neděle 4. září 2022

Nedělní miniglosy č.653

Je pravda, že - jsa ve zralém věku a bezdětek - nejsem na skončení prázdnin zdaleka tak citlivý, jako jsem býval coby dítko školou povinné. Přesto ale tento zlomový bod kalendáře není možné úplně pominout, minimálně proto, že přerod léta do podzimu bývá markantní (hlavně pokud se jedná o ranní teploty) a také se nám vůčihledně krátí den. Když si člověk trochu přivstane, aby napsal další číslo Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a ve kterém se snažíme na jinak celkem nudné události v politice a ve společnosti doma i ve světě dívat s nadhledem a trochou humoru, pomalu aby si už na tu práci rozsvítil, přitom ještě nedávno bývalo touto dobou ranní slunce už v plné síle. Každopádně vítejte u 653. čísla neoficiálního periodika, které je nám už 13 a půl roku pravidelným nedělním společníkem. 
 
V tomto týdnu jsem zveřejnil dva nové články: Prvním byl další příspěvek do naší rubriky o češtině Jazykové hrádky, který se tentokrát zabývá tím, jaké významové posuny může přinést i Jen maličká změna slovosledu. Ve druhém článku jsme se pak na několika fotkách podívali na to, jak vypadá Staroměstské náměstí v dešti. Z minulého týdne ještě jednou připomenu první díl Zápisků z čerstvě popsaného sešitu, který snad bude mít v následujícím týdnu pokračování. Dnes opět přidáme i odkaz na jeden článek archívní - 11 let starý text O nakupujícím Josefu Kajetánovi, ve kterém jsem se pustil do spekulací o okolnostech vzniku slov naší státní hymny a jako obyčejně jsem došel k závěru, že za každým báječným výsledkem života muže je třeba hledat ženu :-).
 
Příští týden vám kromě již avizovaných zápisků z čerstvě popsaného zápisníku (odkaz viz výše) nejspíš přidám už týden tutlanou informaci o dalším úspěchu na mezinárodním fotografickém poli. Zatím přeji všem zdejším návštěvníkům krásný (astronomicko)letní týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

Nedělní miniglosy se zeptaly expremiéra Babiše, jak to myslel, když na základě několik let staré kauzy z českobudějovického klubu Maxim veřejně osočil ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku, že "olizuje zlatokopky". Andrej Babiš nám celkem smířlivě vysvětlil, že šlo jen o nevinnou poznámku zveličenou a dezinterpretovanou nenávistnými médii, kterou rozhodně nemyslel nic špatného, jen chtěl jako člověk na základě svých vlastních bohatých zkušeností ve zmíněné činnosti mladšího kolegu důrazně varovat, kam až mohou věci dojít, a jako opoziční politik chtěl poukázat na to, že olizování zlatokopek by správně měl mít - spolu s dalšími aktivitami v oblasti těžby rud a nerostných surovin - v referátu spíš ministr průmyslu a obchodu.
----------------------
Jedním z hlavních požadavků demonstrujících, kteří v sobotu zaplnili pražské Václavské náměstí, bylo to, aby Česká republika co nejdříve vystoupila z NATO, a mohla tak potenciální ruské hrozbě čelit sama jako svobodná a nezávislá země. Švédsko a Finsko, které se naopak snaží za každou cenu a co nejrychleji do NATO dostat, v této souvislosti uvedly, že spoléhají na to, že podobně jako v tramvajích platí heslo "Mladší, uvolněte místa starším" v mezinárodní diplomacii se bude Česká republika řídit osvědčeným heslem "Hloupější, uvolněte místa chytřejším".
----------------------
O možnost využívání hesla "Dycky most" se s tvůrci kultovního seriálu České televize soudí Asociace pracovníků v oboru přízemní akrobacie.
--------------------- 
Poté, co průzkumy potvrdily, že ze všech současných profesí si lidé nejvíc váží hasičů, se množí případy, kdy se politici těsně před volbami snaží na poslední chvíli vstoupit do místních sborů dobrovolných hasičů, aby si tuto činnost mohli napsat do volebních lístků, a zvýšili tak své šance na zvolení. Politici k této nekalé praxi přistupují i přes to, že podle svých skutečných výsledků většinou nepatří mezi opravdové hasiče ale spíš mezi požárníky..
----------------------
V letošním ročníku prestižní soutěže o nejlepší oxymoron zvítězil Ruský mírový sbor v Podněstří.
----------------------  
Pražské pořádkové jednotky nemohly rozehnat velkou nedělní protivládní demonstraci na Václavském náměstí, protože všechna vodní děla byla součástí poslední zásilky českých zbraní na podporu ukrajinského dělostřelectva.
----------------------
V souvislosti se zadržením velké zásilky kokainu, směřující do České republiky, museli policisté připustit, že tradiční oblíbená hra českých teenagerů "čára" v porovnání s dobou před třiceti, čtyřiceti lety významně pozměnila svá původní pravidla.  
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

