neděle 8. května 2022

Nedělní miniglosy č.637

Tak jsem na ty dnešní Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", sám docela zvědavý, protože následují po včerejší velmi důkladné a různorodé ochutnávce v jednom báječném jihomoravském vinařství. Nejenže se tedy "redakce" NMg nesešla k poradě brzo ráno, jak bývá jejím zvykem, ale až v pokročilém odpoledni, tak jsem zvědav, jestli vůbec stihneme "půlnoční nouzovou uzávěrku", ale od pátku navíc nebyl vůbec čas se zamýšlet nad obsahem tohoto vydání. Tak uvidíme, co z toho vzejde, a jestli bude víno, o kterém se říká, že je v něm pravda, dobrou inspirací pro Nedělní miniglosy, které si k té pravdě rády ještě něco přisadí, aby i náročná období dokázaly překlenout s nadhledem a snad občas i s trochou humoru.

V uplynulém týdnu jsem publikoval dva nové články. Prvním bylo povídání o knize Jiřího Hájíčka Dešťová hůl, které jsem měl "v edičním plánu" už od loňského července, až jsem si musel knížku přečíst s odstupem ještě jednou, abych v článku nevařil jen z vody děravých vzpomínek. Námět k druhému článku jsem vytáhl ze svého fotoarchivu; konkrétně šlo o fotku, pořízenou před 30 lety Na hradě poblíž Avignonu, kde jsme se úplnou náhodou potkali s jednou mladou Američankou, a díky té fotce a starým zápiskům v "cestovním deníku" jsem mohl zkusit zrekonstruovat, jak se to tehdy vlastně všechno odehrálo, když na paměť není po takové době úplně spolehnutí. Z minulého týdne ještě jednou připomenu článek O třicetileté škole, ve kterém jsem popsal, jak to vypadá, když se pachatel vrací po čtvrstoletí na místo svých dřívějších činů, v tomto případě do gymnázia, kde kdysi učil. No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
 
Přeji všem zdejším milým návštěvníkům, ať jsou vaše májové dny vlídné a láskyplné, a těším se, že se nepotkáme až za týden při dalších Nedělních miniglosách, ale už během týdne u tradičního jednoho nebo dvou "neminiglosových" článků, jejichž téma zatím ještě vůbec není jasné, ale možná, kdoví, nakoukneme i do přítmí rodinného vinného sklípku :-). Užijte si moc dobrý týden.
 
 
Prezidenti Francie a Ruska Emmanuel Macron a Vladimir Putin měli v týdnu více než dvouhodinový telefonický rozhovor, o jehož obsahu veřejnost neinformovali. Nedělním miniglosám se podařilo zjistit, že názory na rusko-ukrajinský konflikt a na dopady evropských sankcí vůči Rusku si prezidenti stihli vyměnit během prvních dvou minut a ve zbytku času si pak navzájem četli vybrané pasáže z nového překladu Tolstého klasické románové epopeje Speciální vojenská operace a mír.
--------------------- 
Na Novém Zélandu byl objeven mimořádně vzácný výtisk Písma svatého z roku 1631, které obsahuje tiskovou chybu v šestém přikázání, kde vypadlo anglické slovíčko "not", takže z původního přikázání "Nesesmilníš" zůstalo "Sesmilníš". "Protože se dochovalo z původního tisícového nákladu jen asi 20 knih s uvedenou tiskovou chybou, je po této variantě mezi sběrateli i mezi náruživějšími věřícími značný zájem a cena takové bible na trhu je velmi vysoká," řekl nám jeden z českých odborníků na staré tisky. "Popravdě, čeští věřící berou tuhle chybu spíš jako kuriozitu a zatím se nepřihlásil nikdo, kdo by své morální poklesky hájil právě tímto příkazem. Z neoficiálních průzkumů mezi věřícími jsme však zjistili, že ve specifickém českém prostředí by byl mnohem větší zájem o bible, ve kterých by bylo přikázání "Pokradeš"".  
---------------------- 
Ruský prezident Vladimir Putin popřál Ukrajincům ke Dni vítězství. Podle průzkumu veřejného mínění na toto téma si většina Ukrajinců takového blahopřání váží, byť ho zatím ještě považují za předčasné.
----------------------
Archivy STB vydaly další svědectví, že českým národem milovaná Popelka nebyla vždycky jen vzorem ctnosti: "Ano, Popelka byla krásná, pracovitá, temperamentní, emancipovaná a výborná ve střelbě na šišky, to bezpochyby," uvedl jeden z pracovníků archivu, "ale našli jsme nedávno soubor několika udání agenta s krycím jménem Netopýr, který pravidelně v polovině května hlásil, že Popelka opět svéhlavě odmítla popřát své maceše ke Dni matek.
----------------------
Od začátku války na Ukrajině se až trojnásobně zvýšil zájem o specializované kurzy přežití. Zatímco dříve bylo nejvíc zájemců mezi dobře situovanými podnikateli, kteří např. rozdělávání ohně v období dešťů nebo získávání potravy a pitné vody ze zdrojů, které poskytuje les, považovali za zpestření svých jinak jednotvárných životů orientovaných na vydělávání peněz, dnes je nejvíc zájemců o kurzy přežití mezi samoživitelkami, které nejvíc zajímá, jak mají přežít všeobecné zdražování.
----------------------
Český prezident Miloš Zeman opět nevyhověl návrhu vlády a již posedmé nejmenoval generálem ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku. "Pokud mi bude sloužit zdraví, rád bych pana plukovníka Koudelku nejmenoval ještě v říjnu, takže by se nakonec mohl dostat na krásných osm nejmenování," řekl Nedělním miniglosám přímo pan prezident. "To už samo je moc pěkný úspěch, škoda jen, že se jmenování kvůli epidemii covidu několikrát neuskutečnilo; kdyby bylo vše v pořádku, mohl pan ředitel Koudelka dosáhnout dokonce na jubilejní desáté nejmenování, čímž by se definitivně zařadil mezi plukovnické legendy."
----------------------
Zdá se, že se konečně podařilo zjistit pravý smysl tajuplného písmene Z na vojenské technice nasazené ruskou armádou do války na Ukrajině: Z nenápadné poznámky jednoho z pracovníků továrny na výrobu tanků, že už několik měsíců nedostal za svou práci řádně zaplaceno, vyplývá, že většina takové techniky byla nejspíš vyrobena v akci Z, což - jak víme z období socialismu, kdy u nás v akci Z vznikala dokonce i střediska občanské vybavenosti, prodejny a kulturní domy - musí být na hotovém výrobku viditelně vyznačeno.
 
