neděle 6. února 2022

Nedělní miniglosy č.625

Únor se sice tváří jako řádný zimní měsíc a odpovídá tomu i čerstvá sněhová nadílka na horách, ale pro mě už je obdobím čekání na jaro. Potřeboval bych během února nafotit ještě nejmíň tak tři až čtyři slušné obrázky do série Neviditelné kompozice, protože bych v březnu zárodek této série rád poslal do světa "na zkušenou". Jenže už druhou neděli po sobě je venku silný vítr, který zrovna nepřeje focení na velmi dlouhé expozice, protože třese sebepevnějším stativem, tak dnešek asi nové slušné fotky bohužel nepřinese. Stejně mi tedy nezbývá nic jiného, než upřednostnit před fotokreativitou opět Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Všechny vás srdečně vítám už u 625. čísla našeho tradičního blogového nedělníku. 

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu publikoval dva nové články: Dokončil jsem tradiční trojici bilančních článků statistickým rozborem Komentáře a komentátoři na mém blogu v roce 2021, kde se psalo docela konktérně o mnohých z vás :-). A v naší občasné fotolaboratoři jsme se tentokrát podívali na to, jak se dá vytvořit obrazová mozaika z odrazů na několika sklech, takže vznikne Složitý obraz reality. Z minulých týdnů ještě jednou přidám odkaz na malou povídku O dobrácké pohádce, která ukazuje, že psát dnes pohádky je občas složitější než psát sci-fi romány, a na článek Černobílé překvapení s vůní bobkového listu o nečekaném ocenění jedné ze svých fotografií na největší světové přehlídce černobílé fotografie, soutěži Monochrome Awards 2021. V archivním okénku se tentokrát vrátím až do blogového starověku a připomenu jeden ze svých vůbec prvních blogových článků, O psím nářku, historický článek č.9 (od té doby jich přibylo už pouhých 2121 :-)). No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na mou "pdf knížku" vybraných blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu! (mimochodem, přiložený starodávný článek O psím nářku součástí této knížky není).
 
Ať se vám v pomalu se prodloužujících dnech pokud možno dobře daří a bude mi samozřejmě potěšením, když se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu třeba opět najdete něco, co vás potěší :-).
 
 
 
Poté, co nedávno neuspěli s požadavkem na předložení tajné zprávy o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, navštívili příslušníci Bezpečnostní informační služby Pražský hrad v rozmezí několika dnů již podruhé: Tentokrát bylo hlavním cílem zpravodajských specialistů sejmout otisky prstů přímo z českého prezidenta, aby bylo možné vyloučit podezření, že s prezidentem může fyzicky manipulovat někdo, kdo k tomu není oprávněn, protože nemá potřebnou bezpečnostní prověrku. Kancléř Mynář se zatím zdráhá prezidenta vydat a vysvětluje to tím, že podle jeho informací byl pan prezident nejspíš nedávno rovněž omylem skartován.
----------------------
V platnost vstoupila novela přestupkového zákona, podle níž používání pyrotechniky na sportovních zápasech může být potrestáno až pokutou 100 tisíc korun. "Copak na fotbale, tam si jistě diváci najdou jinou adrenalinovou zábavu," řekl nám předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser, "ale obávám se, že především šachové zápasy už bez pyrotechniky nebudou nikdy tak vzrušující jako dřív."
---------------------- 
Česká republika vzhledem ke stále problematičtější mezinárodně-politické situaci dodala Ukrajině zásilku speciálních průzkumných dělostřeleckých granátů typu Baron Prášil.
----------------------
Britská cyklistická lobby protlačila do zákona povinnost otevírat dveře auta tzv. holandským chvatem, při kterém vystupující bere za kliku rukou vzdálenější od dveří, aby se eliminovalo riziko přehlédnutí a případné ohrožení přijíždějícího cyklisty nebo přicházejícího chodce. Nedělní miniglosy zjistily, že další zákonnou úpravou, na které se pracuje po zavedení povinnosti otevírat auto správnou rukou, je budoucí povinnost pro chodce zásadně vstupovat do silnice správnou nohou, tedy pravou nohou v zemích, kde se jezdí vpravo, levou nohou tam, kde se jezdí vlevo, a oběma nohama najednou snožmo všude tam, kde právě nic nejede. V České republice, kde jsou řidiči vůči podobným pravidlům tradičně skeptičtí, se navíc chystá speciální pravidlo, že když už novým předpisům nebudou chtít řidiči naslouchat, musí jim tyto informace povinně jít levým uchem dovnitř a pravým uchem ven.
---------------------- 
Detailní audit odhalil, že ministerstvo financí nezaměstnávalo v úseku komunikace jen speciální fotografy, kameramany a vizážistky, pověřené vylepšováním osobního instagramového profilu ministryně Schillerové, ale i několik špičkových curlerů, kteří byli nejspíš určeni k profesionálnímu zametání mediálně nepříjemných případů pod koberec.
----------------------
Česká pošta přiznává, že část zásilek s vánočními dárky, které měly původně být doručeny do Štědrého dne, se zatím doručit nepodařilo, protože se jedná o zásilky z prostoru mimo Evropskou unii, které musí nově od října loňského roku procházet celním řízením. Česká pošta chce v budoucnu podpořit novou tradici, aby si lidé dávali vánoční dárky i na Hromnice a na letnice, takže by pak ani zpožděné zásilky nepřišly vniveč a daly by se obdarovaným dát aspoň pod letniční stromek.
----------------------
V první den olympijských her v Pekingu zaznamenala Česká televize silný hackerský útok na své servery, takže první večerní olympijské zpravodajství nekomentoval jako obyčejně Robert Záruba ale po dlouhé době zase jednou Rumburak.
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

