neděle 23. listopadu 2014

Nedělní miniglosy č.290

Velký úspěch a mezinárodní uznání zaznamenalo české školství v rozsáhlém srovnání znalostí z oblasti počítačové a informační gramotnosti. V porovnání několika desítek zemí světa totiž čeští osmáci jednoznačně zvítězili a nechali daleko za sebou své vrstevníky z ekonomicky mnohem vyspělejších zemí. Předseda Svazu českých chovatelů uvedl, že podobný znalostní náskok přitom máme nejen u osmáků, ale i v kategorii potkanů, myšic a plchů, protože má Česká republika mimořádně propracovaný systém specializovaného vzdělávání hlodavců a o malé české počítačové specialisty je zájem po celém světě.
-----------------------
V rámci vyšetřování podvodů, korupce a praní špinavých peněz byl zatčen bývalý portugalský premiér Sócrates. Pozorovatelé předpokládají, že podle dávné tradice dostane jako obyčejně vybrat mezi smrtí použitím bolehlavu a doživotním vyhnanstvím, pokud se prokáže, že skutečně existuje a není pouhým výplodem Platónovy fantazie.
 
----------------------
Disciplinární komise Českého fotbalového svazu projednala námitky Hradu proti udělení červené karty Miloši Zemanovi na demonstraci 17.listopadu na Národní třídě. "Jedná se o velmi specifický případ," řekl nám mluvčí komise. "Když vezmeme v úvahu všechny zdokumentované fauly a další příklady nesportovního chování, je červená karta bezesporu zasloužená. Pořád se nám ale nepodařilo úplně objasnit, za který tým pan prezident vlastně hraje a jestli šlo opravdu o fotbal." Podle politologů je ale dobře, že demonstranti převzali právě fotbalovou symboliku, protože v případě některých jiných sportů mohlo dojít až na trestná střílení.
----------------------
K doživotnímu trestu byl odsouzen drogový překupník z Prahy, který byl zatčen s taškou napěchovanou heroinem, kokainem a pervitinem. Obžalovaný se jako vždy bránil tím, že drogy měl pouze pro vlastní potřebu. "Soud obhajobu podezřelého v plném rozsahu uznal," potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu. "Doživotní trest byl vyřčen proto, že podezřelý měl drogy v igelitové tašce, která byla vyhlášena Evropskou komisí za největší světové zlo od dob stowattových žárovek."
-----------------------
Známou Lennonovu zeď přetřela na bílo skupina studentů pražských uměleckých škol, kteří podle svých vlastních slov chtěli poukázat na komercionalizaci a vyprázdněnost některých symbolů. Mnozí lidé z uměleckých a kulturních kruhů reagovali na akci pohoršeně, a byli i tací, kteří ji považují spíše za projev zcela jiného druhu vyprázdněnosti. Nečekané podpory se ale studentům dostalo od 92 letého bývalého generálního tajemníka KSČ Milouše Jakeše, který performerům projevil své uznání za odvahu, se kterou se postavili bezuzdné svobodě projevu. "Konečně někdo, kdo pochopil, že naše zásahy u Lennonovy zdi v 80.letech ve skutečnosti nebyly cenzurou, ale uměleckým počinem, ve své době bohužel nepochopeným a dezinterpretovaným, kterým ve skutečnosti bývalá KSČ - jako v mnohém - předběhla svou dobu!"

Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech tři předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.