neděle 20. února 2022

Nedělní miniglosy č.627

Po dovolenkovém vykolejení z běžné týdenní rutiny se neděle vrací do přirozeného rytmu ovlivněného už dlouhých 13 let tím, že v tento den vycházejí Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Ano, přesně 22. února 2009 vyšly Nedělní miniglosy poprvé, jako malá zkouška úplně nového formátu článku krátce komentujícího události, které se odehrály v uplynulém týdnu. I když jsem dost konzervativní "šéfredaktor", postupně NMg doznaly oproti původní podobě přece jen určitých změn: Z původních běžných pěti glos postupně expandovaly na 6-7 příspěvků, přibyl "úvodník" obsahující malé ohlédnutí za tím, co se v poslední době na tomto blogu událo, objevila se jubilejní výběrová vydání, atd. Záměrů na další - i podstatnější - změny byla v průběhu let celá řada, přesto, domnívám se, základní forma, myšlenka a cosi jako tradiční "miniglosová poetika" i těch 13 dlouhých let přetrvaly. Děkuji proto všem čtenářům (těm vracejícím se obzvláště) za přízeň a miniglosám věnovaný čas a srdečně všechny vítám už u 627. vydání našeho tradičního (a aktuálně narozeninového) nedělníku. 

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu publikoval opět dva nové články: V tom prvním jsem vám prostřednictvím 14 fotografií ukázal, jak to vypadalo, když jsem se po několika letech trucování vypravil na večerní Mimořádné focení na Pražském hradě. Ve čtvrtek v noci jsem pak pro změnu dostal zase jednou chuť přeložit si další drobnou básničku Christiana Morgensterna a vyšel z toho článek s názvem Slavnost flamendrova, ve kterém si můžete udělat srovnání mého nového překladu jak s německým originálem, tak se dvěma "profi překlady" Josefa Hiršala a Rudolfa Havla. Z předešlého týdne ještě jednou připomenu trochu důkladnější pojednání o pozoruhodném Deníku režiséra Pavla Juráčka z let 1959-74. A protože dnes končí pekingská zimní olympiáda, v archivním okénku se ještě jednou v pokloně české bronzové olympijské medailistce Martině Sáblíkové  vrátím o tři zimní olympiády zpět do roku 2010, kdy získala dvě zlaté olympijské medaile a vznikl z toho článek O poraženém Vítězném únoru. No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na mou "pdf knížku" vybraných blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
  
Ať se vám i v posledním únorovém týdnu daří, ať vás všechny případné bolesti bolí co nejméně a naopak všechny radosti hřejí co nejvíc. A já se samozřejmě moc těším na to, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu třeba opět najdete něco, co vás potěší :-).
 
 
 
Tomio Okamura se kolegům v poslaneckých lavicích omluvil za to, že dva dny blokoval ve sněmovně projednávání pandemického zákona. Exces měl způsobit neznámý povzbuzující prostředek obsažený ve sportovci tolik vyhledávaném dědečkově léku na srdce, který dodal opozičnímu politikovi dostatek energie na hodnotný krátký program, celonoční volnou jízdu a dokonce i na závěrečnou exhibici.
----------------------
Pražská ZOO jede po delší době proticovidových opatření opět na 100 % své kapacity. Rozvolnění si vynutila nudící se zvířata, která dospěla k přesvědčení, že i když jsou televizní přenosy z Poslanecké sněmovny bezesporu zajímavé, s přímým kontaktem s živými lidmi se to nedá srovnat.
---------------------- 
Kvůli eskalaci situace na rusko-ukrajinských hranicích se sešly země G7, které zvažují, jestli po překotném počátečním rozvoji figur nebude lepší uhnout střelcem z g7 přinejmenším na f6.
----------------------
Poslancům Richardu Brabcovi, Jiřímu Havránkovi, Jiřímu Slavíkovi a Petru Vránovi byla pražskou hygienou nařízena karanténa v souvislosti s odhalením dalšího nebezpečného ohniska ptačí chřipky. Původně hrozilo zmíněným poslancům kvůli nejasnostem v současných zákonech dokonce utracení, ale zachránil je Ústavní soud svým nálezem, že proti takovému neurvalému zacházení by měla poslance plnohodnotně chránit poslanecká imunita, takže mohou být případně utraceni až po skončení svého mandátu. Ze stejných důvodů Poslanecká sněmovna pro jistotu dočasně přerušila spolupráci s telekomunikační firmou DATEL.
---------------------- 
Čeští plochodrážníci v rozhovoru pro Nedělní miniglosy rezolutně popřeli, že by jen kvůli oddanosti vůči svému sportu jakkoli podporovali s ukrajinskou krizí související ruské cvičení testující funkčnost raket s plochou dráhou letu. 
---------------------
Jednotka západočeské říční policie s plným vybavením přijela zbytečně na sušické nábřeží rozehnat proticovidovou kamionovou blokádu Ottawy, o které se příliš aktivní šéf útvaru dočetl na internetu.
----------------------
Trenér českých hokejistů Filip Pešán předal českému hokejovému svazu podrobnou analýzu neúspěchu české hokejové reprezentace na olympijských hrách v Pekingu, ze které jasně vyplývá, že naši hokejisté měli v rozhodujících chvílích opravdu nehoráznou smůlu, protože s zápase se Švýcarskem stačilo dát o pouhé tři branky víc než ve skutečnosti a byl by postoupil náš tým.
 
