neděle 20. září 2020

Nedělní miniglosy č.558

Jak věděli už staří Řekové, přízeň bohů je vrtkavá, takže poté, co jsme byli při jarní vlně pandemie ve způsobu, jakým jsme se se situací vyrovnali, považováni za premianty, kteří sedí až u stupínku a pořád se přičinlivě hlásí, teď to naopak vypadá, že se z nás stali daremní propadlíci, kteří sedí v poslední lavici a vzdorná puberta jimi jenom cloumá. Nu, to tak občas bývá u toho, co je doposud nevycválané a má jen zanedbatelnou historii. To u Nedělních miniglos, blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" už déle než 11 a půl roku, je situace dávno stabilizovaná, čtenáři vědí, do čeho jdou, a možná i proto si i na tomto novém blogu "nedělník bez roušky" oblíbili navzdory nezanedbatelnému riziku nákazy humorem.
 
V uplynulém týdnu jsem na blogu opět zveřejnil dva články. V tom prvním jsem představil Všeobecný gratulant český z roku 1892, který nabízel - z dnešního pohledu - krásně archaická blahopřání prakticky pro každou příležitost. Ve druhém jsem přidal malou fotoúvahu na téma, jak je dobré občas zvednout zrak, abychom mohli spatřit pozoruhodné geometrické struktury, v článku O geometrii kolem nás a fotografických chybách. Z minulého týdne ještě jednou připomenu vzpomínkový článek Zamávání režiséru a herci Jiřímu Menzelovi.

V dnešním "archivním okénku" se vrátím k článku, do kterého bych to ještě začátkem března nikdy neřekl. Ne, nebudu se rozhodně řadit k prorokům, kteří teď na každém rohu hlásají, že "oni vše už dávno věděli a předvídali", spíš není marné podívat se s odstupem 11 let na některé dávné pandemické tance: Role médií se, zdá se, v čase nemění, a i ti, kteří ve společnosti rozhodují, jsou nuceni řešit opakovaně velmi podobné problémy, byť po jejich námaze po pár letech většinou neštěkne pes. Ostatně, povíme si to, až se jednou dovyvine příslušná anticovidová vakcína, jestli tedy na nás příslušný virus se svými mutacemi laskavě počká. Proto si myslím, že článek ze září roku 2009 O chřipkové Noemově arše není z dnešního pohledu bez zajímavosti :-).

Jako se to poslední dobou už stalo tradicí, přeji všem zdejším milým čtenářům především pevné zdraví a dobrou náladu, a jako obyčejně přidávám na závěr pozvánku na dobřichovický zámek, kde se právě koná doposud nejrozsáhlejší výstava mých fotografií s názvem Jedním obrazem, jednou větou (2018-2020). Některé praktické informace o této výstavě najdete na mé průběžně aktualizované informační stránce

