neděle 21. července 2013

Nedělní miniglosy č.230

Jaroslav Párátko, známý pražský recidivista a nenapravitelný zloděj-půdař byl na zásah Nejvyššího soudu propuštěn na svobodu, protože se ukázalo, že na rozdíl od předchozích případů, kdy si k drobným krádežím vybíral především soukromé malostranské půdy, tentokrát kradl na půdě Sněmovny.
-----------------------
Nečekaného úspěchu dosáhlo na slavné cyklistické Tour de France družstvo českých komunistů. Cyklističtí reprezentanti KSČM oproti loňskému ročníku výrazně vylepšili především jízdu proti chronometru, spurty v hromadných dojezdech a jízdu v silném západním větru. Navíc zvládají velmi dobře horské alpské a pyrenejské etapy, protože jsou tradičně silní ve sjezdech.
 
-----------------------
Ústav pro jazyk český zavádí po vzoru českého zdravotnictví systém jazykových nadstandardů. Za přesně stanovený poplatek bude možné nechat si například zařadit vybrané vlastní slovo dočasně nebo trvale mezi tzv. vyjmenovaná slova, přestože se v nich za normální situace ypsilon nepíše. Předpokládá se, že jazykové nadstandardy budou nejčastěji používat ti, kteří mají se spisovnou češtinou v psané podobě potíže, a ostatní se jim proto smějí.
-----------------------
Bývalý premiér Petr Nečas při vyzvedávání své bývalé tajemnice z vězení podrobil zdrcující kritice podmínky, které panují ve vazebních věznicích. Za vrchol diskriminace považuje situaci, kdy jeho zadržení spolupracovníci - přestože sami byli tou dobou ve vazbě - mohli mít u sebe z bezpečnostních důvodů pouze brožované knihy.
-----------------------
V historicky první přímé volbě zvířete pro český státní znak vyhrál jednoznačně heraldický krteček nad tradičním dvouocasým lvem. "Tento výsledek se dal čekat," komentoval volbu jeden z čelných českých politologů. "Lvi na českém území už volně skoro nežijí a navíc jsou pro typickou českou povahu příliš přímočaří; voliči negativně hodnotili i skutečnost, že si lev v době ekonomické krize dovolil luxus mít dva ocasy. Krteček je na druhou stranu svou hrabivostí a sklonem vytvářet tunely českým voličům jednoznačně bližší." Někteří zoologové ovšem upozorňují na fakt, že by po prvních praktických zkušenostech s krtečkem ve znaku mohlo pro řadu voličů přijít rozčarování. Krtci jsou totiž zvyklí hrabat spíš od sebe, což by mohlo být pro průměrného malého českého voliče obtížně pochopitelné.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech dva předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Nedělní miniglosy č.200 (výběr Nedělních miniglos z čísel 101 až 199)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.