neděle 10. října 2021

Nedělní miniglosy č.609

Po rušném volebním pátku a sobotě, kdy se téměř dvě třetiny oprávněných voličů v našem státě rozhodlo zúčastnit voleb navzdory krásnému počasí, které vybízelo spíš k výletům do přírody nebo k práci na zahrádkách, jsou tu opět Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a já vás na jejich stránkách, objevujících se ve veřejném prostoru už dvanáct a půl roku, opět po týdnu srdečně vítám.

V uplynulém týdnu jsem především po téměř měsíc trvajícím každovečerním úsilí dokončil svůj jednorázový projekt oživení dávno zapomenutých a většinou dosud nepoužitých fotek z mé 10 let staré první japonské cesty, o čemž jsem své čtenáře informoval v článku Černobílý Japan 2011. Jak účelně a přitom celkem nenápadně vyměnit stařičký děravý batoh za nový a bezvadný jsem předvedl v článku O dvou batozích. A z předešlého týdne si ještě jednou dovolím připomenout "urbexovou" fotoreportáž zpod legendárních barrandovských teras, z místa, kde za první republiky vznikl vyhledávaný plavecký areál: Starý bazén pod Barrandovem.
 
V týdnu jsem se dozvěděl, že moje fotovýstava Začátek velké cesty, která je stále ještě k vidění v Divadle Kámen na pražském sídlišti Invalidovna, se oproti původním předpokladům dočká i listopadu, protože příprava nové expozice se poněkud zpozdila. Pro mne to znamená, že ještě připravím jednu komentovanou "prohlídku pro opozdilce", o které budu samozřejmě i zde na blogu informovat.
 
Ti z vás, kdo dávají před fotkami přednost četbě, si mohou pro změnu stáhnout pdf podobu mé knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení).  
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví, dobrou náladu a hodně zajímavých blogových článků k přečtení i podnětných námětů k vlastním textům. Já se každopádně těším, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu opět najdete něco, co vás potěší. Krásný týden! :-)
 
 
Po vyhlášení pro současnou vládu ne příliš úspěšných výsledků parlamentních voleb se nejvíc spekuluje o budoucnosti premiéra Andreje Babiše a jeho nejbližších spolupracovníků, přičemž komentátoři se shodují v tom, že všichni tito politici pro jistotu co nejdříve odjedou někam do zahraničí. Nedělním miniglosám se podařilo zjistit, že Andrej Babiš s manželkou nejčastěji uvažují o přestěhování do Karibiku, Jaroslav Faltýnek potvrdil, že jemu by asi bylo svou kulturou nejbližší Palermo, Adam Vojtěch tak jako tak přechází na diplomatický post do Finska a Karel Havlíček se nejspíš jako už tradičně uchýlí do Brixenu.
----------------------  
Podle speciálních epidemických pravidel bylo nutné v případě, že do volební místnosti dorazil některý z voličů bez respirátoru, po jeho odchodu volební místnost vydezinfikovat, což nastalo v několika tisících případech. V jednom volebním okrsku se dokonce stalo, že jeden člen volební komise nazval druhého člena v afektu zbabělou krysou, takže pak bylo nutné volební místnost deratizovat.
----------------------
Ohlášený přechod z metrické soustavy zpět k imperiálním jednotkám ve Velké Británii po odchodu z Evropské unie zatím provázejí komplikace. Ukázalo se např. že v Britském úřadu pro imperiální míry a váhy v Londýně byl neznámými proevropskými extrémisty odcizen vzorový galon a to ještě šéf úřadu Nedělním miniglosám mimo záznam potvrdil, že po galonu nezůstala ani stopa
----------------------
Google oznámil, že zablokuje ty reklamy, v nichž se objeví informace jakkoli zpochybňující globální oteplování. Informace zpochybňující globální blbnutí mohou naopak prozatím v reklamách zůstat, a pokud tam dosud nebyly, jsou inzerenti povinni je do reklamy doplnit.
----------------------
Zvláštní parlamentní zpravodaj Nedělních miniglos a potomek starodávného ruského rodu Ondřej Dostojevský oznámil, že by v příštím volebním období rád napsal alespoň obsáhlý sociálně filosofický román Bratři Okamurovi, když už byl jeho původní námět kriticky realistického románu o hradním mluvčím Jiřím Ovčáčkovi - nejspíš kvůli příliš explicitnímu názvu knihy - vyřazen ustrašenými nakladateli z edičního plánu, i když autor pro hlavní postavu použil kvůli možnému porušení zákona na ochranu osobních údajů krycí jméno Myškin
---------------------- 
Několik předních českých politiků požádalo o právo azylu v nejbližším chrámu v okamžiku, kdy Policie ČR v médiích oznámila, že v souvislosti s právě skončenými volbami do Poslanecké sněmovny vyšetřuje kupčení s voličskými hlasy. Po chvíli se ovšem situace vyjasnila a politici chrámy s úlevou opustili, protože se dozvěděli, že policie stíhá jen drobné a celkem naivní kupčení v řádu maximálně stovek volebních hlasů a nikoli obsah politických programů.
---------------------- 
Zahraniční dopisovatelé se pozastavují nad skutečností, že v tradičně silně ateistické České republice dochází na železnici k mnoha zpožděním oproti jízdnímu řádu jen proto, že se zde - nejspíš silně nábožensky založené - české vlaky na své cestě neustále křižují.
 
