neděle 8. srpna 2021

Nedělní miniglosy č.601

Minulou neděli jsme tu měli velkou slávu, protože jsme oslavovali vydání jubilejního 600. vydání našich Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", takže jste si mohli přečíst speciální jubilejní vydání s výběrem toho nejlepšího, co pod tradiční značkou NMg vyšlo v posledních dvou letech (kdo to ještě neudělal, rozhodně prohloupil, ale ještě se to naštěstí dá napravit :-)). Tento jubilejní výběr obsahující 75 miniglos (z celkem 710 nově publikovaných v poslední stovce čísel) jsem také zařadil k předchozím jubilejním číslům, které v každém novém vydání nedělníku najdete v odkazech na konci čísla.
 
Tento týden vyšly zde na blogu dva nové články: Prvním byl celkem obsáhlý fotoprůvodce krásnou výstavou TOYEN: Snící rebelka, nainstalovanou v pražské Valdštejnské jízdárně, kterou jsem měl příležitost navštívit minulou neděli. Druhým článkem je pak Kopretinové haiku s novým staňkovským přírůstkem do dlouhodobého fotocyklu Kouzelná zahrada, kterým jsou tančící kopretiny vyfocené pro jednu báječnou zámeckou paní. Z minulého týdne ještě připomenu vznik nové rubriky Fotolaboratoř a jeden nový "laboratorní článek" o nočním focení v centru velkoměsta Spolu nebo každý sám.  A pochopitelně nevynechám ani připomínku své knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení v pdf formátu).  
 
Přeji vám všem i nadále hlavně pevné zdraví a dobrou náladu. Pokud právě odpočíváte, přeji krásné prázdniny či dovolenou, pokud pracujete, tedy přeji aspoň to, ať vám práce přináší radost, spokojenost a naplnění a do dovolené vám to rychle uteče :-). A těším se, až se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu najdete něco, co vás potěší.
 
 
Aktuální nedostatek elektronických mikročipů z asijského trhu neohrožuje jen počítačový a automobilový průmysl, který bez čipů nedokáže produkovat finální výrobky, ale podle některých konspirátorů výrazně omezuje i průběh celosvětového očkování proti nemoci covid-19.
----------------------  
Čeští veslaři na olympiádě v Japonsku byli vyšetřováni speciální jednotkou ochrany životního prostředí, která se z bezpečnostních odposlechů umístěných v tokijské olympijské vesnici dozvěděla, že veslaři prý při závodě bez povolení japonských úřadů "chytili kraba".
----------------------
Český premiér Andrej Babiš přijal s nadšením informace o nových převratných kosmologických objevech, podle kterých se vesmír zdá být v principu konečný a ve tvaru koblihy.
----------------------
Mezinárodní asociace kanoistů potvrdila, že od příštího roku bude kvůli tomu, aby nebyla dotčena osobnostní práva domorodých menšin, zakázáno používat běžný eskymácký obrat a místo tradičního "eskymáka" bude možné použít jen "inuitu". 
---------------------- 
Kromě "Týmu Ruského olympijského výboru" a "Týmu uprchlíků" se letos olympijských her poprvé zúčastnil i speciální "Tým pohádkových postav". Protože však spaní bylo na rozdíl od lezení na poslední chvíli vyškrtnuto z olympijských disciplín a v této disciplíně dlouho neporažená Šípková Růženka se kvůli chronické únavě nestihla rekvalifikovat na jiný sportovní obor, Ivánek z Mrazíka měl v kvalifikaci kladivářů tři přešlapy a Širokého porazil v nejtěžší hmotnostní kategorii hned v 1. kole na ippon Lukáš Krpálek, zůstaly tak jediným úspěchem pohádkového týmu tři zlaté Děda Vševěda.
----------------------
Podle prvních důvěrných informací od jednoho z účastníků natáčení historického velkofilmu Jan Žižka z Trocnova je výsledná podoba příběhu z jinak velmi drsné doby díky výbornému scénáři nečekaně romantická: "Přestože Jan Žižka byl otrlým válečníkem, kterého jen tak něco nevyvedlo z míry a který v běžných situacích zásadně nedával najevo žádnou slabost, příběh je napsaný tak citlivě, že jedno oko nezůstane suché."
---------------------- 
V závěrečné olympijské atletické disciplíně, v maratónu mužů, byla po dlouhé době přece jen částečně narušena dlouholetá dominance afrických reprezentantů. "Pravda, sice jako obyčejně vyhrál Keňan," potvrdil Nedělním miniglosám jeden ze sportovních komentátorů České televize, "ale keňským Keňanům v olympijském závodě tentokrát zdatně konkurovali bahrajnští Keňani, turečtí Keňani, izraelští Keňani, italští Keňani a dokonce i několik Somálců z Belgie, Nizozemí a Dánska, takže to letos Afričani neměli v nejdelším běžeckém závodě vůbec jednoduché."
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

17 komentářů:

  1. Co se tyce vesmiru ve tvaru koblihy, Babis by se mel zamyslet vzhledem k tomu, co vyrabi ve srovnani s nim konkurence..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě v této souvislosti trochu uklidňuje ta konečnost. Nekonečná kobliha by byl děs :-).

      Vymazat
  2. Ad 2) Ba co víc, někteří prý chytili i housera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na kraby jsou Japonci vysazenější. Kromě toho japonština nedělá rozdíl mezi houserem a husákem :-).

      Vymazat
  3. Ad 4) Mnohem komplikovanější to bude s Nekumem a potažmo i s Eskimem viz gůgl: Název Nanuk byl odvozen od eskymáckého lovce Nanuka, hlavní postavy dokumentárního etnografického filmu Roberta Flahertyho Nanuk, člověk primitivní (Nanuk, der Eskimo, Nanook of the North) z roku 1922. Nanuk je původně inuitský/eskymácký bůh – pán medvědů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S primitivními nanuky je vždycky problém. Ale to byl i dřív - s primitivními sovětskými zmrzlinami.

      Vymazat
  4. Ad 5) A favorit disciplíny plavání 1500 metrů volný způsob Plaváček měl pozitivní test na covid.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě prý byl ve výpravě jeden dálkový Plaváček.

      Vymazat
  5. Ve stafete pry zvitezil Kenan z Vaclavaku, ktery je zaroven hrdym nositelem ceskeho rekordu v poctu predanych letacku do kabaretu a psanicek s kokainem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, je možné prodávat psaníčka, a přitom nebýt psanečkem :-).

      Vymazat
  6. Se divím, že tu uprchlou běloruskou atletku nenapadlo soutěžit za tým uprchlíků. A mladý Babiš jí mohl dělat manažera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že uprchlá atletka bude mít příležitost ještě příště v Paříži.

      Vymazat
  7. Keňani jsou skvělí! :-D A pokud náhodou vesmír nevypadá jako kobliha, tak vypadá rozhodně alespoň jako točená zmrzlina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je to tedy tvarově spíš donut než česká kobliha. Ale to už je z hlediska využití v kampani jen zanedbatelná námitka :-).

      Vymazat
  8. Čestným Keňanem i je pražský vodák J.J, který se svou keňou zdolal i Slapskou přehradu.

    OdpovědětVymazat
  9. Jedině ve Spartě se rodili běžci. 👟

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.