neděle 16. října 2022

Nedělní miniglosy č.658

Po malé dovolenkové přestávce, kterou redakce Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", věnovala většinou krátkým fotovýpravám "na otočku", vítám všechny pravidelné, občasné i náhodné čtenáře u dalšího čísla nedělníku vycházejícího na blogu už více než 13 a půl roku.

V období od posledního vydaného čísla jsem zde na blogu zveřejnil čtyři články: Napřed jsem si zašel s fotoaparátem na své oblíbené místo na břehu Berounky pro Dvě nové říční variace. Pak jsem se vypravil letos na podzim už podruhé podívat do strašických lesů, jestli pořád ještě roste tolik hub, a vyšla z toho nakonec regulérní fotoreportáž Na houbách. Zamýšlené dokoupení ostré "ruské hořčice" v dobřichovickém obchodě mi poskytlo téma pro malou glosu Někdo to rád pálivé... No a nakonec jsem vás vzal s sebou nahoru na ochoz svatomikulášské zvonice na pražském Malostranském náměstí, vysoko nad pověstné malostranské střechy v článku Malostranské výhledy. Z předchozího období ještě jednou upozorním na trochu obsáhlejší text o legendární argentinské pianistce Martha Argerich - první dáma světového klavíru. A z hlubokého blogového archivu ještě tentokrát nechávám povytažený 12 let starý článek o tom, co se taky člověk může pro celý svůj život dobře naučit na hřbitově: O hřbitovní škole.
 
Příští týden vás asi nemine pár fotografií z mého jednodenního výletu do kaňonu šumavské říčky Vydry (byl jsem tam naposledy před pěti lety, tak jsem si zase chtěl udělat nějaké nové obrázky vodních proudů obtékajících veliké omšelé kameny). Přeji všem zdejším návštěvníkům další krásný podzimní týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

Brněnská mykoložka Hana Ševčíková objevila na portugalském ostrově Madeira nový druh houby, který po mezinárodním uznání objevu oficiálně pojmenovala špička Cimrmanova. Sám Mistr ocenil bohulibý úmysl takového pojmenování, ale poznamenal, že on sám - ač kuřák - vždycky považoval používání cigaretové špičky za poněkud zženštilé.
----------------------
V posledních dnech v Čechách a na Moravě vrcholí invaze asijských berušek. Ministr vnitra Vít Rakušan potvrdil Nedělním miniglosám, že jeho ministerstvo se snaží invazi zvládnout, na hranicích byl zaveden přísnější režim a na hraničních přechodech už byla zadržena řada řidičů, kteří ve svých automobilech převáželi do České republiky nelegálně větší množství berušek než je povoleno přechovávat pro osobní potřebu. "Samozřejmě nechci situaci zlehčovat," řekl pan ministr, "ale pokud jde o typ a průběh invaze, jsou i země, které dopadly hůř než my".
----------------------
Pracovníci oddělení propagandy ruského velvyslanectví v České republice potvrdili svůj úmysl poskytnout všem členům zdejší proruské páté kolony speciální benefit v podobě finančního příspěvku na každou pátou kolonoskopii.  
----------------------
Nová taktika boje proti kůrovci se připravuje na ministerstvu zemědělství: Pracovníci odboru lesů, vod a strání se dohodli, že budou Jiřině Bohdalové financovat vydání speciální Kůrovcové kuchařky, ve které slavná herečka a kuchařka zveřejní své nejlepší recepty na úpravu chutných a nutričně hodnotných larev, např. na lýkožroutí burgery nebo kůrovcový tataráček. Dá se předpokládat, že čeští občané, kteří svou Bohdalku milují, vyrazí okamžitě poté do lesů místo na houby, kterých už mají letos plné spíže, na larvy lýkožrouta, což by mělo vést k postupnému utlumení kůrovcové kalamity. Proti ministerskému záměru budou samozřejmě na Václavském náměstí formálně protestovat především datlové a strakapoudi, ale mimo mikrofon i oni uznávají, že recepty jsou opravdu skvělé a chutnější tatarák než od Bohdalové ještě nejedli.
---------------------- 
Ani Praha se už dál nedokáže bránit rostoucímu vlivu trollů na sociálních sítích, a aby jim nějak vyšla vstříc a nepohněvala si je, rozhodla se po 50 letech od ukončení provozu na jejich počest znovuotevřít v testovacím režimu první pražskou trollejbusovou linku.
---------------------- 
Po posledním neúspěšném jednání na ministerstvu financí, které odmítlo navýšit kvůli růstu cen energií jejich pravidelné dotace ze státního rozpočtu, oznámily svatojánské mušky, že propříště budou svítit výhradně na svatého Jana, aby nepřišly o své dlouho budované dobré jméno, ale jinak budou v noci létat - navzdory bezpečnostním výhradám Řízení letového provozu - výhradně se zhasnutými lucerničkami.
---------------------- 
V souvislosti s internetovým žertem o anexi kaliningradské oblasti českou armádou se rozvířila i debata o tom, jak by se měla jmenovat první česká letadlová loď určená k ochraně nově ustaveného "Královeckého kraje". Ministerstvo obrany nakonec nepřijalo návrh americké strany pojmenovat letadlovou loď jménem Karel Gott, protože podle našich bojových stratégů je vzhledem k určitým historickým okolnostem jméno Karel Gott vhodné spíše pro plachetnici. Protože by letadlová loď měla dostat do vínku především sílu, bojovnost a odhodlání udělat pro úspěch cokoli, Nedělní miniglosy navrhují, aby první česká letadlová loď nesla jméno koulařky Heleny Fibingerové.
 
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

16 komentářů:

  1. Nejenže ty berušky jsou asijské provenience, ale nejnověji se proflaklo, že i Ferda mravenec byl africký termit...Jako mravenčí delnik by totiž musel být samička.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mezi námi, kdoví, jak to s Ferdovou identitou ve skutečnosti bylo... Ale jak trefně říkával mravkolev: Kalorie jako kalorie :-).

      Vymazat
  2. Lezarts

    # 1) co si budeme povídat, špičkovat se může o ledasčem 😁

    OdpovědětVymazat
  3. Už ani na svatojánské mušky není spolehnutí, to je úplná anarchie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naopak, odteď v tom bude teprve pořádek. Teď si každý brouček svítil, jak chtěl :-).

      Vymazat
  4. U mňa vedú kůrovci a trollejbus 😄 Ktovie, ako taký hamburger z kůrovca chutí. Musí to byť hnus. Hmyz radšej prenechám ptákům a ještěrkám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je třeba to brát jako hodnotnou bílkovinu. Když se trochu zapracuje na designu... :-)

      Vymazat
  5. Kurovci chutnaji nejlepe jako jednohubky servirovani na smrkovem prkenku. Znalci z nich pry smazi vytecne kurbanatky.

    OdpovědětVymazat
  6. Některé berušky se vydávají za mandelinky a předkládají falešné americké pasy.

    OdpovědětVymazat
  7. Studoval jsem kůrovcovité a nejvíc mne (kromě lýkožroutů) zaujal drtník ovocný.
    To by se na jídelním lístku mohlo docela vyjímat: Drtník ve šveskovém pyré.

    OdpovědětVymazat
  8. Petře, to tomto tvém nedělním hodování se dám k těm ruským příznivcům, protože vidina kolonoskopie zadara mě velmi láká!
    Taková nabídka se neodmítá.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  9. Svatojánské mušky jsou rebelky!

    OdpovědětVymazat
  10. Výroba speciálních křupek z lýkožroutích larev by mohla zaujmout inovátory zdravé výživy, inspirujících se v malajsijských švédských stolech.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.