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

22 komentářů:

  1. Ovšem zbabělá krysa to jeste jde...Co by se asi muselo delat, kdyby jej nazval odpornym skunkem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ba co hůř, jeden ze ščotkomisarů nazval druhého dotěrným ovádem. A došlo tak i na desinsekci.

      Vymazat
    2. Jak se ale odborně pojmenuje vyčištění prostoru od skunků, to opravdu nevím :-).

      Vymazat
    3. Krysy vypudil krysař, tak možná existuje i skunkař.

      Vymazat
    4. Deskunkizace. V Cesku by slo ale spis o Tchorare, coz je i zvukomalebny nazev povolani.

      Vymazat
  2. Ad #3) Pražané nabídli VB svůj korec, což něco přes dvacet imperiálních galonů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má to být 48 pint, tak přepočet by měl být jednoduchý, aspoň pokud půjde o alkohol :-).

      Vymazat
  3. Babiš má záme(če)k na Azurovém pobřeží a tam je také pěkně. A my se také rozšoupneme, po období "Babišovy drahoty" nastupuje Fialova éra zlevňování, hodně ušetříme a vidím to přinejmenším na cestu kolem světa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nevím, státní kasa je rozvrácená a v truhlách rejdí myši. Jen aby nešlo o cestu kolem světa jiného druhu...

      Vymazat
  4. Palermo bude, myslím, panu Faltýnkovi perfektně vyhovovat. A to říkám jakožto rodačka z města, kterému se za mých středoškolských let říkalo středočeské Palermo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kruci, jen aby nám nezůstal omylem ve středních Čechách :-).

      Vymazat
  5. Asi naroste počet veřejných prádelen, aby se ty haldy špinavých peněz politiků daly hygienický ošetřit🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdalipak v takových prádelnách budou pracovat i veřejné pradleny? :-)

      Vymazat
  6. To zas jenom ta naše vesnice vybočuje, to si takhle zodpovědně nasadím roušku pod nos, vejdu do místnosti a celá volební komise vysmátá bez náhubků. Žádná desinfekce, ani deratizace, za což jsem vděčná, protože jednoho deratizátora znám a je to hodně divnej týpek :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem byl zodpovědný, byť pár lidí v komisi náhubek nemělo. Ale kdybych je napomenul, vím já, jestli nejsou z Volného bloku a neriskoval bych místo vira flákanec? :-)

      Vymazat
  7. Globální blbnutí a křižující se vlaky u mě vedou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Horší je, že si teď na miniglosu vzpomenu vždy, když v nádražním rozhlasu hlásí zpoždění kvůli křižování a zatímco všichni kolem zuří, já se z nepochopitelných důvodů chichotám :-).

      Vymazat
  8. Babiš by si to měl s tím Karibikem ještě rozmyslet. Možná by nebylo od věci se domluvit s Muskem a uchýlit se do vesmíru. Pokud možno navždy.

    OdpovědětVymazat
  9. :-) Koukám, že i volby se můžou brát zvesela. A křižující se vlaky mi jsou blízké :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však těch, kteří volby zvesela neberou, je - podle situace na internetových diskusích - tolik, že Nedělní miniglosy svým přístupem aspoň lépe vyniknou :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.