neděle 30. října 2022

Nedělní miniglosy č.660

Babí léto jako kdyby se nám letos speciálně snažilo pomoct s komplikovanou energetickou situací. V krbu mám naloženo už od léta a zatím jsem topnou sezónu ještě zahájit nemusel, protože teploty v bytě jsou pořád kolem přijatelné dvacítky. No a když už čirou náhodou přijde nějaké to chladnější ráno, můžeme se zahřát (či dohřát) tradičními Nedělními miniglosami, naším svérázným blogovým týdeníkem, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a je zdejším návštěvníkům nedělním společníkem už víc než 13 a půl roku.

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu zveřejnil dva články: V prvním jsem vás pozval na fotografickou Výstavu v krásném pařížském doupěti jménem Espace Beaurepaire, kde v příštím týdnu poběží výstava vítězů letošního ročníku mezinárodní fotografické soutěže Prix de la photographie Paris i s mou "stříbrnou" Medovou řekou. Ve druhém článku jsem jako uvědomělý občan našemu státu a svým spoluobčanům věnoval dva nové snímky nočního Pražského hradu. Z minulého týdne kvůli žánrovému zpestření ještě jednou připomenu básničku Podzimní naděje. A z hlubokého blogového archivu povytáhnu ještě jednou 13 let starý článek o tom, jak si dnes napříč různými jazyky můžeme skoro úspěšně porozumět v naší částečně sjednocené Evropě: O babylónském návodu k použití.
 
O prodlouženém víkendu jsem zažil moc zajímavý pražský fotovýlet, jehož původním cílem byly interiéry Poslanecké sněmovny a krásně barevné zahrady Pražského hradu, a i když nakonec shodou okolností nepřinesl fotky ani jednoho z vyjmenovaných cílů, přesto jsem s ním byl velmi spokojený. Nejspíš se tedy v jednom z příštích článků ke svátečnímu dni v několika možná překvapivých fotoukázkách vrátíme. Zatím popřeju všem zdejším pravidelným, občasným i náhodným návštěvníkům další vydařený a barevný podzimní týden. Ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

Peklo ohlásilo, že až do odvolání nebude přijímat nové hříšníky. "Rostoucí ceny energií jsou pro nás při našich odběrech doslova likvidační," zdůvodnil pro Nedělní miniglosy nucenou odstávku pekelných kotlů tiskový mluvčí. "Plánujeme proto zásadní změnu našeho obchodního modelu a chceme postupně přejít od většinou ne zcela dobrovolných posmrtných balíčků služeb k zážitkové individuální péči o samoplátce."
----------------------
Poprvé v historii České republiky nepozval český prezident na slavnostní předávání státních vyznamenání na Pražském hradě úřadujícího předsedu Poslanecké sněmovny, kterým je v současné době předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová. Obě strany ovšem vnímají situaci pozitivně a Nedělním miniglosám potvrdily, že tento kontroverzní krok ani v nejmenším nezhoršil jejich vzájemné osobní vztahy, protože to už víc nešlo.
----------------------
Svolavatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel našel důkaz své oblíbené konspirační teorie o cíleném "ředění národa" v tom, že se podle oficiálních dat Českého statistického úřadu od listopadového převratu z roku 1989 v naší zemi zmnohonásobil počet ředitelů.
----------------------
Rusové převezli z vyklízeného Chersonu před útočícími Ukrajinci i ostatky knížete Potěmkina. "Rozhodně nedopustíme," prohlásil pevně šéf proruské městské samosprávy, "aby si kyjevská vláda navrch k tomu všemu, co nám provedla, ještě přivlastnila naši tradiční ruskou chráněnou značku pro ukrajinské vesnice!" 
----------------------
Vědecký tým, který kdysi experimentálně potvrdil skutečnost, že barva mulety používané při býčích zápasech nehraje v aktivitě býků žádnou roli, bude nyní zkoumat, proč jsou účastníci páteční protivládní demonstrace z Václavského náměstí tak alergičtí právě na vlajky s kombinací žluté a bledě modré barvy, zatímco červená a hnědá barva na pódiu jim zjevně nevadí. "Zatím to vypadá, že dojdeme k úplně stejnému závěru jako v případě motivace býků: Na použité barvě nejspíš vůbec nezáleží, důležité je spíš to, kdo a jak vehementně s vlajkou mává."
---------------------- 
Někteří členové Rady České televize vyslovili podezření, že Česká televize neměří všem stejným metrem. Při hlasování Rady se ovšem ukázalo, že na to, co je stejný metr, mají jednotliví členové velmi různý metr, a někteří dokonce ještě používají sáhy, lokty a palce.
---------------------- 
Hnutí ANO potvrdilo, že kandidátkou do lednových prezidentských voleb bude předsedkyně poslaneckého klubu a bývalá ministryně financí Alena Schillerová. "Jednak je to žena, což dobře odpovídá současným módním trendům, jednak je podle výsledků průzkumů z našich politiků nejdůvěryhodnější pro politicky nevyhraněné občany," řekl Nedělním miniglosám exdvojministr a exvicepremiér Karel Havlíček. "No a také jsme si řekli, že by ty krásné umělecké fotografie s pávem byla škoda nevyužít, když už se jednou zaplatily, protože by se takové fotky moc pěkně vyjímaly nejen ve školních třídách, na úřadech a na poštovních známkách, ale díky marketingové podpoře ze strany českých pávů by se mohly nově objevit i v zámeckých parcích a zoologických zahradách."

