neděle 19. prosince 2021

Nedělní miniglosy č.619

Máme tu Zlatou neděli, která letos přináší nejen plné obchody, občas i plné zakázané vánoční trhy a čtvrtou zapálenou svíčku na adventním věnci, ale i poslední letošní vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Příští neděli, na Štěpána, má totiž redakce vánoční prázdniny, takže kulaté 620. číslo vyjde až v novém roce. Ale nepředbíhejme s kulatým číslem; dnes vás všechny vítám u vydání s číslem 619, které jako poslední nese visačku bláznivého "očkovacího" roku 2021.

Během uplynulého týdne jsem publikoval dva nové blogové příspěvky: Nejdříve jsem - s maličko polámaným tělem - napsal článek O stovce náručí, který ovšem nepojednával o mé vztahové přelétavosti, ale o vytváření zásob tepla na zimu. Druhým příspěvkem pak byl fotočlánek Okno tajemného budoáru, ve kterém jsem se sice zmínil i o budoárech klasických, ale ten svůj jsem vyfotil povýtce moderně :-). Když už tu máme poslední předvánoční dny, z minulého týdne ještě jednou připomenu atmosféru večera u hlavního pražského vánočního stromu na Staroměstském náměstí. A protože jsme si právě včera připomněli (tedy aspoň já ano, nevím jak vy) desáté výročí úmrtí pána, kterého jsem na rozdíl od toho dnešního považoval i za svého prezidenta, připomenu ho několika blogovými kousky z archivu: Bezprostředně jsem před 10 lety na informaci o úmrtí reagoval procházkou po Hradě (věřte-nevěřte, tehdy to ještě šlo) a osobní vzpomínkou O růžích a panáku pro Václava Havla. Před třemi lety jsem si výročí připomněl zveřejněním své jediné vlastní fotky, na které jsem kdysi Václava Havla zachytil - ve fotočlánku Jak dostat do svého hledáčku Václava Havla. A připomenout si dovolím i svou dobovou kritiku (a přestože mám Havlovy hry rád, kritiku opravdu kritickou :-)) Havlova filmu Odcházení.
 
Rozumím tomu, že přípravy na Štědrý večer vrcholí a času nejspíš není nazbyt. Kdybyste si ale přesto chtěli udělat klidný večer s knížkou, u které si nebudete muset pořád pamatovat, kde jste skončili, zkuste si třeba zdarma stáhnout pdf verzi mé knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu!  

Přeji všem zdejším milým čtenářům krásné, klidné a především zdravé Vánoce a věřím, že pod stromečkem najdete jen to, co vám udělá radost, co vás zahřeje u srdce a vytvaruje vaše ústa do spokojeného úsměvu. I když zrovna Nedělní miniglosy budou mít teď přestávku, jiné příspěvky vycházet budou, takže se těším, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu třeba opět najdete něco, co vás potěší :-).
 
 
 
Policie na Novém Zélandu zadržela muže, který si v různých očkovacích centrech nechal aplikovat během jediného dne 10 vakcín proti covidu, pravděpodobně v podvodném zastoupení osob, které mu za to zaplatily, aby se samy očkování vyhnuly. Zatímco podle původního počítání by teď měl muž být proti covidu imunní až do roku 2572, výrobce vakcíny připustil, že dotyčný bude nejspíš muset jít - aby si uchoval aspoň základní stupeň ochrany - spolu s ostatními už po třech měsících na další přeočkování, jestli se ovšem do té doby nepromění v netopýra.
----------------------
Ministerstvo zahraničí na první tiskové konferenci po nástupu nového ministra potvrdilo, že po létech nesmyslných odkladů konečně naváže plnohodnotné diplomatické vztahy s piráty z Karibiku.
----------------------
V pátek odpoledne přeletělo nad Českou republikou ve speciální cvičné formaci pět stíhaček JAS-39 Gripen, které na počest nadcházejících Vánoc vytvořily obrazec vánočního stromku. Od té doby se lidé na sociálních sítích do krve hádají, jestli šlo spíš o smrček, borovičku nebo jedličku.
----------------------
Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se omluvil za incident z noci ze čtvrtku na pátek, kdy byl před chystaným jmenováním nové vlády - opilý a agresivní - převezen do střešovické nemocnice. Mluvčí označil své chování za výjimečné selhání, kterého lituje: "Bral jsem to původně především jako experiment, během kterého jsem si chtěl aspoň jednou v životě prakticky vyzkoušet, jak mnohovrstevnatě dokáže člověka inspirovat takové množství alkoholu, které pan prezident konzumoval prakticky denně po celý svůj aktivní život." Jiří Ovčáček připustil, že ho jako nepříliš trénovaného člověka nakolec skolila i o dost menší dávka a se smutným povzdechem dodal provinile: "A to jsme ještě nebyli U Pinkasů!"
----------------------  
Nový ministr vnitra Vít Rakušan potvrdil Nedělním miniglosám drobnou změnu tradičních vánočních pravidel: Letos již nebude postačovat, aby člověk na Štědrý den nejedl až do večeře maso, ale k tomu, aby mohl vidět zlaté prasátko, bude muset navíc předložit nejvýše 48 hodin starý negativní PCR test.
----------------------
Klasická filmová pohádka Tři oříšky pro Popelku se letos dočkala norského remaku pod názvem Tre nøtter til Askepott. Nové zpracování předchází v dost konzervativním českém prostředí kontroverzní pověst - především kvůli avizovanému láskyplnému polibku mezi muži, který ne zcela zaslouženě zastínil jiné, pro českého diváka obtížně překousnutelné změny - např. že tři oříšky vypadají jako tři žaludy, Popelčina sesta Dora je nově celkem fajn děvče a princezna Liběna shodila dobrých 60 kilo. "Tohle ještě nic není," předpovídá norský producent filmu. "Větší povyk nastane, až přivezeme do Čech naši novou verzi pohádky o nezbytném přechodu na stoprocentně obnovitelné energetické zdroje - O Větrníkovi, Slunečníkovi a Měsíčníkovi."
----------------------
Nedělní miniglosy rozhodně nechtějí přispívat k šíření už tak dost četných různorodých poplašných zpráv, tak svou prozatím neověřenou neoficiální informaci o tom, že český Ježíšek kvůli vysoké inflaci a druhotné platební neschopnosti nezvládne splnit přání obsažená v četných vánočních dopisech, a požádal proto insolvenční soud oficiálně o ochranu před věřiteli, před kterými se skrývá na neznámém místě, nebudeme zveřejňovat dříve, než si ji potvrdíme z nezávislého zdroje.
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

