neděle 9. května 2021

Nedělní miniglosy č.589

Dnes jsme pár dní před "zmrzlíky" prožili svou první letošní ryze letní neděli, tak věřím, že slunce a teplo trochu prosákne i do Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Po dvou státních svátcích, kterých jsme si ani pořádně nevšimli, protože oba připadly na volné soboty a zavřeno je už dávno skoro všude, se můžeme zase chvíli věnovat dění v politice a společnosti, které Nedělní miniglosy již více než 12 let pravidelně sledují, a já vás moc rád vítám u jejich 589. čísla.

V uplynulém týdnu jsem na blogu publikoval dva články: K hereččiným obdivuhodně svěžím 90. narozeninám jsem připravil text Deset zásadních střetnutí s Jiřinou Bohdalovou o hlavních bodech, které ovlivnily můj nejednoznačný vztah k této "paní herečce". V pátek jsem pak přidal příběh jedné nové dobřichovické fotky, která, věřím, by mohla trochu vylepšit náladu každému, kdo se na ni podívá; však jsem jí také dal název Úsměv, prosím. Z minulého týdne ještě připomenu článek Hledá se pudvice v modrém obalu!, který obsahuje odkaz na mou nedávno zveřejněnou knížku nově upravených blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás, kterou si každý ze zdejších čtenářů může zdarma stáhnout v pdf formátu. A jistě stojí za to připomenout, že ve čtvrtek 13. května od 17:30 se uskuteční další komentovaná prohlídka mé malé fotovýstavy v Divadle Kámen na pražské Invalidovně, takže znovu přikládám i odkaz na Malý rozhovor o fotkách, který se mnou vedla kurátorka výstavy, kunsthistorička Lucie Váchová. Pokud máte zájem se se mnou na výstavě vidět a trochu si o fotkách i o čemkoli jiném naživo popovídat, dejte mi vědět mailem nebo v komentářích.
 
A protože teprve teď nastává ten pravý májový čas zvoucí "ku lásce" (ještě před pár dny při podobných přízemních aktivitách hrozily přízemní mrazíky omrzlinami), v našem dnešním archivním výdejním okénku připomenu ještě jednou prvomájový článek z doby, kdy mému blogu byly pouhé tři měsíce, povídečku O zamilované panně Lidušce, která jen dokazuje, že pravá láska může nabývat velmi různorodých podob :-).
 
Přeji vám všem i nadále hlavně pevné zdraví, krásně rozkvetlé a svěže zelené jarní dny a pokud možno i postupný návrat k některým prvkům normálnějšího života. Mimochodem, dnes jsem měl možnost po více než půl roce dát si s přáteli po docela dlouhém a horkém výletě kolem nejzajímavějších dobřichovických vil jedno plzeňské pivo. Sice jen v plastovém kelímku a v relativním soukromí jedné z dobřichovických laviček, ale i to je celkem značný pokrok :-).
 
