středa 1. února 2023

Noční rozhovor s prezidentem

Své vědomé dětství a dospívání jsem vetknul do období tzv. normalizace. První období - po mém nástupu do školy v roce 1972 - by se možná dalo označit jako plakátové a mám ho spojené s všudypřítomnými plakáty a transparenty, případně s povinnými mávátky či lampióny. Období dorostenecké, kterému taky pracovně říkám hysterické, mám ohraničené dvěma ideologickými státními kampaněmi - z jedné strany Chartou 77 a z druhé strany státním tažením proti tzv. nové vlně v hudbě, tedy někde kolem roku 1983. No a pak už nastává období červotočivé, kdy se konstrukce tzv. socialistického státu spoustou cílených i zcela samovolných a mimoděčných vlivů postupně oslabila natolik, že nakonec stačilo trochu zadupat a po desetiletí pracně budovaná ideologická stavba se zhroutila během pár dnů jako domeček z karet. 

Na jednu stranu ty vzpomínky nejsou v řadě ohledů nic moc, na stranu druhou to byla pro orientaci v prostoru a v dění ve společnosti velmi užitečná škola. Brzy jsem totiž zjistil, že když oficiální  propaganda na někoho začne nevražit, je dotyčný určitě hoden zvýšené pozornosti, protože to, co dělá, bude nejspíš stát za to (to je mimochodem dost podstatný rozdíl oproti současnému stavu). Zakázaní spisovatelé tehdy většinou psali výborné texty, zakázaná hudba měla šmrnc a grády, trezorové filmy se ukázaly být v řadě případů tím nejlepším, co u nás kdy bylo natočeno. Vypěstovaná zkušenost tedy říkala: Co kovaní soudruzi pochválí, je apriori podezřelé, co naopak pohaní a zadupou do země, to rozhodně stojí za poznávání.

Doba se sice za posledních víc než 30 let notně proměnila, ale tenhle jednoduchý výrok pořád ještě platí. Kovaní soudruzi - byť už netvoří tak homogenní a mocné společenství jako kdysi - naštěstí stále existují a jako takoví mi slouží dodnes jako důležitý orientační prvek v jinak dost nepřehledném světě. Kdykoli jsem měl nějaké dilema, bral jsem si vytipované soudružské hlasy svévolně jako hlas poradní: Když oni ukážou doleva, správné je zahnout vpravo, když nadšeně ukazují vpřed ke světlým zítřkům, je nejvyšší čas se otočit a vrátit se. 

A tento můj neplacený ale výkonný poradní sbor spolehlivě zafungoval i v nedávné prezidentské volbě, takže i když nově zvolený pan prezident nebyl mým favoritem v prvním kole, v kole druhém jsem neměl ani stín pochybnosti, kudy pro mě jako pro voliče vede správná cesta, zvlášť poté, co byl Petr Pavel vylíčen mými vybranými poradci coby válečný štváč, kvůli kterému do hromnic všichni napochodujeme do zákopů, nominant nenáviděného EU a NATO, které nás chce navzdory hrdinnému odporu opravdových vlastenců definitivně zotročit, bude se zajímat jen o Ukrajinu a na naši zemi se vykašle, s neschopnou pravicovou vládou uzavře zločinný kartel, a vůbec mu z boty čouhá ďáblovo kopyto a v hrudi buší velezrádné srdce. Ano, na základě dávné zkušenosti bych řekl, že podle tohoto kolektivního dobrozdání nejspíš půjde o docela zajímavého a schopného člověka.

Tak jsem si zvědavě pustil na závěr volební soboty první velký noční televizní rozhovor s čerstvě zvoleným prezidentem a zjistil jsem, že neomylný bolševický chór mi, zdá se, jako obyčejně poradil dobře: Nový prezident věcně odpovídal na to, na co byl tázán, neodbíhal od tématu, neokřikoval a nepoučoval moderátora, na co se má správně ptát, neurážel a neshazoval ty, co ho nehladí po srsti a každou větu nezačínají slovy "Ó velký", nehrozil prasknout v přímém přenosu nabubřelou arogancí a nehrál si na mudrce, jemuž musí být stále v patách sluhové s kamennými destičkami a dlátky, aby mohli přičinlivě a bez otálení vytesat všechny jeho geniální myšlenky a bonmoty. Kdy naposledy jsem slyšel od českého prezidenta něco takového? Deset let je to určitě, patnáct možná. Dost strašné vysvědčení pro jeho předchůdce, laťka nastavená tak nízko, že už se nedala ani podlézt.

Nejsem z těch, kteří při vystoupení politiků nadšeně křepčí v kotli u pódia. Jen mě noční televizní rozhovor utvrdil v tom, že můj osvědčený sbor poradců funguje i nadále spolehlivě. Aby se stal Petr Pavel "mým prezidentem", k tomu je ještě daleká cesta, byť je v začátku nadstandardně umetena špatnými příklady ze strany odcházejícího prezidenta i finálového soupeře z volebního klání. Mám ovšem na tu cestu dlouhých pět let, tak uvidíme.

