neděle 6. listopadu 2022

Nedělní miniglosy č.661

Ani jsme se nenadáli a už je zase v pět hodin odpoledne tma. Úřady nám vrátily na jaře vypůjčenou - pohříchu v současném období vysoké inflace bezúročně - hodinu letního času, takže u nás zase zavládl přirozený čas středoevropský. Na čas (i načas). Pokud věnujete dlouhé podzimní a zimní večery mimo jiné i četbě, máte tedy každý den prodlouženou šanci přečíst si tradiční Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a je zdejším návštěvníkům nedělním společníkem už víc než 13 a půl roku.

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu stihl zveřejnit jediný článek na v autobusu na vlastní ucho "oposlechnuté" téma telefonování v prostředcích hromadné dopravy s názvem O dvou rozhovorech. Jinak celý tento týden probíhala v Paříži fotografická Výstava v krásném pařížském doupěti jménem Espace Beaurepaire, kde byla do dnešního večera společně s dalšími oceněnými fotografiemi z letošního ročníku mezinárodní fotografické soutěže Prix de la photographie Paris k vidění i moje "stříbrná" Medová řeka. Protože je podzim v plném proudu, z dřívějšího období ještě jednou připomenu básničku Podzimní naděje. A z hlubokého blogového archivu tentokrát povytáhnu 10 let starý článek, který má (jako jeden ze dvou zde na blogu) název delší než obsah: Astronomicko - erotické haiku zdatného krasobruslaře :-).
 
Tentokrát jsem se nestihl v týdnu dostat k fotkám ze státním svátkem prodlouženého víkendu, ale protože, myslím, v ty dny vzniklo pár celkem zajímavých obrázků, rád bych to co nejdříve napravil. Vždyť co je to za pořádky, když do mezinárodní fotosoutěže odejdou i dvě fotky, které se ještě ani nestihly objevit na blogu, byť určitou polehčující okolností je mi snad skutečnost, že jsou teprve týden staré a soutěž měla včera večer svou roční uzávěrku :-). Zatím přeji všem zdejším pravidelným, občasným i náhodným návštěvníkům další vydařený a barevný podzimní týden. Ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

Do práce se po fingované covidové nákaze postupně vracejí ti politici, kteří neměli o státním svátku takové štěstí jako někteří představitelé TOP09 a dostali pozvánku na Pražský hrad na slavnostní předávání státních vyznamenání, kterému se ovšem chtěli z různých důvodů vyhnout a předstírání covidu jim připadlo nejdůstojnější a nejméně nápadné. Náhradu za ušlý zisk zároveň nárokují někteří podnikavější žáci základních škol v okolí Parlamentu, kteří v letech před covidem prodávali politikům ze stejného důvodu za slušnou cenu školní vši, což ale ve stále zavšivenějším prostředí české politiky přestalo být akceptovatelným důvodem nepřítomnosti na slavnostním hradním ceremoniálu.
----------------------
Miliardář Elon Musk hned po převzetí sociální sítě Twitter oznámil, že propustí asi polovinu zaměstnanců firmy. Zároveň ale rezolutně popřel, že by výpověď dostal i modrý ptáček, kterého má Twitter ve znaku, protože ptáček ve skutečnosti ukončil svůj pracovní poměr ve firmě dohodou.
----------------------
Podle některých příspěvků, které se objevily na sociálních sítích, není pravda, že se na hlavním nádraží v Praze objevily vlajky s hákovými kříži kvůli natáčení historického filmu o Nicolasu Wintonovi, ale je to prý speciální uvítací výzdoba kvůli příjezdu ukrajinských uprchlíků. Barrandovská produkce se teď bojí vyzdobit kvůli natáčení filmu z normalizačních let část Václavského náměstí rudými prapory a dobovými hesly, aby se v ulicích spontánně neobjevili v Blaníku doposud spokojeně podřimující členové lidových milicí, kteří se podle komunistické legendy mají probudit, až bude nejhrdějším facebookovým absolventům vysoké školy života nejhůř.
----------------------
Správa sociálního zabezpečení letos vyřizuje enormní počet žádostí o předčasný důchod. Aby se zmenšily fronty na úředních podatelnách, ČSSZ upozorňuje i na možnost zaslat žádost poštou, byť zároveň poukazuje na určité riziko, že než žádost na úřad dojde, z předčasného důchodu už může být důchod normální, takže žádost v takovém případě bude muset být zamítnuta. 
----------------------
Předseda Hnutí ANO Andrej Babiš bude nakonec po určitých peripetiích přece jen oficiálně kandidovat na post prezidenta České republiky. "Mám přirozenou schopnost lidi sjednocovat a když mě k tomu soud donutí, jsem schopen se omluvit i svému názorovému oponentovi, který je za to, že proti mně demonstruje, placen," odpověděl nový prezidentský kandidát smířlivě v rozhovoru pro Nedělní miniglosy na otázku, v čem je lepší než jiní kandidáti. Zároveň potvrdil, že jeho prezidentská fotografie nebude s pávem, ale vzhledem k neobyčejným kvalitám jejího žaludku, kterých si osobně velice cení, preferuje kachnu.
---------------------- 
Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela odmítl opoziční výtku, že je na drsné vyjednávání o cenách energií v současném nemilosrdném světě příliš měkký, a na tiskové konferenci ukázal vyplněnou a vlastnoručně podepsanou úřední žádost o zařazení mezi vyjmenovaná slova po "s".
---------------------- 
Místo dlouho připravované daně z mimořádných příjmů schválila nakonec Poslanecká sněmovna překvapivě zavedení daně z mimořádných ztrát, která by po kontrolních propočtech ekonomických expertů měla ve výsledku přinést do státního rozpočtu asi dvacetkrát víc peněz.

