pátek 2. prosince 2022

Zápisky z čerstvě popsaného sešitu - 3. část

Na přelomu srpna a září jsem zdejší návštěvníky nechal dvakrát nakouknout do stránek svého čerstvě popsaného ášestkového zápisníku, (zde přikládám odkaz na první část a zde na druhou část), který mám téměř za všech okolností při sobě, abych si mohl poznamenat to, co bych si i se svou děravou pamětí rád zapamatoval: zajímavé výpisky z knížek, které čtu, záznamy snů, citáty, okamžité nápady, které nechci zapomenout, třeba verš básničky nebo příhodný název pro fotku. Dnes se už potřetí vrátíme k teprve nedávno odloženému sešitku, který si zatím jen neochotně zvyká nechodit všude se mnou a odpočívat na vejminku na stole mé pracovny. Opět jsem vybral namátkou a bez pevnější struktury pár zápisků - tentokrát z části od dubna do září 2020. A jako obyčejně jsem sám zvědav, které kousky poslouží s odstupem k pobavení a které spíš k zamyšlení. I pro mě je to průhled do již překlenutého minulého času a určitá forma archeologie, tak jsem napnutý, co na dalších stránkách najdu.

Slepý se hada nebojí. (z fb diskuse)

Energie, kterou kdys bylo snadno nabírat po plných sběračkách a ještě člověk marnotratně bryndal a plýtval, tedy tuto energii dnes dlužno pracně vyškrabovat nožem ze záhybů džbánu.  (Jiří Voskovec v dopise Zdeňce Werichové, prosinec 1969)

Vnější svět houstne a přelidnění, zloba a blbost mi dýchá smrdutě zezadu za límec. (Jiří Voskovec v dopise Janu Werichovi, prosinec 1969)

LIBUŠIÁDY (Voskovcův výraz pro vize)

Modlil jsem se o své dětství a ono se vrátilo, a já cítím, že je stále ještě tak těžké jako kdysi a že nic neprospělo být starší. (Rainer Maria Rilke).

Zkouknul jsem projev anglické královny a pak rozhovor našeho prezidenta pro bulvár. Je hodně poznat, že je Alžběta o 18 let starší a je už taková dospělejší. (Kovy, duben 2020) 

Život je to, co se vám děje, zatímco plánujete budoucnost. (John Lennon)

Naděje musí být nějak příbuzná se strachem, protože oba mají velké oči. 

Jsem dalek toho myslet si, že naše vláda celý ten koronavirus nějak upletišila, aby mohla zakroutit krkem živnostníkům, ale na druhou stranu se zdá být přesvědčena, že by byl hřích tuhle jedinečnou příležitost nevyužít. (20.dubna 2020)

Pokud žiješ pro to, aby tě lidé přijali, umíráš s každým jejich odmítnutím. (Jan Tříska)

Život má málo smyslu, neb bohové hrají s cinknutými kostkami. (Jiří Voskovec v dopise Janu Werichovi, 28.března 1980)

Proč jen neexistuje žena, která by byla nymfomanka a zároveň by to se sexem nepřeháněla? (smutný povzdech z diskuse na serveru Novinky.cz)

Prý z matematiky u maturity neuspěje každoročně 10-15% studentů. Tomu se mi ale nechce věřit; to je víc než půlka, ne? (pověstný suchý humor na fb Honzy Kusta)

Zrušit veřejnoprávní televizi většinou chtějí takoví lidé, jako kdyby slepí požadovali zrušit veřejné osvětlení. (Čestmír Kopecký ve fb diskusi)

Obdobou koláčového grafu je graf frgálový, který má tu výhodu, že se v něm dají míchat hrušky se švestkama. (TlusŤjoch, komentář u Nedělních miniglos, 1.6.2020)

Daleko pravděpodobnější než zázrak je lež. (František Koukolík parafrázuje Davida Humea)

Máme kulatou hlavu, aby myšlenka mohla změnit směr. (Allen Ginsberg)

Jste-li zvyklí na privilegia, připadá vám rovnost jako útlak. (Marcela Linková)

Problém je, že hledáme někoho, s kým společně zestárneme, zatímco tajemstvím je najít někoho, s kým zůstaneme dětmi. (Charles Bukowski)

Musí se ještě hodně změnit, aby mohlo všechno zůstat při starém. (film L.Viscontiho Gepard) 

Nejvíc mě frustruje skutečnost, že existuje strašně moc úplně blbejch myší, které jsou chytřejší než já! (rozhovor dvou koček na kresleném vtipu Pavla Kantorka)

Zdalipak za zmínku
zdalipak stojí to
už je to passé.
"Bylo jsem prase"
pravilo
jelito. (TlusŤjochův blog, červenec 2020)

Jen neustálým útokem na mantinely našeho aktuálního vkusu se jeho prostor může postupně rozšiřovat a s ním i naše vlastní obzory a radost z rozhledu. 

