neděle 2. února 2020

Nedělní miniglosy č.526

První měsíc nového roku máme za sebou, takže náš nový rok už není zas až tak úplně nový, ale ještě pořád je čerstvý, nestihl ztratit chuť do života a nedělá přitom ještě chytrého, že už všechno ví a všechno zažil, jako tomu někdy bývá na konci. V únoru, do kterého právě vstupujeme, oslavíme společně 11. narozeniny Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", ve kterém se každou neděli s notnou dávkou nezbytného nadhledu ohlížíme za vybranými událostmi uplynulého týdne. Je mi potěšením přivítat vás u dnešního 526. čísla

V uplynulém týdnu jsem na blogu publikoval dva nové články: Prvním byl drobný fotočlánek Šábes v Praze, ve kterém jsme nejspíš zklamali všechny ty, kteří chtěli k sobotním zážitkům z pražského Židovského města zakusovat košer trdelník, a druhým článkem byla zevrubná analýza Komentářů a komentátorů na mém blogu v roce 2019 , ve které se odrážejí i všechny vaše komentáře u Nedělních miniglos. Mimochodem, hned čtyři z vás okomentovali všech 48 NMg z minulého roku: TlusŤjoch, Miloš, Janinka a Marie Veronika. A i protože mám právě za sebou malý výlet po západočeských matrikách, připomenu ještě z minulého týdne trochu vážnější básničku Mlýny času.

I v tradičním "Archivním okénku" se dnes necháme inspirovat mým čerstvým pátráním v zaprášených matričních knihách a zažloutlých, desítky let neprovětraných dokumentech, a připomeneme si skoro 10 let starý článek O hřbitovní škole, ve kterém si jasně ukážeme, že i na tak ponurém místě, jakým bývá hřbitov, se člověk může vybavit velmi praktickými a užitečnými dovednostmi pro celý svůj život. A chcete-li se podívat na výběr mých nejlepších fotek z loňského podzimu, zvu vás na malou on-line výstavu na svůj fotoweb: TOP fotky z podzimu 2019.

V dnešním 526. vydání se mimo jiné dozvíte, že zůstala-li vám v kapse použitá vstupenka na zápas tisíciletí v Libici, neměli byste ji ještě vyhazovat, odhalíme důvody, proč se má jet slavný cyklistický závod Giro d´Italia právě v České republice, a zjistíme na základě nepřímých indicií zajímavou skutečnost, že svatý Petr je nejspíš abstinent.

Přeji všem pravidelným i občasným čtenářům co nejlepší rozjezd zatím poněkud jarně laděného února a těším se tady na blogu na shledanou, věřím, že dřív než u příštího vydání Nedělních miniglos :-).

Česká vláda jedná o možnosti pořádat v České republice část slavného cyklistického závodu Giro d´Italia. Organizátoři připravili svou nabídku na základě doporučení několika vlivných sicilských rodin, které mají především v Praze své dlouhodobé ekonomické zájmy, a na základě ohromujícího nárůstu popularity cyklistiky u nás v posledních letech, který se zrcadlí v často při mezinárodních jednáních hrdě opakovaném tvrzení českého premiéra, že od té doby, co je u moci on, v České republice všechno šlape.
----------------------
Rusko odmítlo povolit na svém území přistání letadla s německými občany, evakuovanými z virovou epidemií zasažených oblastí Číny. Podle statistiků Rusko odmítlo přistání leteckému speciálu německé armády na letišti v Moskvě tak rezolutně poprvé od prosince 1941.
----------------------
Podle pracovníků Českého hydrometeorologického ústavu je bohužel možné, že si letos svatý Petr kvůli své nesoustředěnosti při čtení nebeských přehledů tisku špatně vysvětlil skutečné cíle české kampaně proti konzumaci alkoholických nápojů s názvem Suchej únor.
----------------------
Několik nepříjemných zranění přinesly oslavy odchodu Velké Británie z Evropské unie. Např. poté, co britský premiér prohlásil, že Velká Británie se ani mimo EU nevzdá pozitivní inspirace tím nejlepším, co nabízejí jednotlivé evropské země, si statisíce mladých Britů vyzkoušely poprvé samostatně analogii českého fanouškovského pokřiku Kdo neskáče, není Brit, což přineslo určité potíže především lidem shromážděným k oslavám symbolicky přímo na bílých útesech doverských, kteří ani po dlouholetém soužití v rámci EU pořád ještě nepochopili českou schopnost dělat spoustu věcí jenom "jako".
----------------------
K nepříjemnému fyzickému střetu zastánců a odpůrců znovuvystavění Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí došlo na pražské konferenci Staroměstský Mariánský sloup jako symbol smíření.
----------------------
Po podrobném prozkoumání videa ze svatováclavských oslav rodu Slavníkovců v Libici v roce 995 se videorozhodčí rozhodl zrušit původně dosažený výsledek ozbrojeného střetu kvůli zjevnému přešlapu a předčasnému startu prvního útočícího Přemyslovce. Výsledky následného krveprolití byly proto oficiálně anulovány, takže by se měl po dohodě obou týmů uskutečnit nový zápas v náhradním termínu. "I když to možná na obou stranách proběhne s určitými problémy, věříme, že se oběma týmům nakonec podaří poskládat alespoň základní jedenáctku "z levého boku", takže náhradní zápas bude regulérní a vše napodruhé proběhne v ovzduší fair play," řekl Nedělním miniglosám promotér akce. "Každopádně mohu diváky ubezpečit, že původní prodané vstupenky zůstávají v platnosti."
----------------------
Podle výsledku průzkumu provedeného mezi českými teenagery polovina respondentů nechápe přesný význam tradičního úředního obratu "děkujeme za pochopení".


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

1 komentář:

  1. Zevrubně jsi nám pověděl, jak to máš s frekvencí návštěv v minulém článku. Zde se snažíš sumírovat.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.