neděle 3. ledna 2021

Nedělní miniglosy č.572

Po krátké vánoční přestávce vítám zpět všechny příznivce Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Věřím, že jste svátky strávili příjemným a přitom bezpečným způsobem a že vám v tomto období tradiční nedělněminiglosový nadhled moc nechyběl, ostatně běžná média v době kolem Štědrého dne, Silvestra a Nového roku taky trochu ubrala na intenzitě nekonečných špatných zpráv, což ovšem prvním pracovním dnem, předpokládám, skončí. Proto se domnívám, že i v novém roce 2021 bude zapotřebí utahovat si z absurdit světa, hledat v něm netradiční souvislosti a usmívat se nad projevy jeho (a ostatně i naší) umíněné hlouposti. 
 
V uplynulých dvou týdnech jsem publikoval celkem 4 nové články: Hlavním vánočním článkem bylo tentokrát Setkání dvou generací vánočních stromečků v rohu mého obýváku. Své kulaté 10. "volitelné narozeniny" jsem jako každý rok oslavil noční Jubilejní předvánoční malostranskou procházkou s fotoaparátem po Malé Straně. Protože svátky bez hudby by byly smutné, přidal jsem do kolekce vlastnoručně nahraných Bachových goldbergovských variací Další čtyři variace, už je jich teď dohromady (i s tématem) plný tucet. No a nakonec jsem přidal silvestrovský článek s vloženým obrazovým novoročním přáním Poslední den bláznivého roku.
 Protože zatím zima za okny neoplývá sněhem a ledem, v dnešním tradičním "archivním výdejním okénku" se vrátím do února 2012 a představím vám, jak vypadá úplně Zamrzlá Berounka. A když už jsme se tím dostali do roku, který má poslední dvě číslice stejné jako ten, který právě začal, jen přehozené, ještě jednou připomenu i osm let starou básničku Štědrý večer nad atlasem světa.
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví a k tomu dobrý vstup do už ne tolik slavnostní fáze nového roku 2021. Věřím, že současné nepříjemné období nakonec zdárně překonáme a tento rok bude opět vstupenkou do normálního života bez všudypřítomných omezení, nařízení a zákazů.
 
 
Z různých míst světa přicházejí informace, že nový koronavirus začal mutovat, takže mu byl z pochopitelných důvodů zakázán vstup na zkoušky chlapeckých pěveckých sborů.
----------------------   
V některých evropských městech vydaly tamější radnice nařízení, které zakazují opakování vzniku vesmíru tzv. velkým třeskem, protože by to mohlo vyplašit domácí mazlíčky a chráněné druhy ptáků.
---------------------- 
Podle hlášení pražských policistů byly silvestrovské oslavy v pražských ulicích tak klidné jako naposledy před rokem 1346, během kterého si někteří čeští žoldnéři přinesli do svých pražských domovů první vzorky zábavní pyrotechniky uchvácené v bitvě u Kresčaku.
----------------------
Poměrně velké procento českých občanů podle průzkumů veřejného mínění odmítá očkování nově objevenou převratnou vakcínou proti hlouposti. Jako hlavní protiargument se většinou uvádí skutečnost, že překotně vyvinutá vakcína není dostatečně otestovaná z pohledu potenciálních vedlejších účinků specifických pro českou společnost, a navíc si podobné očkování jako nebohatá společnost nemůžeme dovolit, protože bychom pak museli hradit mnoha českým Hloupým Honzům nemalé finanční kompenzace za poškození jejich dobrého jména. 
----------------------
Podle na poslední chvíli přijatých pravidel upřesňujících odchod Velké Británie z Evropské unie, budou musel propříště všechny miniglosy o Velké Británii podléhat čtrnáctidenní karanténě a uvalení cla.
---------------------- 
Soutěžící v americké verzi soutěže Chcete být milionářem? nezískal v předposledním kole výhru půl miliónu amerických dolarů, protože nevěděl, ve kterém jazyce se souhlas vyjadřuje slovem ANO. Český premiér Babiš k tomu uvedl, že podobnou neznalost amerického soutěžícího považuje za skandální: "Kdyby nevěděl, co je TOP09, dobře, to by se snad ještě dalo nějak omluvit. Ale nevědět, co je ANO, je skoro takové faux pas, jako kdyby někdo neuměl poznat typický český pozdrav ČAULIDI".
----------------------
Firma Microsoft zklamala mnoho majitelů restaurací z celého světa, když popřela zprávu, že součástí nového operačního systému Windows 2021 budou i nová chytrá výdejní okénka.
----------------------
Experti ministerstva financí potvrdili starostovi Božího Daru, že ani podle nových, těsně před Vánoci narychlo přijatých daňových pravidel, není bohužel možné celý Boží Dar odečíst z daní.
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct a půl roku v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:






