středa 13. září 2017

Tuctové rozpočítávadlo

Dnes zase po dlouhé době přidávám jednu rýmovačku z dlouhodobého cyklu básniček pro děti a dospělé s dětskou duší; tyhle dětské rýmované kousky přidávám postupně k dalším drobným veršovánkám do rubriky Miniatury. Tentokrát je to miniaturka, která může formou připomínat malé rozpočítávadlo. Nevím, jestli se dá použít v praxi, neb běžně nerozpočítávám, ale třeba je někdo ze zdejších ctěných návštěvníků využije.

Jako dítě jsem vždycky podezříval dospělé, že když nějaké rozpočítávadlo používají, vědí předem, jak to dopadne, protože se mi říkanky zdály příliš jednoduché. Ne obsahově, většině z nich jsem vůbec nerozuměl a ono to často ani nešlo. Třeba takovému u nás doma používanému rozpočítávadlu:

Enele benele
cukrkňoura
jamte tramte
pompaďoura
hyky, fiky,
tajtrliky,
malec palec
ven!

jsem nerozuměl ani trochu a s odstupem několika desítek let to není o nic lepší. Vždy jsem ale podezříval dospěláky, že kvůli tomu jednoduchému rytmu říkanky (o kterém jsem samozřejmě netušil, že se mu říká rytmus) vědí, jak to dopadne. Zvlášť když se rozpočítávalo jen mezi dvěma možnostmi, to bylo tolik, tolik průhledné!
 
Když je člověk sám, rozpočítávadel mu tolik netřeba. Tak držím palce, aby jich třeba bylo a aby na rozpočítávání byly vždycky k dispozici - třebas nesrozumitelné - poetické říkanky, a ne například mobilní aplikace se zabudovanou náhodnou funkcí. Já si každopádně dnes večer vystačím s otrháváním v rozpočitadle zmíněných okvětních lístků. První, druhý, třetí,... Samozřejmě, nejlíp tak, abych předem podle rytmu veršů věděl, jaký bude výsledek :-).


Tuctové rozpočítávadlo

Jeden tucet, druhý, třetí,
dny letí
jak na koštěti.
Naplníš sen zlatokopů,
až pět tuctů
dá ti kopu
zlatých lístků do okvětí.

Jeden lístek, druhý, třetí...


Dnes přihodím na závěr jednu drobnost z blogového pravěku. Už je to víc než šest let, co jsem napsal článek na tehdejší téma týdne Budoucnost s názvem O rozesmívání Boha. Nedávno jsem se k němu čirou náhodou po dlouhé době dostal a zjistil jsem, že mi i s dlouhým časovým odstupem připadá docela slušný a dobře vypovídající o mém dlouhodobém rozpoložení. Ale to je samozřejmě čistě věcí vkusu :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.