Svůj osvědčený poradní sbor si zatím ponechám. Bude se, myslím, v naší rozjitřené společnosti, kde odstranění příkopů nadšeně vykopaných oběma stranami společenského sporu je spíše iluzí než očekávatelnou skutečností a rána jsou začasté mlhavá, ještě mnohokrát hodit.

73 komentářů:

  1. Babis se jevi jako jakasi nerizena strela...I kdyz clovek nema soudit podle sveho okoli, jeho vystupovsni v debatach vyplasilo i lidi, kteri k volbam vevdruhem kole jit nechteli...Jeho protikandidat se jevil daleko umereneji...Nejakeho pouheho",kladece vencu "ale cekat nemezeme, na zaklade zkusenosti s predchozimi prezidenty uz vime, ze tendenci zasahovat do politiky i na hrane svych kompetenci prostre ta funkce "hlavy statu" tak nejak prinasi s sebou sama o sobe..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedy, kampaňového stratéga bych Babišovi dělat nechtěl, to musí být dost stresující pozice.

      Vymazat
    2. Mára už byl odejit, jak dneska psal tisk

      Vymazat
    3. No vida, to jsou věci!

      Vymazat
  2. Čas ukáže, co bude dál. Tady platí klid a moc se nerozčilovat předem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nerozčiluji se, naopak, jsem zatím celkem spokojen.

      Vymazat
  3. Z Pavla se stává mediální celebrita, na pohled je to velmi sympatický člověk, mluví věcně, uvážlivě (pravý opak "přerostlé puberťačky" Nerudové), jen si o jeho morální integritě nedělám velké iluze. Jako celoživotní voják je nacvičen na plnění rozkazů, sloužil Varšavské smlouvě a proti zemím NATO, když se režim změnil, zájmy NATO se staly jeho posláním a myslím, že v případě, kdyby moc převzal nějaký novodobý Hitler, byl by obratem ve službách SS a vzýval gestapo. Hodně tak bude záležet na tom, jaké "příkazy" bude dostávat od vlády a zákulisních lobbistů, kteří do něj investovali nemalý kapitál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... "přerostlé puberťačky" Nerudové a amorfního Babiše

      Vymazat
    2. Myslím, že takového zhodnocení jaké se podařilo minulým lobbistům, ti současní nedosáhnou. Není holt pořád posvícení a uskromnit v dobách krizí se musíme všichni :-).

      Vymazat
    3. Např. "přímluvy" za nákup desítek amerických stíhaček a zajištění zakázky dostavby Dukovan pro krachující Westinghouse nejsou zas tak bezvýznamné položky :).

      Vymazat
    4. No, když to srovnám s ne tak dávnými pokusy dostat do hry Rosatom...

      Vymazat
    5. No jo, to by byla fakt katastrofa, vzít na práci ruskou firmu, jen proto, že má nejlepší nabídku, když můžeme být za drahé peníze ideově pevní.

      Artur

      Vymazat
    6. Jak je vidět, nejlepší nabídka není pro zadavatele vždy výhra.

      Vymazat
    7. Přesně tak, Arture, podle hesla: "Raději se budu mýlit s Amerikou, než mít pravdu s Ruskem." A navíc, když pan generál prezident tak pěkně mluví a je fešák :).

      Vymazat
    8. Ale, ale, ale ..... to zní jak uražená mužská ješitnost, že je pochválený hezký chlap. Ano, pan prezident je hezký chlap a umí mluvit. Narozdíl od té směšné figurky, která jen urážela všechny kolem sebe, dělala naschvály a vypadala jak po čtrnáctidenním flámu. Až bude u nás prezidentský systém jako ve Francii nebo Americe, kdy má prezident úplně jiné pravomoce než u nás, kde hlavně má roli reprezentační, tak ať jím je dobrý politik byť bude vypadat jak Quasimodo. Ale pokud nás má někdo reprezentovat na venek, protože víc moc povinností nemá tak ať taky k něčemu vypadá. Ať se při každé zahraniční návštěvě nemusí bát jakou ostudu naší republice zas udělá....

      Vymazat
    9. No ideove pevni...Kazdopadne, kdyby jsme rozhodki, ze distsvbu bide delat Rosatom a uz sevto rozjelo, meki bychom ted doceka problem...

      Vymazat
    10. Na co další jadernou elektrárnu? Aby v cizině měli levnější proud než u nás doma?
      Co se týká toho lidského vzhledu, byl bych opatrný soudit, protože i člověk na vozíčku ovládající tablet brčkem v puse může být uznávaný...
      Závěrem musím dodat, že jsem zde špatně, myslel jsem dle nadpisu, že se bude psát o rozhovoru s Váslavem Klausem.

