úterý 4. listopadu 2014

Fotohádanka č.17

Fotohádanky na tomto blogu nevycházejí často; za celou dobu existence blogu je to teprve sedmnácté pokračování. Ona se totiž samozřejmě pro tuto rubriku nedá použít každá fotka, ale většinou jen taková, ze které skutečnost na první pohled neprýští a nevyzařuje. Tentokrát ale není obrázek nijak zamlžen, deformován ani extrémně zvětšen, takže na něm můžete vidět prostou skutečnost; skutečnou barvu, skutečný tvar. Dalo by se tedy říct, že hádanka je jednoduchá a odpověď na ni ještě snazší. Tak uvidíme, co se stane, když i posedmnácté položím stejnou otázku.


Co myslíte, že je na následující fotografii?


Fotohádání na tomto blogu je ale tradičně spojeno s výčtem několika indicií, které mohou napovědět, stejně jako zmást, které dokážou skutečnost odhalit, stejně jako překrýt závojem neurčitosti.

1. Fotografie je dělaná v interiéru, ale nic moc důležitého to neznamená.
2. Vyfotografovaný předmět byl nejdříve pevné zemi nevěrný s vodou a posléze vodě s pevnou zemí.
3. I když možná pan Däniken bude jiného názoru, ozubená kolečka na tomto předmětu nejsou dílem mimozemšťanů,
4. Pro snímek jsem nepoužil žádný filtr ani jsem fotku nijak neupravoval v počítači, pro snímání jsem použil makroobjektiv.
5. Když fouká silný vítr, dá se na takový předmět narazit častěji než za bezvětří.

Tipujte, hádejte, poznávejte, popusťte fantazii uzdu. Jsem zvědavý na vaše seriózní i připraštělé názory.

-----------------------------------

Co skutečně na obrázku bylo?

Na jedné malé plážičce ostrova Yakushima, který jsem navštívil závěrem své letošní letní cesty do Japonska, jsem našel spoustu kousků korálů. Kolem ostrova jsou totiž četné korálové útesy a bylo jen pár dní po velkém tajfunu, který rozbouřil moře, takže velké vlny vyplavily korály a velké mušle. Bohužel, neměl jsem moc času, na té pláži se dalo hledat klidně hodinu a jistě bych našel hezčí kousky, ale byl jsem rád i za ty dva asi deseticentimetrové úlomky, které jsem rychle strčil do kapsy a pospíchal jsem na trajekt na Kyushu.

Oba dva úlomky přikládám na fotkách, mají každý trochu jiné tvary. Blogerka Takara mi poslala krásný obrázek velkého korálu stejného typu, takže jsem si aspoň díky ní dokázal udělat představu, jak korál vypadá vcelku. Nechám na Takaře, jestli bude chtít přiložit do komentářů odkaz na fotografii nebo obrázek využije jinak třeba na svém blogu. Každopádně posílám do Japonska pozdrav a poděkování.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.