 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

42 komentářů:

  1. Ad #) Kromě čertů podle asociace ohnivých bytostí mají existenční problémy draci, ohnivý muži i pták ohnivák. Právníci asociace řeší stížnosti těch hříšníků, kteří poukazují na to, že mají s peklem uzavřenou smlouvu s podpisem vlastní krví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, vlastní krví... Zkušenost nás učí, že to nejdůležitější je stejně napsané v obchodních podmínkách psaných miniaturním fontem.

      Vymazat
    2. Blogspot se ke mně v minulém příspěvku opět odmítl hlásit, ale teď se zase lísá...

      Vymazat
  2. No jo, s pávem. Ale kam ji ve své sbírce známek tematicky zařadím: mezi prezidenty, nebo mezi faunu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé prezidenty je třeba řadit rovněž spíše mezi faunu

      Vymazat
    2. Třeba by mohla být známka zařazena do střídavé péče.

      Vymazat
  3. Však to Belial od Lucifera schytal, že nechal jednostranné postavit plynovod pouze z Ruska a že se zavázal na 5000 let odebírat uhlí výhradně z Doněcké pánve.. Marně sliboval, že už to vícekrát neudělá..Byl nemilosrdně odvolán a degradován na podčerta ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Politickou odpovědnost ovšem nese celé pekelné politbyro. Sám Lucifer se ještě nedávno v rozhovoru pro nejmenovaný pánský časopis zmiňoval, že tato dohoda je fait accompli :-).

      Vymazat
  4. Upřímně řečeno také nechápu, proč před vchodem do naší instituce visí vlajka se žlutou a bledě modrou barvou. Připadá mně to na stejné úrovni jako třepetalky a sovětské vlajky v někdejších prvomájových průvodech.
    Ty naše vládnoucí garnitury kromě patolízalství k aktuálně preferovaným mocnostem nedokážou vymyslet nic svého.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě dodám, že po volbách v USA, pravděpodobnému vítězství republikánů a následné snížení či úplnému zrušení podpory Ukrajiny, se dá čekat, že i my povolíme v "nerozborném přátelství" a podobně jako na Afgánistán, kde jsme se mohli přetrhnout, dokud tam Američané "bojovali proti světovému terorismu", si na to už nikdo nevzpomene.

      Vymazat
    2. Zkus se zeptat na tiskovém, tam by o tom mohli něco vědět :-). Já tedy určité rozdíly ve srovnání se sovětskými vlajkami v prvomájových průvodech vidím, ale to může být jen úhlem mého pohledu :-).

      Vymazat
    3. Máte pravdu, s naší vlajkou by víc esteticky ladila rudá s ostrým zlatým akcentem v hroním rohu. Ale co naděláte, když naše "vládnoucí garnitury" nemají ani za mák výtvarnýho cítění.

      Vymazat
    4. Někteří "správně myslící" jsou schopni hájit i humanitární bombardování. Řekl bych, že i dva jste ten případ.

      Vymazat
    5. Jinak si myslím, že k naší vlajce není třeba přidávat žádnou jinou.

      Vymazat
    6. Humanitárním bombardování myslíš, Miloši, to starší jugoslávské nebo to současné ukrajinské? To starší srbské už za mne jako za českého občana oficiálně schválil tehdejší předseda české vlády Miloš Zeman. Připouštím ovšem, že to není krok - na rozdíl od mnohých jiných jeho kroků - který bych mu vyčítal.

      Vymazat
    7. Odpověď pro Miloše, 9:35: Myslíte, jak letadla NATO s mandátem OSN bombardovala od 24. března do 10. června 1999 srbské cíle ve snaze zabránit násilí a represím a umožnit humanitární pomoc tamnímu obyvatelstvu? Tak tomu se neříká humanitární bombardování, ale Operace Spojenecká síla. Jo, tak tu bych obhajoval. Nebýt zásahu, masakry by pokračovaly, však stačilo, co všechno si byli schopni Jugoslávci navzájem napáchat do té doby.