39 komentářů:

  1. A při předjíždění cyklisty nesmí spolujezdec za jízdy otevírat dveře, jsou-li tyto širší než 1,5 m. Jinak bude omylem skartován.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud ovšem začne cyklista v kopci předjíždět automobilistu, je sestřelení dveřmi omluvitelným manévrem stejně jako harpunování otevřeným okénkem :-).

      Vymazat
  2. Ad #4) Britská automobilka Rolls-Royce od léta začne inovativně vyrábět auta bez dveří...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle model bude zajímavý zejména v pancéřované variantě.

      Vymazat
    2. V Česku se používá odpuzovač kun ve spreji (aby nekousaly kabely); možná se začne vyrábět i odpuzovač cyklistů...

      Vymazat
    3. ... aby nekousali kabely :-).

      Vymazat
  3. ... prezident, Mynář, Schillerová, Čína...

    Tady už chybí jen Ovčáček :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrad je "vždyzelený", byť Ovčáček se tentokrát nekvalifikoval, navzdory tomu, že jeho odpovědi serveru Seznam typu "dnes je poněkud větrno..." mají jistě miniglosovou poetiku. No a Čína má díky olympiádě 14 dní sólo, tak lze těžko čekat, že si toho NMg nevšimnou; ostatně curleři jsou v dotyčné miniglose důležitější než nějaká Schillerová :-).

      Vymazat
    2. Ovčáčkova komunikace byla vtipná, třeba (přibližně v tomto duchu): "Ale to je škoda, že vás to nezajímá, podívejte se, jak je tady krásně."

      Mně přišlo vtipné také to, jak vláda musela teď hned v legislativní nouzi schválit pandemický zákon, aby byla připravena na podzimní vlnu.
      A dřív bylo také (alespoň pro mě) zábavné, jak pan Farský na eurohujerské téma odjel "vědecky" pracovat do Oregonu s tím, že na důležitá hlasování vždy přiletí.

      Samozřejmě nechci radit, jen mně připadá, že jsi pořád v předvolebním módu.

      Vymazat
    3. Asi už to tak bude, že nám připadnou jako zábavné různé věci. Naštěstí nejsou miniglosy veřejnoprávním institutem :-).

      Vymazat
  4. Původně k ochraně cyklistů se mělo vystupovat zásadně oknem, ale letecká lobby upozornila na nebezpečí pro nízko letící letadla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro vystupování střechou je třeba mít nízký sportovní vůz, který nezasáhne do letové hladiny gripenů :-).

      Vymazat
  5. Cyklisté zde za louží se auťákům (u)brání bazénovou nudlí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co je bazénová nudle?
      U nás namachrovaní řidiči při předjíždění cyklisty používají ostřikovač, a ještě se svou blbostí chlubí na YouTube...

      Vymazat
    2. Důležité je, aby podobně nebyl vybaven i řidič a nedošlo tak k souboji "na nudle" :-).

      Vymazat
    3. Důležité je, aby šlo o nudle bezlepkové.