23 komentářů:

  1. Panuje zejména obava, že 🌙 Měsíčník se svojí přílivovou energií bude v Čechách vypískán...

    OdpovědětVymazat
  2. aAd #7) Mluvčí Hradu prohlásil, že pan prezident již požádal dědu Mráze, zda by Ježíškovy závazky nepřevzal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby to v tom případě nebyl "dodavatel poslední instance".

      Vymazat
  3. Ad #3) Jde rozhodně o borovičku. Akorát se znalci nedokážou dohodnout, jde-li o borovičku spišskou nebo slováckou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Standardně slováckou, jen když to gripeny nezvládnou v té rychlosti vytočit, tak potom chvíli i spišskou.

      Vymazat
  4. Droběna, byla to Droběna! :-) A ekologičtí bratři Slunečník, Měsíčník a Větrník moc pobavili. Už se těším na norskou předělávku Mrazíka o globálním oteplování :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bože, Droběna, to je přece jasný! Nevíš, kde jsem přišel na Liběnu? To je asi už norská verze :-).

      Vymazat
    2. Myslím, že to promluvila vzpomínka na Libušku Šafránkovou :-)

      Vymazat
    3. To je možné. Jenže ta kdyby bývala shodila 60 kg, dostala by se do oblasti antihmoty :-).

      Vymazat
  5. Ovčáček trénink napoprvé trochu přehnal, ale jak se říká, těžko na cvičišti, lehko na bojišti, příště to bude lepší.
    Já jsem měl takové tréninky v životě asi tři a jistá adaptace opravdu byla znát :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vidět, že máme podobný počet takových extravagancí. Chce to pravidelnější trénink. Jak říkal Ladislav Pešek ve filmu Adéla ještě nevečeřela: "Srdce jako zvon, játra jako kámen!" :-)

      Vymazat
  6. Všechny dobrý!!!
    Ježíšek má kliku, že není ještě k tomu v karanténě😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Horší bude, až ho vytrasují po Štědrém večeru. To pak půjdeme do karantény všichni :-).

      Vymazat
  7. Ta vanocni formace byla opravdu vyjadrenim miru a lasky. Na Jiraku to splasilo holuby tak, ze malem naletavali do lidi a Zmur si myslel, ze zacala valka:) Tak stastne a vesele!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ony jsou gripeny docela slyšet, i když letí sólo, natož když je jich pět. Neměl jsem tentokrát to potěšení vánoční formaci vidět a slyšet a nechybí mi to :-).

      Vymazat
  8. V sobotu jsem si také vzpomněla. V neděli jsem sledovala film.
    Nevím, jak to celé bylo - jen jsem zaslechla, že se o tom zmínil taťka, ale je mi Ovčáčka trochu líto. Může se to stát každému, jen u nás se to neřeší, jde-li o někoho známého, vědí to najednou všichni.
    I já tobě přeji krásné a klidné Vánoce. V Novém roce hodně štěstí a zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Normálně by mi Ovčáčka bylo tako líto, ale, víš, ono je to trochu jako kdysi s Al Caponem: Nemohli ho dostat za vraždy, tak vzali zavděk aspoň krácením daně. Ovčáček už měl být dávno bez práce kvůli zásadnímu překračování hranic role mluvčího (viz aktivní vstupy do volební kampaně, svévole v tom, s kým bude komunikovat a s kým ne, protože se mu "nelíbí", atd.). Jestli mu pozici ztíží aspoň to, že se ožral a vyváděl u toho nepřístojnosti, budu to brát v jeho případě jako spravedlivý trest :-).

      Vymazat
  9. Ve skutečnosti chtěl pan Ovčáček uchránit pana prezidenta před dalšími zdravotními potížemi a rozhodl se jeho zásoby vypít sám. Obětavý chudák, kterého nikdo nechápe.

    Děkuji, opravdu jsem se pobavila! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jestli každá prezidentská návštěva po dobu dvou mandátů přinášela jako dárek láhev, myslím, že - při vší úctě ke schopnostem pana mluvčího - by museli najmout na Hrad několik rot brigádníků :-).

      Vymazat
  10. Velice krásné miniglosy, pobavila jsem. :) Nechtěla bych vystupovat jako nějaký hnidopich ale stíhačky a vánoční stromeček mi tak nějak už z podstaty k sobě moc nepasují. A covidové příspěvky se jednou určitě stanou součástí knihy Humor za časů covidu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Představuji si, jak si na generálním štábu romanticky rozkreslují jednotlivé formace, aby to zdola vypadalo co nejvánočněji :-).

      Vymazat
  11. Zeman bude kandidovat ještě v dalších letech. Je to osudem zkoušený politik.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.