neděle 12. prosince 2021

Nedělní miniglosy č.618

Ono to na první pohled vypadá, že Vánoce a Nový rok jsou ještě kdesi daleko za obzorem, ale Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", už vidí dopředu: Tohle 618. vydání, u kterého vás srdečně vítám, je letos předposlední. Ještě si příští týden dáme poslední adventní číslo a o Vánocích náš týdeník nevyjde, protože drobné i větší absurdity světa kolem nás, které jsou hlavním zdrojem potravy Nedělních miniglos, si jistě taky dají zaslouženou vánoční přestávku, aby doplnily síly, sešikovaly své řady a do nového roku vyrazily odpočinuté, s čerstvou energií, silnější než kdy dřív :-).

Během uplynulého týdne jsem přidal zde na blogu dva nové příspěvky: Připomněl jsem Wilhelma Steinitze, prvního šachového mistra světa a rodáka z Prahy, a abych v kolotu jen velmi mírně povzbudivých epidemických zpráv aspoň trochu předstíral tu správnou předvánoční náladu, ukázal jsem na pár fotkách, jaká panuje atmosféra večer u hlavního pražského vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Z předchozích týdnů ještě připomenu fotočlánek Focení roztřesenýma rukama a malou předadventní básničku Tělo Cyrilovo. Z archivu to doplním již minulou neděli povytaženou - skoro 10 let starou - povídkou O ztracené víle, abyste věděli, co dělat, když najdete ve městě vílu, která zabloudila, což se děje každou chvíli, protože - jak jistě víte - opravdové víly mají jen velmi slabě vyvinutý orientační smysl. 
 

Už jen týden a něco se bude zkracovat den a prodlužovat noc, než přijde optimistický zimní slunovrat. Pokud v období nejdelších nocí hledáte nějakou knížku, u které si nebudete muset pořád pamatovat, kde jste skončili, zkuste si třeba zdarma stáhnout pdf verzi mé knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu!  

Přeji všem zdejším milým čtenářům hlavně dobré zdraví. Pokud si na vás už zlotřilý virus troufnul, držím palce, ať co nejrychleji pozná, že v souboji s vaším odhodláním se mu ubránit by musel vynaložit příliš mnoho energie, takže by si měl ve svém vlastním zájmu co nejdříve sbalit svůj DNA raneček a zmizet po anglicku. No a společně budeme doufat, že některá oblastní hygiena nevytrasuje Ježíška, protože to by pak byla věru smutná karanténa. Držím palce, ať máte co nejvíc důvodů k úsměvu a už teď se těším, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu třeba opět najdete něco, co vás potěší :-)
 
 
 
Prezident Zeman v souvislosti se svými výhradami k jednomu z navržených ministrů budoucí vlády Petra Fialy požádal místopředsedu končící vlády Karla Havlíčka, aby jako úřadující ministr dopravy zajistil, že přes prezidentovo rozhodnutí nového ministra do funkce za žádných okolností nejmenovat nepojede vlak.
----------------------
Kardinál Duka odmítl pozvání finalistky televizní soutěže Stardance, farářky Martiny Viktorie Kopecké ke společnému exhibičnímu štědrovečernímu tanci, i když se místo moderátorem Markem Ebenem trochu škodolibě navržené samby nakonec rozhodla nabídnout pro taneční začátečníky přece jen o něco přijatelnější ekumenický ploužák.
----------------------
Podle mediálně zjednodušeného pravidla by v České republice měli všichni, kdo nosí uniformu, podstoupit povinné očkování proti covidu-19. Někteří politici se podle důvěrných informací Nedělních miniglos na ministerstvu zdravotnictví dotazovali, jestli se to týká i těch, co sice přímo uniformu nenosí, ale mají již ve své tornistře připravenou maršálskou hůl.
----------------------
Několik českých médií nezávisle na sobě potvrdilo, že v některých českých supermarketech se navzdory přísným bezpečnostním opatřením objevila nebezpečná coronavirová mutace omega. Mluvčí obchodního řetězce potvrdil, že informace je částečně pravdivá, nešlo ovšem o virovou mutaci ale o oblíbený ztužený rostlinný tuk. 
----------------------
Delegáti celosvětového kongresu sněhuláků v grónském Godthaabu se jednohlasně shodli na tom, že léto poslední dobou flagrantně porušuje základní osobnostní práva členů organizace, možná dokonce ještě víc než odvěký nepřítel sněhuláků, pochmurnatka mrkvová.
----------------------  
Hlavní námitkou prezidenta Miloše Zemana proti kandidátu Pirátů na post ministra zahraničí, Janu Lipavskému, je jeho nedostatečné vzdělání, protože tento kandidát je pouhým bakalářem. Podle informací Nedělních miniglos prezident navrhl při jejich posledním jednání designovanému premiérovi Fialovi na tento post jako mnohem lepšího a všestranně vyhovujícího kandidáta magistra Kellyho, který se navíc právě chystá na obhajobu své doktorské práce na téma Použití elixíru neviditelnosti v české zahraniční politice. 
----------------------
Betlémské světlo nebude podle vyjádření cizinecké policie vpuštěno na území České republiky do té doby, dokud nebude mít v pořádku svůj covid pas.
----------------------
Kvůli nedorozumění, které vzniklo špatným překladem ze zahraničního zdroje, se čeští odmítači očkování omylem sešli na velké demonstraci antiwaxerů před vchodem do pražské pobočky muzea Madame Tussaud.
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

25 komentářů:

  1. Ad #6) O spor o tento post se začala zajímat i BIS; podle její tajné zprávy je všeobecně známo, že magister Kelly je anglický špión a je docela možné, že se mu podařilo nahradit pana prezidenta homunkulem, kterého tajně stvořil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě, řekl bych, se mu tedy práce moc nepodařila. Jestli je výrobek ještě v záruce, vrátil bych ho.