      Vymazat
    4. Kutil - Bazénová nudle (pool noodle) je válec z plastové pěny. Plný nebo dutý jako makarón, hladký nebo vroubkovaný. Přidělaný k jízdnímu kolu (obvykle přicvaknutý ve skřipci zadního nosiče) tak, že skoro celou délkou vyčnívá do silnice, má zajistit dostatečný životní prostor svému majiteli - cyklistovi. Nudle teoreticky znemožňuje řidičům motorových vozidel, aby cyklistům vjeli do bubliny. :-)

      Pánové Čerf a Tlusťjoch - směju se nahlas. :-D

      Vymazat
    5. Díky za vysvětlení. Bazénu nemaje, nevěděl jsem. (Ale jinak, každý ve své bublině, to je motto dnešní doby.)

      Vymazat
  6. Dneska tedy válíš! I když mívám v oblibě spíš miniglosy kratší a údernější, tak cyklisté (respektive uši) mě naprosto odrovnali. A profesionální curlery by, myslím, zvládla na plný úvazek vytížit nejedna místní instituce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Uši" jsou příkladem miniglosy, u které, když ji začínám psát, není vůbec jasné, jak bude končit. Ale nakonec se to vystříbřilo :-). Taky bych na pár věcí občas potřeboval zdatného curlera, ale všichni mají lukrativní zaměstnání :-).

      Vymazat
  7. # 1) Teď budeme mít prezidenta a lá papier mâché😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná ještě bude někde ve starém skladě "gumáků" :-).

      Vymazat
  8. To se ti to, Petře, machruje, řeči o poště a dárcích, když ty jediný z nás míváš vánoční stromek celoročně a to bez jehličí, takže jsou pak dárky pod ním pěkně vidět. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo říká, že je bez jehličí? Mé jedličky neopadávají a jehličí na větvích u loňského stromku dokonce vydrželo, i když jsem je předevčírem zkroutil a narval do krbu. A teď mě právě hřeje :-).

      Vymazat
    2. Nevím, jak komu, ale mně došel balík s dárkama před Vánocemi. Je tedy pravda, že Česká pošta v něm neměla prsty. ;-)

      Vymazat
    3. To bude možná ten důvod, že držíš Českou poštu na distanc :-).

      Vymazat
    4. Nemyslím, že si Českou poštu držím od těla. Jen mi prostě tentokrát z ČR nikdo balík neposlal. Jen z Anglie. :-)

      Vymazat
  9. Celé ty Hry bych zabalil, je to divadlo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako obyčejně herci tahají kaštany z ohně za režiséra :-).

      Vymazat
  10. S tou postou mi to ani nepripominej. Mam od Silvestra doted na celni deklaraci vanocni darek kupovany na britskem ebay v dostatecnem predstihu v rijnu (?!). Podle trackingu byl v EU za dva dny a zbytek je uredni masinerie. To uz by bylo snad rychlejsi poslat balicek z Tasmanie. Timhle tempem by to mohlo klapnout i na pristi Vanoce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejspíš opět založím pro ty, kdo na své zásilky spěchají, rychlejší dostavníkovou službu :-).

      Vymazat
  11. Ano, skartovaný prezident by se mi líbil!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle starodávného zvyku by ovšem měli být sluhové skartováni společně s panovníkem.

      Vymazat
    2. Což by bylo levnější a rychlejší řešení než dlouho se táhnoucí případný soudní spor s tou squadrou slouhů....

      Vymazat
  12. Přečetla jsem si tvůj historický článek O psím nářku. Naši psi sedí na terase vedl sebe a vyjí kdykoli, když se z jedné ze sousedních vesnic line hudba oznamující hlášení rozhlasu, no, koneckonců se jim nedivím, neboť znělka je ze sedmi statečných :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jednak mají psi ke statečným lidem přirozenou úctu a jednak se snaží štěkotem zahnat na ústup případného Calveru :-).

      Vymazat
  13. Pěkně jste to dění rozebral. Dostala jsem se sem až ve středu, ale nedělní glosy jsem -pokud vím- ještě nevynechala, jen snad někdy nekomentovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedělní miniglosy samozřejmě platí i ve středu. Dokonce i v pátek! :-) Moc mě těší, že ve vás mají miniglosy stálou čtenářku.

      Vymazat
  14. Já bych řekla, že jakýsi Rumburak se po letech probudil, aby sdělil, že v Pekingu nesněží a je tudíž třeba Čínu zavrhnout obecně a z hlediska greendealu najmě... což měl říct už když byl Bejing vylosován.
    Kdyby šlo o demokracii, lidská práva, sociální jistoty, vyřešený rasismus, žádnou korupci - tak se těžko bude hledat země, která s tím nemá problém...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.