pondělí 26. ledna 2015

Bradáč u Karlova mostu

Když jsem v létě roku 2012 založil rubriku Pražské drobnůstky, měl jsem v hlavě pár míst v Praze, která by byla pro rubriku jako dělaná. Všechna místa z této úvodní várky už jsem v rubrice představil; jedinou výjimkou byl dodneška reliéf Bradáče ve zdi u Karlova mostu. Důvod byl jednoduchý: Nebyl jsem schopen udělat aspoň trochu slušnou fotku. K originálu Bradáče se prakticky není možné dostat, pokud si nekoupíte jízdenku na projížďku po Vltavě od obskurní společnosti zaměstnávající černošské nahaněče v námořnických oblečcích - prostě stará a tradiční Praha jako vyšitá, Josef Švejk nebo pan rada Vacátko by se nestačili divit.

Fotografie z Karlova mostu se mi na tu dálku nedařila, přece jen - kamenný reliéf není velký a z mostu je to k němu docela daleko. No a suchou nohou jsem se k Bradáčovi nedostal, protože jsem se nedostal přes bdělé námořnické černoušky, kolem kterých se muselo projít. Asi bych se tam nakonec po určitých peripetiích dostal, ale nechtělo se mi vyvolávat zbytečné vášně. K Bradáčovi jsem se vrátil až dnes, když jsem si řekl, že bych mohl vyzkoušet objektiv z nové fotovýbavy. A ukázalo se, že nový objektiv se k Bradáčovi dostane tak blízko a s takovým rozlišením, že kýžený článek můžu konečně publikovat.
 
Reliéf vousatého muže - Bradáč - je pozůstatkem starého Juditina mostu, který byl předchůdcem Karlova mostu. Původně byl součástí prvního staroměstského mostního oblouku a fungoval jako dávný vodoměr: Kdykoli se hladina řeky dotkla jeho vousů, znamenalo to pro Staré Město povodňový poplach. Jeho obliba mezi Pražany byla taková, že při úpravách Křižovnického náměstí nebyl zničen nebo zasypán, ale byl zabudován do nově vystavěné nábřežní zdi.


Dnes je reliéf Bradáče na pohled celkem nenápadným a trochu oprýskaným výstupkem v nábřežní zdi u chrámu Křižovníků. Na břehu poblíž zdi na jaře hnízdí labutě, které starému Bradáčovi dělají společnost.


Pokud sejdete pod zrekonstruovaný staroměstský mostní oblouk k molu, ze kterého odjíždějí loďky s turisty, pod schodištěm můžete vidět na původním místě repliku reliéfu Bradáče z roku 2005. Tahle fotka je mimochodem právě z léta 2012, měl jsem ji připravenou pro blogový článek, ale nechtěl jsem vás rozhodně ochudit o originál. Ten přibyl s malým zpožděním až teď.


I když okolní sochy Karlova mostu jsou doslova oblepené holuby, na Bradáče si holubi, zdá se, netroufají. Vypadá to, že se jim na malém výstupku v kamenné zdi nesedí zrovna pohodlně. Je přece mnohem jednodušší posedět na boubelatých tvarech barokních soch.


Z Křižovnického náměstí shlíží na prostory nad nábřežní zdí s reliéfem osobně Otec vlasti, král Karel IV.


Přímo nad nábřežní zdí s Bradáčem je dnes ozdobná mříž, na kterou turisti věší spousty symbolických zámků. Tak tady máte na ukázku pár symbolů nerozborných lásek střežených přihlížejícím panoramatem Pražského hradu.


Až budete někdy na Karlově mostě, zamávejte jeho nejstaršímu kamennému obyvateli. Dodnes není jasné, koho reliéf vlastně zpodobňuje. Podle některých názorů jde o portrét italského stavitele Juditina mostu, ale znáte to - jsme v Čechách, tak je docela dobře možné, že za drobnou úplatu v denárech či brakteátech se takto nechal "na věčnou památku" zpodobnit někdo jiný, na jehož okázalou důležitost se za těch pár set let prostě pozapomnělo.

A malá narozeninová připomínka na závěr: Právě dnes v noci oslavil můj blog šesté narozeniny. Dnes nebude žádné hluboké ponoření do vod blogového dávnověku, protože se tu na vybrané články zrovna nedávno v různých souvislostech vzpomínalo, včetně historicky prvního článku O chřipce a psím blogu. Myslím ale, že takové narozeniny aspoň za malé připomenutí mezi řečí stojí, i když Bradáč, připouštím, je pořád ještě o pár let starší :-).

Uvidíme, jaký bude ten sedmý rok a jak bude dlouhý. Na pár věcí z něj, které jsou zatím rozběhnuté, se už teď moc těším, ale ty nesouvisejí s blogem ani trošku. I když - budu-li upřímný - ovlivňují jeho fungování skoro bez přestávky. Budu se tedy těšit na setkávání s vámi i v roce sedmém a věřím, že sedmička bude ještě šťastnější číslo, než všechna čísla před ním :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.