neděle 18. září 2022

Nedělní miniglosy č.655

Tak nevím - za normálních okolností dávám přednost astronomickému létu před létem meteorologickým, protože se mi zdá být pojato optimističtěji. Poslední dny ovšem léto (byť končící) věru nepřipomínají a ani poslední formálně letní dny podle meteorologů (strouhajících letos zatím astronomům škodolibě mrkvičku) nemají být jiné. Tak aspoň doufám, že o něco později ještě přijde léto babí, protože nosím rád trička s krátkými rukávy a ještě bych si je letos rád párkrát užil. I když už na horách poletují první sněhové vločky, rozhodně to zatím nevypadá na takovou kalamitu, která by zamezila vydání dalšího čísla Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a ve kterém se snažíme na jinak celkem nudné události v politice a ve společnosti doma i ve světě dívat s nadhledem a trochou humoru. Vítejte u 655. čísla nedělníku, který je nám koncem týdne pravidelným společníkem už víc než 13 a půl roku. 

V tomto týdnu jsem opět zveřejnil dva nové články: Prvním byl fotočlánek Rozhovor se stínovým andělem, ve kterém jsem zase jednou po dlouhé době ukázal fotografii pořízenou (v ranní špičce na hlavním nádraží) v nouzi mobilním telefonem. Ve druhém jsem pak zpracoval část výsledků svého hledání ve starých matrikách do přehledné podoby Vějířové přehlídky předků.  Z minulého období ještě jednou připomenu druhé nahlédnutí do mých Zápisků z čerstvě popsaného sešitu, a jazykovou drobnůstku Jen maličká změna slovosledu. A i dnes přidám odkaz na jeden článek archívní: Před 11 lety touto dobou jsem zrovna cestoval po krásném Japonsku a měl jsem čerstvě v nohách svůj první ze dvou výstupů na nádhernou horu Fudžisan, tak si můžeme připomenout třeba reportáž Taxíkem na Fudži.
 
Jak už jsem minule hlásil, neodvratně se blíží blogový článek s nadmíru sympatickým "superchvalitebným" číslem 2222. Dnes jsme na čísle 2220, tak počítám, že tak ve čtvrtek, v pátek... Taková jedinečná příležitost by se, myslím, nějak symbolicky připomenout měla, tak uvidíme, na co bude ve fofru běžného pracovního týdne čas. Zatím přeji všem zdejším návštěvníkům další krásný, stále ještě (byť už opravdu jen formálně a ještě k tomu jen zčásti) letní týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

Vatru k 85. výročí úmrtí prvního Československého prezidenta zapálili v Lánech společně ze svých vozíků bývalí soupeři z prezidentských voleb - prezident Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg, což si mnozí vykládají i jako příkladné gesto usmíření a vzájemné tolerance. Přihlížející představitelky Výboru pro rovné příležitosti ovšem ceremoniál přesto zkritizovaly, protože se v jeho průběhu společně zpívala Masarykova oblíbená píseň Ach synku, synku, aniž by byl program vyvážen písní Ach dcerko, dcerko, nebo aspoň kompromisní variantou Ach dítě, dítě, ale projevily aspoň škodolibou radost, že se nepraktickému synkovi při orání polámalo kolečko, což by se mnohem šikovnější dcerce jistě nestalo.
----------------------
Čeští ministři s politováním oznámili, že vzhledem k prudce rostoucím cenám elektřiny bohužel nemohou splnit své předvolební sliby a posvítit si na nepravosti ve svých resortech.
----------------------
Vesnicí roku byla letos vyhlášena obec Kostelní Lhota z Nymburska. Představitelé obce se ovšem ze svého vítězství radovali jen do té doby, kdy zjistili, že hlavní cenou v soutěži není - jak se mylně domnívali - povýšení na město.
--------------------- 
Nejmenovaný cizinec ve svém světlém Audi přejel v rozporu s předpisy mezi stovkami chodců celý Karlův most. Tato událost vyvolala pobouření především ve vlasteneckých kruzích, které celkem logicky namítají, že něco takového by se za krále Karla stát rozhodně nemohlo.
----------------------  
Mediální magnát Jaromír Soukup se veřejně nepříliš jednoznačně vyjádřil, že Agáta Hanychová je prý jeho zlato. Na dotaz Nedělních miniglos, zda by nemohl tuto informaci nějak upřesnit, aby se mohla projevit v cenách na komoditní burze, dodal, že jde o zlato plátkové, nejspíš proto, že se o jeho partnerce píše především v bulvárních plátcích.
----------------------
Prezident Zeman odmítl jmenovat soudcem státního zástupce Marka Bodláka. Prezident vyloučil, že by tento krok byl pomstou za angažmá jmenovaného nejmenovaného v několika nedávných kauzách kolem prezidentské kanceláře, ale skutečným důvodem prý je, že - jak se mělo vyjádřit nezávisle na sobě několik spolupracovníků státního zástupce - Bodlák své kolegy často nepřípustně popichuje.
----------------------
Představitelé Karlových Varů se po změnách v hierarchii britské panovnické rodiny, souvisejících s nedávným úmrtím královny Alžběty II., rozhodli upřednostnit reflexi střízlivé skutečnosti před líbivou romantickou mediální pohádkou, a přejmenovali proto známou rozhlednu Diana na rozhlednu Camilla. 
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

27 komentářů:

  1. Ad#2) Neprošla ani námitka, že ceny ropných produktů šly dolů a že by se dalo na nešvary pocítit si petrolejkou. Svícení loučemi zamítli ekoaktivisté.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problematické jsou teď i některé duchovní pochody - jako například osvícení.

