neděle 5. září 2021

Nedělní miniglosy č.605

Astronomové jsou ve srovnání s meteorology benevolentnější, tak do léta řadí i kus září, ale dítka školou povinná vědí své: Když se jednou chodí do školy, to už není žádné léto, i kdyby venku byl právě hic jak v Egyptě. Slavnostním všeobecným testováním byl zahájen nový školní rok, děti se dozvěděly, kdo smí a kdo nesmí zpívat, tak nám, myslím, pomalu roste nová generace, která by také měla rozumět absurditám všedního dne, o kterých - mimo mnohé jiné - už víc než 12 let pojednávají naše Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Srdečně vás vítám už u 605. vydání asi nejdéle vycházejícího  českého blogového nedělníku a přeji vám krásnou první poprázdninovou neděli.

Tento týden jsem se vrátil k osvědčenému režimu tří článků do týdne, takže - když si odečteme právě tyhle Nedělní miniglosy - mohu připomenout, že tento týden vyšel nejdříve fotočlánek Černobílé léto, obsahující ukázky černobílých fotek, které jsem během léta pořídil nebo do černobílého podání s odstupem času přepracoval. Druhým článkem pak byl poněkud rozdurděný text O citátech mudrců, který reaguje na opakující se vlny hoaxů, které se tváří jako "zaručeně pravé" citáty významných osobností, aniž by o tom ovšem ony osobnosti něco věděly. No a z minulého týdne ještě připomenu básničku Modlitba ke sv. Valburze, která - ač by se takový rým zdál být nasnadě - se ani chviličku neodehrává na burze :-).
 
V úterý skončila společná výstava na dobřichovickém zámku, kde jsem měl i tři svoje fotky, které jsem před prázdninami představil v článku Jak jsem soutěžil na svém zámku. A ještě jednou tu zopakuji odkaz na "pozdrav z hlubokého archivu", 12 let starý článek O veliké mlze, který je v poupravené podobě také součástí mé knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení v pdf formátu).  
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví a taky pořád ještě (žáci a studenti laskavě prominou) pozitivně letně naladěnou mysl a těším se, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu opět najdete něco, co vás potěší :-).
 
 
Podle některých plánů mezinárodních sportovních organizací jak se vyrovnat s covidovou pandemií, by měli mít očkovaní a neočkovaní sportovci své vlastní oddělené disciplíny. Mezinárodní olympijský výbor dokonce uvažuje o tom, že kromě tradiční olympiády a paralympiády by se za 3 roky měla v Paříži nově konat i zcela nová velká soutěž - neočkoviáda, což ale bude vyžadovat v přípravě značné organizační úsilí a finanční zdroje, a byla by tedy velká škoda, kdyby se do té doby podařilo pandemii zvládnout.
---------------------- 
I když původně česká vláda chtěla kvůli úsporným rozpočtovým opatřením zmrazit platy státních zaměstnanců, nakonec ji blížící se termín parlamentních voleb přesvědčil, že je třeba se zasadit o vyrovnání inflačních ztrát. "Hnutí ANO chce rozhodně všem lidem dorovnat negativní dopady inflace," potvrdil Nedělním miniglosám premiér Babiš, "zvlášť když jsou ekonomičtí experti našeho hnutí přesvědčeni, že když inflaci ukážeme, že se jí nebojíme, a přidáme odvážně všem občanům na platech, inflace se naší rozhodnosti lekne a uteče do Polska."
----------------------
Prudké zdražování lodní kontejnerové dopravy z Asie má podle analytiků největší dopad na ceny velkých a neskladných výrobků, kterých se do kontejnerů vejde jen omezené množství. "Podle našich predikcí zdraží nejvíc velcí plyšoví medvědi, protože úprava výrobních postupů vedoucí k jejich ekonomicky výhodné krychlizaci nebyla bohužel u nečekaně konzervativních evropských dětí přijata s pochopením," řekl nám ministr hospodářství a dopravy Karel Havlíček. Výrazně zdražit mají i v Číně vyrábění Müllerovi krtečci, což kritizují zejména komunisté, zdůrazňující obtížně zpochybnitelný fakt, že za jejich vlády bylo Československo ve výrobě krtečků na rozdíl ode dneška zcela soběstačné.
----------------------  
Tajuplnou bleskovou povodeň během dne, který byl paradoxně zcela beze srážek, řešili meteorologové v týdnu v Ústí nad Labem. Ukázalo se, že záplavy způsobila svahem urychlená vlna slz dojetí početných podporovatelů hnutí ANO plakajících štěstím při úvodním projevu českého premiéra na kopci nad městem během oficiálního slavnostního zahájení volební kampaně, která se v údolí fatálně spojila s jinak celkem snadno zvládnutelným proudem slz beznaděje místních zastánců marketingově zcela neschopné opozice.
----------------------
Pařížská muzea Carnavalet a Louvre se rozhodla nahradit římské číslice u panovníků číslicemi arabskými, protože římským číslicím nerozumí stále výraznější většina mimoevropských návštěvníků a v poslední době ani většina mladých Evropanů, protože římské číslice se už na běžných školách často ani neučí. Podle očekávání se proti takové změně postavili všichni historikové, Daniel Landa a při mimořádné spiritistické tiskové konferenci i Ludvík 16., který se nechal skrze stoleček slyšet, že kdyby se ve své době psal takto, Republika by měla k jeho zasloužené popravě o důvod víc. Vedení obou muzeí jsou ale rozhodnuta naplánovanou změnu dokončit, protože podle nich jde pouze o zvyk, takže se i čeští návštěvníci budou muset vyrovnat s tím, že důvěrně známá jména uvidí napsaná v netradiční podobě jako např. Karel 4., Jindřich 8. nebo 6. Lenin.
----------------------
Novozélandský obchodní řetězec Countdown oznámil, že po pátečním útoku radikálního islamisty vyřadil z prodeje všechny nože a nůžky. Podle odpovědi mluvčího řetězce na kritiku ze strany rodičů novozélandských školáků a na nabroušený vytýkací dopis Jiřího Lábuse bude obchod nabízet jako náhradu pro školou povinné děti zcela bezpečného plyšového oslíka, který umí stříhat ušima, a Jiří Lábus, který se proslavil svou dávnou hláškou z filmu Páni kluci "Nůžkííí, nožéééé, brousíííím!" může v uspořeném čase brousit svůj ostrovtip.
---------------------- 
Již tradičně se představení opery Rusalka v podání zpěváků, sboru a orchestru Národního divadla odehraje v přírodním amfiteátru v Šárce. Podle bulvárních pozorovatelů české hudební scény se snad tentokrát podaří udržet pověstnou rivalitu Šárky a Rusalky v přijatelných mezích, takže by nemělo hrozit, aby si obě dámy při představení vjely do vlasů, jako když předloni Rusalka bránila Antonína Dvořáka proti Bedřichu Smetanovi logicky podporovanému Šárkou. Rusalka se ale musela přes tlumočníka ze znakové řeči předem smluvně zavázat, že miluje jen svého prince a neprojeví žádný zájem o Ctirada, protože jak už se mnohokrát ukázalo, lehce žárlivé Šárce stačí jen málo, aby se stala Divokou.
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