 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

22 komentářů:

  1. Ajaj, já myslel, že už se blíží jeho poslední hodinka, a on teprve začal muto at...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno nasvědčuje tomu, že do poslední hodinky má daleko...

      Vymazat
  2. Skvělé :-D To si teď ty miniglosy o Británii budeš muset dobře rozmyslet!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještěže NMg nemají v Londýně stálého dopisovatele, to bychom přišli na buben :-).

      Vymazat
  3. Ad #7) Windows 201 sice nemají chytré výdejní okénko, ale štamgasti si mohou zdarma naistalovat aplikaci "Vokno po vopici".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží na tom, jestli šlo o manuálně zručnou opici, která si vokno votevřela kličkou, nebo o agresivnější opičku, která vokno rovnou rozbije. Pak je nutné spolu s aplikací spustit i nezastavitelné větrání.

      Vymazat
  4. Ten soutěžící se opravdu nevyznamenal, taková neznalost :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O korejštině soutěžící aspoň už kdesi slyšel, ale ta čečenština, nebo co to je, mu byla od začátku podezřelá :-).

      Vymazat
  5. Tak hned to mutování mě dostalo :-)
    Jak trochu jiný úhel pohledu na jedno slůvko dokáže vyvolat odlišné reakce oproti ofiko zprávám - to mě fakt baví. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Horší je, že když teď o tom mutování ve zprávách slyším, místo abych se bál, tak se jen hloupě usmívám :-).

      Vymazat
  6. Jo, je to směšné, směšnosmutné, jak se ani petardy nehážou. Je to nanejvýš pochybné, co jste si v tom českém ostrakismu odhlasovali!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Několik lidí se prý pokusilo odpálit ohňostroj doma v obýváku, ale prý to nebyl ten správný požitek.

      Vymazat
  7. Čtrnáctidenní karanténa mrzet nemusí, neb ji glosy přečkají na malebném betonovém terminálu na místě někdejších Doverských útesů :)
    Mutováním jsi mě rozsekal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až miniglosy v půlce ledna ohlásí začátek nového roku, bude zřejmé, že tato zpráva byla převzata z BBC :-).

      Vymazat
  8. Po uzávěrce:
    V altánku lánského parku se sešly manželky prezidenta a premiéra na obědě. Zatímco manželé v zámecké jídelně tlachali a samochválou se až pýřili, manželky v altánku drbaly a hýřily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Feministky ovšem protestují, že i ženy mají právo tlachat.

      Vymazat
  9. Daňová pravidla byla přijata fakt narychlo. Ministryně financí si teprve teď všimla, že tam omylem prošlo odpuštění daní všem odsouzeným za daňové úniky, snížení základu pro zaměstnance základních škol, snížení sazby pro sazeče, nové odpočitatelné položky pro výrobce počítačů a zvýšení daňových odpisů všem odepsaným lůzrům!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpuštění daní pro odsouzené za daňové úniky mě fakt pobavilo. A nemůžu se zbavit dojmu, že k tomu už v historii několikrát došlo mimo pozornost bdělých médií :-).

      Vymazat
  10. Představa silvestrovských oslav z roku 1346 mě opravdu pobavila!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přírodní výběr je nekompromisní: Eliminováni byli všichni, kteří se z nedostatku zkušeností opomněli svých světlic pustit :-).

      Vymazat
  11. Lehké, vtipné a osvěžující proti klasickým zprávám.
    Stále se snažím o rozumný přísun informací každý den a v rámci lepší psychiky by mi tvůj styl žurnalistiky vyhovoval víc. Pro redakci jedno veliké poděkování, musí být dřina udržet si stále kvalitu a nezabřednout do bulvárních vod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potěšená redakce děkuje :-). S rozumným přísunem informací je to teď těžké. Kdo ve svých textech nesází na strach či senzaci, je prakticky "mrtvej žurnalista".

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.