neděle 10. září 2017

Nedělní miniglosy č.418

Dnešní vydání Nedělních miniglos je poslední před dvoutýdenní prázdninovou přestávkou. Říkáte si, co je to za nesmysl, když prázdniny přece naopak právě skončily? Nikoli pro mne. Já jsem celý červenec a srpen poctivě chodil do práce i "do redakce" a své soukromé prázdniny jsem posunul až do druhé půlky září. Tentokrát mne nečeká žádný výjezd na druhý konec světa, ale budu pěkně doma v Čechách, místy v Praze, místy v okolí Dobřichovic a místy na Šumavě. Nedělní miniglosy č.419 tedy vyjdou až prvního říjnového dne. Můj blog ale samozřejmě bude fungovat dál, minimálně proto, že - jak doufám - začnou mé fotovýbavě perné dny.
 
Jednak začínám dávat dohromady materiál pro novou výstavní kolekci, jednak budu jako obyčejně přemýšlet, jak některými novými obrázky aspoň trochu potěšit ty, jejichž radost je pro mě důležitá a kteří dokážou tak nádherně okupovat můj "měkký sval", ať už ten právě hodlá svým bušením roztrhnout v okysličovacím deliriu mou hruď při náročných horských pochodech anebo zrovna tluče pouze sotva slyšitelně a rekreačním tempem při lízání zmrzliny někde v kavárně u Vltavy :-).Tak uvidíme, jestli budu k odhodlání schopný přidat i nutnou špetku pracovitosti a můj svatý jmenovec navrch přihodí přijatelné vnější podmínky.

Přeji všem zdejším čtenářům krásnou a radostnou, byť nejspíš deštěm trochu umorousanou neděli.


Bývalý ruský ministr pro ekonomický rozvoj byl přistižen s taškou, ve které měl dva miliony dolarů, ačkoli tvrdil, že taška obsahuje jen kvalitní víno. Bývalý český hejtman David Rath, který byl před lety zadržen s krabicí od vína s pouhými sedmi milióny korun, si značný cenový rozdíl vysvětluje tím, že jeho ruský kolega měl zřejmě lepší ročník.
----------------------
Čeští spisovatelé protestují proti tomu, že ve srovnání s politiky jsou nepřípustně diskriminováni. Zatímco spisovatelé musí obíhat v potu tváře nejrůznější nakladatelství, aby se mohli v případě své dostatečné vytrvalosti a štěstí jednou za čas těšit, že budou vydáni, Andreje Babiše vydalo v jeden okamžik víc než 120 členů české Poslanecké sněmovny, a to bývalý ministr financí o své vydání ani příliš nestál.
----------------------
Kompromisem skončilo jednání Nejvyššího soudu o případné právní odpovědnosti Českého hydrometeorologického ústavu za počasí: Podle pravomocného rozhodnutí je sice v právním státě českého typu možné dát počasí k soudu, ale Nejvyšší soud důrazně upozorňuje, že případná žaloba nemá odkladný účinek.
----------------------
Známý ostravský písničkář textař a překladatel Jaromír Nohavica by měl být podle Hradu jedním z vyznamenaných během říjnového "řádového dne". Podle znalců prezidentova života je hlavním důvodem pro vyznamenání skutečnost, že si Miloš Zeman před lety mnohokrát zádumčivě zpíval Nohavicovu písničku "Když mě brali za vojáka, stříhali mě dohola," protože o tyhle neopakovatelné iniciační zážitky byl jako majitel modré knížky nenávistným komunistickým režimem nevratně ochuzen.
----------------------
Krachem skončila snaha vytvořit poblíž Ústí nad Labem z různých dotací zárodek vědecko-technologického parku, kde by vznikla líheň českých dynamických firem ne nepodobná (v menším českém měřítku ovšem) americkému Silicon Valley. "Myslím, že jsme českým vědcům a podnikatelům vytvořili velmi slušné podmínky k práci s velkou přidanou hodnotou," řekl nám jeden z autorů upadajícího projektu, který zastřešující firmu Nupharo dostal do insolvenčního řízení. "Bohužel, progresivní technologické firmy z projektu postupně vycouvaly a žádní špičkoví vědci z Prahy nakonec nedorazili, zřejmě proto, že neměli dost peněz na jízdenku."
----------------------
Do mateřských školek zatím nenastoupilo několik tisíc dětí, které mají nově od letošního podzimu zákonnou povinnost školku navštěvovat. "Je to zapeklitá věc," potvrdilo Nedělním miniglosám mimo záznam několik českých politiků. "Přesně kvůli tomu, aby tyto děti chodily do kolektivu svých vrstevníků, a získaly tak potřebné sociální návyky, jsme nový zákon zavedli. Protože ale teď připravené kapacity školek nejsou kvůli nedohledatelným záškoláčkům stoprocentně využity, hodláme co nejdříve celou situaci napravit tím, že všem bezproblémovým dětem nařídíme chodit do školky povinně už od čtyř let."
----------------------
Za neplatnou od samého počátku prohlásil Evropský soud ve Štrasburku bitvu v Teutoburském lese, od které uplynulo 9. září už 2008 let. Podle rozhodnutí soudu bylo napadení římských legií germánskými kmeny neodůvodněné, protože se nepodařilo důkazy vyvrátit tvrzení římské strany, že asi dvacet tisíc římských vojáků bylo v Teutoburském lese jen na houbách. Potomci cheruského vojevůdce Arminia jsou povinni do Říma navrátit všechny ukořistěné symboly zničených legií, ale římská strana v zájmu udržení dobrých vztahů souhlasí s tím, že bude možné nahradit případně ztracené římské orly českými sokoly.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.