 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

21 komentářů:

  1. Jdu si poslat tu žádost o důchod. Do té doby to musí zvládnout doručit i Česká pošta :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych takovou instituci nepodceňoval. Její vnitřní rezervy jsou v tomto směru nedozírné :-).

      Vymazat
  2. Přežili jsme nakone jiné veci, přežijem když i nedej přírodo se na a nás bude příštích pět let z Hradu křenit a svymi proslovy nás bavit Andrej Babiš....ale to snad prece jenom ne..

    OdpovědětVymazat
  3. Konečně si miniglosy zase můžu číst v neděli! Až se mi bude po Austrálii příliš stýskat, musím to připočíst jako významné plus toho, že jsem tady :-)
    Důchodová žádost poštou je každopádně geniální. Vtipy na Českou poštu prostě nezklamou! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vida, právě v tak důležité věci je Austrálie fatálně pozadu :-).

      Vymazat
  4. Jsem rád, že Babiš kandiduje, bez něj by to byla nuda, 10 (či kolik) lidí bez výrazného názoru, kteří jen opakují, jak budou spojovat a jsou pro EU, NATO, pokrok ve všech podobách, to už tam mohla být i ta slabomyslná Němcová ze Senátu nebo Tchajvanec :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A generál Pavel lituje, že nesloužil u spojařů....

      Vymazat
    2. Ani Babiš nebude proti NATO a EU...ale kandiduje například Jaroslav Bašta nebo Hynek Blasko....a ti tu nudu určitě rozptýlí...

      Vymazat
    3. Kdyby kandidovala "slabomyslná Němcová", měl bych rozhodování před 1. kolem mnohem jednodušší :-).

      Vymazat
    4. No a kdyby to měla opravdu nuda, soudruh Skála to jistí...

      Vymazat
    5. Občas si říkám, že trocha nudy by třeba zas tolik neškodila :-).

      Vymazat
  5. Ad #5) A aby to bylo geodetově vyrovnané, tak ke kachně přidá i kačera Donalda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby genderové vyrovnávače nezmátly husí svatomartinské hody a odněkud nevyskočil husák Donald :-).

      Vymazat
  6. Díky za tip, jdu si tu žádost do předčasného důchodu poslat raději hned. To by pošta zvládnout mohla, rezervu jí dávám docela slušnou :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, že by mohla pošta dát. Já už to nerisknu :-).

      Vymazat
  7. Otazkou zustava, co se stane, az vlade na vyplaceni predcasnych duchodu dojdou penize. Vzhledem k cipernosti mnoha predcasnych penzistu lze ocekavat vznik gangu, ktere by mohly pocetne zcela zmenit soucasne postaveni nadnarodnich mafii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude krásné: Ulice ovládané seniorskými gangy, kde pro žádného mladého metrákového MMA bojovníka nebude bezpečno! :-)

      Vymazat
  8. Lezarts

    Volby… to bude zase zábava😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soukromě se vůbec netěším, ale jako redaktor Nedělních miniglos už nemůžu dospat :-).

      Vymazat
  9. Petře, dělat si prču z Pošty? abyste se, zájemci o předčasný důchod, nedivili, že je to horší, než ten vtip! Já bych jim nevěřila a raději to tam donesla osobně.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z České pošty se nevyplácí dělat legraci. Co kdybych si pak musel k nepřiznanému důchodu vydělávat jako listonoš...

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.