neděle 13. února 2022

Nedělní miniglosy č.626

Tentokrát má u mě neděle maličko jinou atmosféru než jindy. Normálně je konec víkendu přece jen trochu ovlivněný tím, že následující den musím ráno vstávat do práce, takže čím déle připravuji Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", tím kratší mám pak volný večer. Tentokrát mám ale před sebou týdenní dovolenou určenou především k focení, takže se těším na to, co všechno uvidím a zažiju. Nechystám se nikam na hory ani do Karibiku, ale rád bych aspoň dvakrát v týdnu vyrazil do Prahy bez pracovního notebooku ale naopak se stativem, dokonce uvažuji o tom, že bych překonal svůj soukromý vzdor, podvolil se ponižujícím návštěvním pravidlům a zašel bych (teprve potřetí za posledních 10 let) na Pražský hrad. Uvidíme, jak to vše dopadne. Dnes vás ale každopádně všechny srdečně vítám už u 626. čísla našeho tradičního blogového nedělníku. 

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu publikoval opět dva nové články: Ten první byl trochu rozsáhlejší než obvykle, protože jeho smyslem bylo představit velmi objemný, zajímavý a pro mě i dostatečně provokativní Deník režiséra Pavla Juráčka z let 1959-74. V pátek jsem pak v článku Zhmotněná Květinová řeka ukázal , jak to může vypadat, když vypravím jednu ze svých fotografií ve finální "výstavní" podobě k člověku, který si ji u mne objednal. Z minulého týdne ještě jednou připomenu závěrečný díl z tradiční trojice bilančních článků, statistický rozbor Komentáře a komentátoři na mém blogu v roce 2021, kde se psalo docela konkrétně o mnohých z vás :-). V archivním okénku se tentokrát v pokloně čerstvé české bronzové olympijské medailistce Martině Sáblíkové  vrátím o tři zimní olympiády zpět do roku 2010, kdy získala dvě zlaté olympijské medaile a vznikl z toho článek O poraženém Vítězném únoru (se zájmem jsem si ho po létech přečetl, protože už jsem na něj dávno zapomněl :-)). No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na mou "pdf knížku" vybraných blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
  
Ať se vám v dalším únorovém týdnu pokud možno dobře daří a budu mít samozřejmě velkou radost, když se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu třeba opět najdete něco, co vás potěší :-).
 
 
 
Ministr Válek byl při projednávání pandemického zákona v Senátu přistižen, jak hrál na mobilu karty. Pan ministr se brání tím, že po redukci rozpočtových prostředků pro jeho ministerstvo trénuje při každé příležitosti desetníkový mariáš, ve kterém se chystá vyhrát odejmuté peníze zpět, jen se ještě musí poradit s ministrem financí, na kom. K této konzulaci prý ovšem zatím bohužel nemohlo dojít, protože ministr Stanjura v každé volnější chvíli trénuje na mobilu ruletu. 
----------------------
Bývalý premiér Andrej Babiš obhájil na celostátním sněmu svého hnutí ANO bez větších problémů předsednický post. Proti jeho zvolení bylo jen šest hlasů, protože jeden delegát musel bohužel zůstat v karanténě stejně jako celá Calverova banda, takže z natáčení remaku slavného filmu Sedm statečných nakonec sešlo. 
---------------------- 
Ruský prezident Putin potvrdil, že mezinárodní společenství nemá žádný důvod bát se ruské invaze na území Ukrajiny, protože se na jeho výslovný rozkaz této operace zúčastní výhradně vojáci očkovaní proti covidu. 
---------------------- 
Senátor Václav Láska upozornil své příznivce, že je sice hezké, když mu v únoru hromadně posílají četná valentýnská přání, ale on neslaví svátek na Lásku ale na Václava.
---------------------
Nedělní miniglosy se z dobře informovaného zdroje dozvěděly, že se chystá odstoupit turkmenský prezident Gurbanguly Berdimuhamedov, aby svobodné prezidentské volby mohly v úřadu jednomyslně potvrdit jeho syna Serdara. Český prezident se podle oficiálního prohlášení k podobnému kroku nechystá, protože pokud ví, nemá žádného syna, ale nejmenovaný právník, spolupracující s Prezidentskou kanceláří, nám ve slabé chvilce prozradil, že ho Hrad nedávno tajně pověřil připravením Pragmatické sankce.
----------------------
Cestovní kanceláře varují české turisty, že v řadě zemí se uplatňuje na lyžařských svazích nulová tolerance vůči alkoholu, takže prokáže-li se u našich lyžařů požití alkoholických nápojů, může jim být udělena vysoká pokuta a na místě zabaven pas, skipas, covidpas, kompas, konipas i případné další pasy.
----------------------
Čeští hokejisté získali po skvělém výkonu na finálovém přehlídkovém molu zlatou olympijskou medaili za nejkrásnější reprezentační dresy. "Už jsme se báli, že z Pekingu odjedeme s prázdnou," řekl Nedělním miniglosám šťastný reprezentační trenér Filip Pešán, "ale semkli jsme se a bylo to pro nás nakonec úplné druhé Nagano! Hlavně máme radost, že se nám přece jen nakonec podařilo v něčem porazit Dánsko, a to ani nemluvím o tom, že máme ještě dobrou šanci zúročit dlouhodobou kvalitní spolupráci s experty z berounských cementáren a uspět i v prestižní brankářské soutěži o nejtvrdší beton."
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

19 komentářů:

  1. Cesky prezident syna ma, je lekarem a odmita se bavit o politice..Ale aby ještě neprekvapil ve volbach .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vida, skrývá se dobře, ani o něm nevím. Kdo se ovšem u nás odmítá bavit o politice, ten jako by nebyl :-)

      Vymazat
  2. Ad #6) a vojákům z povolání i lampas. Což by byl pro ně trapas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je takzvaná degradace lampasem :-).

      Vymazat
    2. Při takových vyhlídkách by na horách chlastal leda ťulpas. :-)

      Vymazat
  3. Válek se hraním karet v mobilu při vážných projevech senátorů docela proslavil, ale vzhledem k tomu, jak (podle mě) je tato komora zbytečná, bych mu zatleskal.

    Našim hokejistům asi chybí chybí písně Michala Davida, kterými se v Naganu vždy pěkně nabudili :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejvíc se mi líbí, když občas vyrazí poslanci za senátory s kytkou a přáním, jestli by nebyli té dobroty a neshodili laskavě ze stolu to, co poslanci omylem schválili :-).

      Vymazat
  4. Pasy válejí :-D A co se mariáše na počítači týče, není to žádná velká sláva. Pokud se od dob mého dětství mariášové programy znatelně nevylepšily, vidím to pro ministerstvo zdravotnictví dost bledě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Česká národní banka by na to navíc musela uvolnit část z desetníků stažených před lety z oběhu :-).

      Vymazat
  5. Válek si na to musel vyložit karty, aby věděl co ho čeká? Každý hledá svoji budoucnost jinak 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by to nebyl ani solitaire ani mariáš, ale pasiáns? :-)

      Vymazat
    2. Šlo o gotes čili boží požehnání.

      Vymazat
  6. Nechtela bych byt pri okolnostech vzniku pojmenovani syna Serdar

    OdpovědětVymazat
  7. Únor je na události opravdu bohatý a glosy jsou výstižné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdá se mi, jako kdyby množství událostí stále narůstalo.

      Vymazat
  8. Poetické jméno; být to ještě větší gauner, víc by mu sedlo.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.