      Vymazat
    2. A posvícení si plynovou lampou bylo zavrženo vůbec jako první...

      Vymazat
    3. TlusŤjoch.
      Matrikáři odmítají i zanést do matrik jméno Světlana.

      Vymazat
  2. Tlusťjoch - jsem na Apple a nejde se mi přihlásit pod Google účtem.
    Moje PC, zdá se odešlo kdo věčných lovišť, takže se snažím přejít na IMac.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se včera večer dlouho vůbec nedařilo přidat komentář, a to prosím neexperimentuji s žádným ovocem.

      Vymazat
  3. Proslycha se, ze také Kotěhůlky, Horní Dolní a Zadní Lhota pod Homolkou se povyseni na mesto v dohledné době nedockaji...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kotěhůlky prý už nebyly povýšeny několik let po sobě, takže se jim ostatní vesnice smějí, že jsou jako Koudelka.

      Vymazat
  4. Jestlipak tu energetickou krizi přežije světelný rok.
    S ženskými jmény to měl dobře vymyšlené prvorepublikový herec Hugo Haas, protože měl spoustu milenek a nechtěl si lámat hlavu pamatováním si, kdo je kdo, všem říkal stejně, jen to označení už si nepamatuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To s těmi jmény je docela dobrý nápad, jenže to musí být člověk Hugo Haas, aby mu něco takového prošlo :-).

      Vymazat
    2. Marek Hanuš

      To přeci dělá kde kdo, všude po světě.

      Miláčku, lásko, srdíčko, kvítečku, pohádko, kapičko, poklade, drahoušku, sluníčko, obláčku, hvězdičko, jiskřičko, perličko, kytičko... atd. atd.

      Vymazat
  5. Lezarts

    To bude letos velký zájem o Posvícenské oslavy, poutě a zábavy.😁

    P.S.
    Když jsem byla dítě bála jsem se usnout bez světla, teď ve stáří se bojím rozsvítit😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Posvícení" se od letoška změní v pravidlech českého pravopisu výhradně na "po svícení".

      Vymazat
  6. Jmenovaný nejmenovaný je skvělý :-D A té historce s autem na Karlově mostě se mi skoro nechce věřit. Vždyť tam je problém i projít, a to i když je člověk drobné a útlé postavy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejspis vznikla domnenka, ze se tam toci dalsi film nebo reklama (jako bohda F1 tusim pro RedBull).

      Vymazat
    2. Kdybych to neviděl na záznamu z kamery (zvlášť sjíždění z mostu na staroměstské straně bylo moc dobré), asi bych nevěřil.

      Vymazat
    3. No jo, ale RedBullu ten most vyklidili do čista, to se to pak jezdí :-).

      Vymazat
  7. Petrolejka není k zahození. Myslím, že zpívala H. Hegerová Už zhasla lampa plná petroleje, a tu lampu ve mně muži rozsvěceli, nevěděli vůbec, co se ve mně děje ... to dnes neví nikdo. Ale rozsvítit bychom potřebovali. I v hlavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu muset resuscitovat svou starou petrolejku. Jestli nám tedy nepřiškrtí i petrolejovod :-).

      Vymazat
  8. Petře, s tou Camillou jsi mne nejvíc pobavil. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc rád. Popravdě - pořád o dost lepší než rozhledna Meghan :-).

      Vymazat
  9. Já se přiznám, že jsem nechápala, jak se z Charlese stal najednou Karel III. Nějak mi nedocházelo, že je to jen překlad. A kamarádka dodala, ještě že je jen III a nebude se tak plést s naším Karlem IV.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, on takový Karel IV. byl na pražských groších psaný jako Karolus primus :-)

      Vymazat
  10. Když jsme kdysi projeli skrz celé centrum Českého Krumlova, kde byl zákaz vjezdu, cítila jsem se jako onen hříšník na Karlově mostě :D. U něj bych to ale tipovala na sázku, jejíž výhra daleko přesahovala pokuty, které dostal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to napadlo. I když - prý cizinec. Třeba je ze své domoviny zvyklý, že po mostech se jezdí, dokud se klenou.

      Vymazat
  11. Jsem pohoršen, jde o trestuhodnou nedbalost! Po Karlově mostě se jezdí přece jedině ve Škodě, aby nevznikla žádná škoda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby se do článku napsalo, že řidič jel v naší milé Škodověnce, nebylo by tak snadné si na řidiče v diskusi plivnout, jako když je to cizinec v Audi nebo v BMW, ale převažovaly by názory: "To se může stát každému" a "nejspíš ho zmátla navigace" :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.