neděle 16. ledna 2022

Nedělní miniglosy č.622

Začátky roku u mne bývají trochu rozplizlé, ospalé a veskrze trudnomyslné. Nevím, čím to je, ale právě ten letošní rok je pravým opakem: Hned od novoročního odpoledne se pořád něco děje, přichází jedna pozoruhodná zpráva za druhou (jednu z nich vám už týden tutlám, aby těch dobrých zpráv nebylo moc najednou, protože je dobré je uměřeně dávkovat :-)) a soukromý "úkolovník" na každý den mám asi třikrát delší, než je možné vecpat do 24 hodin, přičemž na většinu z těch věcí se těším a neberu je jen jako něco, co "se musí". Uvidíme, jak dlouho to ještě novému roku vydrží. Jednou z aktivit, na které se každý týden těším jako na jeden takový "dobrovolný úkol" jsou zdejší tradiční Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", které dnes vycházejí již po šestisté dvaadvacáté. 

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu publikoval dva nové články: Po nějaké době jsem zase jednou představil jednu čerstvě přečtenou knihu, která mě velmi silně zasáhla, možná tím, že její příběh není vyfabulovaný, ale "odžitý": Vzpomínky sovětské politické vězeňkyně Jevgenije Ginzburgové s názvem Strmá cesta. Ve druhém článku jsem ukázal svůj poslední letošní vánoční dárek, který jsem hned počátkem adventu objednal sám sobě a který došel s mírným (ovšem očekávaným) zpožděním; doufám jen, že úplně černý fotografický filtr mne na stará kolena nepřiměje, abych se začal na svět dívat černě :-). Z minulého týdne ještě jednou připomenu "chlubicí" článek o mém vánočním mezinárodním fotografickém úspěchu Vánoční dárek z dalekého Tokia a tradiční bilanční článek Co mi také přinesl rok 2021. Z archivu jsem tentokrát povytáhl novoroční rýmovanou minaturku z 1. ledna 2013 Novoroční dostihy. A jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na mou "pdf knížku" vybraných blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
 
Držím palce, ať nárazu "omikronové vlny" odoláme se ctí a ve zdraví a věřím, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu třeba opět najdete něco, co vás potěší :-).
 
 
 
Česká televize se rozhodla, že až do vyřešení nepříjemné kauzy herce Pavla Trávníčka digitálně vymaže z oblíbené pohádky Tři oříšky pro Popelku roli prince. Libuše Šafránková zatím ve filmu podmíněně zůstává, přinejmenším do okamžiku, kdy speciální etická komise rozhodne, zda její věta "Tváře umouněné od popela, ale kominík to není!" nemá nežádoucí rasistický podtext.
----------------------
Partnerky a partneři českých poslanců a senátorů se přimlouvají za to, aby se zákonná pracovní karanténa nevztahovala jen na zdravotníky a pracovníky sociálních služeb, ale i na politiky, protože to s nimi doma není k vydržení, jsou hádaví, mají spoustu faktických poznámek a navíc v menším prostoru běžného bytu nepomáhá, ani když se jim vypne mikrofon.
----------------------
Kriminalisté potvrdili, že lupiči, kteří přepadli v centru Prahy prodejnu luxusních hodinek a odnesli si z ní lup asi za 20 miliónů korun, měli podle záznamů bezpečnostních kamer při pohybu v prodejně nasazené roušky, takže pokárání za porušení hygienických předpisů jim nehrozí.
----------------------
Za zjevné lži při loňském sčítání lidu budou nejspíš podle zákona vyměřeny pokuty, protože dotyční respondenti svými nepravdivými tvrzeními zkomplikovali vyhodnocení dat. "Někteří obecně známí notoričtí lháři do dotazníku např. uvedli, že sdílí byt se 120 let starou osobou původem z Grónska," řekl Nedělním miniglosám šéf Českého statistického úřadu, "přestože nám lánský starosta opakovaně potvrdil, že nikdo takový v obci nebydlí." 
----------------------
Srbsko na protest proti zacházení s tenistou Novakem Djokovicem, který musel po odebrání víz jako neočkovaný hráč opustit Austrálii bez toho, aby mohl na slavném tenisovém turnaji v Melbourne obhajovat své loňské vítězství, vyhostilo s okamžitou platností ze země všechny klokany.
---------------------- 
U Staré Boleslavi pokračuje pátrání po medvědovi, kterého v okolí spatřilo několik lidí. Do pátrání se zapojil i vrtulník s termovizí, i když odborníci na české animované filmy zastávají názor, že kolem Staré Boleslavi by mělo být celkem bezpečno, protože medvědi se odjakživa potkávají spíš u Kolína.
----------------------
Dobře informovaný zdroj z prostředí nové české vlády potvrdil Nedělním miniglosám, že profesor Válek byl původně kandidátem na vedení jiného resortu než finálního zdravotnictví. Nakonec rozhodla speciální analýza Ústavu pro jazyk český, ze které vyplynulo, že by mezi obyvatelstvem mohlo vyvolat nepříjemné asociace, kdyby ministr obrany byl zároveň ministr Válek.
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

19 komentářů:

  1. Já jsem nikdy nevěřil že ten poslední medvěd v Čechách byl zastřelen..S vida, jsoi tady!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, že nebyl zastřelen, ale vzhledem k bezvýchodné situaci svého druhu se oběsil.

      Vymazat
    2. Nejspíš namydlil provaz a šel se do řeky zastřelit...

      Vymazat
  2. Tomu se říká pokrok v převýchově, zločinců… první nařízení, které dodržují. Je to pohodlnější, než nosit kuklu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba se to po dopadení vezme jako polehčující okolnost.

      Vymazat
    2. Je tu i další polehčující okolnost - pachatelé prý z místa činu ujeli na elektrokoloběžkách.

      Vymazat
    3. Ano, kriminalisti potvrdili, že po lupičích nezůstala žádná stopa, dokonce ani uhlíková.

      Vymazat
  3. Ad #6) Už se vše podařilo uvést na pravou míru, Hollywoodští filmaři u St. Boleslavi natáčejí kasovní trhák "Kubula se vrací".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kubulus lupulus, to znám z VŠ brigád :-).

      Vymazat
    2. off šem lupulus spíš ukazuje na vlka (canis lupus).
      Myslíš, že medvěd se dá nalákat na chmel otáčivý?

      Vymazat
    3. Občas se za jedním dobře vychmeleným otočí i Kuba Kubikula.

      Vymazat
  4. A když poslanec v domácnosti ještě navíc obstruuje, pak už je to vysloveně na prášky.

    OdpovědětVymazat
  5. Lupiči v rouškách tedy válejí :-D Skoro jako současný ministr zdravotnictví, byť tedy s malým v :-) A na novinku už se moc těším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědav, jestli to panu ministru vyjelo v pravidelné ranní svodce. Ale myslím, že tahle slavná doba Nedělních miniglos už je za námi :-).

      Vymazat
  6. Chci mít betlém jen pro sebe. V nadživotní velikosti!

    OdpovědětVymazat
  7. Misto Travnicka a Libusky zaplni prazdnou digitalni stopu transgender osoba, ktera presvedcive odehraje role prince i princezny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně aby jí byl střevíček! :-)

      Vymazat
    2. Naprosto dokonalé ukončení problému..!
      Nechápu, že se aktivisti ještě neozvali.
      A co bude s Třetím princem..?

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.