neděle 12. dubna 2020

Nedělní miniglosy č.536

Za normálních okolností si Nedělní miniglosy na Velikonoční neděli dělají sváteční přestávku, do normálních okolností mají ovšem letošní Velikonoce velmi velmi daleko. Když je tedy letos o Velikonocích kvůli epidemii snad úplně všechno jinak než normálně, jsou prakticky vyloučeny běžné rodinné návštěvy, společné výlety, tradiční velikonoční bohoslužby i oblíbená koleda, řekl jsem si, že Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", do takových rozbouřených svátečních vod vyjít mohou a mají. Vítám tedy všechny stálé, občasné i náhodné čtenáře u dnešního 536. čísla nedělníku, který vychází už déle než 11 let a i dnes je opět po týdnu připraven vás potěšit a snad i občas rozesmát, ať už máte jen přestávku ve vysilující práci, nebo jste právě doma a odskočili jste si od mazance, od beránka nebo od velikonoční nádivky. Ostatně - podobně jako velikonoční nádivka, i Nedělní miniglosy obsahují sem tam lehce žahavá sousta, byť čerstvě vylíhlé jarní kopřivy jsou v tom tentokrát nevinně.

Během velikonočního týdne jsem tady na blogu zveřejnil dva nové články: První text s názvem Pod rouškou měl být původně jen malým aktuálním čtyřverším, ale nakonec se z něho stala regulérní glosa pojednávající podrobněji o mém nevalném vztahu k ústním rouškám. V dalším článku jsem přidal druhý kousek do série svých nouzových "indoor" fotografických koláží dělaných v improvizovaném "podlahovém ateliérku" v obýváku. Tentokrát jde o barevnou papírkovou fantazii Modrý don Quijot. Z minulého týdne pak ještě připomenu archivní procházku po vzdálené japonské Hirošimě v článku Hirošima - japonský Fénix.

Dnes jsem k příležitosti svátků jara sáhl do archivu k dost uštěpačnému textu O kutnohorských Velikonocích, kterému je už více než 11 let. Jen si představte, milé děti, jak to tehdy na světě vypadalo: třeba šlo spolu s dalšími lidmi (!) sednout docela normálně do vlaku a odjet až do Kutné Hory a tam - zcela bez maskování - zajít pro duchovní útěchu do chrámu, na pivo ke stánku na náměstí nebo si na pouťové střelnici vystřelit voňavou papírovou růži, každý podle svého gusta. Ještě před měsícem by mi něco takového nepřipadalo jako zvlášť opojný zážitek, ale život je změna a - jak se ukazuje - ne vždy k lepšímu.

V dnešním 536. vydání Nedělních miniglos budeme pátrat po tom, jestli se grónským pižmoňům splní jejich velký sen potkat se s českými poslanci, vysvětlíme si jedno politováníhodné zahraničně-politické nedorozumění kolem sochy maršála Koněva a oceníme netradiční český model opravdu chytré povelikonoční karantény.

Přeji všem čtenářům co nejlepší vyvrcholení letošních podivných velikonočních svátků a i nadále především pevné zdraví, optimistickou mysl a trpělivost. Třeba nám jarní sluníčko, které se tak překotně vykulilo do svátečních dnů (a nejspíš se v duchu správného aprílu hned po svátcích zase zakulí) s vlezlými mikroskopickými potvůrkami trochu pomůže. Tak ať se vám všem i v povelikonočním aprílovém týdnu daří přinejmenším dobře.



Zvony, které podle dávné tradice odletěly na Zelený čtvrtek do Říma, se bohužel nemohly vrátit na věže svých kostelů jako obyčejně už na Bílou sobotu, ale vzhledem k rizikovému cíli své cesty musí teď podle nařízení vlády do čtrnáctidenní karantény.
----------------------
Měsíc, který se v této době nachází velmi blízko Zemi, vytvořil díky příhodným pozorovacím podmínkám těsně před Velikonocemi tzv. superúplněk, což s nadšením přivítala většina světových médií, pro které takový Měsíc byl po měsíci první zásadní zprávou bezprostředně se netýkající koronavirové epidemie. Hned po superúplňku pak média upozornila na to, že po jednom z největších úplňků letošního roku přichází i jeden z největších pátků, který by si mohla česká převážně ateistická konzumní společnost nejlépe zapamatovat pod analogickým názvem superpátek.
----------------------
Čtveřice poslanců sněmovního výboru pro životní prostředí by měla v květnu odletět na návštěvu Grónska, kde plánuje zkoumat pižmoně a dopady klimatické změny. "Nemůžeme vyloučit, že tuto mimořádně důležitou cestu budeme muset vzhledem k nepříznivým okolnostem a nežádoucímu zájmu veřejnosti zcela zrušit, což by bylo mrzuté, protože bylo docela složité vše domluvit, získat všechna povolení i specializovaného tlumočníka a podle našich grónských kolegů se pižmoni na naši návštěvu moc těšili," řekl Nedělním miniglosám jeden ze zmíněných poslanců. "Ještě máme jako plán B připravenou aspoň náhradní cestu do Bhútánu s podobným programem, ale zatím není jisté, jestli se tam do té doby podaří všechny grónské pižmoně přepravit."
----------------------
Ruské ministerstvo zahraničí protestovalo proti překvapivému veřejnému prohlášení prezidenta Zemana, že ten, kdo nechal odstranit pražskou sochu maršála Koněva, je borec. Podle mluvčího Ovčáčka jde pouze o nešťastné vytržení prezidentových vstřícně míněných slov z kontextu, protože prezident neřekl, že daný politik je borec, ale že je obrazoborec.
----------------------
Hned poté, co nařízení vlády umožnilo otevřít hobbymarkety, obsadily všechny tyto obchody tisíce Čechů. Když se redaktoři Nedělních miniglos ptali lidí čekajících v dlouhých frontách, jestli se neobávají možného přenosu koronaviru, většinou dostali odpověď, že "to sou viry lidský, ty na kutily nejdou".
----------------------
Letošní ročník hudebního festivalu Pražské jaro musel být bohužel zrušen, protože i kdyby nakrásně české úřady povolily konání kulturních akcí, lidé by se ve vypjaté atmosféře, namířené proti všemu, co má něco společného s viry, stejně obávali sdílet stejný prostor s virtuózy.
----------------------
Dobře informovaný zdroj z krizového štábu Nedělním miniglosám potvrdil, že by se po letošních Velikonocích mělo mezi obyvatelstvem objevit více zažívacích potíží ze zkonzumovaných vajec, než bylo obvyklé v minulých letech: "Letos jsme pro tento účel dovezli v rámci existujícího leteckého mostu z Číny zásobu geneticky upravených vajíček s projímavými účinky, která by měla po Velikonocích udržet naše občany, jimž v posledních dnech neoprávněně otrnulo, aspoň několik dní doopravdy doma, což by mělo výrazně omezit další šíření viru." Ministerstvo zdravotnictví očekává, že se speciální čínská vajíčka v rámci domácích pomlázek rozšíří mezi dostatečný počet českých občanů podle srozumitelného hesla "Moje vejce chrání tebe, tvoje vejce chrání mě!"

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

2 komentáře:

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.