sobota 14. února 2009

O vesmírných karambolech

Světové agentury informovaly, že konečně přišlo to, co jednou přijít muselo: Jedna družice druhé družici nedala na oběžné dráze přednost zprava, druhá družice to neubrzdila a srážka tak byla nevyhnutelná. Přestože se příčiny nehody zdály na první pohled jasné, ukázalo se, že situace je komplikovanější. Potíž byla především v tom, že nehodu na místě nikdo řádně nevyšetřil. Vesmírní policisté sice okamžitě naskákali do raketoplánu, aby se dostali na místo nehody co nejrychleji, ale na zásah ekologických aktivistů byl nakonec let raketoplánu odložen, protože nad místem startu právě přelétalo hejno bernešek. Když se konečně zdálo být vše připravené, bohužel se ukázalo, že už je půl čtvrté a velitel letu musel odejít vyzvednout dceru ze školky.

Politicky nepříjemnou skutečností je, že došlo ke srážce americké a ruské družice (oba státy si dosud vystačily s vlastními karamboly, ale - jak prohlásil nový americký prezident - je vidět, že změna už přichází). Dost se spekulovalo o tom, zda se nejednalo o oboustranně úspěšný test programu raketových deštníků. Rusko hned oznámilo, že přestává blokovat výstavbu českého radaru, protože pokud bude radar šikovností českých zlatých rukou postaven, takto přesné zásahy budou konečně vyloučeny.

Protože nebylo dostatečně zajištěno místo nehody, okamžitě se objevily spekulace, zda je viník nehody zcela nepochybný.
"Nijak nezpochybňuji, že pravidlo pravé ruky platí i na oběžné dráze. Když se ale v těchto místech oběžné dráhy dost rychle roztočíte kolem vlastní osy, může se vám po chvíli těžce určovat, kde je vlastně vpravo," řekl nám anonymně jeden odborník na lety do vesmíru a příležitostný advokát.
"Navíc je zřejmé, že druhá družice nepřizpůsobila dostatečně rychlost svého letu stavu oběžné dráhy. Přece jen - jde o oběžnou dráhu druhé kategorie, která nebyla dlouho opravována, protože se z peněz vyčleněných na její opravu musely lidem zaplatit zdravotní poplatky."

Jedna z družic prý těsně před srážkou komunikovala se svým řídicím střediskem. Mluvčí střediska tuto skutečnost potvrdil, ale dodal, že to nemohlo mít žádný vliv na srážku, protože družice měla nainstalované hands-free. Naznačil ovšem, že druhá družice - přestože v místě nehody aktuálně panují silné mrazy - měla k dispozici jen letní obutí.

Vyšetřování nadále pokračuje a stále se hledají svědci nehody. Zejména se pátrá po řidiči kočáru taženém labutěmi, který se v místě nehody prokazatelně pohyboval. Bohužel, zatím se ho nepodařilo kontaktovat. Prý se za ním jenom zaprášilo.

2 komentáře:

  1. Zapeklitá situace. Zbývá doufat, že obě účastnice nehody měly zaplacené povinné ručení a havarijní pojištění a pojišťovna škodu alespoň částečně uhradí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V současném stále polarizovanějším světě může mít taková nehoda nedozírné následky, i když reálně je z toho jen rozcinknutý blinkr.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.