22 komentářů:

  1. Ad #5) Prý to bude platit i v oblečení, XL bude čtyřicítka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čili "od L do XXXXL" je římskou obdobou českého rčení "od desíti k pěti"?

      Vymazat
  2. Ad #6) Obchodní řetězec Countdown by si měl hlavně posvítit na cenové nůžky. Rozevírají se vražedně.
    A svíčkové báby se dotazují, zda se zákaz bude týkat i kratiknotů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro Srílančany je slovo "kratiknot" v anglickém překladu prakticky nesrozumitelné, někteří si ho překládají jako zauzlovanou krakatici, což považují mylně za nástroj, který se nedá použít pro extremistické účely. Otázkou ovšem je, co nastane, až si naši diskusi zde na blogu přečtou.

      Vymazat
  3. Ja ksem byl asi predloni v Šárce na Fonu Hiovannim..Spustil se dest,tak bylo predstaveni skonceno a druha pule se nehrala..Ale ta cesta v desti..Don Giovanni byl nakkonec John do vany..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, komtur předloni kvůli počasí nepochodil, loni se nehrálo... Obávám se, že letos už Don Giovanni neunikne :-).

      Vymazat
    2. "Helejte, Hiovanni, nejte vy nějakej ten "Fon"?" :-)

      Vymazat
  4. Co se týče opozice, kampan zatim presvedcuje presvedcene a v Babisovychbpriznivcich bohužel spíše naopak povzbuzuje chuť jit k volbam..

    OdpovědětVymazat
  5. Ad #4) A bezradná policie váhala, zda má nasadit slzný plyn...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svou si přisadil i baron von Kratzmar paniku vyvolávajícím výkřikem: "Pláče, i rostlina pláče!"

      Vymazat
    2. Ha, správně má být "květina". Už zapomínám :-).

      Vymazat
  6. Myslím, že události v Ústí měly i zábavnou stránku, třeba v informaci, že režisér Klusák chce s mladým Babišem natáčet film, ne však dokumentární, ale hraný. A pan Šafr prý bude s nezaměstnaným juniorem psát knihu. Můžeme se tak těšit na Nobelovu cenu za literaturu a filmové Oscary za režii a výkon v hlavní mužské roli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babišovic rodina je vůbec literárně činná.
      Junior by mohl na dílo otěcka navázat titulem "O čem sním, když náhodou taťka spí".

      Vymazat
    2. To bude zase spousta naoko pobouřených, kteří si knížku při první příležitosti dychtivě přečtou :-).

      Vymazat
  7. Vida a ja si rikala, proc je Minecraft tak popularni. Plysaci z Minecraftu se daji do libovolneho kontejneru skladat stejne jako Tetris!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má to jen jednu nevýhodu: Pokud není kontejner od mořské vody moc prožraný, zespodu neubývá :-).

      Vymazat
  8. Nezbývá než doufat, že ta verze Rusalky, která v Šárce zazněla, nebyla ona moderní inscenace, která se odehrává v bordelu. To by vztahu se Šárkou příliš nepomohlo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aby se nám ještě tak Rusalka se Šárkou nakonec sešly v serailu, to by teprve bylo stylové zmatení! :-)

      Vymazat
  9. Super, nejvíc mě pobavil Ludvík promlouvající skrze stoleček a krychlizace plyšáků. Jauvajs, už ta představa bolí. :D

    OdpovědětVymazat
  10. Jubilejní výběr.. ehm, tento týden sis dal záležet, aby byly glosy skutečné prosyceny kulturními hodnotami Čechů!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.