sobota 13. listopadu 2021

Tak to máme po deseti měsících za sebou

A je to! Těsně před chvílí zaklaply dveře za posledními návštěvníky a chvilku po cvaknutí téhle dnešní fotky (jen mobilem, foťák se neosvědčil, protože jsem ho tu měl s sebou sice mockrát, ale na focení došlo jen zcela výjimečně, protože bylo vždycky dost zajímavějších věcí na práci, třeba na povídání s lidmi) jsem na výstavě zhasl světla a vyrazil do noci směrem k Hlavnímu nádraží a Dobřichovicím. Až sem přijdu příště, budou už fotky sundané a nahrazené novými obrazy a já se na tu příští, cizí vernisáž v už celkem důvěrně známém prostředí těším.

Doposud jsem měl jako rekord v délce trvání výstavy čtyři měsíce a kousek u té minulé velké zámecké dobřichovické. Ale půlku z té doby na výstavu nesměli návštěvníci a vlastně ani já, tak nevím, jestli se to dalo jako rekord vůbec počítat, protože bych řekl, že okolní podmínky byly v tomto zvláštním případě něco jako nedovolená podpora větru v některých atletických disciplínách. Teď už na tom ale nesejde, protože rekord převzala se svými téměř deseti měsíci trvání právě výstava v pražském Divadle Kámen. A to jsem si prosím ještě v půlce ledna myslel, že nejméně celý letošní rok si dám s vlastními výstavami pokoj, protože ty tři vzájemně se překrývající loňské mě - v nevyzpytatelných covidových podmínkách - vyčerpaly v několika směrech na dlouho dopředu. Kdo tehdy mohl tušit, že pár fotek bude mít u mě doma při cestě z dobřichovických zámeckých prostor jen kraťoučké mezipřistání a štandopéde budou pokračovat na Invalidovnu. 

V této divadelní kavárně viselo mých osm fotek (a na "dislokovaném pracovišti" na chodbě pak devátá) od poslední lednové dekády a za tu dobu jsem měl neuvěřitelných 15 komentovaných prohlídek, což, myslím, je taky rekord, který už nikdy nepřekonám. A prvních pár měsíců expozice dalo velmi vážně vzpomenout na dávné undergroundové doby, protože každá taková prohlídka zaváněla v různých ohledech průšvihem; opravdu si myslím, že tohle místo bylo v době lockdownu jedním z mála v Praze, které si uchovalo aspoň nějaké zbytky kulturního programu a mnozí návštěvníci přišli hlavně proto, aby mohli (pokud se jim ovšem podařilo překonat případné hranice okresu) aspoň na chvíli s někým (celkem kýmkoli) sejít. Konkrétní zážitky popisovat nebudu a jako tvrdohlavý optimista pevně věřím, že mi je jednou nebude nikdo věřit. "Tohle, že jste museli podniknout, když jste si spolu chtěli popovídat o fotkách? Ale ne, že ne?" O to větší radost jsem měl z každého, s kým jsem se mohl sejít, a o to větší obavu jsem měl, aby mu to nějak neublížilo, protože doba byla (a obávám se, že stále je a ještě nějakou dobu bude) pohnutá.

 

Na tomto blogu vyšly o téhle komorní výstavě dva speciální články: Napřed to byl 3. března Malý rozhovor o fotkách, který se mnou vedla kurátorka výstavy, kunsthistorička Lucie Váchová. 22. července pak vyšlo pozvání na - tehdy se to tak aspoň zdálo - poslední prohlídku na konci července: Poslední prodloužená zrychlená jízda (nakonec jsme ještě nečekaně přidali celý zbytek léta a půlku podzimu). Ale příležitostné informace o aktuální situaci na výstavě, výzvy a pozvánky na jednotlivé prohlídky se objevily ve formě poznámek u mnoha dalších článků.