 
Jak Nedělním miniglosám řekl jeden z expertů, kteří vědecky popsali tento zajímavý fenomén, psychologové zřejmě našli vysvětlení pro vysoký počet anonymních udání souvisejících s nedodržováním vládních protiepidemických opatření. "Lidé v nestandardních podmínkách na vlastní okres omezeného pohybu a s kompletně zavřenými prodejnami obuvi nemohli ulevit své podvědomé touze prásknout do bot jinak než tím, že aspoň práskli toho, kdo v jejich okolí porušoval nařízení."
----------------------
Opakovaný výstup na osmitisícovku může podle posledních výzkumů urychlit nástup demence. Ministerstvo financí každopádně uklidnilo veřejnost, že navzdory očekávaným silným inflačním tlakům zůstane prozatím největší bankovkou pětitisícovka.
----------------------
Protože současní stateční princové jsou pod permanentním tlakem feministických organizací a genderových aktivistů, kteří polibek bezvládně spících Šípkových Růženek považují za nepřijatelně nechutný projev typické mužské nemravnosti a za obzvlášť zavrženíhodnou formu sexuálního napadení, odborníci očekávají, že v budoucnu výrazně poroste počet spících království. Nebezpečnému trendu se dá bránit včasným podpisem podrobného a právně vycizelovaného informovaného souhlasu, na což však princezny a jejich právní zástupci musí myslet dříve, než se pustí do neopatrné manipulace s růžemi.
----------------------  
Premiér Babiš vystoupil v Poslanecké sněmovně s podrobnou analýzou zápasu své vlády proti týmu zrádců a nepřejníků podporovanému nefér přístupem covidové pandemie. "Moje vláda neudělala během zápasu nic špatně a to, že jsme nakonec nejspíš přece jen trochu prohráli, považuji jen za kampaň a antibabišovské spiknutí," prohlásil předseda vlády, když elektronickou tužkou dokumentoval na konkrétních herních situacích výborně stanovenou a přesně dodržovanou vládní taktiku. "Především v obraně jsme byli skvělí, dokud soupeř nezačal útočit."
----------------------
Ministr školství Plaga se rozhodl vyjít vstříc oprávněným požadavkům žáků a jejich rodičů na vlídnější povahu přijímacích zkoušek na střední školy v roce, kdy převažovala neplnohodnotná distanční výuka. "Vyzval jsem všechny střední školy, aby nedělaly žákům zbytečné naschvály a soustředily se především na to dobré, co období pandemie žákům přineslo, takže místo nesmyslného bazírování na znalostech matematiky a českého jazyka by měly sestavit vstřícnější přijímací testy zaměřené např. na znalosti nejznámějších influencerů a praktické dovednosti z oboru počítačových on-line her."
----------------------
Někteří němečtí podnikatelé se snaží nahradit letošní zrušený ročník tradičního mnichovského Oktoberfestu podobnou akcí konanou na nějakém jiném, bezpečnějším místě. "Když se může jet Rallye Paříž - Dakar v Saúdské Arábii, nevidím žádný důvod, proč by se musel mnichovský Oktoberfest konat právě v Mnichově a právě v říjnu," řekl Nedělním miniglosám jeden z propagátorů přesunu. "Osobně bych dal přednost tomu, aby se Oktoberfest konal na přelomu července a srpna v horké a suché poušti poblíž Dubaje, protože enormní sucho a vysoké teploty dosahující až 50°C ve stínu mohou podle našich odhadů spotřebu správně vychlazeného ležáku až ztrojnásobit oproti relativně chladnému a vlhkému říjnovému Mnichovu. Na oplátku bychom s našimi spolupracovníky z družební pardubické radnice rádi přenesli nějakou typickou dubajskou akci do střední Evropy, ale zatím nevíme, co budou dubajští závodní velbloudi říkat na Velký Taxisův příkop."  
----------------------
Rada ČT vyzvala televizní tvůrce, aby byly jejich veřejnoprávní pořady opravdu vyvážené, takže do všech pořadů, ve kterých bude v jakémkoli významu použit motiv zeměkoule musí být povinně přizváni i zastánci ploché Země a zastánci teorie, že svět podpírají čtyři velcí sloni stojící na krunýři obří želvy. Právě posledně jmenovaní si u Rady České televize na nevyváženost programů stěžovali nejvíce, protože se bojí, že nebudou-li pořady správně vyvážené, sloni na vlhkém krunýři snadno podklouznou, což může mít pro celý svět fatální následky.

 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

28 komentářů:

  1. AD #3) Podle pověsti může spánek Růžence přivodit nejen píchnutí trnem, ale i jiným ostrým předmětem. Tudíž se může stát, že se dočkáme remake pohádky s novým názvem "Pfitzrová Růženka".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výrobci vakcín už protestovali proti tomu, aby upadnutí Růženek do spánku po píchnutí o injekční jehlu bylo zařazováno mezi nestandardní reakce organismu na očkování.

      Vymazat
    2. S tema pohadkama je to vubec na povazenou. Strane zelenych se zase vubec nelibi vycpavani kriticky ohrozeneho vlka kameny, nasledne zasivani a hazeni do reky. To vsechno jen proto, ze ho babicka nejspis krmila odpadky a prestal se bat lidi. To same strkani zivych liscat do pytle z Budulinka.

      Vymazat
  2. No Oktoberfest je stejně obvykle v září...to je jak s tou Říjnovou revoluci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Srovnatelné by bylo, kdyby říjnová revoluce byla v listopadu a na Madagaskaru.