      Vymazat
    11. Paní VendyW, ani to nezkoušejte.

      To zní ve skutečnosti spíš jak zdravý rozum. Když nabíráme chlapa na focení reklamy, tak musí být pohledný. Když nabíráme chlapa na práci, musí umět udělat práci.

      Dokonce je jedno, jestli při tom někoho uráží, že něčemu nerozumí.

      Náš prezident nemá jen roli reprezentační. I generál Pavel začal dělat zahraniční politiku vůči Číně.

      Nevím, proč by nemohl vypadat jak Quasimodo, pokud nás nezatáhne do cizích válek a přiveze do země kapitál. Oni ti politici v jiných zemích poznají líp než naši voliči, jestli mají před sebou prázdnýho manekýna nebo mazanýho politika a využijí ho ve svůj prospěch.

      Většina populace si popletla volbu prezidenta s volbou Miss. Už jsme jak Slováci.

      Artur.

      Vymazat
    12. Ono to s těmi výsledky tvrdé prezidentské práce za posledních deset let nebude tak žhavé a seznam reálných přínosů nebude dlouhý. Z veřejných zdrojů se takový seznam vůbec dává dost špatně dohromady, což svádí k nepěkné myšlence vyjádřitelné ne zcela korektní zkratkou "víc škody než užitku". Abychom si rozuměli, netvrdím, že tomu tak je, jen nemám při ruce moc objektivních faktů, které je možné dát na stranu zřetelných pozitiv. Ve zpětném pohledu je to z mezinárodně-politického hlediska (snad až na izraelskou oázu) víceméně spáleniště, z pohledu vnitropolitického to ke spáleništi nemá daleko (role mediátora nebyla dosluhujícímu prezidentovi zrovna vlastní). Z pohledu ekonomického si umím představit nějaké zakázky pro české firmy, zaštítěné vahou prezidentské role, ale nevím, které a jak významné jsou, nikdo se nikdy nenamáhal se zveřejněním aspoň nekonkrétních "case studies", takže v mých očích bohužel hrají v této oblasti prim naprosto zkrachovalé čínské ambice. Úplné spáleniště to sice možná není, ale že by šlo zrovna o louku se šťavnatou travou, tomu taky nic nenasvědčuje. Jen aby to v souhrnu nebylo něco jako - vezmu-li si na pomoc parafrázi Monty Pythonů - "Ano, moje manželka je možná zlá, hloupá, nesnášenlivá, závistivá a mstivá, ale na druhou stranu.... no... teď si zrovna na nic nemůžu vzpomenout."

      Vymazat
    13. ad Donjon: Omlouvám se za zklamání, Václava Klause jsem se v tomto textu dotkl jen zlehýnka a nepřímo.

      Vymazat
    14. Možná to byla špatná volba, protože jak to tak po očku během dne sleduju, tak vystoupení Václava Klause večer na Primě, vyvolalo asi větší ohlas, než celé letošní volby. Ale jinak jak ty diskuse sleduju, už chybí jen pořádná bitka někde na náměstí, o které sice pochybuju, protože za klávesnicí je to pohodlnější. Je to mrzuté, a přilévači oleje mají žně.

      Vymazat
    15. Čerf

      Nikdo se nikdy nenamáhal se zveřejněním aspoň nekonkrétních "case studies" protože se proti Zemanovi vedla nepřetržitá kampaň od té doby, co poprvé kandidoval. To by pak dotyčný nevydržel mezi svými.

      Byli lidi, co přijali státní vyznamenaní, kteří ho pak při první zámince vrátili. Prostě neustáli tlak okolí.

      Kromě toho, co Zeman udělal je třeba se ještě dívat na to, co neudělal. Nešel proti Číně s dalajlámou či Tchajvanem. Tím nezrušil pracovní místa u nás jako Havel či Vystrčil.

      Samozřejmě, tam kde jsou proti Číně, jim za to zatleskají, ale sami to neudělají, protože proč by si ohrožovali kšefty, ale co by nezatleskali proti někomu, kdo to udělá za ně a ještě jim tak přepustí kšeft.

      Donjon

      Jestli myslíte bitky na náměstí ohledně voleb, tak už byly připraveny. Jen jim Babiš utekl.

      Začíná to až moc připomínat nástup nacismu a nástup komunismu.

      Artur

      Vymazat
    16. Ano, s pojmem nacismus se poslední dobou žongluje leckde.

      Vymazat
    17. Pokud bude povolební vývoj pokračovat ve stejném duchu. Osobně budu mít asi podezření, že letošní volby hlavy státu nebyly vůbec o Pavel X Babiš X atd., ale o tom kdo bude ochoten dělat prodlouženou ruku neuspěšným kandidátům z předcházejících dvou období, která aspon symbolicky sesadí Zemana z trůnu, když už se ho ve volbách porazit nepodařilo.

