neděle 23. srpna 2020

Nedělní miniglosy č.554

 Popravdě, asi jsem nezažil v životě moc rušnějších "dvoutýdnů", jako byl ten, který uplynul od zatím posledního vydání Nedělních miniglos: Tři dny překotného celodenního zálohování dohasínajícího blog.cz, likvidace dvou fotografických výstav v Horních Počernicích a v Plzni, zjišťování a náprava chyb po migraci blogu, třídenní příprava a instalace nové velké výstavy na zámku v Dobřichovicích, otevírací vernisáž s cca 70 báječnými návštěvníky, několik skupinových prohlídek výstavy, atd., atd. Ale horký rušný týden uplynul a máme tu první Nedělní miniglosy, které vycházejí výhradně na tomto mém novém blogu. Po výběrovém jubilejním 550. čísle jde o už čtvrté standardní číslo svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a první vydání, které dokazuje, že Nedělní miniglosy po 11,5 letech fungování přežily svůj rodný blog. 

I tak se mi povedlo vydat aspoň dva malé blogové příspěvky: V pondělí jste si mohli prohlédnout, jaké nové fotky jsem si přivezl z poslední návštěvy své "kouzelné zahrady", a v pátek v noci jsem pro změnu v článku Hattricková vernisáž ukázal, jaká atmosféra vládla na mé čtvrteční dobřichovické vernisáži, a poprvé v historii mého blogu se stalo, že jsem se - se svou nechutí k tomu být focen - objevil hned na čtyřech fotkách.

Přeji všem zdejším milým čtenářům co nejlepší závěr letních prázdnin, buďte hlavně zdrávi a dobré mysli, a kdo by se chtěl přijet podívat na mou výstavu, některé užitečné informace najde na mé průběžně aktualizované informační stránce.


Češi si spolu s již tradičními chorvatskými suvenýry, jako je pršut, crno vino nebo paški sir, začali vozit z Chorvatska ve větší míře i koronavirus. Generální ředitelství cel potvrdilo Nedělním miniglosám, že chtělo v zájmu vyrovnání výpadků státního rozpočtu uvalit na dovoz koronaviru clo, ale o chystané hloupé změně se naštěstí dozvěděl premiér Andrej Babiš, který se jako obyčejně postaral na poslední chvíli o nápravu.
----------------------
Ministerstvo financí podalo dovolání ve sporu, který se týká výroků prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Zároveň se ministerstvo snaží dosáhnout toho, aby se až do rozhodnutí o dovolání nemuselo omlouvat Peroutkově vnučce Terezii Kaslové, přestože podle pravomocného rozsudku soudu již mělo k oficiální omluvě dojít. Úředníci ministerstva odhadují, že vše ještě nějakou dobu potrvá, protože je přece jen ještě doba dovolených, takže chvíli trvá, než se člověk někomu dovolá.
----------------------
Tajuplný případ neobjednaných semen zaslaných mnoha Američanům neznámými odesílateli z Číny, který neúspěšně vyšetřovaly americké tajné služby a který vyvolal paniku z možného koordinovaného čínského bioútoku na USA, pomohla vyřešit Jiřina Bohdalová. Známá česká herečka naučila několik speciálně vyškolených příslušníků CIA zpívat hlasem Křemílka a Vochomůrky písničku "Vstávej semínko, holala, bude z tebe fiala...", po jejíž aplikaci v uzavřeném a přísně hlídaném vojenském prostoru v Texasu se ukázalo, že ze semen vyrostly především rostlinky máty, šalvěje, levandule či rozmarýnu. "Že ze semen nevyrostla fiala, se dalo očekávat, protože k tomu nedošlo ani v našem večerníčku," komentovala výsledek pro Nedělní miniglosy slavná česká herečka. "Že ale nevyrostla ani tradiční divizna, přikládám tomu, že i když jsem jim kladla na srdce správnou výslovnost slova "semeenco", hochům ze CIA se nepovedlo úplně eliminovat americký akcent."
----------------------
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch řekl Nedělním miniglosám, že drobná průběžná nedorozumění v chystaných pravidlech nošení roušek nejsou zásadního charakteru a rozhodně nebrání další spolupráci zainteresovaných osob: "Dalo se samozřejmě předpokládat, že si ve všem nebudeme rozumět úplně do posledního slova, ale to je, myslím, jen nutná daň za skutečnost, že hlavním pověřeným epidemiologem je Maďar."
----------------------
Lidé, kteří budou mít v době říjnových senátních a krajských voleb nařízenou karanténu, budou moci volit speciálním "drive-in" postupem přímo ze svého automobilu. Ministr vnitra Hamáček se jen obává případů, kdy se do volební fronty aut omylem zařadí i běžní hladoví nevirulentní automobilisté a na konci fronty budou zklamáni tím, že jim volební komise nevydá jejich vytoužený hamburger.
----------------------
V České republice nadále trvá problém se stáčením tachometrů u aut. Ukázalo se totiž, že ani po dvou letech, kdy je stáčení tachometrů u aut oficiálně přestupkem, za ně nebyla ve většině krajů udělana ani jedna pokuta. Policie nyní prověřuje, jestli je tato překvapivá statistika pravdivá nebo ji někdo stočil.
----------------------
Ve Spojených státech zaznamenali v minulém týdnu vzácný jev nadoblačného blesku, konkrétně tzv. medúzovitého rudého skřítka. Tento velmi vzácný úkaz je v českých zemích celkem tradiční a podrobně ho popsal již v 50. letech 20. století československý prezident a příležitostný literát Antonín Zápotocký ve své knize Rudá záře nad Kladnem. Podle meteorologů je velmi zajímavé, že běžně tento jev trvá jen několik tisícin sekundy, zatímco v bývalém Československu se podařilo rudé skřítky stabilizovat po dobu několika desítek let, o což se vrcholná vědecká pracoviště především v západní Evropě ale v poslední době i v USA zatím jen marně snaží.
 

