neděle 14. listopadu 2021

Nedělní miniglosy č.614

Po letním vydechnutí se nám, zdá se, v těsně předadventním období epidemie vrátila v plné formě a s čerstvou chutí ukázat, kdo je tady skutečným pánem. O to víc je, myslím, třeba překonat svou tradiční "nedělní lenost" a opět po týdnu připravit další Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", u jejichž 614. vydání vás srdečně vítám. Mimochodem, dnes máme zase po nějaké době jednu "hostující miniglosu" na námět od jednoho z našich občasných externích přispěvatelů, za který jménem redakce NMg děkuji.

Během uplynulého týdne jsem zveřejnil dva nové příspěvky. Po dlouhých 5 měsících vyšel nový článek v "češtinářské" rubrice Jazykové hrádky - tentokrát s názvem Jakpak asi je (a bude) v Nivči? Protože jsem v týdnu poslední komentovanou prohlídkou zakončil svou dosud nejdelší fotovýstavu Začátek velké cesty, mohl jsem - netradičně v sobotu - spokojeně konstatovat: Tak to máme po deseti měsících za sebou. Dál pokračuje úžasná výstava fotografií Martina Stranky, na kterou jsem upozornil minulý týden v textu Martin Stranka - Dechem (Mánes 2021), a prohlédnout si můžete i výsledky mého focení Karlova mostu ve víkendové ranní mlze. Z archivu dnes povytáhnu osm let starou kraťoučkou básničku Čtyřretí, třeba i proto, že - jak jsem se znovu nedávno ubezpečil - naše nejkrásnější sny nemají žádný důvod se v čase jakkoli měnit.

Dny se kvapem krátí a noci prodlužují, tak pokud si pro ten čas hledáte nějakou knížku, u které si nebudete muset pořád pamatovat, kde jste skončili, zkuste si třeba zdarma stáhnout pdf verzi mé knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu!  

Přeji všem ať přežijete další vzedmutí epidemické vlny pokud možno ve zdraví a těším se, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu opět najdete něco, co vás potěší. Krásný týden! :-)
 
 
 
 
Jak informovala agentura Reuters s odvoláním na Evropskou komisi, Evropská unie přidala na svůj seznam oficiálně schválených potravin sarančata, což je výsledkem snahy EU o udržitelnější zemědělství a zdravou výživu v podobě hodnotné hmyzí bílkoviny. Proti tomuto kroku pochopitelně protestují národní i nadnárodní organizace sdružující sarančata z celého světa, které mají důvodnou obavu, že když bude konzumace sarančat oficiálně nejen povolena ale i doporučována, lidé odhodí veškeré zábrany a vrhnou se na nebohá sarančata jako kobylky.
----------------------
V letošním ročníku populární televizní soutěže Stardance - Když hvězdy tančí to zatím vypadá, že nezvítězí ani nejlepší ani nejzábavnější taneční pár, ale spíš ten, kdo zůstane nejdéle relativně zdravý.
----------------------
Ministerstvo zdravotnictví podalo trestní oznámení na iniciativu Daniela Landy Zlatý špendlík kvůli podezření ze sabotáže, když obstrukční dotazy této iniciativy zahltily české hygienické stanice, které pak nestíhaly trasovat nákazu covidem-19 ve svých regionech. Soud iniciativě nařídil předběžným opatřením až do vyšetření případu nahradit příliš ostré entomologické špendlíky špendlíky spínacími v bláhovém domnění, že to třeba Landovi sepne. 
----------------------
Nedělní miniglosy zjišťovaly, jak je na svém nemocničním pokoji chráněn před nákazou prezident Miloš Zeman. Indiskrecí jednoho z pracovníků odboru Externí komunikace a biblické dějepravy jsme se dozvěděli, že každý choroboplodný zárodek, který se chce dostat na pokoj k panu prezidentovi, se teď po špatných zkušenostech s návštěvou předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka musí zapsat do knihy návštěv a projít bezpečnostním a odmořovacím rámem, přičemž jedinou výjimku z tohoto pravidla má pan kancléř Mynář, který je imunní nejen vůči veřejnému mínění, ale i i vůči velmi silným odmořovacím oxidačním činidlům, takže je na něj škoda chlornanu.
----------------------
Majitel krachující firmy Bohemia Energy Jiří Písařík prokázal, že není jen tvrdým podnikatelem s věčně pokerovou tváří, ale že má i citlivou duši a lidský rozměr, když se na tiskové konferenci rozplakal při pomyšlení, kolik teď bude na zálohách za energie muset platit jeho rodina.
----------------------
V Rakousku vláda od pondělka zavádí tzv. lockdown pro neočkované, tzn. ten, kdo není očkován proti nemoci covid-19, případně se v definované době z této nemoci nevyléčil, se nebude moct účastnit běžného života, ale bude moct pouze chodit do práce a na nákup zboží každodenní potřeby nebo k lékaři. Vláda zároveň oznámila, že hodlá v nejbližší době zveřejnit, jak se chystá řešit problém smíšených manželství očkovaných s neočkovanými, k čemuž prý chce využít koncept jednoho staršího projektu, který však zatím odmítla upřesnit.
----------------------
Představitelé více než 200 zemí se na klimatické konferenci v Glasgow zatím shodli na tom, že bude v brzké době zcela zakázáno používání živočišného uhlí. I když by nejspíš měly být povoleny i náhradní sluneční a jaderné zdroje, experti odhadují, že v boji proti střevním problémům většina států využije především relativně jednoduše dostupnou větrnou energii.
 