      Vymazat
    8. Ani jedno bombardování neobhajuji, ale to Havlovo humanitární je přímo etalonem patolízalství. A pak ještě, pane Jiljí Zárubo, ta poznámka o rudé vlajce se zlatým akcentem v horním rohu je úplně mimo, já jsem nikdy v žádné straně nebyl, dokonce ani v SSM, což v mé generaci bylo zcela běžné, a docela pěknou kariéru jsem mohl udělat jen proto, že už knížky rudé barvy nerozhodovaly. To mně ale vůbec nebrání říct, že naše současná "prozápadní a probruselská" vláda je úplně neschopná a její servilita vůči USA je mně z duše odporná. Už jsem to jednou psal, do značné míry souzním s názory, které ve svých glosách prezentuje Miroslav Macek, expolitik ODS.

      Vymazat
    9. (Od J. Záruba:) Vyvěšení vlajky je vyjádření postoje. Za minulého režimu jsme rudými vlajkami sdělovali, že jsme na straně Sovětského svazu, dnes žlutomodrými vlajkami sdělujeme, že jsme na straně Ukrajiny. A to vy asi taky jste, ne? Máte pravdu, vyvěšování se někdy přehání, je pokrytecké, třeba na Hradě. Anebo můžete konflikt na Ukrajině chápat jako válku mezi Ruskem a USA, a postavit se na jednu nebo druhou stranu, anebo být neutrální: co mě nepálí nehas, ať si to chlapci rozdají mezi sebou, ale nás do toho netahají. No, jenže my teď už nepatříme do společenství socialistických států, k oné pokrokové šestině světa, ale do euroatlantické civilizace, které se říká Západ, takže je asi zřejmé, že tak úplně nemůžeme stát stranou. A tak dále. Možností je spousta. Můžete třeba patřit k příznivcům teorie o zániku oné euroasijské civilizace, můžete vzývat tezi o Česku na prvním místě, jako že nikoho okolo nepotřebujeme, abychom si dobře žili, a ani se na něj neohlížíme, prostě možností nepřeberně. A pak je tu ta vaše probruselská a proamerická neschopná vláda – a víte, že já jsem za ni rád? Když si na místě Fialy představím Babiše…

      Vymazat
    10. Pánové, trochu jsem i letos cestovala ( díky za to ) a jedinou ukrajinskou vlajku vyvěšenou na nějaké budově jsem zahlédla jen v Amsterodamu, Jinde ani ň. Dívné.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    11. Nu, Miloši, podle toho, jak se dlouhodobě známe a navzájem si rozumíme ve věcech politických, tak pokud něco označuješ jako odporné, patolízalské, servilní a neschopné, něco mi říká, že to bude nejspíš hodné mé pozornosti :-).

      Vymazat
    12. Máte pravdu, Trvalko Dahlia, není to žádná masovka, je jich jako šafránu. Taky jsme trochu cestovali, co si tak vybavuju, na jaře jsem vlajky viděl ve Štrasburku, pak v Cannes, ale tam byl v té době festival, v Marseille byla nasprejovaná na zdi vedle jiných graffiti, a pak mě překvapila v nějakém menším městě, myslím Nîmes, byla na budově muzea, a pak v Mnichově. Víc si nevzpomínám. Byť je to věc nepřehlédnutelná a nezaměnitelná, a navíc ta souvislost. A teď na podzim v Innsbrucku, mám ji dokonce nechtěně vyfocenou, visela na nákupní galerii, pak jsem si jí také všiml v Římě a kupodivu i v San Marinu na jednom hotelu. No a v březnu v Dubaji na Expu visely ukrajinské vlajky u několika pavilonů, stoprocentně u našeho a polského. Ale je fakt, že víc než jinde se v tom u nás angažuje státní správa nebo zastupitelstvo…
      (P.S.: Čerfovi se omlouvám, že mu to tady rozvrtávám svými příspěvky, to jen výjimečně, nejsem diskutér)

      Vymazat
    13. Já jsem byl letos 6 dní v Paříži a pak na skok v Polsku a nikde jsem ukrajinské vlajky neviděl, fakt ale je, že jsem měl jiné zájmy než vyhlížet vlajky :).
      Jestli jsem na straně Ukrajiny? Okupaci Ukrajiny, bombardování a ničení neschvaluji, na druhé straně si myslím, že Krym patřil Rusku a Chruščovův "dar" by se měl považovat za nezákonný, proto Krym je podle mě jednoznačně patří Rusku.