Tak slibuju, že už si teď odpočinete od mých nekonečných blogových oznámení o dalších a dalších komentovaných prohlídkách, o dalších termínech nejbližšího setkání. Ale aby to nebyl zas až tak velký náraz pro váš nepřipravený organismus, ještě vás pozvu jednou a tentokrát zdaleka nejen Pražáky: Pro všechny, kteří by si chtěli prohlédnout a přečíst aspoň část z toho, co jsem na výstavě ukazoval a co jsem k jednotlivým fotkám během komentovaných prohlídek říkal, jsem totiž připravil na svém jen vzácně využívaném fotoblogu speciální "Blogovou komentovanou prohlídku" právě ukončené výstavy. Samozřejmě, setkání je to neosobní, nejde o "živé" fotky velkého formátu jako přímo na stěnách kavárny, ale kdoví, třeba by vás i taková náhražka mohla potěšit, pokud byste bývali mou maličkou expozici (a k tomu navrch i mou exponovanou maličkost :-)) rádi viděli, ale měli jste to třeba z ruky, neměli jste čas, báli jste se covidu, byli jste na malinách, ... prostě něco takového. Mohu vás ujistit, že tahle forma prohlídky je z epidemiologického pohledu zcela bezpečná, můžete si ji dopřát kdykoli podle svých časových možností, nikdo po vás nebude u vchodu požadovat očkovací průkaz, a když vás prohlídka přestane bavit, nemusíte se ohlížet na to, co si o vás pomyslí ostatní, když jen tak "zmizíte po anglicku".

Přiznávám, před odchodem z potemnělého divadla jsem si tentokrát dal v divadelním baru (tahle vymoženost na mé "blogové prohlídce" bohužel taky schází) dva panáky, aby se mi nezdála zima venku tak chladná, noc tak tmavá a čas do nějaké příští oficiální výstavy tak dlouhý.

Hmmm, co myslíte: Že bych opět vyzkoušel osvědčený úskok a řekl si, že si teď už konečně dám nejméně dva tři roky od vystavování pokoj? :-)

 

14 komentářů:

  1. Angličané naopak mizí po francouzsku (take a French leave).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Angličanů jsem tam moc neměl. Kdyby někdo takový přišel, hleděl bych si ho tak, že by ho žádný frenčlíf nezachránil :-).

      Vymazat
  2. Rekordy jsou proto, aby se překonávaly, třeba tvé fotky jednou budou součástí trvalých expozic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý rekord by měl nějakou dobu vydržet. Podívej na takovou Jarmilu Kratochvílovou! :-)

      Vymazat
    2. U ní není jisté, zda se nebyla trochu "nadopovaná", ale třeba Beamonův veleskok do příštího tisíciletí nevydržel.

      Vymazat
  3. Drzim palce, at nevydrzis. Ne ze by to nebylo na monitoru hezky, ale proste to nevyvazi tu atmosferu - ani drink na cestu domu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu kontaktní atmosféru miluju: Když někdo citlivě zareaguje na to, co řeknu nebo co vidí, takový ten první nekočírovaný dojem, ať už nadšený nebo pobouřený, to je vono, to mě baví :-).

      Vymazat
  4. Tož bylo zo moc pekne a tak neni fivuze to tsk dlouho vydrzelo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to moc těšilo a ještě k tomu jsem měl možnost poznat spoustu zajímavých lidí :-).

      Vymazat
  5. Skoro rok výstavu, to neměl ani Picasso v růžovém období, ani pak v analytickém kubismu. Nejvýš dva měsíce. V Kameni se zrodil artista!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růžové období na mě nejspíš teprve čeká. To potom teprve bude něco! :-)

      Vymazat
  6. Tak víš jak, člověk míní... :-) Na dernisáž jsem původně plánovala přijít a do poslední chvíle jsem váhala, nakonec mi ale nebylo úplně dobře, takže jsem usoudila, že doma si budu platnější. Budu holt muset počkat na tu další výstavu ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.