neděle 31. října 2021

Nedělní miniglosy č.612

Říkal jsem si, že když se nám změnil letní čas na normální, budu mít o hodinu více času na napsání Nedělních miniglos. To bych ale nesměl do tří do rána upravovat fotky ze včerejšího focení u zamlžené Vltavy (nebojte, taky se tu objeví nějaký výběr). Nakonec místo hodiny navíc mám tedy paradoxně "hodinu na méně", ale uklidňuje mě skutečnost, že mám příští týden dovolenou, abych si mohl užít všeliké fotografické workshopy, přednášky a výstavy, které jsem si do těch pár dnů naplánoval. Ale bez ohledu na moje aktuální a s blogem přímo nesouvisející aktivity se dá spolehnout na to, že i dnes opět vycházejí Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", u jejichž vydání vás zase po týdnu vítám.

V uplynulém týdnu jsem zveřejnil dva články: Do rubriky Po paměti jsem přidal z pohledu dnešní situace v Afghánistánu skoro neuvěřitelnou vzpomínku na to, jak jsem kdysi bydlel s bohatým Afgháncem. Druhý článek byl inspirován náhodným nálezem krásného věnování v knížce milostných básní, staré 130 let: O milostném věnování v Písních Závišových, který - jak už to u mě bývá - spustil zajímavý kolotoč nových objevů a informací, které jsem se ve škole nedozvěděl nebo jsem právě nedával pozor. Z minulého týdne ještě připomenu článek Jak používám instagram a přikládám i přímý odkaz na svůj web, kde nedávno vznikla speciální webová galerie s nově vytvořenými fotkami z mé 10 let staré první japonské cesty  - symbolicky v rozsahu 36 obrázků starého černobílého kinofilmu: Černobílý Japan 2011.
 
V příštím týdnu vás - tentokrát už opravdu naposled - pozvu na svou závěrečnou komentovanou prohlídku své malé fotovýstavy Začátek velké cesty, kterou čeká ve středu 10. listopadu od 18:00 v kavárně Divadla Kámen na pražském sídlišti Invalidovna po více než tři čtvrtě roce "dernisáž". Kdo z vás tedy přijít chtěl a zatím to nestihl, má poslední příležitost probrat se mnou v tomto prostoru mezi vystavenými obrazy osobně důležité i nedůležité věci kolem fotek či jiných témat; všechny srdečně zvu a rád se s vámi při té příležitosti uvidím.
 
Dny se kvapem krátí a noci prodlužují, tak pokud pro ně hledáte nějakou knížku, u které si nebudete muset pořád pamatovat, kde jste skončili, zkuste si třeba zdarma stáhnout pdf podobu mé knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! 
 
Přeji všem i nadále hlavně pevné zdraví a pokud možno co nejčastěji úsměv ve tváři, a těším se, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu opět najdete něco, co vás potěší. Krásný týden! :-)
 
 
 
