neděle 24. října 2021

Nedělní miniglosy č.611

V uplynulém týdnu jsme si užili jeden bonusový letní den, po kterém už se rozjel podzim tak chladný a barevný, jak touto dobou bývá zvykem. Situace je celkem napínavá: Přemýšlíme např., kdo asi právě je vrchním velitelem naší armády a kdo by jím správně měl být, kdyby jím teď náhodou de facto nikdo nebyl. A rozhodujeme se, jestli vzhledem k nabíhající další vlně koronavirové epidemie nemáme vánoční dárky nakoupit raději už teď, aby pak před Vánoci ještě bylo kde. Ale ať už je doba jakkoli turbulentní a nevyzpytatelná, má ještě některé pevné pilíře, např. skutečnost, že v neděli - jako už je tomu více než 12 let - opět vycházejí Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", u jejichž vydání vás zase po týdnu vítám.

V uplynulém, pro mne dost rušném týdnu jsem stihl napsat a zveřejnit jen jediný článek - o tom, Jak používám instagram. Z předešlého týdne proto ještě připomenu svůj návrh uctít tak důležitý prvek našich životů, jakým je šťastná náhoda, pojmenováním některého z našich náměstí - v článku O náměstí Šťastné náhody. A přikládám ještě přímý odkaz na svůj web, kde nedávno vznikla nová webová galerie s nově vytvořenými fotkami z mé 10 let staré první japonské cesty  - symbolicky v rozsahu 36 obrázků starého černobílého kinofilmu: Černobílý Japan 2011.
 
Dnes už vím, že ve středu 10. listopadu od 18:00 se v Divadle Kámen na pražském sídlišti Invalidovna uskuteční "dernisáž" spojená s definitivně poslední komentovanou prohlídkou mé malé fotovýstavy Začátek velké cesty, která bude v půlce listopadu konečně po skoro deseti měsících nahrazena novou expozicí. Prohlídka bude samozřejmě vhodná pro všechny "opozdilce", kteří se na jaře a v létě nestihli přijít podívat, a kdoví, je možné, že něco nového a překvapujícího by se mohli dozvědět i ti, kdo už výstavu viděli. Tak kdo by chtěl se mnou při té příležitosti při sklence vína (nebo čehokoli jiného) osobně probrat důležité i nedůležité věci kolem fotek či jiných témat, je samozřejmě srdečně zván :-).
 
Dny se kvapem krátí a noci prodlužují, tak pokud pro ně hledáte nějakou knížku, u které si nebudete muset pořád pamatovat, kde jste skončili, zkuste si třeba stáhnout pdf podobu mé knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení).  
 
Teď, když epidemie covidu podle statistiků i lékařských praktiků opět sílí, je logické popřát vám i nadále hlavně pevné zdraví a - pokud to bude jen trochu možné - i optimistickou náladu. Já se každopádně těším, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu opět najdete něco, co vás potěší. Krásný týden! :-)
 
 
 
Několik občanů vzpomínajících nostalgicky na období komunistické nadvlády podalo na český stát žalobu pro podvod, protože na konci nadějně vypadající několikahodinové fronty nedostali banány ani toaletní papír, ale nenáviděnou vakcínu proti covidu.
----------------------
Letošní předvánoční prodej živých kaprů je rovněž ohrožen váznoucími dodávkami elektronických čipů z Asie. "Zásilku důležitých komponent očekáváme až těsně před Vánoci," řekl Nedělním miniglosám tiskový mluvčí rybníku Svět. "Nehotoví kapři se zatím svážejí na plochu blízkého letiště, kde budou čekat na kompletaci ve třeboňských montovnách."
----------------------
V Polsku zakázali školačkám nosit krátké sukně, aby jimi nedráždily spolužáky a učitele. Dráždit učitele leností a nepozorností v hodinách se ovšem naštěstí v polských školách i nadále smí.
----------------------
Protože na podzim epidemie covidu-19 jako obyčejně sílí, takže není jasné, jestli nebude třeba spustit v listopadu další lockdown, česká vláda zvažuje posun důležitých podzimních a zimních svátků na léto, kdy - jak se zatím zdá - nemoc zlobí nejméně. "S Vánocemi to bude jednoduché, prostě místo po zimním slunovratu budou po letním a místo zimních hvězdiček nám budou do noci svítit svatojánské mušky," řekl Nedělním miniglosám ministr zdravotnictví Vojtěch a trochu smutně konstatoval, že ve Finsku bude muset o Štědrém večeru déle čekat, než se setmí. "O termínech, na které budou přesunuty další významné svátky, třeba výročí založení Československa, Den boje za demokracii, silvestr s Novým rokem, Dušičky nebo výročí Velké říjnové socialistické revoluce, se bude ještě jednat, protože letní kalendář se přesunutými akcemi rychle zaplňuje, takže možná budeme muset z léta přesunout na zimu pár doposud letních svátků, které stejně nikdo neslaví, takže by měly být z epidemiologického hlediska bezpečné."
---------------------- 
České matriky by měly nově umožňovat zapsat u dítěte nikoli tradičního otce a matku, ale dva rodiče bez dalšího upřesnění. Základní starořímská zásada Otec je nejistý, matka je jistá se proto změní na modernější Rodič 1 je nejistý, dvojka je jistá.
----------------------
Známý nizozemský vampyrolog Abraham Van Helsing přišel s odvážnou hypotézou, proč se prezident Miloš Zeman v posledním měsíci téměř neobjevoval na fotografiích: "Kdyby byl pan Zeman upírem, čemuž by nasvědčovala skutečnost, jak strašně např. českým senátorům pije i na dálku krev, nemohl by se objevit na fotkách pořízených digitálními zrcadlovkami." Bývalý prezident Václav Klaus, který Miloše Zemana navštívil v nemocnici, určité znepokojivé optické projevy připustil: "Je pravda, že pan prezident se v nemocničních zrcadlech odráží jen velmi slabě, ale to se mi také často děje a jako striktní racionalista to přisuzuji našemu společnému dlouholetému nedostatku sebereflexe."
 
