neděle 3. září 2017

Nedělní miniglosy č.417

Když jsem chodil ještě do školy, na poslední prázdninovou neděli jsem se opravdu vůbec netěšil. Teď po létech už je to pro mne celkem neutrální neděle jako každá jiná, byť je přece jen tentokrát malinko "příjemně unavená" po včerejších ochutnaných pětadvaceti vzorcích na Dobřichovických vinařských slavnostech :-). No a protože je to tedy neděle jako každá jiná, je pochopitelně i s Nedělními miniglosami, předposledními před malou redakční přestávkou, do které bych rád umístil svoje vlastní zářijové "trucprázdniny". Přeji všem zdejším čtenářům krásnou neděli, byť jsou v ní oproti těm opravdu prázdninovým, červencovým a srpnovým nedělím - snad ještě ne zcela definitivně - už i zřetelné náznaky podzimu.


Studenti londýnské Univerzity orientálních a afrických studií se vzbouřili proti tomu, že se mají učit filosofické názory Platóna, Kanta, Hegela a dalších bílých utlačovatelů. "Nechceme nic jiného, než aby názory zástupců jednotlivých lidských ras byly vyvážené," řekl nám jeden z představitelů revolučního studentského výboru. "Jako zástupci bílé rasy nám v osnovách bohatě stačí opravdu pokrokoví bílí filosofové jako byl například Lenin, Marx nebo na našich tričkách stále živý Che Guevara." Seismologická laboratoř moskevského Geofyzikálního institutu následně potvrdila, že zaregistrovala citelné otřesy s epicentrem poblíž Irkutsku, ze kterých soudí, že poté, co se k němu doneslo, že je V. I. Lenin někým považován za "bílého", začal se tam obracet v hrobě admirál Kolčak.
----------------------
Mezinárodní atletická federace se rozhodla modernizovat se podle trendů v současné společnosti a místo již dávno překonané nákladné disciplíny s těžkopádným a neskladným nářadím a komplikovaným technickým zázemím zařadila do svého programu jako nový sport "skok o selfie tyči".
----------------------
Investigativnímu týmu Nedělních miniglos se konečně podařilo zjistit, co bylo skutečným důvodem pro vystoupení Velké Británie z Evropské Unie. "Zákaz žárovek, stanovení správné velikosti okurek i připravované omezení výkonu vysavačů jsme ještě jakžtakž vstřebali," řekl nám mluvčí Londýnského technického muzea, "když ale EU vyzvala britskou vládu, aby snížila počet jmenovců velkého vynálezce a autora klíčových technických vylepšení parního stroje Jamese Watta na maximálně povolených 1600 Wattů, míra trpělivosti Spojeného království s libůstkami euroúředníků se definitivně naplnila."
----------------------
Prezident Miloš Zeman má být v září oceněn v New Yorku prestižní cenou "Bojovník za pravdu", když mu porota složená z představitelů vlivných amerických židovských organizací dala v užším výběru těsně přednost před druhým nominovaným, baronem Prášilem.
----------------------
Podle nového nařízení Ministerstva financí začnou po předpokládaných výsledcích podzimních voleb v dohledné době platit i u soukromých osob pravidla, která se již podařilo úspěšně ustanovit pro firmy: Zákazníci se budou muset oficiálně registrovat v každém obchodě, ve kterém nakupují, aby v případě, že některý z jejich obchodů neodvede správně daň, mohla dlužnou částku Finanční správa vymáhat formou zajišťovacího příkazu na všech nakupujících.
----------------------
Řetězec Lidl požádal západoevropské loterijní společnosti, aby se řídily jeho příkladem a zaručily, že pro zaškrtávání vybraných čísel na tiketech nebudou jejich klienti používat křížek. "Možností je přece tolik, tak proč pro zaškrtávání používat zrovna v Evropě stále méně používaný náboženský symbol?" navrhuje vstřícně šéf marketingu zmíněného řetězce. Své mínění podpořil i čerstvou studií četnosti používání idiomů, ze které jednoznačně vyplývá, že např. rčení "s tebou je kříž" používá v západní Evropě stále méně lidí, přičemž se zvětšuje počet těch, kteří používají modernější verzi "s tebou je půlměsíc".


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.