Do dnešního "narozeninového" vydání ještě přidám pro zajímavost jako speciální symbolický bonus jednu miniglosu z historického prvního vydání před třinácti lety, která se, myslím, tematicky docela dobře hodí i k aktuální právě skončené velké zimní sportovní události:
 
NMg č.1: Bylo zahájeno mistrovství světa v lyžování v Liberci. Pořadatelé si v předtuše horkého února již v mrazivém lednu připravili dostatečné zásoby umělého sněhu, ty jim teď ovšem zapadaly sněhem přírodním a je velký problém se přes záplavy nového sněhu k původnímu umělému sněhu dostat. Pořadatelé připouštějí, že by za určitých okolností bylo možné závodit i na přírodním sněhu, tomu se ovšem brání výrobce umělého sněhu: "Na použití našeho sněhu máme s organizačním výborem smlouvu. Budeme tedy trvat na tom, aby se náš sníh zpod přírodního sněhu vykopal a navezl se postupně na všechny tratě." Právní zástupci organizačního výboru se obávají, že bude nutné smlouvu dodržet, což ovšem celé mistrovství nečekaně prodraží.
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

27 komentářů:

  1. Blahopřeji k takové výdrži. Ono sledovat dění kolem sebe není vždy úplně jednoduché a vyjádřit se k němu stručně, jasně, vtipně a s naprostou pravidelností je umění, které vyžaduje kondičku mozku, odvážné srdce a statná záda. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Nejhorší je, když dění kolem sebe v týdnu sledovat vůbec nestihnu a v neděli si pak musím sednout k úplně čistému papíru. To pak dostanou mozek se zády pořádnou rozcvičku :-).

      Vymazat
  2. Kanadsti kamionaci zablokovali Otavubod soutaku Vydry a Kremelne až k Pisku, kde vsak jim uvizla kola...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem si ten ekologický masakr představil... :-)

      Vymazat
  3. Ad #1) Kdyby Tomio sehnal protikoaliční partnerku, mohly to být pěkné tance (nejen na ledě).
    Nicméně, dnes se Tomiovi ozval agent z Holidy on Ice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se sice ozval, ale bojím se, že jak je Tomio v ráži, vůbec agenta nepustil ke slovu. Agent tak bude muset vzít zavděk Petrem Cibulkou, což jen potvrdí Cibulkovo podezření, že svět je plný agentů :-).

      Vymazat
    2. Tomio pry po volebnim debaklu zmenil dealera. Jenom se zapomnel zeptat na davkovani.

      Vymazat
    3. Vypadá to, že zvolil metodu pokus - omyl :-).

      Vymazat
  4. Zvolení poslanci - vyslanci lidu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem upřímně rád, že na takovém jednání mě mohou zastupovat volení zástupci a já můžu jít spát :-).

