neděle 7. listopadu 2021

Nedělní miniglosy č.613

Svou týdenní dovolenou jsem sice zasvětil ponejvíce fotkám, fotografickým výstavám a fotopřednáškám (i když zdaleka jsem toho nestihl tolik, kolik jsem plánoval), ale v neděli mají před fotografiemi přirozenou přednost Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", u jejichž 613. vydání vás zase po týdnu vítám.

Není divu, že můj "fotografický týden" se promítl i do obsahu dvou nových blogových příspěvků: Prvním publikovaným článkem bylo stručné představení obnovené výstavy krásných fotografií Martina Stranky v textu Martin Stranka - Dechem (Mánes 2021), který jsem v závěru doplnil i o zcela nové tematické haiku :-) a je možné ho brát i jako pozvání všech zájemců na opravdu mimořádnou výstavu, která nebývá v naší zemi k vidění zrovna často. Druhým článkem bylo další nakouknutí do rubriky Fotolaboratoř, kde jsem tentokrát ukázal výsledky focení Karlova mostu ve víkendové ranní mlze. Z minulého týdne mohu připomenout vzpomínku na to, jak jsem kdysi bydlel s bohatým Afgháncem a taky příběh 115 let starého milostného věnování v Písních Závišových, které jsem náhodou našel v dobřichovické knihobudce. No a když už tu tento týden máme tak košatý fotografický program, přikládám i přímý odkaz na svůj web, kde nedávno vznikla speciální webová galerie s nově vytvořenými fotkami z mé 10 let staré první japonské cesty  - symbolicky v rozsahu 36 obrázků starého černobílého kinofilmu: Černobílý Japan 2011.
 
Na příští středu 10. listopadu vás zvu na (už opravdu) závěrečnou komentovanou prohlídku své malé fotovýstavy Začátek velké cesty, kterou čeká v kavárně Divadla Kámen na pražském sídlišti Invalidovna po více než tři čtvrtě roce "dernisáž". Kdo z vás tedy přijít chtěl a zatím to nestihl, má poslední příležitost, pak už budou obrazy k vidění zase jen u mě doma, kde není zdaleka tak vlídné prostředí :-). Moc rád se s vámi potkám, prohlídka začíná v 18:00 a kdo dorazí, uvidí kromě vystavených fotek jako bonus (aspoň na obrazovce počítače) i výběr z novějších fotek vzniklých v Praze v souvislosti s dlouhodobým projektem Pražské domy. Takže jste srdečně zváni a moc rád vás ve středu uvidím osobně. 
 
Dny se kvapem krátí a noci prodlužují, tak pokud si pro ten čas hledáte nějakou knížku, u které si nebudete muset pořád pamatovat, kde jste skončili, zkuste si třeba zdarma stáhnout pdf podobu mé knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! 
 
Přeji všem i nadále hlavně pevné zdraví a co nejlepší dny a těším se, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu opět najdete něco, co vás potěší. Krásný týden! :-)
 
 
 
Ministerstvo financí se na základě pravomocného rozsudku Městského soudu v Praze ústy ministryně Schillerové oficiálně omluvilo vnučce Ferdinanda Peroutky, paní Terezii Kaslové, za téměř sedm let starý dehonestující výrok prezidenta Miloše Zemana o Ferdinandovi Peroutkovi jako autorovi článku Hitler je gentleman. Ministryně Schillerová zároveň přijala s radostí zprávu, že se panu prezidentovi již v nemocnici daří lépe, na druhou stranu s povzdechem dodala, že tak dobře, aby se za své občasné urážlivé a lživé výroky dokázal omluvil sám, nejspíš panu prezidentovi už nikdy nebude, stejně jako tomu nebylo ani dříve, když byl ještě jura.
----------------------
Řidičům, kteří vyměnili své automobily se spalovacími motory za elektromobily, a nyní museli přejít k dodavatelům poslední instance, byly novými poskytovateli energií vypočítány tak vysoké zálohy na dodávky elektrické energie, že by to mohlo konečně mít už dávno očekávaný příznivý dopad na životní prostředí, protože řidiči budou více chodit pěšky.
----------------------
Česká divadla na základě nového nařízení ministerstva zdravotnictví budou svá vystoupení začínat netradičně společnou děkovačkou. Stále se totiž zkracuje platnost provedených testů na covid-19, takže je jen malá pravděpodobnost, že herci po několika povinných testech, provedených v průběhu delších představení, dohrají všichni, aby se mohli společně klanět na konci programu.
----------------------
Bez fanfár a v tichosti byl zrušen kdysi nadějný projekt E-rouška. "Myslím, že můžeme být celkem spokojeni," řekl Nedělním miniglosám šéf projektového týmu, "protože do systému se podařilo za rok a půl jeho fungování nahrát pouze asi 2 % ze všech případů potvrzených nákaz, takže informace v našem systému nezpůsobily mezi uživateli E-roušky žádnou rozsáhlejší paniku, jak nám bylo před spuštěním projektu některými nepřejníky předpovídáno."
----------------------
Majitel krachující firmy Bohemia Energy Jiří Písařík zvažuje, že soudně napadne vyřazení z žebříčku českých miliardářů, na kterém to při nedávné aktualizaci dotáhl až na obstojné 37. místo: "Moje pozice na prestižním žebříčku mě stála roky práce a odříkání a myslím, že když se kvůli pandemii covidu nedávno mohl "zmrazit" dokonce i světový tenisový žebříček, mohla by podobná dočasná úleva platit i pro miliardáře, jinak hrozí, že někteří z nás vypadnou nespravedlivě - často jen kvůli takové prkotině, jakou je úpadek jejich firem - a úplně ztratí motivaci v miliardaření pokračovat."
----------------------
Čeští senátoři zvažují, jestli má kvůli zdravotnímu stavu Miloše Zemana dále smysl uvažovat o přenesení prezidentských pravomocí na jiné ústavní činitele podle článku 66 Ústavy ČR. Nejmenovaný senátor prozradil neoficiálně Nedělním miniglosám, že vzhledem k tomu, že se, zdá se, zdravotní stav pana prezidenta přibližně 2x zlepšil, nebude třeba aktivovat rovnou článek 66, ale bude prozatím postačovat přibližně článek 33.
----------------------
V supermoderním modulu společnosti SpaceX, který má dopravit astronauty z Mezinárodní vesmírné stanice ISS zpět na zemský povrch, se porouchala toaleta. "Nejprve jsme se pokusili zaimprovizovat a nahradit rozbitou toaletu běžným suchým záchodem, ale to se v beztížném stavu neukázalo jako dobrý nápad," řekla Nedělním miniglosám vrchní toaletářka firmy SpaceX. "Budeme tedy nejspíš muset asi v polovině cesty kosmickou loď na chvíli zastavit a nechat astronauty vystoupit do otevřeného vesmírného prostoru, pány napravo a dámy nalevo." 
 