      Vymazat
    18. Ad Donjon: Myslím, že kdybychom mluvili o "prodloužených rukou" (mimochodem, já se s touto teorií ve vztahu k dřívějším neúspěšným kandidátům moc neztotožňuji, myslím, že oba pánové jsou už dávno mimo centrum dění), mohli bychom hodnotit i pana Babiše jako jakousi prodlouženou ruku právě Miloše Zemana, protože jejich neformální ale oboustranně výhodná spolupráce trvala prakticky od počátku Zemanova mandátu. Kouzlo Miloše Zemana ovšem bez Miloše Zemana nefunguje a troufám si říct, že původních Zemanových voličů, kteří přešli do tábora Petra Pavla bylo nezanedbatelné množství, navzdory prezidentovým výzvám a osobním doporučením a částečně možná i kvůli nim.

      Vymazat
    19. Dle mého názoru někteří ti lidé, které Zeman válcoval v debatách a to včetně moderátorů ještě dlouho nezapomenou... S Babišem jako prodlouženou rukou Zemana by bylo předání velení zřejmě pohodové. Pavel se se Zemanem pustil do měření sil a to je nepřehlédnutelné. Kde ty dávné volební slogany o spojování rozdělené společosti jsou...?

      Vymazat
    20. Já osobně ty řeči o spojování nemám moc rád, ve zkratce vyřčené to vypadá jednoduše, ale v praxi je to i v optimálním případě proveditelné jen zčásti: tím, že v praxi předvedu, že mi jde o to dělat kroky, které jsou smysluplné pro celek (i ty ovšem vždy někomu konkrétnímu šlapou na kuří oka, takže z definice vytvářejí nespokojené skupiny), relativně spravedlivé (i ty budou ale vždy někomu připadat nespravdlivé, protože jen výjimečně mohou ze sporu odejít obě strany spokojené s výsledkem) a že je budu dělat transparentně, mohu přesvědčit část lidí doposud stojících na druhé straně barikády, že by mi mohli dát šanci. Ale jednak je to zatroleně dlouhodobý proces, jednak je zřejmé, že za barikádou zůstane pořád dost těch, kteří z různých důvodů (logických, pochopitelných i zcela iracionálních) odmítají přestat házet na druhou stranu kamení. Všechny prostě pod stejný prapor spojit nejde, nebylo by to ostatně, jsem přesvědčen, ani přínosné. Nebezpečné na tom je, že nezkrocená očekávání, postavená na iluzi, přinášejí logicky po nějaké době zklamání, i když jsou pohnutky pro dané kroky sebeidealističtější, natožpak když jsou zcela normální a praktické.

      Kroky směřující k vyjasnění nepříliš standardní a nepříliš transparentní role prezidentské kanceláře v uplynulém období považuji za správné. Zkoušet zakládat novou skutečnost na přístupu "radši do toho nebudeme šťourat" a "odpusťme si, co jsme si", jsme v dřívějším období použili několikrát a nikdy to v důsledku nevedlo k ničemu dobrému. A jsem velmi, velmi přesvědčen, že rolí prezidenta rozhodně není partnery (ani soupeře) v debatě válcovat, v tomhle jsem osobně vidět jednu z principiálních překážek, která mi bránila si končícího prezidenta vážit, u něj ta chuť vždy a za každou cenu vyhrávat a vždy mít poslední slovo, byla extrémní. Ale beru to i jako principiální rozpor přímé volby, která logicky generuje právě silné osobnosti na válcování všeho a všech kolem sebe zvyklé, a skutečné ústavní i neformální role prezidenta země.

      Vymazat
    21. Ono je rozdíl v jakékoli diskusi nejen hlavy státu předkládat argumenty a všeobecný přehled a nebo používat výkřiky, že mezi zvolením jednoho nebo druhého je rozdíl jako si koupit prošlé párky v Lidlu a nebo pouhé nic neříkající fráze. Na tohle si hned z první přímé volby pamatuju a podobné šlo z úst lidí mnohdy vzdělaných a studovaných na sítích diskutujících.
      A přitom největším přínosem prezidenta je pro normálního člověka asi to, že se přijede osobně podívat na nějaké místo a lidi mají pocit, že je někdo poslouchá. Protože jinak ty prezidentské reálné pravomoce v žádném případě nestojí za ten virvál, který se rozjede.

      Vymazat
    22. Čerf

      Když někam pošlete mlátiče, před kterými musí prezidentský kandidát utíkat a pak zruší meeting, tak to už není žonglování s pojmy.

      Vidíte, vy se taky bojíte uznat evidenci.