V souvislosti s významným státním vyznamenáním pro herečku Jiřinu Bohdalovou české feministky zopakovaly svůj dřívější požadavek, aby se kromě Bílého lva v podobných případech udělovala i Bílá lvice. Jinak jsou ale prý státní vyznamenání genderově víceméně v pořádku, což feministky dokumentují na skutečnosti, že medaili za zásluhy mohla kromě několika starých politických psů získat před nedávnem bez větších problémů i Čuba.
----------------------
Slibovaná silná polární záře po sluneční magnetické bouři nakonec nebyla tak silná, aby byla vidět i v České republice, jak původně slibovali meteorologové. Právě sestavovaná koaliční vláda nicméně podle našich informací chce dát právo na polární záři do nového vládního prohlášení, protože prý je naše společnost tak výrazně polarizovaná, že by si polární záři rozhodně zasloužila.
----------------------
Aby si prakticky vyzkoušeli moderní metody politické práce, v nejmenované české střední škole se dohodli, že budou řešit četné pozdní příchody, které narušují první vyučovací hodinu, stejným způsobem, jako mezinárodní společenství řeší hrozbu klimatické změny: Jediní dva studenti ze třicetičlenné třídy, kteří chodí ráno vždy včas, se proto zavázali, že budou chodit ještě o pět minut dříve, a když tento závazek nesplní, uvalí na sebe sankce.
----------------------
Pravděpodobný budoucí premiér Petr Fiala slíbil, že jeho vláda zruší všechna protiepidemická opatření okamžitě, jakmile pominou důvody pro jejich zavedení, nejméně tak rychle, jako tomu bylo (a ještě bude) u letního času.
----------------------
Speciální senzory rozeznávající zvuky výstřelu byly jako v prvním městě na světě veřejně instalovány v Plzni. Zároveň plzeňský magistrát zakázal vjezd do centra města některým starším typům automobilů, jejichž provozní zvuky nový senzor bohužel od výstřelů nedokáže odlišit. "Samozřejmě průběžně pracujeme na dalším vylepšení technických parametrů senzoru," řekl Nedělním miniglosám zástupce dodavatele. "Nově připravovaná verze založená na nové generaci umělé inteligence by měla identifikovat i ty případy, kdy si někdo z někoho na ulici vystřelil."
----------------------
Čeští komunisté potvrdili, že - ač v principu čistí materialisté - si budou po letošním katastrofálním volebním výsledku po dlouhé době připomínat víc než Velkou říjnovou socialistickou revoluci obyčejný Svátek zesnulých.
----------------------
Česká policie hledá svědky, kteří by pomohli s přesnou identifikací neznámého zadrženého muže. "Muž o sobě zmateně prohlašuje, že je Lot, synovec Abrahámův. Stále opakuje že bohužel už nemá ženu, ale především díky tomu je na letošní zimní sněhovou nadílku připraven lépe než jiní čeští silničáři, a tajuplně se u toho usmívá."
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

17 komentářů:

  1. On není zvuk výstřelu jako zvuk vystrely..Jako v te anekdote..Joe vystrel, třeba nas nekdo uslyší..uz nemuzu, dosky mi šípy..Neni tedy jednoduche vyvinout talkovy sensor, a krome vyfuku je mozna i jina záměna..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve středu jedu do Plzně, tak že bych to vyzkoušel?

      Vymazat
  2. Ad #2) Ještě že už v poslanecké sněmovně nebudou komunisté, jinak bys se mohlo stát, že hlasování o polární záři by se změnilo na hlasování o rudé záři nad Kladnem.
    Ostatně jméno severní polární záře Aurora Borealis může u někoho vyvolat nostalgické vzpomínky na jeden pověstný výstřel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak se kalila ocel, se už také nedozvíme.

      Vymazat
    2. Ano, polární záře nad Kladnem stejně jako Aurora kdekoli mohou vyvolat nepříjemné reminiscence :-).

      Vymazat
    3. Zrovna na Kladně se vždycky kalívalo dobře :-).

      Vymazat
  3. Hlavně se nestřelit do vlastní nohy!😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímalo by mě, jestli je senzor stavěný i na případ použití tlumiče.

      Vymazat
  4. Automobily nerozpoznatelné od střelby jsou naprosto skvělé :-D Ještěže se ségra už stihla odstěhovat do vesnice za Plzní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se střelba opakuje, senzor prý dokáže určit rychlost a směr pohynu střelce. Vypadá to tedy, že by se systém mohl používat i pro tipování starých automobilů, které překročily maximální rychlost v uzavřené obci :-).

      Vymazat
    2. Doufejme, že systém nebude reagovat na projevy plynatosti.

      Vymazat
  5. Jeden senzor by se uživil u nás na domě. Ještě by to chtělo doladit, aby měl taky automatické zaměřování a mohl střelce rovnou sejmout. Ten pohled z okna na toho pošahanýho motorkáře bych si vyloženě užívala. Možná i sklenku vína bych si k tomu dala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslyš, nemáš ty skrytě sadistické sklony? :-)

      Vymazat
  6. Na letosni Dusicky pry frci cervene karafiaty, tvrdi Konecna:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to je trefné konstatování. Ale myslím, že materialismus je tam zakořeněný natolik, že z Dušiček budou v jejich podání vždycky jen Hmotičky :-)

      Vymazat
  7. Vypravili jsme se za polární září a našli vskutku jen polarizovanou společnost.
    Komunismus a Svátek zesnulých sedí, ale pomněme Zápotockého dílo Vstanou noví bojovníci.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.