neděle 28. listopadu 2021

Nedělní miniglosy č.616

Když vidím všechny ty různé pitomosti v souvislosti s očkováním, svištící sem a tam virtuálním světem mrštností ze Startreku, ochotně se přidám a budu taky sdílet jeden nevymýtitelný hoax: Úsměv věnovaný nejen ostatním lidem, ale i sám (sama) sobě má totiž - jak dokládají "studie provedené nejlepšími světovými vědci" velmi pozitivní dopady na lidskou imunitu. Sice vás zatím takové Potvrzení o prodělaném úsměvu do restaurace nepropašuje, ale myslím, že ani to se v prostředí neustále se měnících pravidel, odborných stanovisek, co a jak na virus funguje nejlépe či naopak vůbec ne, a odhadů budoucího vývoje, nedá vůbec vyloučit (úřední potvrzení o prodělaném úsměvu budou jistě vydávat nějací hodně podmračení úředníci nebo programově lhostejní roboti). Zatím se tedy zkusme usmívat jaksi preventivně; když to bude fungovat - tedy dobře, když náhodou ne, aspoň nám to rozjasní tvář a příjemněji to uteče. Kdoví, třeba k tomu opět maličko přispějí i dnešní Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Srdečně vás vítám u již 616. čísla.

Během uplynulého týdne jsem zveřejnil dva nové příspěvky. Ve zdejší Fotolaboratoři jsme si ukázali postup vzniku nové podzimní dobřichovické fotografie s pracovním názvem Ranní procházka a moje veskrze poetická nálada z minulého víkendu nakonec dala vznik aspoň malé předadventní básničce s velmi neintuitivním a marketingově nejspíš zcela nevhodným titulem Tělo Cyrilovo. Básnickou virovou nálož ještě zdvojíme připomenutím textu Vyznání Nerudova křemene z minulého týdne. Už jen do úterka 30.11. bude otevřena úžasná výstava fotografií Martina Stranky, na kterou jsem upozornil začátkem listopadu v textu Martin Stranka - Dechem (Mánes 2021). No a abychom tu neměli "převeršováno", z archivu tentokrát povytáhnu úvahu O ztrátách a nálezech z úplného konce roku 2010, kdy jsem sám našel dost z toho, co jsem považoval už definitivně za ztracené, anebo jsem o tom do té doby dokonce vůbec neměl potuchy.
 

Začíná období nejdelších nocí s výhledem na nadějeplný zimní slunovrat. Pokud si pro ten čas hledáte nějakou knížku, u které si nebudete muset pořád pamatovat, kde jste skončili, zkuste si třeba zdarma stáhnout pdf verzi mé knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu!  

Přeji všem zdejším milým čtenářům hlavně dobrou imunitu vůči všemu nepříjemnému a potenciálně nebezpečnému, hodně důvodů k posilujícím úsměvům a až budete chtít kvůli něčemu sami sobě vynadat, zkuste to z cvičných spolknout a odložit to až na období po adventu, uvidíte sami, že důvody pro něco takového nejspíš za tu dobu pominou nebo přinejmenším oslabí. Přeji krásný adventní týden a už teď se těším, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu třeba opět najdete něco, co vás potěší :-)
 
 
 