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry, do nichž už jsem zařadil i výběr z posledního roku, který vyšel v NMg č.550:






A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji a těším se zase brzy na shledanou.

27 komentářů:

  1. Ráda byla je nevysevat, ta semena... Ale to je nesmysl, když je člověk vyseje do truhlíků, má jef pod kontrolou a může zjišťovat o co jde... Vyhodit je do pangejtu je mnohem nebezpečnější.. s

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl určitě záměr - přesvědčit Američany, že je to podezřelá věc a přimět je semena vyhodit do pangejtu :-).

      Vymazat
  2. Rudá záře nad Kladnem je perla. Tonda by mohl přednášet na Harvardu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen se obávám, že pojmenování "rudí skřítci" by bylo v této souvislosti příliš lichotivé a roztomilé.

      Vymazat
    2. Ale prý pěkně hrál na harmoniku :).

      Vymazat
  3. Add #5) Pražská Taxi služba už přestrojila část aut svého vozoparku na tzv. votemobily. Klimatizováno, desinfikováno, rouška v ceně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Invenční pražští taxikáři prý už vymysleli "rouškové turbo".

      Vymazat
  4. Rudá záře a Vstanou noví bojovníci za právo boje s koronavirem. Já bych pravomoc delegovala na uklízečku. Svým hadrem by každému zavřela pusu. A nedostalo by se ani zbla k veřejnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uklízečka by to jistě zvládla, jen nejspíš nebude kandidovat ve volbách :-).

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Jen se proti té písničce ohradil Limonádový Joe.

      Vymazat
  6. Bohdalka je prostě bobma....
    Na měnící se nařízení ohledně roušek vznikaly na FB velice vtipné průpovídky....
    Ale ta Rudá záře nad Kladnem mě totálně rozsekala.......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už dnes naštěstí mladší generace neznají. I když - jako rudí skřítci by se to mohlo uchytit :-).

      Vymazat
  7. Náhodou uvalit na dovoz koronaviru clo, to by mohl být celkem zajímavý nápad s obzvlášť zajímavými mezinárodně-politickými důsledky :-D Jen by někdo musel dávat pozor, aby ani tyhle statistiky lidé nestáčeli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, nevím, dřív to bylo jinak, ale dnes prý platí, že co Čech, to stáčeč :-).

      Vymazat
  8. Děkuji za úsměv. Ta semínka mě pobavila i ve zprávách, ale ty jsi jim zas dal glanc, prostě trochu navíc. A první komentář to nasadil ještě o trochu výš :-) :-) Ju, a taky mě tento týden pobavilo, jak děti ve školách mají nasadit roušku na chodbě, sundat ve třídě, nasadit na oběd, sundat při jídle - myslím, že se chtěla prověřovat inteligence dětí, ale pak to raději vzdali. A dobrý titulek - druhá vlna už je tu, prodejci začínají opět rýžovat na rouškách .-) To jen, že někdy ani není třeba něco přidávat navíc .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší jsou ty miniglosy, které je možné jen převzít z ČTK a nijak je neupravovat :-).

      Vymazat
  9. Maďar nemá chybu, až jsem se zakuckala! 😂

    Když jsem četla ve zprávách o semínkách, vybavil se mi můj sen z raného dětství. Byly mi asi čtyři, šla jsem s tátou ze školky za
    ruku a poblíž prosklené vitríny před domem, kde byla všelijaká oznámení, jsem našla krabičku od zápalek. V ní bylo semínko, doma jsem ho zasadila a vyrostla u něj obrovská květina. Maminka jí dala do ložnice, aby nepřekážela a když jsme si spolu hrály s míčem v obýváku a ten se zakutálel do ložnice, maminka pro něj šla a už se nevrátila. Ta kytka mi ji prostě sežrala! Evidentně na mě ten sen tenkrát hodně zapůsobil, když si ho pamatuju skoro čtyřicet let 😀.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu pozoruhodný sen. Něco podobného se o pár let dřív muselo zdát i Jiřímu Brdečkovi :-).

      Vymazat
    2. Však když jsem o pár let později viděla Adélu, byla jsem jako opařená 😀.

      Vymazat
  10. Tak tieto miniglosy sú úplne TOP! 😄
    Zbožňujem tento typ humoru. Hneď mám lepší deň 🙂
    Z “down under” zdraví
    Simi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se mi líbí, když má humor Nedělních miniglos doslova globální dosah :-). Díky za pozdrav, který moc rád opětuji.

      Vymazat
  11. Tak tyto miniglosy se obzvlášť povedly. Opravdu pobavily 👍

    OdpovědětVymazat
  12. Miniglosy jsem dlouho nečetla, opět pobavily.
    Šaškec s rouškami byl taky k smíchu.
    A rudá záře nad Kladnem tomu nasadila korunu.

    OdpovědětVymazat
  13. Jem moc rád, že ses zastavila. Jak vidíš, Nedělní miniglosy jedou pořád podle stejných not :-).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.