      K Ukrajině se přiznám mám velkou antipatii. Je to jedna z nejzkorumpovanějších zemí na světě, jejich premiérka Tymošenková seděla za korupci ve vězení, prezident Porošenko měl být také souzen, ale s válkou to ustoupilo do pozadí, nedávno uprchl jejich guvernér národní banky s půlmiliardou v kapse a mohl bych přidat "drobnější" zkušenosti známých i jednu svou. Pokud se dříve mluvilo o ruskojazyčných mafiích, šlo o ukrajinsko-čečenské mafie, snad jen ty ukrajinské prostitutky mohou někomu udělat radost. Teď náš premiér slíbil, že další 3 roky budeme dávat Ukrajině po 10 miliardách a prý naše firmy budou mít velké příležitosti v obnově Ukrajiny. Podle mě jsou to vyhozené peníze, většina se rozkrade.
      Nakonec i ty "vědecké" pokusy v Černobylu poškodily vnímání jaderné energetiky v Evropě a důsledky také vidíme na vlastní kůži. Ukrajina je beznadějný stát, aby byla v EU, je naprostý nesmysl, myslím, že brzy zbankrotuje,

      Vymazat
    14. Petře, ke komentáři 0:17.
      Vypadá to, jako kdyby sis v politické oblasti automaticky měl vždy myslet pravý opak toho, co si myslím já. To je to jednostranné myšlení ve stylu antiBabiš. Já naopak nevylučuji, že bych se i zde s tebou někdy mohl shodnout. Akorát si zrovna na nic nevzpomínám :).

      Vymazat
    15. Jako emeritní přírodovědec vyznávám pravděpodobnostní přístup, nic neberu jako stoprocentně vyloučené a - povzbuzen teorií tunelového jevu - rozbíhám se znovu a znovu proti zdem ve svém okolí v neochvějném přesvědčení, že se jednou všechno konečně optimálně sejde a já místo toho, abych si přivodil další podlitinu nebo bouli, volně protuneluji jako Podskalského Bílá paní z pracovny do ložnice bez nezbytného použití dveří :-). Jak vidíš, i já jsem otevřený překvapením, byť si podobnou shodu taky zrovna nemůžu vybavit :-).

      Vymazat
  5. Lezarts

    Nevím, která zoo by takového práva uživila?
    Možná by se, ale dobře vyjímal v Čapím hnízdě😁. S dotací od EU by ho tam určitě uživili😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by se pod firmou Čapí hnízdo uživila malá firmička na produkty z pavích vajec (a pronájem pávů k fotografování :-)). Ta by mohla být dostatečně malá na to, aby si opravdu regulérně sáhla na nějakou dotaci :-).

      Vymazat
    2. Ha, už jsem sem v neděli dával odpověď, ale zůstala viset kdesi v meziprostoru a teď už ji nejsem schopný reprodukovat :-).

      Vymazat
    3. No vida, vlastní komentář jsem našem ve svém vlastním spamu. Blogspot umí překvapit :-).

      Vymazat
  6. Dnes se ti, Petře omlouvám, první, co jsem v článku zahlédla bylo - ,,kolem přijatelné dvacítky,,. Hrozně jsem se lekla, žes na jiné ročníky dam zanevřel.
    Miniglosy se ti povedly. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že takové "přijatelné dvacítky" by tady kolem moc dlouho nevydržely :-).

      Vymazat
  7. Alena Schillerová jako kandidátka na prezidentku mě rozsekala. Těch peněz, co by se ušetřily za kadeřnické služby!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. Škoda, takový dvouocasý páv ve státním znaku by bylo něco úplně jiného než dvouocasý lev :-).

      Vymazat
  8. Jo Alenka! Houby!! Náš milý, vždy pravdu mluvící Andrej se pasoval sám do role kandidáta za ANO... bůh ochraňuj naší zem....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Beru to pozitivně, aspoň budu mít jednodušší volbu podobně, jako tomu bylo už ve dvou minulých prezidentských volbách.

      Vymazat
  9. 1. Kdyz do pekla, tak jen s vlastnim primotopem! Pri pozdejsich archeologickych nalezech budou vedci fascinovane vrtet hlavou nad kostrami pohrbenymi v naruci s topidly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Archeologové to budou nazývat "topidlová kultura" :-).

      Vymazat
  10. Nejlepší je ta blbka Alena. Fotka s pávem je vážně dokonalá. Za ty prachy :-D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdoví, jak to ve skutečnosti bylo. Třeba si jen nějaký společensky významný páv nechal udělat fešáckou fotku s Alenkou. Podobně jako kdysi Bílý Králík :-).

      Vymazat
  11. Peklo má evidentně dobrého a schopného managera! :D

    OdpovědětVymazat
  12. Nejvíc mě pobavila pekelná miniglosa. Samoplátci a posmrtné balíčky služeb... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně je to možné brát jako speciální formu lázní :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.