čtvrtek 15. ledna 2015

Nejvýkonnější blogoví komentátoři

Na konci minulého roku jsem si udělal malý přehled o tom, jak se na mém blogu v průběhu let komentovalo. Jak jsem minulý týden slíbil, dnes se spolu poprvé podíváme na pár zajímavostí, konkrétně na desítku nejvýkonnějších komentátorů, tedy těch, kteří od 25. ledna 2009, kdy blog vznikl, okomentovali nejvíce článků.

Vůbec první komentář se na tomto blogu objevil 5 dní po jeho založení. Jakýsi bloger s přezdívkou Neubík mi zanechal vzkaz: "Tjo pěknej článek, asi budu návštěvy opětovat :)" a - od té doby se už nikdy neukázal. Vůbec, první půlrok byl z pohledu komentářů velmi velmi střídmý, o mnoho střídmější, než jsem si ve své ješitnosti při zakládání blogu představoval. Několik komentářů jsem získal jen od svých osobních přátel a příbuzných, do kterých jsem tehdy informace o založení blogu nemilosrdně pumpoval. Prvním opravdu vytrvalým a vracejícím se komentátorem z virtuální sféry byla od července 2009 Pětišmidra, která dokonce svoji předzívku odvodila ze zdejšího článku O čtyřšmidrých lapítkách, který ji nejspíš zaujal. Tato "předskokanka" všech budoucích komentátorů nasadila během čtyř měsíců svých četných návštěv laťku proklatě vysoko. Než jsme se po listopadové a dost neurvalé blogové rozmíšce ve zlém rozešli, stihla okomentovat 115 článků a napsala celkem 426 komentářů, což by ještě dnes stačilo na bronzovou příčku mezi úplně všemi čtenáři. Ale já se rozhodl "výkonnost" komentátorů odvozovat především od počtu okomentovaných článků, protože ta je podle mého lepším důkazem komentátorské vytrvalosti než prostý počet komentářů, který se dá nahnat poměrně rychle.
 
Právě když postupně končila éra Pětišmidry - na úplném konci října 2009 - se tu objevili během jediného dne dva budoucí silní komentátoři: Lytchi (její blog, jak možná někteří z vás vědí, je už velmi dlouhou dobu neaktivní) a TlusŤjoch (jeho blog, jak určitě vědí skoro všichni, je už velmi dlouhou dobu nádherně aktivní :-)). Zejména u Tlusťjocha bylo skoro okamžitě zřejmé, že jde o silnou blogovou osobnost, která ve zdejší komunitě získá pevné a přitom nesnadno definovatelné postavení. Do konce roku 2009, během kterého jsem celkem publikoval víc než 200 článků, TlusŤjoch otestoval tři komentáře a hned od začátku roku 2010 do svého komentování pořádně šlápnul. No a protože nohu z plynu od té doby nesundal a jeho komentáře chybí u zdejších článků jen zcela výjimečně, je jasné, že právě on se stal nejvýkonnějším komentátorem, když do konce roku 2014 nastřádal 796 komentovaných článků a počet komentářů již překročil tisícovku. Nebo - jak by nejspíš napsal on - tisícoffku :-).

Silná "generace" komentátorů se objevila na jaře v roce 2010: Patří do ní i druhá v celkovém pořadí - Vendy (Eumenidas), která nasbírala 379 komentovaných článků. Zatímco ostatní blogeři této generace mají svá období aktivity a období útlumu, Vendy komentuje velmi vyrovnaně po celou dobu a má na svém stříbrném postu taky docela patrný náskok na pronásledovatele. Z generace "jarňáků" 2010 je ještě v první desítce celkového pořadí blogerka š (z blogu Šárky sakrovník) na 4.místě a Janah (z blogu Švédské listy) na 8.místě, na podzim 2010 se tu poprvé objevila Naďa (z blogu Deník české babičky), která dlouhou dobu byla největší konkurentkou TlusŤjocha a až útok "čerstvých blogových vlčáků a vlčic" z roku 2012 ji odsunul z medailových pozic na aktuální 5.místo. No a na 9.místě je teď Ruža z Moravy, která se poprvé v roli komentátorky objevila v roce 2011.

Když jsem se zmínil o "čerstvých vlčácích a vlčicích", měl jsem na mysli velmi silnou generaci blogerů, kteří sem začali chodit v rozmezí několika týdnů v létě roku 2012 a kteří doplnili poslední čtyři místa z "TOP10". Trochu specifický je Pavel, u kterého jsem první komentář zaznamenal ještě dávno před všemi ostatními (už v červnu 2009), ale soustavně začal komentovat právě až v roce 2012 a ve vytrvalostním žebříčku vystoupal až na aktuální 7.místo. Doslova smršť komentářů za posledních dva a půl roku (od 30.června 2012) způsobil Miloš, kterému se podařilo proklouznout až na prozatímní bronzovou příčku se 320 komentovanými články. No a přibližně ve stejné době objevily tento blog i blogerky Pižlík (aktuálně na 6.místě), Mengano, která momentálně desítku vytrvalců uzavírá, a Vendy W. která na ni z 11.místa ťuká.

Nebudu už vás dál trápit dalšími suchými čísly, byť je v nich spousta vašeho času a úsilí věnovaného čtení a komentování mých článků, za což všem patří můj srdečný dík a obdiv. Dnes jsem se věnoval blíže první desítce, ale mám čísla zpracovaná úplně pro všechny komentátory z let 2009 až 2014 (mimochodem - je jich celkem 811 včetně všech, kteří jen prolétli kolem a chtěli pouze "hlásnout", nabízeli mi neodolatelně neslíbatelnou rtěnku nebo mě (stejně jako stovky ostatních) ohodnotili jako "nejhorší blog na světě" :-)), takže se dá najít řada dalších zajímavostí. U každého vím, kdy mi zanechal svůj první a poslední komentář, kolik těch komentářů dohromady bylo a kolika se to týkalo článků. Celkem těch komentářů bylo téměř 13 000 a když odečtu ty moje, ve kterých na komentáře čtenářů většinou reaguji, blížíme se právě desetitisícové hranici.

Komentáře jsou - dalo by se to snad s určitou mírou nadsázky říct - jakousi viditelnou částí plujícího ledovce. Neobsahují žádné informace o neviditelné mase mlčenlivých, nekomentujících a přesto často velmi vytrvalých návštěvníků, ale je to právě ta část, kterou na "ledovci" můžeme s potěšením obdivovat, která se umí krásně lesknout ve slunci a navíc umí poskytnout mnoho informací, s nimiž je možné pracovat a na jejichž základě je možné blog profilovat.

Jistě, komentáře nejsou zdaleka hlavním smyslem blogování, byť poskytují autorovi výbornou zpětnou vazbu. Je to kupříkladu vidět i na tom, že ten nejvěrnější a nejprominentnější čtenář tohoto blogu, bez jehož úžasné a neutuchající inspirace by mnohé články vůbec nevznikly, nikdy žádný komentář nezanechal a na nesmírném obdivu, který k němu chovám, to pranic nezměnilo :-).

K údajům o komentářích se určitě v budoucnu ještě vrátím, protože obsahují mnohé další zajímavosti. Chci ale ještě jednou poděkovat všem, kteří můj blog navštěvují, ať už je to mlčky, nebo zanechávají své názory či vzkazy. A "výkonnost" jakéhokoli typu či jiné žebříčky a porovnávání jsou vždy jen věcí odvozenou, zajímavou, to ano, ale nikoli zásadní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.