      Nějací lidé určitě vědí kdo jste, kde jste a jak na vás.


      Donjon

      Povolební vývoj snad už vidíme.

      Pavel ještě nebyl ani jmenován do funkce a už začal úřadovat v MZV půjčeném paláci, když je prozatím pořád ještě soukromá osoba a nikdo by mu to neměl půjčovat.

      Volal na Tchaiwan prezidentce, jejíž číslo by ani neměl mít.

      Už vyhlašuje, že by Rusko mělo odejít z Ukrajiny a ta vstoupit do NATO, když to je hlavní důvod k válce a Rusko na to nikdy přistoupit nemůže, jako USA nepřištoupily k raketám na Kubě.

      Když samotné USA tak hrrr do války nejsou.

      Myslím, že na nějaké návštevy obcí nějak nedojde.

      Artur

      Vymazat
    23. Třeba se to už uklidní, když opadl ten největší stres, kdy bude schůzka Z a P.

      Vymazat
  4. Dcera mne upozornila na jeden fakt. Petr Pavel má úplně stejný hlas i vyjadřování jako Ladislav Špaček. A ono tomu tak je. Když zavřeš oči a zaposloucháš se, tak nevíš kdo vlastně z těch dvou mluví.... A mluví tedy moc krásně. Doufejme že to nebude jediná jeho deviza do následujících let které nás čekají. Babiš je naopak na rozdíl od něj přímo učebnicovým příkladem hystriona a hysterika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, tuhle podobnost jsem si neuvědomil, i když je to tak. To by si ovšem mohl někdo snadno vysvětlit tak, že prezident používá playback, aby se nějakým nedopatřením nezpronevěřil svým podloudným chlebodárcům :-).

      Vymazat
    2. Vendy

      Ona to není deviza mluvit jak uhlazený panák Špaček.

      Jde asi o tohle. Když chodíte na herecké kurzy, učíte se tam přednes. Říkat věrohodně věci, co vám napsal někdo jiný a které ani nemusíte chápat.

      Třeba herec Miroslav Moravec, měl jeden z nejlepších hlasů a uměl s ním výborně pracovat. Rád jsem ho poslouchával v neděli odpoledne.

      Pak přišla revoluce a najednou herci mohli mluvit i sami za sebe. Najednou bylo vidět, že nemají co říci. To byl případ i Miroslava Moravce.

      Forma a obsah jsou dvě různé věci.

      Další věc. Když si najdete záběry z procesu s Horákovou, uvidíte, že jak ona, tak prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová mají výborný přednes. Jsou to totiž obě herečky, sice amatérské, ale zkušené. Všechno to pěkně znělo a všechno to byla lež.

      Uvidíme, jak ten přednes generálovi půjde, až se budou bouřit naštvaní důchodci a on bude zaskočen nepřátelskými lidmi, jako se to stalo Babišovi. Porovnávat se má to stejné.

      Artur

      Vymazat
  5. Mimochodem ten rozhovor jsem taky viděla a taky si říkala jaká to úleva po deseti letech a výlevech plných hnoje během kampaně poslouchat jasné, klidné a věcné odpovědi v kterých nezazní ani jednou já, já, já nebo urážky všech včetně občanů celé republiky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je tedy výhra.

      Doufám pro vás, že jste bohatá a budete na jednání naší vlády dobře vydělávat.

      Ti ostatní už začali chudnout a naše životní úroveň už klesla pod tu čínskou.

      Nemáme na důstojné živobytí, ale náš pan prezident tak pěkně mluví, že je to chudnutí radost.

      Artur

      Vymazat
    2. Končící pan prezident s tím chudnutím taky moc nezmohl (a já mu zrovna tohle nezazlívám, protože to je typická vládní, nikoli prezidentská agenda) a člověk si z jeho mluvení moc radosti neužil (aspoň tedy člověk jako já ne, byť připouštím, že někomu jeho promluvy mohly přinášet specifický typ radosti).

      Vymazat
    3. Prezident ovlivňuje ekonomiku třeba i tím koho jmenuje do Bankovní rady. To je pod rozlišovací schopnost většiny lidí.

      Zeman to dělal sám, za Pavla to bude rozhodovat někdo jinej.

      Artur

      Vymazat
  6. Velmi hezky vystiženo :-) Když jsem viděla snad ten úplně první rozhovor ve chvíli, kdy se ještě ani nedosčítaly všechny hlasy, bylo první, co mě napadlo: "On prezident doopravdy může mluvit takhle? Klidně, věcně, důstojně, slušně a tak, že se z toho nezvedá žaludek?" A vzápětí jsem si vzpomněla na jeden vtip s hláškou, že laťku současný prezident nastavil tak nízko, že už jde v podstatě o bezbariérový přístup. Tož asi tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezbariérový přístup je v této souvislosti perfektní :-). Nejstrašnější je, že to opravdu člověka překvapuje, jako kdyby nemělo jít o normu. Bohužel, tahle norma nám už "sešla z mysli".