      Vymazat
  5. Kvůli Ukrajině si už nemusíme dělat starosti, brouk Pytlík Lipavský na bojové linii rozdal strategické noty, vyrazil tam také primátor Hřib a teď se chystá zpěvačka Langerová, Putin z toho musí být paf a asi už jen přemýšlí, kdy podá demisi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to těžké. Rusko to bere tak, že kde bylo jednou "Krakonošovo", tam bude už provždy. Čemuž bych se vzhledem k naší vlastní zkušenosti moc nesmál.

      Vymazat
    2. Když ony ty miniglosy k úsměvu svádějí... Jó, Krakonošovo, to by bylo všem hej. Jenže ono to asi bude něco úplně opačného. :-/

      Vymazat
    3. Off šem, atomový Hřib může vypustit jen majitel jaderného kufříku.

      Vymazat
  6. 1. Tak to by v tom byl kozel, aby Tomio po po(u)žití dědečkova dryáku z prekérní situace nevybruslil. :-)

    2. Ani se jim nedivím. Vždyť z televizního přenosu sotva kdy někdo spadne do medvědí ohrady.

    3. Uhýbací manévr asi sotva vyšachuje Rusko ze hry.

    4. Poslanecká imunita zaručeně chrání i proti ptačí chřipce. Pokud ne, utratit.

    6. Příliš aktivní účastníci blokády v Ottawě si zřejmě nějakou chvíli posedí v chládku. Tam mohou přemýšlet, jaký zbytečný chaos zapříčinili v Sušici i jinde.

    7. Nic není ztraceno. Za čtyři roky to zase naši můžou nandat Švýcarům. Ještě se uvidí, kdo z koho.


    NMg č.1 - To jsou povidla! Organizátoři koupili umělý sníh, tak je jejich a co si s ním udělají, už je na nich. I kdyby si ho sypali na hlavu, výrobcům do toho nic není. My taky v podniku, když prodáme světla klientovi, neprotestujeme, jestli si s nimi podepřel dveře, aby se mu nezavíraly, nebo s nimi opravdu svítí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby vojska neprovedla rochádu a najednou jsme se nedivili, na jaké straně pomyslné hranice jsme se ocitli :-).

      Vymazat
    2. Pomyslné hranice byly odjakživa posuvné, s tím nenaděláme nic. :-)

      Vymazat
    3. To mi připomnělo jeden starý vtip, kde se dohaduje několik lidí, jak oplocením získat co největší plochu a přitom minimalizovat množství pletiva.
      Vyhrál filosof, který se tím pletivem omotal, řka:
      "Prohlašuji, že jsem vně."

      Vymazat
    4. Zřejmě zastánce Cimrmanovy teorie externismu :-).

      Vymazat
  7. Exhibice to tedy byla pořádná. A ta sportovní analýza - jo, přesně takhle to někdy vypadá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas se musím usmívat u podobného hodnocení biatlonu: Kdyby naši reprezentanti běželi o něco rychleji a nestříleli tak pomalu a nepřesně, mohli útočit na medaile. Ale to nebývá ostuda sportovců nýbrž komentátorů :-).

      Vymazat
  8. Jen tak dál, ať se mužem nad tou politikou a sportem občas zasmát, když ve skutečnosti je vše často k pláči!
    Ať inspirace k vtipným glosám vydrží ještě hodně dlouho!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Ono to má i na mě pozitivní efekt: Když se snažím na těch událostech najít něco vtipného, méně se pak nad nimi rozčiluji :-).

      Vymazat
  9. Ta ptačí chřipka v poslanecké sněmovně se ti fakt povedla....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musel jsem si prolustrovat jména všech poslanců. Ještěže máme ten google :-).

      Vymazat
  10. Dnes jsem si tedy na jubilejní porci miniglos pošmákla. Blahopřeji k výročí i k nadšení pro tvorbu postřehů, jsou vyživující a rozptylují chmury v dnešním větrném počasí. Hodně sil do dalších roků glosování ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Jako obyčejně netuším, jak dlouho ještě budu s miniglosami trávit neděle. Asi to nemá cenu dlouho předem plánovat: Prostě jednou prodám kravku a už nezaseju :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.