neděle 5. prosince 2021

Nedělní miniglosy č.617

Minulý týden byl poněkud bláznivý, a strávil jsem ho víceméně v práci, takže jsem neměl skoro žádný čas na blog, na focení, na sociální sítě a vlastně ani na zprávy. Do toho až příliš příchylný virus navštěvuje lidi, na kterých mi zatraceně záleží, takže klidný advent s myšlenkami na vánoční svátky mi zase začne, až budou v pořádku, do té doby to pro mě bude jen obyčejný nervózní prosinec. Stejně nemám ani kde koupit vánoční františky a bez nich, obávám se, žádné Vánoce ani být nemůžou. Uvidíme tedy, jestli se podaří tahle podivná adventní mračna aspoň trošku rozehnat dnešními Nedělními miniglosami, naším svérázným blogovým týdeníkem, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Srdečně vás vítám již u 617. čísla.

Během uplynulého týdne jsem stihl zveřejnit jediný příspěvek a i za to jsem byl rád. V pondělí jsem si ho načrtl v hlavě, v úterý jsem ho ve vlaku lehce rozepsal a pak jsem se k němu dostal až ve čtvrtek v noci, kdy jsem ho "ve zrychleném řízení" dokončil a vnikl z toho fotočlánek Focení roztřesenýma rukama. I proto ještě jednou připomenu oba články z předešlého týdne: Předadventní básničku Tělo Cyrilovo a malou "fotostudii" vzniku nové podzimní dobřichovické fotografie s pracovním názvem Ranní procházka. Z archivu tentokrát povytáhnu pro změnu malou povídku (hrůza, už skoro 10 let starou, je to vůbec možné?) O ztracené víle, abyste věděli, co dělat, když najdete ve městě vílu, která zabloudila. Na policii z vás jistě budou mít radost :-).
 

Pokud v období nejdelších nocí hledáte nějakou knížku, u které si nebudete muset pořád pamatovat, kde jste skončili, zkuste si třeba zdarma stáhnout pdf verzi mé knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu!  

Přeji všem zdejším milým čtenářům hlavně dobré zdraví, ať pro vás mohou být příští dny víc adventem než prosincem a ať máte dost důvodů k úsměvům, které vyváží úbytek slunce. Když to dáme všichni dohromady, to by v tom byl mikulášský čert, abychom aspoň drobnou náhražku nevytvořili - aspoň do té doby, než se sluníčko vrátí z karantény. Přeji krásný adventní týden a už teď se těším, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu třeba opět najdete něco, co vás potěší :-)
 
 
 
Bývalý dodavatel elektrické energie, firma Bohemia Energy, se na tiskové konferenci k letošní zimní marketingové kampani  pochlubila, že letos mimořádně dopřeje všem svým klientům populární Black Friday mimo jiné i každý pátek.
----------------------
Luxusní obchody v San Franciscu před Vánoci zabednily svoje výlohy v obavách před organizovanými gangy lupičů. "Mohlo by se na první pohled zdát, že zabedněním ztratily naše obchody ten správný punc opravdového luxusu," řekl Nedělním miniglosám šéf jednoho takového zabedněného řetězce, "musím ale zdůraznit, že na naše výlohy s luxusním zbožím používáme výhradně značkové bednění."
----------------------
Některé evropské liberální organizace požadují okamžité zboření všech soch svatého Martina, protože dnešním pohledem zcela nestoudně preferoval bílé koně.
----------------------
Z pokusu navrátit se k dávno překonaným rakousko-uherským pořádkům podezřívají některé nacionalistické politické síly novou koaliční českou vládu poté, co byl na ministra vnitra navržen předseda STAN, Vít Rakušan, a v souvislosti s obtížnou srozumitelností projevů oficiálního kandidáta na post ministra zdravotnictví Vlastimila Válka se začaly objevovat názory, že by ho mohl ve funkci nahradit epidemiolog Rastislav Maďar.
----------------------  
Česká vláda na návrh ministerstva zdravotnictví rozhodla, že Mikulášové a andělé se mohou zúčastnit mikulášské nadílky jen v tom případě, že mají platné potvrzení o minimálně dvou dávkách očkování proti covidu-19. "Abychom ještě více nerozdělovali již tak dost názorově rozdělenou společnost a aby si nikdo nemohl stěžovat na diskriminaci, rozhodli jsme, že se výjimečně mohou tradiční nadílky zúčastnit i lidé neočkovaní," řekl Nedělním miniglosám ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, "ti ale výhradně v roli čertů!"
----------------------
Český premiér Andrej Babiš oznámil, že se ho na Úřadu vlády pokusil napadnout ozbrojený muž. Když se ale ukázalo, kdo ve skutečnosti byl cíl špatně připraveného útoku, agresor se panu Babišovi slušně omluvil a uvedl, že mu nechtěl ani v nejmenším ublížit, protože chtěl napadnout až nového premiéra Fialu, ale z nesrozumitelného zpravodajství špatně pochopil, co v politické praxi znamená, když prezident někoho pověří sestavením vlády. Premiér vzal nedorozumění s pochopením a dodal, že on sám v těch legislativních blbostech taky plave, takže se oba aktéři nakonec události společně zasmáli a rozešli se v dobrém. Na rozloučenou pak premiér doporučil útočníkovi, aby se na úřad přišel zeptat zase za 14 dní, kdy už by snad mělo být možné celou záležitost vyřídit k jeho spokojenosti.
----------------------
Hradní kancelář dodala prezidentovi do jeho vyjednávacího izolačního akvária ozdobnou květinu v květináči, aby to měl ve své nové kanceláři pěkné. Došlo ovšem k menšímu diplomatickému faux-pas, když kolemjdoucí král Miroslav krásné květině bez postranních úmyslů zazpíval svůj oblíbený popěvek Rozvíjej se poupátko a byl pracovníky ochranky zatčen za pokus o zesměšnění hlavy státu, za což mu hrozí až propadnutí loutny.
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