      Vymazat
  7. Nenechte se mýlit. Komunistická strana už není, co bývala. Tenkrát bojovala proti buržoazii, aby tato nevykořisťovala dělníky, rolníky a pracující inteligenty, aby se neobohacovala bezpracnými zisky na jejich úkor a nesloužila imperialismu, poslednímu to stadiu kapitalismu. Dnes veřejně podporuje jednoho z našich největších vykořisťovatelů, toliko buržousta, velkostatkáře a továrníka v jedné osobě. Takže bacha, i lakmusový papírek může vyčpět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musel bych být "stoletým staříkem", abych pamatoval doby, kdy ještě čeští komunisti bojovali proti skutečné buržoazii a imperialismu jinak než verbálně. Já už pamatuji jen to, jak bojovali s těmi spoluobčany, kteří se dostatečně nepřetvařovali, že jsou stejného smýšlení, a taky hojně bojovali s dalšími komunisty :-). Naštěstí v případě tohoto konkrétního buržousta lakmusový papírek docela zafungoval. Co na tom, že šlo možná o náhodnou shodu barev :-).

      Vymazat
    2. Komunisté kdysi hlavně bojovali za to, aby si nakradli, co mohli. ¨

      KSČM byla proti Pavlovi, protože v něm vidí loutku Petra Koláře, který je lobbista pro americký, vojensko-průmyslový komplex. Je to i na wikipedii.

      KSČM si vybrala to menší zlo podle svých měřítek, mezi globálním a lokálním kapitálem.

      Vymazat
    3. Jeho rady jsou asi užitečné, když je využíval i takový pragmatik jako Andrej Babiš :-). Jak uvádí stejná wikipedie.

      Vymazat
    4. No jenže Babiš ty rady nepoužíval vždy, protože měl vlastní mozek a proto Babiše nenáviděli všichni, kterým odstřihl penězovody.

      Proto nechtěli Babiše a sehnali si někoho ovladatelnějšího. Manekýna.

      Artur

      Vymazat
    5. Babišův "vlastní mozek" se prej včera poroučel... :-D
      Babiše nenávidí kde kdo, ale ne kvůli nějakým odstřiženým penězovodům.
      Babiše nenávidí všichni, protože slíbil lidem blahobyt, ale zapomněl dodat, že seznam těch lidí je tak krátkej, že se na něj nevešel ani jeho vlastní syn...

      Vymazat
    6. Kdyby tomu bylo tak, jak píše "Artur", byla by Česká republika zemí sestávající skoro výhradně z odstřižených penězovodů :-).

      Vymazat
    7. Galahad

      Když to obrácíte v žert, tak asi nemá cenu vážně odpovídat.
      ---

      To není pravda, že Babiše nenávidí všichni. Měl 41 % hlasů. Navíc měl proti sobě všechna média a to pár procent proti přihodí.

      Než začal covid, tak Babiš snižoval státní dluh a přidával peníze důchodcům.

      Nyní chudneme (já ne) a Fiala to začal říkat od začátku války na Ukrajině. Inflace nejde přehlédnout.

      Babišův vlastní syn má diagnostikovanou schizofrenii a jeho otec mu platí na živobytí. To, co říkáte není pravda.

      ----


      Čerf

      Ne skoro výhradně, to je přeci jenom moc.

      Vzhledem k poměru hlasů, se to 40% lidí netýká vůbec.

      No a u toho zbytku se jedná o to, že existují nějací influenceři, kteří ovlivňují ostatní. Děje se to automaticky, ale dá se tomu dost pomoci.

      Lidé nechtějí přijít o zaměstnání, nechtějí přijít o členy rodiny, nechtějí přijít o přátele, nechtějí být vyhnáni ze skupiny, nechtějí být mláceni, nechtějí mít konflikty se státem a tak dále. No tak se podřídí.

      Ty penězovody jsou jen pro malou skupinku, ale ovládá ten zbytek.

      Artur

      Vymazat
    8. Ono to tak bývá (oboustranně), že spřízněné názory se většinou příčítají vlastnímu rozumu dotyčných, kdežto ty protikladné škodlivému vlivu influencerů různého druhu.

      Vymazat
    9. To se tu někdo v posledních letech bál veřejně útočit na Babiše a jeho příznivce? Třeba v médiích? V který zemi vůbec žijete, že nevíte, jak to v ČR chodí?

      Opačně to vidět nebylo.

      Když se mluvilo proti Babišovi, halasně se řvalo a výhružně koukalo.

      Babišovi příznivci mluvili polohlasem a jen si naznačovali. Když dorazily úderky, tak se spousta lidí radši klidila.

