neděle 21. listopadu 2021

Nedělní miniglosy č.615

Budu se muset maličko krotit, abych dnešní Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", nenapsal ve verších, protože takový formální výstřelek by možná zdejší miniglosoví štamgasti těžce nesli. I v 615. vydání tedy nakonec zůstanu u tradiční prozaické podoby týdeníku a bude mi stačit, když miniglosy aspoň sem tam vyloudí na vašich tvářích úsměv, protože to je - jak jsem přesvědčen - výborný a široce použitelný lék, který je k mání bez předpisu a kterým se přitom není možné snadno předávkovat, takže je dobré mít pořád v domácí příruční lékárničce jeho slušnou zásobu, aby jím člověk mohl prozářit svou ustaranou tvář, tím víc, čím stísněnější a zdánlivě bezvýchodnější je okolní společenská atmosféra. Srdečně vás vítám u nového nedělního čísla.

Během uplynulého týdne jsem zveřejnil dva nové příspěvky. Jednak vyšel nový článek v rubrice V řeči mírně vázané, tentokrát s názvem Vyznání Nerudova křemene. Vůbec poprvé v novém blogspotovém domově vyšla tradiční Fotohádanka - tentokrát s pořadovým číslem 29. Pro zachování náležité žánrové pestrosti připomenu ještě jednou článek z jazykové rubriky Jakpak asi je (a bude) v Nivči?  Dál pokračuje úžasná výstava fotografií Martina Stranky, na kterou jsem upozornil začátkem listopadu v textu Martin Stranka - Dechem (Mánes 2021), a z archivu povytaženou nechám i pro tento víkend osm let starou kraťoučkou básničku Čtyřretí jako malou kompenzaci za ty Nedělní miniglosy v nepříliš invenční próze :-).
 

Začíná období nejdelších nocí s výhledem na nadějeplný zimní slunovrat. Pokud si pro ten čas hledáte nějakou knížku, u které si nebudete muset pořád pamatovat, kde jste skončili, zkuste si třeba zdarma stáhnout pdf verzi mé knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu!  

Přeji všem zdejším milým čtenářům, ať se vy i vaši blízcí úspěšně popasujete se všemi případnými nepřejícnými mikroorganismy a ať máte dobrý důvod věnovat cenný úsměv lidem kolem sebe i sobě samotným. Už teď se těším, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu třeba opět najdete něco, co vás potěší. Krásný týden! :-)
 
 
 
Televizní diváci vesměs přivítali oživení ankety Český slavík po několika letech, kdy se výsledky nevyhodnocovaly. Ze speciálního rychlého průzkumu taktéž vyplynulo, že sledující většinou nedokázali během televizního přenosu rozeznat okamžik, kdy končila vlastní anketa Český slavík a začalo původně nezamýšlené vyhlašování ankety Řezník roku.
----------------------
Aby představitelé české vlády nemuseli k uctění památky položením květin na pamětihodná místa vstávat vždy ještě v noci před slepicemi, jako tomu bylo při oslavách 32. výročí listopadových událostí na pražské Národní třídě, rozhodla vláda na svém zasedání o zřízení speciální vládní dronové jednotky pro kladení věnců, která by měla zabránit nepříjemným konfliktům s pomýlenými voliči a v nejhorších případech i zbytečnému plýtvání vejci. Podle doposud neověřených informací Nedělních miniglos na tuto skutečnost reagovali pravověrní strážci demokracie a étosu sametové revoluce nákupem inteligentních střel země - vzduch
----------------------
Na veletrhu Design Week v Dubaji bylo představeno zařízení, které naslouchá konverzaci a v případě, že zaregistruje nevhodný obsah hovoru (např. rasistické vtipy, urážky nebo konspirační teorie), přeruší ho dvouminutovou hlasitou sirénou. Počítá se, že tímto zařízením bude v příštím roce povinně vybaven každý občan Evropské unie; Česká republika si jen kvůli své hospodské pivní tradici vymohla výjimku, že kvůli zachování přípustné hladiny hluku a hygienicky aspoň trochu přijatelných podmínek pro pracovníky hospod a restaurací budou muset chodit všichni hosté houkat výhradně mimo provozovnu.
----------------------
Předseda vlády v demisi Andrej Babiš připustil, že poté, co se kdysi nechtěl stát miliardářem a stal se jím, pak se nechtěl stát politikem a stal se jím, a do třetice se nechtěl stát premiérem a stal se jím, vyslyší výzvu prezidenta Miloše Zemana, aby byl jeho nástupcem v úřadu, a definitivně se proto rozhodl nechtít se stát prezidentem.
----------------------
Rakouská vláda připravuje zavést od Nového roku povinné nošení zimních čepic, pokud venkovní teplota klesne pod 10 stupňů Celsia.  "Jsme přesvědčeni, že s nošením povinných zimních čepic razantně poklesne počet nastuzení, a tedy i počet promaroděných dní, což by mělo přinést celé společnosti nezanedbatelné úspory," řekla Nedělním miniglosám tisková mluvčí vlády, "je ovšem třeba čepice každých 5-6 měsíců poctivě vyměňovat, aby jejich účinek nezeslábl pod bezpečnou mez, a speciálně čepice od firmy Johnson and Johnson bude nejspíš nezbytné pořizovat nově každý měsíc po výplatě."
----------------------  
Mediálně populární česká pašeračka Tereza Hlůšková byla po téměř čtyřech letech propuštěna z pákistánského vězení, kde si odpykávala devítiletý trest na pašování drog. Pro jistotu tentokrát pracovníci letištní ostrahy nekontrolovali tak důkladně její příruční zavazadlo, aby ještě nedošlo na poslední chvíli k další nepříjemné diplomatické komplikaci a dotyčná nemusela v Pákistánu ještě zůstat.
----------------------
Hnutí ANO oznámilo, že personální změny ve vedení strany po de facto prohraných volbách budou mít dopad i na některé zažité a běžně používané místní názvy. Protože se např. po jmenování nové vlády Petra Fialy očekává určité upozadění dosavadního místopředsedy vlády a dvojitého ministra Karla Havlíčka, nejspíš dojde k přejmenování významného města kraje Vysočina na Schillerové Brod.
 
