úterý 27. srpna 2013

Fíkovník u Panny Marie pod řetězem

K chrámu Panny Marie pod řetězem na Malé Straně chodím rád a často a mám s ní spojenou celou řadu zajímavých a velmi osobních zážitků (blíže např. článek Koncert pod řetězem). Ale až poté, co jsem začal jezdit do Řecka a mohl jsem obdivovat tamější vzrostlé fíkovníky a ochutnat jejich vynikající sladké plody přímo ze stromu, až poté, co jsem si jednou z Lefkady přivezl malý výhonek, který mi již několik let roste v květníku za oknem, až pak jsem si všimnul, že jeden ze stromů (nu, spíše keřů) na nádvoří tohoto krásného gotického kostela je právě fíkovník.

V českých podmínkách to není úplně běžný strom, přece jen je tu podnebí - přes všechno globální oteplování - o dost drsnější než ve Středomoří a docela mě to překvapilo. Od té doby se vždycky, když jdu kolem, zajdu na nádvoří podívat, jak strom prosperuje. A je třeba říct, že se stromek snaží, což je vidět i na následujících fotografiích hustých a tvarově charakteristických fíkových listů různé velikosti. Nutno uznat, že jako starodávný (a tehdy prý jediný) módní oděv je docela šik :-).


Až před nedávnem mě napadlo poradit se s Mr.Googlem, jestli náhodou o tomto v českém prostředí nepříliš tradičním botanickém exempláři neví nějakou zajímavou podrobnost. A "centrální mozek lidstva" opět nezklamal, protože jsem se dozvěděl, že stromek je ze šedesátých let 20.století, kdy sazeničku až z Palestiny (a to až na několikátý pokus) zasadil člen místního maltézského řádu Karel Vilém Horký, který studoval arabistiku na Filosofické fakultě University Karlovy.


Jak je vidět, přestože pokus o vysazení stromku několikrát selhal, nakonec se zajímavý experiment vydařil a dnes fíkovník nejenže roste, ale dokonce i plodí; prozatím zelených fíků je na stromku spousta a dva z nich jsou i na následujícím obrázku. Docela pěkné exempláře, co myslíte? Jestli budete mít kolem stromku cestu někdy koncem září, můžete se podívat jestli plody budou stejně jako ve své daleké jižní domovině také při zrání žloutnout a nakonec i dostávat fialový nádech. Mám ale podezření, že případná ochutnávka nebude v našich podmínkách nic moc :-).


A co vy? Víte o nějakých dalších českých plodících fíkovnících? Ten můj v květníku za oknem, pocházející z malého výhonku fíkovníku z jednoho krásného malého horského kláštera na Lefkadě (podrobnosti i s fotografií obrovitého "otcovského" stromu si můžete přečíst a prohlédnout v článku Klášter Agia Paraskevi) se už jakžtakž vyrovnal s mou svéráznou "střídavou" péčí, měří v současné době víc než půl metru a má pět velikých průběžně se obměňujících listů a zatím ještě žádné plody. Tak velký jako jeho z Palestiny pocházející kolega na nádvoří pražského chrámu Panny Marie pod řetězem, ovšem nejspíš nikdy nebude.

Jak tak o slaďoučkých čerstvých fících přemýšlím a píšu, dostal jsem na ně chuť. Zrovna minulý týden jsem viděl v dobřichovické zelenině nádherné velké fíky za dvacet korun kus. Nejspíš neodolám :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.