Dnes přidám i jeden bonus: Jaká je prognostická síla Nedělních miniglos, to nejlépe ukazuje - v souvislosti s čerstvým výsledkem voleb vedení KSČM po komunistickém volebním propadáku - miniglosa z NMg č.561 z 11. října loňského roku: "Dlouholetí funkcionáři KSČM včetně předsedy strany dali po výrazném neúspěchu komunistů v krajských volbách své funkce k dispozici, protože správně tuší, že volba vedení na nastávajícím sjezdu strany pro ně bude tak jako tak Konečná." :-)

 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

23 komentářů:

  1. Ta Konečná ma jak se zdá nomen omen...Pokud ovsem se nenaplni heslo "Vstanou noví bojovníci"...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že noví bojovníci budou ještě nějakou dobu pěkně spinkat :-).

      Vymazat
  2. Kapři bez čipů, auta bez šupin a jako Damoklův meč nad námi visící hrozba dalšího lockdownu. A navíc Konečná se konečně dočkala. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen jestli nejsou kapříci naprogramovaní, aby nás kousli do prstu :-).

      Vymazat
    2. Jen ti, jejichž program je zavirovaný.

      Vymazat
  3. Ad #6) Buffy, přemožitelka upírů navrhuje provést zkoušku česnekem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby se použil česnekový Langoš, mohlo by to probudit upozaděné vzpomínky.

      Vymazat
  4. Ad #2) Jedná se hlavně o kapry hladké (bez šupin), takže na policii Třeboň již přišlo několik anonymních udání, že na letišti se povalují naháči.

    OdpovědětVymazat
  5. Kdyby náhodou došlo na energetickou krizi a nebylo čím svítit, třeba by se hodily lampiony.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lampionový průvod (býv. oslava VŘSR) však ministr přesunul na březen 2022.

      Vymazat
    2. I dušičkové svíčky by mohly pomoct :).

      Vymazat
    3. Jak říkali od začátku bolševici, u říjnové revoluce už na nějakém tom měsíci nezáleží :-).

      Vymazat
  6. Ta upirska teorie by vysvetlovala, proc pan prezident nedostal k merunkovym knedlikum a klobase jeste dalsi typickou lahudku pro pacienty na ARO - cesnekove topinky. Zadala bych v takovem pripade ve stresovicke nemocnici audit krevnich zasob!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejradši prý krevní skupinu nula (obdoba Pepsi Zero :-)).

      Vymazat
  7. V dnešnej dobe už ani tá matka nie je istá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještěže už máme pokročilé vědecké metody k určování otcovství/mateřství. Jak velmi dobře formuloval v rámci své filosofie Jára Cimrman, nevíme tak sice nic, ale zato zcela přesně :-).

      Vymazat
  8. Montovna kaprů a nedostatek sebereflexe válí :-) Kdyby to ovšem s těmi zrcadly takhle opravdu fungovalo, obávám se, že by tím beznadějně padlo celé jedno výrobní odvětví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rád tuhle myšlenku prodám jako rozhodující marketingovou bombu výrobcům moderních bezzrcadlovek :-).

      Vymazat
  9. V Polsku teprve teď? Minisukně se přece v našich školách zakazovaly už před půl stoletím. Anebo jinak: není nad národní zájmy, přece si to tam nenechají rozvracet nějakými západními manýrami, pryč s Bruselem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Polsku to, myslím, není "teprve teď", ale spíš "už zase".

      Vymazat
  10. Došel jsem k závěru, že Zemanův pobyt v nemocnici je politickou záležitostí!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.