17 komentářů:

  1. Tý jo. Jsem první. Dneska jsem číhala.
    Za mě asi nejlepší "oxymoron". Mám ráda krátké glosy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratuluji k pohotovosti :-). Nedivím se ti: Příliš dlouhá glosa je oxymoron :-).

      Vymazat
  2. Co se týče zlatokopek, Babiš asi vi,o čem mluví...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však právě. V Astratexu se začaly jako přidružený sortiment prodávat rýžovací pánve.

      Vymazat
  3. ad #1) Olizovaní jako činnost ale spadá pod ministerstvo vnitra, poštovní úředníci vědí své při lípání známek na dopisy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to, že pan premiér bude muset řešit kompetenční spor nejméně tří resortů.

      Vymazat
  4. Lezarts

    Není divu, že politici houfně mají zájem být členy dobrovolných hasičů… vždyť jim před volbami hoří koudele u prodloužených zad! Nedej bože, aby u voličů vyhořeli😁😁😁

    OdpovědětVymazat
  5. Vodní děla jsou skvělá :-D A i kdyby nám náhodou nějaké zbylo, jistě si ho pro sebe jako vhodnou tematickou proprietu zabavil nějaký příliš zapálený dobrovolný hasič z řad politiků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud jde o artilerii, jsme světová velmoc. kupříkladu minulý týden u nás na Dobřichovických vinařských slavnostech byla před půlnocí spousta lidí jako dělo :-).

      Vymazat
    2. A vláda mnohdy chodí s kanonem na vrabce...

      Vymazat
  6. Nechapu, proc se lizani zlatokopek jeste nechytili vyrobci sladkosti. Takova zlatokopka na spejli nebo v kornoutku, mnam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvarohová by mohla být zlatokopka Míša :-).

      Vymazat
    2. Správná zlatokopka zatlouká, že je zlatokopka. Tak by se zbytečně odhalila.

      Vymazat
  7. Frank

    Hlavní sobotní požadavek byl, aby vláda začala už konečně něco dělat s inflací a se zdražujícími se energiemi.

    Vystoupení z NATO tam žádal osamělý hlas a je to podružnost.

    Situace je dost vážná a Fiala by měl začít něco řešit, jako to dávno řeší všichni ostatní v Evropě. Jen to je blb a slaboch, co nemá na funkci.

    Vy jste na tom jako Fiala. Nevíte, co s tím, místo řešení problému jen shazujete a zasměšňujete oponenty, které ani neznáte. Je to dětinské.

    Jste jak Marie-Antoinetta utíkající se do imaginárního světa kašírované vesnice.

    Jen ty neřešené problémy tam za ní nakonec dorazili i tam.

    Pak jí setli manžela, ji a nakonec utrápili syna. Podobně dopadl car, který taky neměl na svou práci ramena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nu, ponechte mi mou dětinskost a užijte si svou neomylnou dospělost. Vaše volba, kterou vám nezávidím.

      Vymazat
  8. Asi brzy budou potřební hasiči se specializací pořádkových sil na kropení demonstrantů, kteří nechápou blahodárné účinky činnosti naší vlády.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.