      Artur

      Vymazat
  8. Petře, i já jsem ten rozhovor viděla , stejně tak i první projev z volebního štábu, kdy už bylo jasné, že ho AB nedožene. Volila jsem ho a vlastně celá naše rodina už od prvního kola. Pro nás to byla jasná volba.

    OdpovědětVymazat
  9. Lezarts

    Je potěšující konstatovat, že většina voličů pochopila co by nás čekalo v případě výhry AB.
    Jak mě se ulevilo!
    Dobře jste to sepsal!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že mě ten velký rozdíl dost překvapil. Na druhou stranu - i pro na hlavu poraženého to přece byl "famózní úspěch" :-).

      Vymazat
    2. Samozřejmě. Skončil přece na krásnym druhym místě, zatimco Pavel byl až předposlední, že jo...

      Vymazat
    3. Galahad

      Spíš je myšleno, že Babiš měl 41 % i se všemi médii proti sobě.

      No a z těch, co volili Pavla byla spousta těch, kteří nešli volit Pavla, ale proti Babišovi.

      Na výsledku to nic nemění, ale až Babiš vypadne z rovnice a Pavel bude sám na scéně, tak se teprv začne přemýšlet, co je vlastně zač ona sám. Zatím to nikdo moc neví.

      Artur

      Vymazat
  10. Váleční štváči, přisluhovači Vatikánu, vrahové z Wall street, kulaci a jiní třídní nepřátelé, fluktuanti, mandelinka bramborová, to byli panečku nepřátelé.
    Jen heslo "spojaři všech zemí proletujte se" zůstává stále v platnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To heslo se mi líbí, neznal jsem ho :-).

      Vymazat
    2. V čele naší země bude komunistický rozvědčík a jeho politrucká manželka. Je zajímavé, že vám to nepříjde divné.

      Artur

      Vymazat
    3. Divné mi to připadat může, i proto jsem v prvním kole volil jinak. Přesto pro mě volba z finálové nabídky byla jasná.

      Vymazat
    4. Tak ať máte pravdu i po pár letech a jste dál spokojený s výsledkem.

      Artur

      Vymazat
    5. Hele...co pořád máte s tim komunistickym rozvědčíkem?
      Se stranou si zadali oba účastnící druhýho kola, tak proč je to problém jen u jednoho?
      ...obzvlášť teda, když se mu timhle připisuje něco, co nebyl (protože kurz, kterej mu tenhle krásnej titul vysloužil dokončil dva roky po sametu)...

      Vymazat
    6. Konečně někdo, kdo tohle zmínil. Že vše co mu jeho odpůrci vyčítají, už dělal za nové demokracie. No demokracie. ... Prostě když si neumím najít podklady tak pak plácám a plácám nesmysly. Co ale chtít od lidí kteří musí být v opozici proti všemu a všem a svá "moudra" všem vnucovat. Viz pan Artur který se pokaždé skrývá pod jiným jménem neb nemá odvahu psát pod svým...

      Vymazat
    7. Jsem si naprosto jistý, že když pan "Artur" chce, umí si najít a vyhodnotit podklady velmi dobře, z nedostatku této schopnosti bych ho rozhodně nepodezříval.

      Vymazat
    8. Tvrzení, že v čele naší země bude komunistický rozvědčík, je stejně hloupé, jako kdyby mně říkali, že jsem sklář, když jsem se v tomto oboru vyučil a dva roky pracoval, ačkoliv jsem až do důchodu vykonával naprosto odlišnou profesi. Anebo stejně pitomé, jako když dneska Putin tvrdil, že Rusko budou zase ohrožovat německé tanky...

      Vymazat
    9. Pobavilo mě, že právě druhý kandidát tuhle linku zdůrazňoval, sám maje dostatek vlastního másla této značky na hlavě. Ale samozřejmě, v jeho případě to byla pouze kampáááň.

      Je ale pravda, že někteří moji známí, ponejvíce ze zahraničí (ale s právem volit) byli v odsudku Petra Pavla celkem nekompromisní a kvůli komunistické etapě života pro ně byli nevolitelní oba kandidáti. Jejich pohledu rozumím (především proto, že je znám osobně i s bohatším spektrem jejich názorů a zkušeností a mám dost dobrých důvodů si jich vážit), ale nesdílím ho.

      Vymazat
    10. Galahed

      Problém je s oběma, ale každej si zadal v různé míře a jen jeden je nám představován jako ten "pravý demokrat" takže je s podivem, že je to ten o dost horší. U toho druhého je to nepřekonatelná vada.

      Byl jste za revoluce už dospělej nebo ne? To jen proto, že tehdy byl každej novej ročník jinej, podle toho, co lidi ještě ze socialismu viděli.

      Ten kurz dokončil dva roky po sametu, ale to je právě to divný. Lidi, co byli ve straně jen z donucení zahazovali stranický knížky, jen bylo jasný, že už tam nemusí být.