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

25 komentářů:

  1. Jak pak ma hajny poznat, zda oka na zajice nastrazil dobre situovany podnikatel nebo matka samozivitelka

    OdpovědětVymazat
  2. S písmenem Z mají starosti řidiči začátečníci. Nejen, že je stresuje nejistota při řízení, ještě navíc je znervózňuje, aby je za vylepené písmeno neohlásil bdělý a uvědomělý občan v rámci akce "nahlašování není práskačství".

    A odpírat si radosti života podle archaických přikázání, to už jsme v úplné totalitě :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každopádně bych si teď radši nedával znak začátečníka na tank, i kdyby to byla pravda :-).

      Vymazat
    2. No, Syn má relativně čerstvě řidičák a to Zetko do auta jsem mu chtěla před časem koupit, ale rozmluvili mi to. :-)

      Vymazat
  3. Ruská propaganda tvrdí, že úderníkům Z akce Z nechala Z a odměnu Z a jejich výkon Z ahrát skladbu od ZZ Top.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To pak ovšem není divu, že agresivita mezi úderníky roste.

      Vymazat
  4. Kurzy preziti pro samozivitelky jsou horkosladce bozi. Myslim, ze takova lekce jak uvarit obed na plynovem sporaku do 2 minut, se v soucasnem tempu vyvoje bude hodit nam vsem, takze ja se hlasim!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čím dřív, tím líp. Obávám se, že ceny takových kurzů porostou, protože ti, co mají know-how, jak přežít, taky musí platit složenky s vyššími čísly.

      Vymazat
  5. Zajímavé nahlédnutí do více témat, která se kolem nás valí proudem. Díky za zajímavé čtení. K tomu není co dodat: Hlavně že ve sklípku bylo fajn, protože je potřeba se v této době alespoň nějak pobavit a odreagovat od starostí a nepříjemností všedních dní a doufat, že se to snad brzy zlepší. V co jiného bychom měli věřit ? Přeji krásné májové dny hlavně v pohodě, klidu a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a rád milé přání opětuji. Odreagování to tedy na jižní Moravě bylo.

      Vymazat
  6. Nejmenování generála opravdu pobavilo! :D
    O kurzu přežití přemýšlím jako o dárku pro druhorozeného. V té malé hlavičce se to poslední dobou tak mele, že si dokonce začal připravovat batůžek poslední záchrany. Zatím tam má lano a třicet roušek :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je každopádně dobrý základ, aby měl člověk slušnou šanci, že tahle záchrana bude opravdu poslední :-).

      Vymazat
  7. Lezarts
    Mám dojem že od kovidu, jsme v permanentním kurzu přežití…
    Ale takové, občasné přežívání v Moravském sklípku je příjemné zpestření života!

    OdpovědětVymazat
  8. Koudelka je naprosto půvabný a Popelka se tedy pěkně vybarvila! :-D A kdybys svůj časový pres nezmínil, ani bych to nepoznala :-) Něco na té pravdě ve víně bude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestlipak se dělají mezi plukovníky nějaké žebříčky podobné tomu, který tenista kolikrát vyhrál Wimbledon? Pan Koudelka se bude asi těžko překonávat :-).

      Vymazat
  9. Agent Netopýr nemohl na stb o Popelce nic hlásit, protože, jak je všeobecně známo, ve dne spí a v noci někde lítá. Na rozdíl od Popelky, která neustále pracuje a mezitím někde lítá ve dne i v noci. ;-)

    Je to na těch ruských tancích vůbec Z? Není to na bok padlé, zrcadlené ruské i? Ovšem i tak jsme tam, kde předtím. Nevíme, co to znamená...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Agent Netopýr si musel trochu přimýšlet, protože hrozilo, že ho jeho řídicí orgán nasadí na Doru :-).

      Vymazat
  10. Petře, doufám, že jen omylem fandíš samoživitelkám a pominul jsi druhéživitelky.Ty to mají mnohdy také těžké, protože, když se někdo sám živí, ještě něco do úst sežene, ale nakrmit další lidi dá práci a stojí to dost peněz. A co teprve dneska!
    V neděli jsem tu zas! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to vůbec nemluvím o samodruhých živitelkách... V neděli (ale i kdykoli dříve) se budu těšit :-).

      Vymazat
  11. Odpovědi
    1. Míra
      Omlouvám se za tu "zkoušku", ale zdá se, že teď už budu moci opět na tomto blogu komentovat, když dříve veškeré moje pokusy končily bezvýsledně, tj. bez viditelného výsledku zde. To se sice nedá vyloučit ani do budoucna, ale už to nebude na "ajťácích", což je moje oblíbené téma.
      Jinak - nejmenovat Koudelku, na to musí být opravdu velká odvaha a žaludek.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.