- A vy se vyznáte ve zvířatech?
- No, hodně jsem jich už snědl. (film Divoká stvoření, John Cleese)

Zůstalo ticho
po vzpurných komponentách.
Pssst, nerušit! (haiku na rozloučenou se serverem blog.cz, 18.7.2020, publikováno v den ukončení provozu)
 
Pamatuji si, že kód pro zničení USS Enterprise je 1-1A-2B-1-B-2-B-3. K ničemu mi ta informace není a jen mi zabírá místo v paměti, které nejsem schopen využít pro zapamatování něčeho jiného. Nehodilo by se to někomu, že bych si to pamatoval za něj a dotyčný by si na oplátku za mě zapamatoval den výročí mé svatby? (fb Honza Kust)
 
Juraj svým typickým způsobem udělal z příběhu takovou sekanou, že mi ještě teď na talíři stojí vidlička v pozoru. (jedno z internetových hodnocení filmu Juraje Jakubiska Nejasná zpráva o konci světa)

Když jsem byl malý, prosil jsem boha, aby mi seslal nové kolo. Pak jsem ale pochopil, že Bůh takhle nepracuje, kolo jsem ukradl a Boha požádal o odpuštění. (Al Pacino)
 
Bohužel, už to není,
jako to bylo kdysi.
Namísto celých směnek
dělám jen rubopisy. (blogový komentář ze vzpomínek zestárlého padělatele :-))

Biologie se neřídí matematickými pravidly: Například buňky se násobí dělením. (Pavel Kantorek)

Když lhář řekne, že nelže, jsou věci tak, jak mají být.

26 komentářů:

  1. Lezarts

    Tak to je báječné čtení, vstup do dalšího dne je hned veselejší.
    I když nejsem - slídil, ráda zase nahlédnu do Vašeho zápisníčku👍😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem rád, že se zápisníku podařilo trochu zpříjemnit ráno, děkuji :-).

      Vymazat
  2. Ano verejnopravni televizi (casto,ne vzdy ) chteji zrusit taci kteri aspon dle vlastnich slov se na ni zasadne nedivaji, na zaklade jakesi apriorni predstavy o tom, co se tam dava...Slysel jsem of nekoho, ze tekevizi sice sni nema, slevze to bude podobne jako vetejnoprsvni rozhlas posloucha..., ktery prece jen obcas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, nedívají se, a přitom vědí, že lže. Na druhou stranu já se taky nedívám na TV Barrandov a přitom vím, že jsou tam převážně pitomosti :-).

      Vymazat
  3. Voskovec, Werich, Kantorek, TlusŤjoch .... skvělá to společnost! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TlusŤjoch je naprostý originál, čtu ho snad už 10 let a stále žasnu nad důvtipnými spojeními, která umí nacházet.

      Vymazat
    2. Určitě souhlasím. Do mého zápisníku se nedostane jen tak kdekdo :-).

      Vymazat
  4. Náš oblíbený zápisník se vrací! :-) Frgálový graf mě dostal. A co se týče citátu o rovnosti a privilegiích od Marcely Linkové, ten je opravdu velmi přesný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No holt nestacii kolacovy graf, ale je treba kolace specifikovat (frgale, dvoubarevne, s rozinkami, makova apod.) a podle toho rozlisit inprislusne hrafy...

      Vymazat
    2. Na frgálový graf už jsem zapomněl, tak mě teď při psaní článku moc potěšil :-).

      Vymazat
  5. Postřeh Marcely Linkové se mně také velmi líbí.
    Nedávno mě docela pobavila poznámka "hvězdy bulváru" spisovatelky Radky Třeštíkové, když někdo komentoval její outfity ve věku 40+ slovy, že neumí stárnout. Reagovala (volně řečeno): "Neznám nikoho, kdo by úspěšně stárnul tak, aby neumřel."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem přející, takže přeju každému, ať si stárne, jak je mu to milé. Úspěch není všecko :-).

      Vymazat
  6. TlusŤjoch:
    A bojí se slepý slepýše?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leda snad chrestyse...

      Vymazat
    2. Ještěže je u nás jen chřestová sezóna a ne chřestýšová.

      Vymazat
  7. je povzbuzující si připomenout zas chytré citace, díky, hned mám lepší náladu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to potěšilo. Člověk by neřekl, co všechno stihne během pouhých dvou let objevit a zase zapomenout :-).

      Vymazat
  8. Není naškodu pripomenout si" moudra" :)

    OdpovědětVymazat
  9. Krásný výběr citátů a moc milé čtení, pobavila jsem se a potěšila. :)
    Taky jsem mívala takový sešitek, kam jsem si zapisovala, ale už dlouho jsem nenarazila na něco, co by za zapsání stálo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám tam občas i rychlé záznamy snů, ale žádný z nich se ještě s odstupem neukázal tak literárně hodnotný, abych ho dal na blog. když tedy pominu fakt, že jsou někdy mládeži nepřístupné :-).

      Vymazat
  10. Krásný výběr z hroznů. Kolik takových zápisníků vlastně máš? Dovedu si to s patřičným komentářem a fotkami představit i vydané:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj dotaz mě přiměl zahledat. Popsaných sešitků formátu A6 jsem našel sedm, z období od dubna 2001 do srpna 2022, jeden jsem nenašel (z let 2012 až 2014; on tu někde bude, ale schovává se, v té době už jsem byl v Dobřichovicích), takže ten můj současný je nejspíš devátý. Před tím jsem si podobné zápisky dělal - spíš nárazově - do diářů, první takový je z roku 1983 :-).

      Vymazat
  11. Tak to je bezvadné, jeden citát lepší, než druhý!

    Celkově dobrý nápad takovýchto deníčků, musí být dost fajn si v nich s odstupem času listovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přišel jsem na to, že několik zápisků už se vyskytlo hned v několika zápisnících :-).

      Vymazat
  12. Dobře vybráno. Škoda, že jsem takový lajdák a nevybrala jsem také různé komentáře z těch u mých článků, pár velmi dobrých hlášek by se našlo. Díky - pobavila jsem se.♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.