15 komentářů:

  1. Ó jé, to mě moc mrzí, s tím covidem. Tak ať starosti brzy pominou a z prosince se stane ten správný advent! Jo a taky se mi nějak zpřeházeně zobrazuje první miniglosa. Tak aspoň to by mohlo jít napravit podstatně lépe a rychleji :-)
    PS: Rakousko-uherské tendence jsou skvělé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opět stejná formátovací chyba v administraci jako před nedávnem: Když nějaký text v první miniglose zvýrazním kurzívou, zvýrazněný text se zařadí až na konec odstavce. Pro jiné miniglosy to neplatí, jen pro tu první. Nerozumím, jen konstatuji a omlouvám se :-).

      Vymazat
  2. Ad #7) A BIS začala prošetřovat o jako květinu vlastně jde, zda to je fiala šedivá nebo adéla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, zahrát "Princi můj maličký, spi" bych si asi netroufl. Ještěže ten hafík měl skoro metrák! :-)

      Vymazat
    2. K dalsimu nechtenemu incidentu doslo, kdyz pana prezidenta ohlodali dravi okrasni sneci, kterymi dal hradni vybor osadit akvarium na zaklade petice svezu akvaristu, aby prostor nepusobil tak puste.

      Vymazat
    3. Z bezpečnostních důvodů se do akvária nepořizovali šneci-ohlodávači, ale šneci-žužlači :-).

      Vymazat
  3. Ad #2) Ano, bednění je od čínského výrobce Ša Lung.

    OdpovědětVymazat
  4. A Pašeracka Tereza Hluskovs uvízla v Pákistánu, nebot tamni celní správa se odvolala proti osvobozujícímu rozsudku..."Když v base tak pořádně brucet, a ne přestat po pulce polovičateho mrouskani"dal se slyšet Šéf Pákistánské čelní správy Ibrahim Ahmed Javam Ukaž...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslel jsem, že už je doma, tahle komplikace mě překvapila. Ale v Pákistánu musí být přece pěkně, jinak by tam lidé nejezdili, že?

      Vymazat
  5. #4 Agresor se spletl… ?
    Tolik skryté empatie od premiéra bych nečekala🙂

    OdpovědětVymazat
  6. Ti ekologové jsou vlastně rasisti, kdyby tak netrvali na odstavení uhelných elektráren, sníh by stále padal sice ne úplně černý, ale aspoň znečištěný, a to by mohli aktivisti BLM s přimhouřením oka akceptovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kdyby se neodsiřovalo, mohl by mít sníh i žlutý nádech :-).

      Vymazat
  7. Nejsem surovec, ale virus - podle definice - napadá jen jiné viry! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.