čtvrtek 29. srpna 2013

Haiku slapových jevů

Už to tak bývá, že nejen u moře, ale i v úplně obyčejném životě působí někdy pozoruhodné slapové jevy. Když jsem kupříkladu dorazil na japonský ostrov Miyajima k proslulé plovoucí bráně torii (ano, to je ten obrázek vlevo ve sloupci menu, přes který je možné se prokliknout na reportáže z mé téměř už dva roky staré japonské cesty), brána právě neplavala. Voda ustoupila a obnažila i za přílivu potopenou část dřevěné konstrukce. Nevyšly tedy tak krásné romantické fotky jako když se oranžové tělo velkolepé brány koupe zároveň ve vlnách i v přívětivých slunečních paprscích. Zato bylo možné se kolem nádherné brány volně procházet, potkávat se s dalšími lidmi a dotknout se jí, být s ní ve fyzickém kontaktu, což je taky úžasný zážitek. Něco, co by za přílivu nebylo možné.

Slapové jevy v životě se projevují povětšinou tak, že jednou je napohled lépe, vše se daří, ústa se automaticky kroutí do úsměvu, jindy je zase o něco hůře, úsměvy jsou nahrazeny podmračeným čelem a člověk si třeba občas i vzdychne. To důležité je, aby byly oba jevy ve snesitelné rovnováze, kdyby pro nic jiného, tak proto, abychom si i za vlády jednoho období podrželi dobré povědomí o tom, jak to vypadá v tom druhém, a buď se dokázali těšit z dobrého, nebo se naopak utěšovat vírou ve změnu. Obojí má svůj smysl, jedno bez druhého nemůže existovat, podobně jako nemůže být skutečný příliv bez odlivu.
 
Navzdory tomuto veřejnoprávně vyváženému konstatování si dovolím popřát i s pomocí dnešního haiku zdejším čtenářům pokud možno především to dobré :-)



Haiku slapových jevů


Příliv s odlivem

na trůnu střídají se.

Moře je věčné.



Cesta do pravěku: Dnes se vypravíme nejen do blogového pravěku (konkrétně do srpna 2010) ale i do jazykového středověku. Máte taky občas problém s tím správně pojmenovat vzdálenější příbuzné? Tak to by vám mohl článek O sestřencích a tetěňatech napomoci ve správné orientaci. Anebo vás naopak ještě víc uvrhne do jazykové mlhy, kdoví? :-)


No a úplně na závěr tu mám ještě malou reklamu: Nedávno jsem si ku příležitosti své fotografické výstavy Obrazy ze zásvětlí připravil "jednorázové" webové stránky, na kterých bylo možné najít kompletní katalog vystavených fotografií, ale i řadu informací i zajímavostí k této akci. Ukazuje se ale, že bude zřejmě účelné mít jedny trvalejší webové stránky, které se na rozdíl od stránek blogových budou orientovat především na fotografie. Proto jsem připravil první návrh zcela nových webových stránek, tentokrát už na vlastní doméně na adresách

www.petrvapenik.cz, www.petrvapenik.com a www.petrvapenik.eu (všechny tři adresy vedou na stejné místo)

Najdete tam informace o mých fotkách, trochu taky o mně jako o fotografovi, ale hlavně tam budou k prohlédnutí různé fotky, které budu postupně doplňovat a upravovat. Chtěl bych udržovat rozumnou rovnováhu mezi blogem a "fotowebem"; předpokládám, že blog bude dynamičtější a častěji obměňovaný a fotky na něm budu spíše testovat, zatímco fotostránky by měly být stabilnější, cosi jako "stálá expozice", kterou se budu snažit postupně kultivovat a doplňovat. Oba weby budou "spolupracovat" a budou do značné míry propojené, o zásadnějších novinkách budu samozřejmě informovat i zde na blogu, abyste o nic nepřišli. Každopádně jste kdykoli vítáni na obou místech a budu se snažit, aby pro vás byla obě vždy přívětivě přitažlivá :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.