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

19 komentářů:

  1. Ad #5) V Česku zatím pouze zřídili nadaci "Červená Karkulka".

    OdpovědětVymazat
  2. No, zdalo by se, ze čtyři roky vězení v rozvojove zemi by mely u Terezy Hluskove stačit k zabránění recidivě..Ale jeden nikdy nevi..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď se stane oblíbenou českou spisovatelkou a nebude už mít zapotřebí jezdit takovou dálku.

      Vymazat
    2. Zdalipak se heroinova Tereza sprateli s heroinovou Katkou z Vaclavaku? Zda se mi, ze by se mohly pekne doplnovat.

      Vymazat
    3. Myslím, že dokumentaristi různého druhu se budou jen rojit.

      Vymazat
  3. Ad #7) Proč chodit ke kovaříčkovi, když můžeme jít přímo ke kováři - což to rovnou přejmenovat na Havlův Brod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby pak ti, co se budou cítit dotčeni, nesvolali na Národní třídu protestní demonstraci Havlíčků. Společenský řád je křehký :-).

      Vymazat
  4. Andrej Babiš všechno dělá se sebezapřením, kdyby mu miliardy ale nesnesitelně vadily, rád mu zašlu číslo mého účtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On by jistě moc rád, ale omluví se ti, že těmito prostředky nemůže nakládat, páč jsou ve svěřenském fondu. Jedině že by přesvědčil večer u televize paní Moniku :-).

      Vymazat
  5. Nevím proč, ale první miniglosa mi dnes nejde nijak zformátovat. Jakmile něco napíšu v administraci proloženě nebo tlustě, takový textový řetězec se automaticky posune na konec odstavce, takže je pak výsledek nesmyslný, i když v administraci je vše správně. Nevím, proč to tak je, a odmítám tím ztrácet čas, takže dnes bohužel dostanete text bez zamýšleného formátového vyladění.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nerozumím přesně, jak to myslíte, ale některé formátování nejspíš potřebuje speciální tagy do zdrojového kódu. Zkuste překliknout na zobrazení v HTML (tužtička se šipčičkou úplně vlevo) a kouknout na to. Tam se to dá formátovat natvrdo dodáním tagů. Formátování někdy blbne. Třeba zarovnání je na střed, když chci doleva, furt zůstává na střed. Obvykle stačí celý text vybrat, kliknout na zarovnání doprava (nebo kamkoliv), kliknout náhled, náhled zavřít, text znovu vybrat, kliknout na zarovnání doleva, a ono se to zarovná doleva... Podobně velikost písma a font...

      Vymazat
    2. Děkuji za informace. Prostě jen tentokrát v některých částech textu nefungovalo osvědčené Ctrl+I pro psaní kurzívou, resp. v takovém případě nejenže se označená část textu přeformátovala, ale zároveň se posunula za konec odstavce. Zatím to beru jen jako výjimečnou chybu, stalo se mi to poprvé; až se to bude opakovat, budu hledat řešení.

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Bodejť by ne! Z Burdž Chalífy má skvělý rozhled :-).

      Vymazat
  7. Nedělní miniglosy ve verších, to by bylo vskutku lákavé - a vskutku obtížné na tvorbu :-) A myslím, že i my, štamgasti, co normálně změny nemají příliš v lásce, bychom to zvládli ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen se bojím, že bych v tom případě vždycky musel začít Nedělní miniglosy psát už v pondělí a jiné formy článků by ostrouhaly :-).

      Vymazat
  8. Těžko upřednostnit dnes některou glosu, všechny jsou trefně vtipné… no snad tu nechtěnou kandidaturu Babiše, té bych asi dala dnes více hlasů. “ Odříkaného chleba, největší kus” . Jen aby se jednou nezadávil

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud výsledky voleb přesunou Andreje Babiše z premiérského křesla do křesla prezidentského, budu to jako volič považovat za personifikaci úsloví "z deště pod okap" :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.