neděle 4. prosince 2016

Nedělní miniglosy č.383

Podle oficiálního vyjádření Ministerstva financí se výjimky z elektronické evidence tržeb, které na poslední chvíli ohlásil ministr Babiš, budou týkat jen takových zanedbatelných podnikatelských oblastí, jako jsou např. české e-shopy. "Někde těch slíbených 18 miliard výnosů ale získat musíme," prohlásil rezolutně pan ministr, "takže všichni vánoční a tříkráloví koledníci již musí mít s sebou při koledě bez pardonu terminál EET."
----------------------
Francouzští politici se spolu postupně utkávají v prestižním souboji o to, po kom z nich bude nadále pojmenovaná postava ve slavné Havlově jednoaktové hře Audience. Doposud se postava cikánského pracovníka pivovaru, se kterým hlavní postava hry, spisovatel Ferdinand Vaněk přikuluje sudy, jmenovala podle bývalého francouzského prezidenta Šarkézy. Exprezident byl ale vyřazen již v semifinále castingu, když ho porazili jeho političtí kolegové, podle kterých by se postava mohla jmenovala Fyjón nebo Žypé. Ze hry už je ale i stávající francouzský prezident, který se rozhodl ze soutěže o roli přikulovače dobrovolně odstoupit, přestože by v případě jeho vítězství postava mohla nést typické romské jméno Olán.
----------------------
V exhibiční rekonstrukci bitvy tří císařů u Slavkova letos k překvapení tisíců diváků poprvé vyhrály ruské jednotky, které porazily na hlavu nejen slavného napoleonského protivníka, ale dokonce i spojenecká vojska rakouského císaře Františka I. "Rusové vyhráli zaslouženě a s velkou převahou jak celkovou bitvu, tak i všechny vložené dovednostní soutěže; bylo vidět, že byli nejlépe trénovaní i takticky připravení, měli silnou a vyrovnanou lavičku a také hodně investovali do výzbroje," řekl nám organizátor rekonstruované bitvy, který rovněž potvrdil, že tradiční slavkovské válečné pole letos zcela jednoznačně opanovaly ruské bojové drony. Ruský prezident Putin přijal informaci o dalším vojenském úspěchu své země s potěšením, ale uvedl, že podle jeho informací byli ruští vojáci na jižní Moravě pouze na dovolené.
----------------------
Podle výnosu Evropského parlamentu se výrazně zpřísňují některá ustanovení zákonů o týrání evropských zvířat, a proto již nebude do tradičních vánočních saní možné zapřahat koně, jeleny ani soby. "Evropské děti se ale vůbec nemusejí bát, že by jim jejich dárky neměl kdo přivézt," uklidňuje veřejnost místopředsedkyně Evropské komise a vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová. "Jen si budou muset zvyknout, že vánoční saně s dárky potáhnou velbloudi!"
-----------------------
K tradičně často stávkujícím francouzským pilotům, strojvůdcům, učitelům, zemědělcům a sběračům lanýžů se letos vůbec poprvé přidala i Panna Marie Lurdská, která na protest proti odstraňování mariánských soch v rámci procesu sekularizace veřejného prostoru vstoupila do časově neomezené stávky. V reakci na tuto skutečnost vyhlásil francouzský ministr hospodářství, že od vývoje francouzské ekonomiky v příštím roce nelze čekat žádné zázraky.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než osm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i pět jubilejních výběrů nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Speciální bonusový mikulášský odkaz: Kdyby vám vzhledem k datu chyběl nějaký speciální příspěvek od blogového Mikuláše, můžete si přečíst třeba dva roky starou básničku Mikuláš ve zlaté Praze. Je sice trochu vážnější než absurdní poetika Nedělních miniglos, ale ani s dvouletým odstupem se za ni nestydím :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.