      Taky to, že na ten kurz vůbec šel o něm hodně vypovídá. Taky jak se tam dostal, protože se tam nedostal každej, kdo chtěl a on tam měl být z protekce. Taky to znamená, že jeho osobní složka měla být odvezena do Moskvy, což ho dělá vydíretelného. Bohužel, vydíratelného i druhou stranou, takže loutkou, a nebezpečím pro národ.

      Taky kdo je jeho otec (lampasák) a manželka (politručka). Taky to, že to tak strašně antikomunistický kavárně najednou vůbec nevadi. Až na Kocába, který si ponechal pořád ta samá měřítka a tak se ukázal jako charakter.

      Přísaha režimu, který pak zradil byla ještě před sametem mimochodem. Později ovšem ještě studoval na vojenských školách v USA a Británii, což je také metoda, jak se stát agentem cizí země. I komunisti to tak dělali s černochy a araby.





      VendyW

      Já neplácám nesmysly VendyW, jen to rozebírám více ho hloubky než vy a podklady znám líp než vy.

      Na lampasáka studoval za starého režimu, přísahal věrnost starému režimu. Okupaci naší země SSSR omlouval za starého režimu. Do strany vstoupil za starého režimu. Na špiclování se hlásil za starého režimu. Protekci tam měl za starého režimu.

      Jeho kádrové složky leží v Moskvě, v USA i v Británii.

      Tak se ptám, proč to nevadí.

      Já právě nemusím být v opozici proti všemu. Šokovalo mě to úplně stejně jako Kocába (a spostu dalších lidí). Já se ptám na konkrétní věci a vy nemáte odpovědi, tak místo toho kritizujete mne.


      Jiljí Záruba

      Pokud si pamatuji z návštěvy sklárny, tak se tam vyrábí výrobky ze skla. Je to respektabilní práce. Neučí se tam vydírání, korumpování, ani zabíjení.

      Bývalý špión je spíš jako bývalý vrah.

      Ani to by tak nepřekvapovalo, kdyby se to tedy takhle odpouštělo automaticky u všech. Kupříkladu Nohavica byl zpěvák, pak si ho jednou předvolali, napráskal jim, že Kryl komplexuje kvůli výšce a chudobě a pak zas už jen skládal a hrál písničky. Přesto je navěky práskač. Jakto, když ta hodinka práskání je ještě méně, než vaše dva roky výroby skla?

      To samé Bohdalka a Babiš, kteří to donášení dodnes popírají.

      Proč vůbec máme jestě 33 let po revoluci nějaké ty ústavy, kde se ta mravní selhání řeší pořád dokola, když to je vlastně u někoho úplně jedno?

      Na tohle se ptám.

      Vymazat
  11. Laťka je nízko. Taky to nebyla úplně jasná volba srdce, ale jsem ráda, že máme po dlouhé době prezidenta, za jehož vystupování se nemusím stydět. A to není málo! V druhém kole to potom bylo úplně jasné a proti Babišovi bych volila nejspíš i orangutana v saku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebudete se stydět vaše polovina národa, bude se stydět a děsit ta druhá. Tomu se nedá zabránit. Jen u téhle funkce by nás měly zajímat jiné věci než stydění.

      Doufám, že máte dost peněz, protože si asi užijeme pěknou jízdu.

      Artur

      Vymazat
    2. Vidím to velmi podobně jako ty, Psice. A orangutan by mohl být i bez saka, já si na oficiality moc nepotrpím :-).

      Vymazat
  12. Petře, přestala jsem sledovat debaty, přestala jsem dokonce číst i zprávy na internetu - to, co se dělo, mě úplně otrávilo. Ta strašná nevraživost dvou táborů. Až se člověk bál říci svůj vlastní názor... Prezidenta budu hodnotit po pěti letech. Snad se nemýlíš. Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, já se mýlit můžu, ale moji poradci jsou neomylní :-).

      Vymazat
  13. Lezarts

    P.S.
    Mohl by pisatel vojenské biografie, nově zvoleného prezidenta, pro nás nezasvěcené dodat zdroje ze kterých čerpá informace? Aby jsme mohli porovnat s biografií neúspěšného kandidáta!
    Potěšujícím zjištěním je, že voliči v těchto volbách použili přesně stejnou taktiku, která se používá i ve státech s dlouholetou demokratickou tradicí, volbu menšího zla.

    OdpovědětVymazat
  14. Lezarts

    Nevím, jestli to bylo na mě, ale zkuste internet. Pro začátek wikipedii, seznam, ČT a nejlépe jeho vlastní stránky.

    Kam jinam byste pro to měl chodit?

    To je základ poslechnout si dotyčného, co o sobě sám říká.

    Artur

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.