 
Předseda české vlády Andrej Babiš oznámil, že i když nám Evropská unie původně chtěla zakázat zpěv pod záminkou, že při zpěvu se covid-19 šíří podstatně snáze než v případě normální řeči, podařilo se mu osobně dojednat, že obyvatelé České republiky dostanou výjimku a budou moct zpívat aspoň brumendo.
----------------------
Barrandovské filmové štáby, které v touze ušetřit mzdové náklady již řadu let pro filmovou klapku najímají místo pohledných asistentek ambiciózní čápy, vyjdou vstříc novým pravidlům Americké filmové akademie, udělující Oscary, a zajistí, že při natáčení již nebudou klapat čápi bílí, ale výhradně vzácnější černé čápice.
----------------------
Poté, co se pražský primátor zúčastnil cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan, rozhodla čínská vláda na oplátku za tak bezprecedentní zásah do svých vnitřních záležitostí zařadit v čínských atlasech hub všechny hřiby mezi houby, které se nesmějí sbírat, protože jsou pro pravověrné Číňany velmi těžko stravitelné.
----------------------
Na severovýchodě Grónska se odtrhla velká část ledovce, jejíž velikost česká média přirovnala k asi polovině rozlohy Brna. Proti takovému nekorektnímu srovnání se ohradila brněnská primátorka Markéta Vaňková: "Podobná srovnání zapisují čtenářům do podvědomí obraz Brna jako neobyvatelné chladné pustiny, přestože na odtržených grónských krách nejezdí žádné trolejáky ani šaliny."
----------------------
Na žádost epidemiologů přidala česká policie na seznam nejhledanějších delikventů v zemi k již mnoho let hledanému bodu G i reprodukční číslo R.
----------------------
V atmosféře planety Venuše byl pozemskými detektory zachycen plyn fosfan, který je standardně dáván do souvislosti s biologickými zdroji, a může být proto indicií, že v divoké atmosféře našeho vesmírného souseda existují jednoduché formy života. Zatímco americká NASA na základě této informace začala připravovat vědeckou misi k tajuplné planetě, která by měla přinést podrobnější informace, Evropská unie přijala usnesení o nutnosti snížit emise fosfanu na Venuši alespoň o 50% do roku 2028.
----------------------
Na Petříně upadla z prozatím neznámých důvodů bronzová socha Jana Nerudy. "Vyšetřování ještě není uzavřeno," řekl Nedělním miniglosám Nerudův mluvčí. "Z předběžného šetření ale vyplývá, že se nejspíš jedná o případ, jakých se v poslední době objevilo víc: Bronzový literární klasik se prostě večer jako obyčejně podíval na zprávy a poté vstal a pokusil se v příjemném letním večeru udělat několik kroků zcela bez pomoci hole či své ochranky."
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:






A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji a těším se zase brzy na shledanou.

23 komentářů:

  1. Ad #2) S těmi čápy je to trefa do černého.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby se teď naopak necítily diskriminované bílé vrány! :-)

      Vymazat
  2. Ad #5) To jsou mi poměry hledat poloměr. Pakliže jde o R (majuskule), pak je to mnohem jednodušší - angulus rectus je skoro na každém rohu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Našťastie! Horšie by bolo, keby skoro na každom rohu slnilo rectum...

      Vymazat
  3. Fosfan řekl bych zde hubí vše živé... Na Venuši je tomu zřejmě naopak... Zatímco v Americe sochy "rasistu" svrhavaji aktivisté, zde se socha "antisemith" pproucela sama...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V té konkurenci chemikálií na Venuši vypadá fosfan ještě skoro vlídně :-).

      Vymazat
  4. Upadlý Neruda, tak to je top. A kde je vlastně na Petříně socha Nerudy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je v parku kousek od spodní stanice lanovky. Teď tedy asi ještě níž :-).

      Vymazat
  5. Neruda mě tedy odrovnal. Ještěže tu nákazu humorem máme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nevím nevím; třeba to Nerudovým příznivcům tak humorné připadat nebude :-).

      Vymazat
  6. Myslím, že jsi tou poslední miniglosou vše rozčísl a děkuji.
    Příjemného humoru není nikdy dost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedivím se, že po zprávách jsou občas i zkušení bronzoví bardi poněkud slabší v kolenou :-).

      Vymazat
  7. Aby ty černé čápice nebyly premiérovy nastrčené kukačky!
    Miniglosy dnes pobavily velmi! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přinejhorším se bude při natáčení místo klapání kukat :-).

      Vymazat
  8. Ne, tentokrát si nedokážu vybrat, Neruda, bod G, emise...skvělý jsou všechny..!

    OdpovědětVymazat
  9. Myslela jsem, že tentokrát vyhraje bod G, ale Neruda ho s přehledem trumfnul...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby chudák Neruda znal kontext, ten by mě hnal :-).

      Vymazat
  10. Určitě byl rasista, neruda jeden.

    Primátorka onemocněla covidem-19, to má asi z toho, že jezdí šalinou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A přitom se tolik snažil vyjít vstříc tím, že nějakou dobu bydlel v domě "U tří černých orlů" (podle jiných údajů "U tří červených orlů", ale obojí je dnes dobré :-))

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.