ve zdůvodnění svého rozsudku uznal argument, že i nadále platí zákon zachování energie, ale nenašel v něm bohužel žádný paragraf, který by bylo možné vztáhnout i na její ceny. Zároveň soud vytkl stěžovatelům, že svým nejspíš dobře míněným podáním vyvolali zbytečné tření.
---------------------- 
Zdravotničtí experti - poté, co již dříve uznali, že nemoc covid-19 se v současné podobě obejde bez očkování i bez roušek a respirátorů - prosazují nově, že nemoc se obejde i bez izolace nemocného, a vše nasvědčuje tomu, že se v budoucnu obejde dokonce i zcela bez viru.
---------------------- 
V areálu augustiniánského opatství v Brně byl v místech, kde zakladatel genetiky Johann Gregor Mendel ve svém původním skleníku prováděl své posléze slavné pokusy s křížením hrachu, otevřen nový skleník jako výsledek projektu, který dohromady stál téměř 50 miliónů korun. Sám vědec se k tomu skrze stoleček na spiritistické seanci vyjádřil, že je opravdu moc rád, že mohl ve skleníku pracovat už v polovině 19. století, protože jak to vypadá, ve 21. století by si jeho - byť ne právě chudý - řád nemohl skleník dovolit.
----------------------  
Obyvatelé 32. volebního obvodu v americkém státě Pensyvánie vybrali ve volbách jako svého zástupce do státního zákonodárného orgánu demokrata Anthonyho DeLucu, který ale v říjnu zemřel. Voliči teď odmítají přijít k dodatečným mimořádným volbám s odůvodněním, že DeLuca dostal v řádných volbách mandát od 85% voličů (!) a jedním z důvodů tak vysoké výhry je bezesporu skutečnost, že voliči v jeho případě mají jistotu, že jim nebude nikdy lhát a nebude pracovat proti jejich zájmům, na což se v případě živých politiků spolehnout nedá.
----------------------
Nečekané pozvání do Vatikánu obdržel podle dosud nepotvrzených informací autor postavy Rudy Pivrnce a populární český kreslíř Petr Urban. Nedělní miniglosy se domnívají, že překvapivé pozvání souvisí s plánovanou návštěvou maďarského předsedy vlády v Římě, při jejíž příležitosti papež zamýšlí udělit z ústřední lodžie svatopetrské baziliky speciální požehnání Urbán et Orbán.

 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

18 komentářů:

  1. Naštěstí máme v Maďarsku sveho agenta ve vysoké funkci, naším člověkem v Budapešti je agentka Nováková ve funkci prezidenta...Pokud navic nahradi.Urban Orbána, budeme tam mit vše pod kontrolou..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenom abychom pak Rudovi Pivrncovi v maďarštině ještě rozuměli :-).

      Vymazat
  2. Tentokrát jsem při čtení spíš tak smutně pokyvovala hlavou, ale pak jsme došla k Urbán et Orbán a ten záchvat smíchu trval snad několik minut :-) Boží! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od začátku bylo tentokrát jasné, že "Urbán et Orbán" musí přijít na řadu až úplně na konec :-).

      Vymazat
  3. Zákon zachování ceny by se dnes docela hodil, ale v ekonomice je tolik neznámých, že i "účetnický zákon má dáti - dal" podléhá turbulencím :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K účetnickému "má dáti - dal" dodával můj kamarád "nechce dáti - musí".

      Vymazat
    2. Na každou řádnou turbulenci je zapotřebí energie, tak se obávám, že na turbulence si taky připlatíme.

      Vymazat
  4. Ad #1) I ultralehká powerbanka bude jako peříčko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na druhou stranu, odborníci na letectví varují, že prý mají ztěžknout ultralighty.

      Vymazat
  5. Lezarts

    A Covid zjistil, že by se obešel bez poslanců😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Covid na snahu napadnout poslance rezignoval, když se doslechl, že mají imunitu a navíc mu je sněmovna nevydá.

      Vymazat
  6. Dostaly mne zmenšované a zlehčované výrobky. Bylo by třeba přehodnotit (Stanjura nebo Sikela) a ulehčit práci nejstaršímu řemeslu u nás i ve světě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Básník by řekl: Stanu se lehčím a ještě lehčím... .-)

      Vymazat
  7. My si zase dnes s kolegyní uvědomily, že příští neděle je první adventní, a zhrozily se, že jsme to trochu podcenily a že máme na adventní výzdobu nějak málo času. Ten teplý a slunečný podzim nás dost namlsal a zmátl :).

    Urbán je boží! :D

    OdpovědětVymazat
  8. Ad 1) No prosím, všude samé zlehčování situace, jen u nás v podniku jsme zase 100 let za opicemi a inflace neinflace vyrábíme teď pro obchodní řetezec několik tisíc snad nejtěžších světel, co máme v nabídce.

    Ad 4) Celý víkend mi bylo nějak divně, tak jsem si dnes ráno udělala domácí test a vyšly mi dvě čárky. Volala jsem šéfovi, ať se mnou dnes nepočítá, že mám asi covid a jestli mám s tím obtěžovat lékaře. Na to on, že ne, že si mám odpočinout a až mi bude líp, přijít rovnou zpátky do práce. Takže se nemoc nejspíš obejde i bez doktorů...



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To platí obecně: Nemoc se bez doktorů obejde ale oni bez ní ne.

      Vymazat
  9. Mistr Urban by snad při návštěvě mohl nějakou speciální freskou uctít a kulturně obohatit i místní katedrálu;) Ostatně v českých pivních chrámech je jeho tvorba často vidět na baru za pípou, oltářem každé správné pivní baziliky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Představuju si, jak pod takovou freskou proudí davy turistů z celého světa a dílo získává záštitu UNESCO :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.