      Vymazat
  3. A pro Sněhurku to platí tuplem. Což skupinové manželství, ti je OK a progresivní forma, ale co ten exhibicionismus ve skleněné rakvi a nevyžádaná reklama ve sdělovacích prostředcích macechy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skleněná rakev je opravdu až příliš. Přitom by stačilo klasické dřevo s polibkovým okénkem :-).

      Vymazat
  4. O maturantech se hodně mluví, mají ale rozum a jsou schopni studovat i sami, víc by mě zajímalo, jak se s tou roční výlukou vyrovnali žáci z 1. ročníku základní školy, zda pochytili nějakou gramotnost :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prvňáčky jsem si neuměl při distanční výuce vůbec představit a kantoři, kteří to zvládli se ctí, mají můj velký obdiv.

      Vymazat
  5. Ministr Plaga navíc šokoval návrhem, aby se do středních škol zavedla výuka latiny, neboť má od poradců zjištěno, že se ji prý naučí každý Honza.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nu - i budoucí skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále :-).

      Vymazat
  6. Želva s fakt velkým krunýřem.

    OdpovědětVymazat
  7. Ta přijímačková glosa je tak trefná, až to bolí. Moje čtrnáctiletá neteř mi zrovna včera nonšalantně sdělila, že knížku přečetla naposledy v šesté třídě a doplnila to vyprávěním, jak u přijímaček vůbec nevěděla, co má doplnit do frazémů "nekupuj ... v pytli" a "zvyk je železná ...". A můj desetiletý synovec je schopný ukradnout schovaný notebook a propařit na něm půl noci, a to klidně několik dní po sobě. Myslím, že vychovávat děti ještě nikdy nebylo těžší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není divu, že se děti nechytají, když zajíce v pytli bylo dlouho možné jen objednat přes e-shop :-).

      Vymazat
  8. Tak výstup na osmitisícovku si raději škrtám ze svého seznamu plánovaných aktivit:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeden výstup máme povolený. Až od druhého dál jsou výstupy problematické :-).

      Vymazat
  9. Pěkně jsi vystihl tu tragikomedii, co se tu odehrává. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to z mé strany specifický způsob, jak se vyrovnávat s realitou :-).

      Vymazat
  10. Jak Covid poznamenal životy postav z pohádek:

    Šípková Růženka se nikdy neprobudí, protože princ se neodváží sundat si respirátor, aby ji mohl políbit.
    Trpaslíci vyženou Sněhurku, aby nedostali pokutu za ubytovací služby.
    Honza nevycestuje do sousedního království vysvobodit princeznu, protože nemá očkovací průkaz.
    Zlatovláska kvůli zavřeným kadeřnictvím přestane být zlatovlasá.Dlouhý s Bystrozrakým přijdou o Širokého, neboť ten kvůli nadváze skončí na plicní ventilaci.
    Maruška nedonese z lesa jahody, protože 12 měsíčků se schází jen videokonferenčně.
    Karkulčina babička zemře hlady, neboť Karkulka je ze sousedního okresu.
    Jezinky neunesou Smolíčka, neboť ten jim neotevře, protože nejsou rodinní příslušníci.
    Popelka nejde na ples, protože ty jsou zakázané.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdá se, že pohádková říše je v ohrožení a Rumburak přitom nemusel ani hnout prstem :-).

      Vymazat
  11. No a já k ad 1) - Otevření krámů s obuví, potažmo opraven obuvi: jak to tak v politice sleduji, kdekdo si tzv. nasral do bot. Napříč politickým spektrem. Takže koupě nového obutí je nezbytná. Sračky - jo jo je to vulgarismus, ale nic jiného to nevystihuje - prostě neodstraníte ani dezinfekcí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něčím je třeba nakopnout budoucí konjunkturu :-).

      Vymazat
  12. Obávám se, že snaha o genderovou vyváženost zlikviduje nejen pohádky.😢
    Někdy nabývám dojmu, že se svět zbláznil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uncle Bens prý už dál nebude Uncle Bens... Je velmi zajímavé, jak zoufale rasistické vnitřní nastavení musí mít ti, co v každé drobnosti vidí nějakou skrytou formu rasismu.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.