neděle 2. října 2022

Nedělní miniglosy č.657

Ani jsme se nenadáli a najednou je tu říjen. Letos to přepnutí z léta do podzimu bylo poněkud náhlé, ale já věřím, že ozvěny léta ještě uslyšíme. Když to dobře dopadne, rád bych si totiž vzal od prostředka následujícího týdne pár dní dovolené, tak doufám, že to bude veskrze vstřícný čas. Zároveň oznamuji, že příští neděli budou mít nejspíš Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", dovolenkovou přestávku, o které ještě nevím, kde přesně ji redakce stráví, možná někde na cestě po vlastech českých, možná na nějaké malé fotografické výpravě, ale možná taky jen doma v Dobřichovicích (připravuji teď speciální větší kolekci pro jeden zahraniční fotomagazín, tak se trochu volného času šikne), pouze s vědomím, že do Prahy mohu jet stejným ranním vlakem jako každý den nikoli s plnou hlavou pracovních starostí ale jako turista do krásné metropole. Dnes vás ale vítám u 657. čísla nedělníku, který je nám koncem týdne pravidelným společníkem už víc než 13 a půl roku. 

V tomto týdnu jsem zveřejnil dva nové články. V prvním jsem vás zavedl na břeh noční Berounky, kde jsem na dvou pěších výpravách s čelovkou hledal zajímavé záběry do své kolekce různorodých podob zdejších říčních proudů: Jak se fotí východ slunce těsně před půlnocí, aniž byste za ním museli cestovat za polární kruh, se dozvíte v článku Nádražní slunce aneb Noční focení u Berounky. Druhý článek byl poněkud obsáhlejší a taky jsem k němu delší dobu sbíral materiál: V článku Martha Argerich - první dáma světového klavíru jsem blogovým návštěvníkům představil (i s vybranými ukázkami jejího mistrovství) legendární pianistku, která před pár dny vystoupila na koncertě v Rudolfinu, jehož jsem se ke své velké radosti mohl zúčastnit. Z minulého týdne ještě jednou připomenu svůj speciální 2222. blogový článek, kterým byla lehce jazykozpytná rýmovačka Čtyři labutě (s praktickým cvičením na skloňování v plurálu).  A z hlubokého blogového archivu jsem dnes vytáhl 12 let starý článek o tom, co se taky člověk může pro celý svůj život dobře naučit na hřbitově: O hřbitovní škole.
 
Na příští týden nemám ještě ani vzdáleně žádný blogový "ediční plán" a jsem sám zvědav, co si budu moct na svém blogu nového přečíst. Tak věřím, že se na těchto stránkách zase sejdeme a necháme se společně překvapit :-). Zatím přeji všem zdejším návštěvníkům krásný říjnový týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

NASA odklonila řízenou srážkou s kosmickou družicí DART asi 160 m velký asteroid Dimorphos. Američtí vědci se nijak netají tím, že důležitý test, který by měl vést k větší budoucí ochraně před fatálními vesmírnými srážkami s asteroidy a planetkami, připravovali společně s českými poradci, protože Češi mají v oboru odklánění mezi experty vynikající jméno a přinejmenším od dob Viktora Koženého jsou považováni za nespornou světovou špičku.
----------------------
Po 1421 vydáních skončil v časopisu Reflex legendární politicko-satirický komiksový týdeník Zelený Raoul, který vycházel týden co týden od roku 1995. Konec kdysi populárního seriálu nastal poté, co byl po zpřísnění policejních opatření proti nelegálním migrantům mimozemšťan Raoul českou policií vyhoštěn za hranice Sluneční soustavy, na jejíž nejexponovanějších místech se začal stavět osvědčený dvojitý plot z žiletkového drátu . 
----------------------
Podle politologů vyhrál ostře sledovaný souboj o senátorské křeslo na Jihlavsku Miloš Vystrčil nad kandidátkou hnutí ANO Janou Nagyovou zejména proto, že se marketingovému týmu ANO nepodařilo přivést k jihlavským volebním urnám dostatečný počet salámistů.
----------------------
Tým pražských historiků našel nezvratné důkazy o tom, že vražda knížete Václava v 10. století nebyla spáchána následkem náhlého nezvladatelného výbuchu emocí, ale Boleslav tento útok dlouhodobě plánoval. Na základě analýzy záznamů z archivu středověkého datového centra v Římě se vědcům podařilo prokázat, že Boleslav si jen pár dní před útokem odebral na facebooku svého bratra Václava z přátel a vymazal všechny své lajky u Václavových dřívějších příspěvků na téma "Koncepční směřování české zahraniční politiky se zvláštním zřetelem k téměř neomezeným exportním možnostem v oblasti hovězího a lidského dobytka".  
----------------------
V souvislosti s prudkým zdražením plynu a elektřiny začali čeští zaměstnanci odmítat dříve velmi populární a žádanou možnost pracovat na dálku z domova prostřednictvím tzv. homeofficu, protože jim došlo, že si budou muset vařit kávu a dobíjet služební mobil z vlastní draze placené energie.
----------------------
Speciální jednotka říční policie operující na řece Styx zadržela po dlouho plánovaném zátahu převozníka Chárona, který byl obviněn z toho, že za úplatu převážel přes řeku nelegální migranty. Zadržení migranti se zatím k celé kauze při výslechu nijak nevyjádřili, což jejich obhájci přičítají částečně skutečnosti, že jsou mrtvi, a částečně jejich obavě, aby jim - pokud nebudou držet jazyk za zuby - z úst nevypadla jakási mince, či co, takže byl k jednání pro jistotu kromě úředního spiritisty přizván i soudní znalec z oboru numismatiky.
---------------------- 
Na rozdíl od všech ostřílených evropských diplomatů byli zástupci rybí populace z Baltského moře neobyčejně úspěšní v rozhovorech se zástupci Ruské federace: "Ano, mohu potvrdit," řekl Nedělním miniglosám hrdě šéf rybího vyjednávacího týmu, "že se nám nakonec podařilo zajistit pro baltské ryby na tuto topnou sezónu dostatečné dodávky ruského plynu, který nepůjde k odběratelům žádnými oklikami, ale pěkně nejkratší cestou přímo z plynovodu Nordstream, aby si každá ryba mohla pro své použití nachytat tolik bublin, kolik jenom chce."
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