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

21 komentářů:

  1. Doufám, že v Glasgow radní a konšelé neodhlasují konec Čtyřlístku. Ten je to jediné, co mě drží nad vodou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, počet lístků je třeba cíleně snížit na původní stav před průmyslovou revolucí :-).

      Vymazat
  2. Ad #3) Lépe použít synonymum sichrhajcka, aby to bylo na beton.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V původní verzi sichrhajcka byla, ale pak jsem změnil pointu a musel jsem jí přizpůsobit text :-).

      Vymazat
  3. Myslím, že místo trestního oznámení na Landu by bylo nejlepší ho umístit ho na psychiatrii, věnovat by se mu mohl třeba MUDr. Cimický :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby si pan doktor něco zkusil, obávám se, že by v tomto případě byl bit jak kouzelník Žito :-).

      Vymazat
    2. Pokud by ovsem neprisly kevskovu těžký boty..

      Vymazat
  4. Ovsem Ksnda se až do smrti bude muset vyhybat Stinadlum, aby nedostal od Vontu nakladavku za zneuzivani symbolu...

    OdpovědětVymazat
  5. #3 prezidentský chorobopis, je uznávanější právní dokument, než ústava☹️
    #6 Covid byl asi účelové opatření, aby se snížilo emise CO2 vylučováno nezodpovědným obyvatelstvem planety😁 Jen vybraní jedinci si budou moci užívat “větrné energie”😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdoví, možná je na úpravu takového chorobopisu taky třeba dvoutřetinová většina :-).

      Vymazat
  6. Velmi neintelektuální větrná energie mě tedy pobavila víc, než bych sama čekala :-D A co se sarančat týče, tak se alespoň zatím nemusejí bát. Jestli je precedens mého okolí z konzumace cvrčků reprezentativní, tak se žádné vrhání v kobylčím stylu v dohledné době rozhodně konat nebude :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tentokrát jsem vážně zvažoval zařazení dvou miniglos - jedné velmi neintelektuální a jedné dost výrazně nekorektní. Nakonec kupodivu v interním oponentním řízení prošly obě, tak si asi budu muset nechat naměřit množství protilátek :-).

      Vymazat
  7. 6. Rakouska vlada pro neockovane take rozdava vesele nasivky s logem cerveneho koronaviru s prisavkami. Neockovani budou mit radu dalsich vyhod, napriklad slevy na jednosmerne jizdenky a lazenske pobyty v Polsku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U veselých nášivek je prý možné si vybrat podle dávné vinařské tradice: Červené nebo bílé?

      Vymazat
  8. Smíšená manželství jsou vážně pecka, i když ve svém okolí žádné neznám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vlastně taky ne, ale když vidím, na co vše mohou mít lidé odlišný názor, divil bych se, kdyby k něčemu takovému nedocházelo, tak je dobré být na to úředně připraveni :-).

      Vymazat
  9. 6. Za to u nás řešení covidu s odkladem na 50 let. Ačkoliv viru je to jedno. A co mezinárodní manželství? Platí pro ně stejná pravidla nebo pravidla dané země?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právníci již jistě ucítili šanci na finančně hodnotné a dlouho se vlekoucí spory :-).

      Vymazat
  10. Tak za mě dnes vyhrála ostření pro pana prezidenta. Ta se teda povedla....

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.