      Vymazat
  2. Ostatne Mgr.Kelkey byl také jen bakalářem, ktery se podvodné vydaval za magistra... Ostatně jako mnozi nasi "turbostidovani" politici mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby to věděl "Zmikund" Winter, napsal by povídku Nezbedný magistr :-).

      Vymazat
    2. Magistr Kelly pry Zemanova jatra vydava za kamen mudrcu.

      Vymazat
    3. Však takoví haruspikové byli něco jako starověcí prognostici; pro něco takového by pan prezident mohl mít pochopení :-).

      Vymazat
  3. Podle Bartoše je Lipavský "kvalitní kandidát". Personální bída pirátů je neuvěřitelná. Ve vládní sestavě jsou ale i další "hvězdy" - ministrem školství bude venkovský učitel na základní škole a vědu bude mít na starosti osoba, která možná někdy slyšela o Einsteinovi.

    Mutace omega je zničující, během roku zemřel už třetí členy skupiny Omega.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně mi připadne jako pitomost kádrovat kandidáty na ministry podle dosaženého vzdělání. Když se podívám, kolik jsme už měli politicky zcela neschopných akademiků...

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Nevím, koho máš na mysli, ale z těch dnešních Blažek je určitě velmi schopný a Válkovi bych také věřil, že resortu bude rozumět.
      Ale obecně si myslím, že pro důležité funkce vzdělání by mělo být podmínkou, to se nakonec ve státní sféře všude vyžaduje i na mnohem nižší pozice, než je ministr, pokud namítneš, že na politiku škola není třeba, protože je volen, pak Lipavský nevyhovuje ani tomu, protože zvolen nebyl.

      Vymazat
    4. Nicmene, takovy rekneme Hamacek melnpouze stredoskolske vzdelani..a jaksibto nevadilo

      Vymazat
    5. Dnes se doklady o vzdělání požadují na spoustě míst, kde podle mne vůbec nejsou třeba, a politika je toho dobrým příkladem. Samozřejmě vím, že ministři se mohou rekrutovat i z těch, co nejsou voleni, ale to je politickou odpovědností těch, co si je za ministry vyvolili nebo vyjednali. Prezident není ten, kdo svévolně určuje "obecné podmínky pro výkon funkce", ale panu Zemanovi je v téhle karatelské roli, která si osobuje zcela neexistující práva dobře, to víme dávno. Domnívám se, že z jeho pohledu je to čistý osobní šprajc, pro který potřebuje najít záminku, tedy ji našel ve stupni vzdělání. Kdyby dotyčný byl trojnásobný inženýr, našel by ji jinde, tím jsem si jistý. Jinak pan Lipavský je mi celkem ukradený, nemám žádný zájem na tom, aby právě on byl ministrem zahraničí, jen říkám, že prezident opět - jako už tolikrát - dělá, co mu nepřísluší, a sonduje, co ještě mu projde. Nijak nezastírám, že bych byl opravdu velmi spokojený, kdyby mu v tomhle nějaký přiměřený právní postup - pokud možno ještě během jeho mandátu - zatnul tipec :-).

      Vymazat
    6. No jo, jenže když už hledají záminku, měla by být na úrovni, ale hlavně aspoň trochu věrohodná. Postavit ji na lžích a polopravdách, což všechny ty důvody evidentně jsou, je fakt hodně mimo. A taky je zajímavé, kolik lidí je ochotno těm nesmyslům věřit a šířit je dál.

      Vymazat
    7. Úroveň se, myslím, v tomto případě odvíjí od něčeho jiného než od našeho očekávání.

      Vymazat
  4. Protože "návrhuje" neznamená "přikazuje", myslím, že ÚS na to taķé (za 2-5 měsíců) dojde a radost ti neudělá :),

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když ctění pánové juristé kdysi dávali ústavu dohromady, nepočítali s takovým škodičem, jakým je Miloš Zeman. Kdyby ano, ustanovili by Ústavu v duchu werichovského rhinocephaloidiotismu, takže by na svých osmnáctistech stranách řešila podrobně a do důsledků všechny myslitelné varianty :-).

      Vymazat
  5. Pánové diskutující, jukněte na tento odkaz- takový je to “takový rozstřel” debaty na prezidenta Zemana. Není co dodat… https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vyber-informaci-o-nazorech-milose-zemana-na-jmenovani-ministru-40380772

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to by Miloš Žeman odpověděl: "Jen blbec nemění názory." :)
      Myslím, že tehdy měl pravdu Havel a teď Zeman, totiž že prezident nemá být jen razítkem premiéra a návrh může posoudit a také případně neschválit.

      Nakonec Zeman ustoupil a teď už se Fialova vláda nebude moct vymlouvat na Babiše a může hned přistoupit k realizaci svých slibů. Docela se těším, jak teď bude všechno pěkně fungovat :).

      Vymazat
    2. Zeman nic neriskuje. Při první příležitosti dá jasně najevo, že ministr zahraničí je nýmand a že on to přece dávno říkal. A všichni budou spokojeni :-).

      Vymazat
  6. Představa, jak Duka tančí sambu, mě tedy dostala do kolen :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když pánbůh dopustí, i motyka spustí ..

      Vymazat
    2. Když jsem to psal, taky jsem si představoval, a nebylo zrovna snadné udržet v kavárně aspoň zbytek "poker face" :-).

      Vymazat
    3. Kardinál Duka je specialista na tanec svatého Víta.

      Vymazat
    4. Přesně tak. Se sv. Vítem hezky rameno na rameno :-).

      Vymazat
  7. Omikron zničí pracně budované imunity. A napřesrok další injekce - tentokrát čtyřikrát ročně!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.