22 komentářů:

  1. Nevím, ale dneska jsou glosy nadmíru vypečené! Vůbec nedokážu říct která mne nadchla nejvíc. Ale vzhledem k tomu že jsem taky Václav tak prostě ta u mě dneska sice o rybí šupinu vyhrála. Akorát bych si teď měla dávat kdo si mě vymaže z přátel abych byla jakž takž připravená na to odkud přijde ten zákeřný úder ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ber to pozitivně: Kohopak si asi vymažeme my?! :-)

      Vymazat
  2. Ovšem ve své naivitě si zřejmě neuměla prestavit, že nekdo shrabne salám a hodí to protikandidatovi...Mir s tebou, skorosenatorko, salam alejkum!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Shrábnout salám a nedodat protiplnění, to se v zásadových Čechách opravdu nedalo čekat :-).

      Vymazat
  3. ad #1) Při přípravě byl prostudován i spis českého filosofa Schwestky-Modřanského "Od klanění k odklonění".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Polský překlad tohoto základního filosofického spisku pojmosloví ještě notně zamotal :-).

      Vymazat
  4. Petře, souhlasím s Vendy, že dnes jsi se vytáhl obzvláště vysoko.
    ( nedávno jsem slyšela, že prý bychom si měli stříbro ponechat a ty voly do Německa pořád vyvážet ).
    Ještě, že máme jistotu těch nedělí u tebe.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potíž je, že zatímco kdysi rozhodoval o tom, zda někdo je nebo není vůl, absolutistický panovník, takže si nikdo netroufal odmlouvat, v demokracii se pohled na hranici mezi voly a nevoly výrazně liší vůl od vola :-).

      Vymazat
  5. Home office bych přivítal i teď, a to i za cenu dobíjení mobilu z vlastní zásuvky. Ale možná na to ještě dojde, až stát v krizové situaci vyhlásí obdobu někdejších uhelných prázdnin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abychom se neopičili, mohly by to být tentokrát plynové prázdniny. Jen aby nakonec nebyly i jaderné :-(.

      Vymazat
  6. Migranti jedou, ale příprava Boleslava na vraždu je dokonalá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělal to odpovědně. Aby na něj investigativní novináři něco nevyhrabali :-).

      Vymazat
  7. To, jak moc se prodraží home office na energiích, jsem řešila, už když začal covid. A musím říct, že jsme to skutečně na účtech poznali - ovšem s penězi, které jsme ušetřili, protože bylo zavřené úplně všechno, se to tehdy vůbec nedalo srovnávat. Teď bychom oproti tomu mohli ušetřit, snad jedině kdybychom přestali používat všechny elektrické spotřebiče, přesedlali na raw stravu a stal se z nás Wim Hof :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, za covidu lidi skupovali psy, aby mohli vencit a mazlickem letosni zimy bude nejspis ovce:)

      Vymazat
    2. Nic proti Wimovi, ale řekl bych, že kdyby se i z vás stal Wim Hof, byla by to škoda :-).

      Vymazat
    3. Rebelové si budou pořizovat zakrslé lamy :-).

      Vymazat
  8. Lezarts

    Jedna perla za druhou!
    Ještě, že je ta schopnost nadsázky s humorem 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě mají každou neděli miniglosy i výrazný hygienický smysl :-).

      Vymazat
  9. Tentokrát mám dilema, co miniglosa, to perla :D.
    Prvenství tedy tentokrát jednoznačné nebude, rybí vyjednávači a Boleslav se tam nějak mezi sebou budou muset poprat :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rybí vyjednávači původně vůbec nebyly v plánu. Ale jak jinak napsat o tak obskurní události, že v moři bublá plynovod a nikdo neví, proč? :-)

      Vymazat
  10. Jak se tady dívám z okna, tak se mi zdá, že se podzim nějak opozdil - zaspal, protože ani jeden žlutý lístek. Ale včera jsme jeli přes Červenohorské sedlo a to jsem čuměl. Kromě jehličnanů, všechno hrálo pravými podzimními barvami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se to barví pěkně. A kde jinde než na takovém barevně nazvaném sedle by to mělo být nejhezčí? :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.