I když se někteří komentátoři pozastavovali nad bizarností aktu pověření Petra Fialy k sestavení nové české vlády covid pozitivním prezidentem Zemanem, původně mohla být slavnostní událost ještě zajímavější: Pan prezident měl být původně trvale izolovaný ve viruprostém dezinfikovaném prostoru zataveného vzducho- a zvukotěsného akvária z neprůstřelného skla s vestavěným mikrofonem, ovládaným pro jistotu zvenku hradním kancléřem Mynářem. Speciální prezidentské akvárium, které je možné s prezidentem uvnitř převážet i mimo standardní reprezentační prostory, se podle předběžných testů ukazuje pro jakékoli praktické využití plně vyhovující, aspoň tedy do té doby, než státníkovi dojde vzduch.
----------------------
Zastánci zavedení povinného očkování proti covidu řeší praktické dopady případně přijaté podobné nové zákonné normy. Někteří z nich se domnívají, že by odmítači měli být uspáváni speciálními puškami používanými zoology a ochránci zvířat běžně při terénní práci s divokou zvěří. Ministerstvo obrany nicméně namítá, že aktuálně se v České republice používají především uspávací pušky na nosorožce a koně Převalského, což by nemuselo stačit na hroší kůži některých antivaxerů, takže bude třeba co nejrychleji dokoupit moderní výzbroj za několik desítek miliard korun.
----------------------
Spojené arabské emiráty ohlásily, že dosáhly jako první na světě 100% proočkovanosti obyvatelstva proti covidu. Proti tomu oficiálně protestuje Severní Korea, která ve večerních zprávách oznámila, že 100% proočkovanosti dosáhla již v době, kdy ještě žádná vakcína ani neexistovala.
----------------------
Premiér v demisi Andrej Babiš je v šoku po zjištění, že legendární hora Říp, na jejímž vrcholu si chtěl z vlasteneckých důvodů otevřít svou poslaneckou kancelář, protože z vrcholu Kriváně by to měl do práce daleko, nepatří českému státu, ale Lobkowiczům. "Pokusím se na Lobkowicze zakleknout a přesvědčit je, aby Říp státu dobrovolně darovali," řekl předseda vlády Nedělním miniglosám, "ale kdyby se to náhodou nepovedlo, poprosím manželku Moniku, aby tenhle pahorek koupila pro moje svěřenské fondy, kam by se měl i tak velký kopec v pohodě vejít, protože tam už je např. Gerlach, Sněžka nebo Petřín, a nedávno jsme za velmi slušnou cenu pořídili ve výprodeji dokonce Pik Lenina."
----------------------
Detailní několikadenní trasování ze strany pražské a středočeské hygieny potvdilo, že po svém čtvrtečním propuštění z nemocnice absolvoval prezident Zeman trasu ze Střešovic do Lán a zase zpět.
----------------------  
Světová zdravotnická organizace WHO přeskočila při pojmenování nové varianty koronaviru hned dvě písmena a přisoudila jí nakonec název omikron podle patnáctého písmene řecké abecedy. Podle neoficiálních informací, které získaly Nedělní miniglosy z dobře informovaného zdroje, bylo písmeno "ksí" přeskočeno kvůli nepříjemnému souběhu se jménem čínského prezidenta Xi Jinpinga a českého písničkáře Xindla X., a proti původně favorizovanému písmenu "ný" pro změnu zase protestovala vlivná Světová organizace zastřešující "spojené nýmandy celého světa", protože by se někteří její členové mohli cítit novým názvem dotčeni, což si vůči této perspektivně nejpočetnější světové organizaci takový prcek jako WHO nemůže dovolit.
----------------------
Ministerstvo zemědělství, které doposud nepokrytě závidělo ministerstvu zdravotnictví příležitost být prakticky neustále v záři mediálních reflektorů, konečně dostalo příležitost vyhlásit kvůli objevu několika ohnisek ptačí chřipky také svůj speciální lockdown. "Samozřejmě, snažíme se, aby pravidla nebyla přehnaně přísná," uvedl pro Nedělní miniglosy ministr Toman. "Sice v našem "slepičím lockdownu" musí všichni setrvávat převážně ve vnitřních prostorách, na druhou stranu jsme nepodlehli zbytečné hysterii a na rozdíl od materiálů našich vážených kolegů z MZdr v těch našich nenajdete ani zmínku o zákazu návštěv kadeřnických provozoven."
 
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

21 komentářů:

  1. Ad #4) Problém bude s horou Blaník, ta se má vrátit do majetku Pražského arcibiskupství. Právníci a ekonomové se obávají, aby církev nechtěla po blanických rytířích doplatit za nájem nebytových prostor od roku 1948.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tonda Blaník jistě vyjedná nějaký rozumný kompromis :-).

      Vymazat
  2. Ad #6) Někteří filologové se domnívají, že ksí mohlo být zachováno, stejně budeme mít z té mutace všichni kyselé XIchty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si naopak myslím, že je dobré si takové ksí ještě nechat v záloze. Však na ně, obávám se, ještě dojde.

      Vymazat
  3. Misto uspavacich střel bude, jak rozhodl šéf českých myslivců Josef Ostropal, úspornější používat na antivaxery rovnou střely s vakcínou..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvažuje se i o nasazení jednotky Amorů, jejich přezbrojení se dá zrealizovat s podstatně nižšími náklady.

      Vymazat
    2. Pro hromadnou vakcinaci se počítá s nasazením očkovacích kaťuší od firmy Pfizer :-).

      Vymazat
    3. Na kaťuše má monopol Sputnik.

      Vymazat
  4. Divím se, že neglosuješ největší sportovní událost tohoto roku - a sice mistrovství světa v šachu v Dubaji!

    OdpovědětVymazat
  5. S přeskakováním písmen se trochu ukvapili, až se dostanou na konec, co pak? Že by se zavedla další úroveň? Třeba alfa2?
    Jmenování Fialy premiérem je docela kuriózní v tom, že ještě nemá své ministry, anebo už může přijít do Strakovky a úkolovat ty stávající? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pak přejdeme na čínskou abecedu. Něco zajímavého se dozvíme a můžeme to brát jako vzdání úcty covidové domovině.

      Vymazat
    2. A je tu i azbuka. Например, очень мило - буква ю

      Vymazat
  6. Výzbroj za několik desítek miliard korun by možná mohla stačit. A pokud ne, tak by to byl jistě první zbytečný projekt v dějinách našeho moderního státu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak se říká v "Jistě, pane ministře", půjde určitě o cennou zkušenost :-).

      Vymazat
  7. Myslim, ze pro antivaxery je dostatecnym varovanim, jak skoncil pozitivni Milos Zeman!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloš Zeman je tváří aktuální kampaně "Noste si svou karantému všude s sebou!".

      Vymazat
  8. A máme nový druh akvarijní ryby, bohužel není zlatá ☹️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě to chtělo nějaké okrasné šneky, aby se vylepšil umělecký dojem akvária.

      Vymazat
  9. Šneky ne .Je fakt, že tam mohli dát nějakou kytičku v květináči, která by vydechovala kyslík. Samozřejmě řádně vydesinfikovanou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No dobře, kytička v květináči by taky šla. Jen aby pak krále Miroslava - až začne zpívat své "Rozvíjej se poupátko" - nezatkli za urážky hlavy státu :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.