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

 

19 komentářů:

  1. Ovsem, problem je v tom, kdyby o testejnym zpusobem musela resit situaci i nejskavdalsi vyprava..Zasah byť měkkým předmětem leticim prvni kosmickou rychlostí zridkakdy končí pouhou boulí a zpravidla ma závažnější nasladky..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkouším si představit, jak by byla v takovém případě oficiálně naformulována příčina oněch závažnějších následků :-).

      Vymazat
  2. Ad #2) Na to již pružně zareagovaly poradenské firmy a za výhodné roční předplatné nabízejí walk coaching.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak poradenské firmy, ty vždycky zareagují flexibilně.

      Vymazat
  3. Ad #7) Už se však neříká astronaut/astronautka, ale astronauctvo, takže těch směrů výstupu bude muset být víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naopak, astronauctvo by mělo znamenat jediný směr, ne? Pokud ovšem loď rotuje, uvádí se pouze výstup po směru nebo proti směru hodinových ručiček.

      Vymazat
  4. Přistávání SpaceX, zvláště v hluboké poloze zešťů zní až hrůzně... nechť nikdy neopustí orbit!

    OdpovědětVymazat
  5. K informacím o případné aplikaci článku 66 mně už chybí jen zcela zásadní vyjádření senátora Drahoše, odborníka na stahování králíků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud vím, senátor je řádně zvolený v přímé volbě, tedy bych laicky řekl, že jeho případné vyjádření je - nehledě na odbornost - úplně stejně legitimní jako vyjádření stejným procesem zvoleného prezidenta :-).

      Vymazat
  6. #4: Tak za me byla erouska aktivni az az. Odinstalovala jsem ji jeden rusny tyden, kdy me hlasila treti rizikovy kontakt a to zrovna ze dne, kdy jsem byla prokazatelne doma od rana do vecera. Zuzo dobrodruzo, ale lito mi ji neni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domácí kontakty jsou ze všech nejrizikovější :-)

      Vymazat
  7. Článek 33 je skvělý! :-D A vesmírná toaleta mi připomněla písničku Jak to dělaj kosmonauti od Bratří Ebenů. Tohle téma zjevně nestárne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si na tu "ebenovou" písničku vzpomněl. Zvlášť když se SpaceX nechal slyšet (když to trochu zjednoduším), že budou mít nejspíš "v kombinéze ňákej pytlik nebo prostě něco, aby to hned chytli" :-)

      Vymazat
  8. Myslím, že čůrající, nebo dokonce kakající, astronauty ve vesmírném prostoru jen tak z hlavy nedostanu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to si k tomu ještě představ, jak v těch podmínkách funguje zákon akce a reakce :-).

      Vymazat
  9. Jak na zemi, tak na nebi, jsme si i v průšvihu rovni😁😁😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kéž by každý průšvih skončil jako ten poslední kosmický toaletní - po 20 hodinách úspěšným přistáním na Zemi :-).

      Vymazat
  10. Také jsem pronesla neuvážené výroky, ale stát se dotyčnému neomluvil. Všichni jsme si rovni.
    Už se těším na trojnásobnou cenu elektromobilů. Ale teď jsem si uvědomila, že se zdraží boty.
    Písaříku, Písaříku, máš as slabinu v malíku,
    nezpíval jsi s pány, proto tyhle rány,
    jiní, poslední inštance,
    využijí své šance.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo by pěkné, kdyby se za naše průšvihy standardně omlouval stát. Ale víš, co by muselo být nových úředníků?! :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.