neděle 6. června 2021

Nedělní miniglosy č.593

Vypadá to, že s mrazy jsme se pro letošní jaro už konečně rozžehnali, a na řadu se tak dostávají rovnou letní bouřky. Města, silnice i vlaky se znovu zaplnily lidmi, kteří nejenže opět chodí do práce, do hospod  a do divadel, ale dokonce si o překot plánují své dovolené u moře. Snažíme se dohnat aspoň část toho, co jsme byli donuceni zmeškat, a v tom návalu "šeříkové radosti z osvobození" vytěsňujeme to, co se už dohnat nedá. I nadále ovšem existují pevné body, které kdyby býval měl svého času k dispozici Archimédes, jistě by naplnil svou hrozbu a pohnul by Zemí, třeba Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a pravidelně se v něm o nedělích dozvídáme, co nového se odehrálo ve světě kolem nás. Všechny milé návštěvníky srdečně vítám už u 593. čísla nejspíš nejdéle vycházejícího českého blogového nedělníku :-).

V uplynulém týdnu jsem publikoval dva nové články: První byl fotograficky experimentální a prakticky jsme si v něm v prostředí večerní a noční staré Prahy vyzkoušeli a předvedli, co je a jak dlouho trvá MODRÁ HODINKA. V pátek jsem pak přidal naopak velmi krátký článek s Miniaturou o geografických předsudcích, ve kterém se v hutné zkratce odrážejí mé - obtížně vysvětlitelné a čistě na emocích postavené - cestovatelské preference. Z minulého týdne ještě jednou připomenu svou čerstvou "šlechtitelskou zkušenost" v článku Jak jsem se (zázrakem) vetřel mezi pěstitele růží a pro milovníky imperfekt, futur či kondicionálů i pokus o vlastní překlad další básně Christiana Morgensterna Mezi časy
 
Pro zájemce z řad zdejších čtenářů tu mám i jeden "last call" v podobě pozvánky na komentovanou prohlídku své aktuální malé výstavy v Divadle Kámen na pražské Invalidovně, kde budu v úterý 8. června od 17:30 hod. vyprávět o vystavených fotkách a jejich souvislostech s dlouhodobým projektem Pražské domy. Kdo by se chtěl přijít podívat a "pokecat" ve vlídném prostředí o fotkách i o jiných věcech, stačí, když mi o svém zájmu dá vědět a domluvíme se, divadlo pro nás bude ten večer otevřené (včetně divadelního baru :-)). A ti, kterým se ještě v nejisté epidemické době pořád ještě nechce moc vycházet mezi lidi, mohou využít toho, že jsem nedávno všem zájemcům zpřístupnil knížku svých (nově upravených) blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás z názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení v pdf formátu). 
 
Přeji vám všem i nadále hlavně pevné zdraví a krásné dlouhé červnové dny. A samozřejmě, budu se moc těšit, že se na těchto blogových stránkách opět shledáme - nejpozději zase za týden u nového čísla Nedělních miniglos, ale raději ještě dřív :-).
 
 
Miloš Zeman není podle senátního bezpečnostního výboru nadále schopen vykonávat úřad prezidenta republiky. Někteří experti, kterých se Nedělní miniglosy dotázaly na jejich stanovisko, sice po odborné stránce s konstatováním Senátu víceméně souhlasí, zároveň ale poukazují na skutečnost, že případ by mohl být velmi nebezpečným precedentem do budoucna a pokud by propříště pouhá zjevná nezpůsobilost vykonávat nějaký úřad měla vést k odchodu dotyčné osoby, ve veřejném životě našeho státu by nezůstal kámen na kameni.
----------------------
Světová zdravotnická organizace WHO potvrdila, že pokračuje pátrání po Pacientovi Nula, od kterého se začala do světa šířit koronavirová epidemie. Experti zároveň uvedli, že se aktuálně prošetřuje závažné podezření, že císař Claudius ve skutečnosti nezemřel na otravu houbami, jak se snažili vsugerovat římským občanům i dalším generacím podplacení doboví letopisci.
----------------------
Američtí levicoví aktivisté bojují za to, aby Johna Husa v novém hollywoodském životopisném velkofilmu hrál někdo z černošských herců, protože tak celosvětově významnou myšlenku jako "Hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, mluv pravdu, drž se pravdy, braň pravdu až do smrti!" rozhodně nemohl říct či napsat člen zdegenerované a arogantní bílé rasy tyjící z majetkové a vojenské převahy a bezostyšně překrucující skutečné dějinné události.
----------------------  
Hradní mluvčí Jiří Ovčáček rezolutně popřel podezření, že nepřípustným způsobem překračuje hranice své úřednické role prezidentova mluvčího a místo věcných komentářů zprostředkujících stanoviska prezidenta formuluje ve veřejném prostoru svévolné politické výzvy: "Toto infantilní urážlivé nařčení mé zcela nestranné a profesionální práce jen potvrzuje obsahovou i ideovou vyprázdněnost současné opozice, které - jak věřím - v říjnových volbách společně ukážeme, zač je toho loket, a zcela ji odstavíme od jejího zhoubného vlivu na atmosféru v naší jinak krásné zemi."
----------------------
Podle pražských zoologů se přímo do velkoměsta zřejmě postupně vracejí některé velké šelmy. "Na medvědy, lvy a tygry v pražských ulicích si ještě nejspíš budeme muset nějakou dobu počkat, ale po vyhodnocení květnových výsledků můžeme s radostí oznámit, že během května zaznamenaly např. naše fotopasti na Olšanských hřbitovech hned několik Nočních vlků v doprovodu nejmenovaného českého poslance. Vypadá to přitom, že jde o vlky ryze českého původu, protože s nějakými vlčími migranty by se takový pravý vlastenec jako Jaroslav Foldyna jistě nezahazoval." 
 ----------------------
Bývalý prezident Václav Klaus popuzeně odešel v průběhu živě vysílaného rozhlasového rozhovoru ze studia veřejnoprávního Radiožurnálu, protože se moderátor opakovaně ptal na jeho roli při poskytnutí půjčky 1.3 miliardy dolarů Sovětskému svazu na přelomu let 1989/90. "Pan redaktor se nesmyslně držel úplně marginálního bulvárního tématu, které nikoho kromě pár miliónů nýmandů nezajímá,  a vůbec se mě neptal na to, co je dnes pro vývoj v naší zemi opravdu určující, třeba kdo by měl do nadcházejících těžkých let politicky vést autentickou českou pravici, a proč právě já."
----------------------
Pražský arcibiskup Dominik Duka na tiskové konferenci odmítl, že by měl s bývalým poslancem Dominikem Ferim společného cokoli jiného než řádové jméno a oblíbený účes.

 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

25 komentářů:

  1. Tak snad nám Dominik nespustil dominový efekt..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda ho, Afroameričanů je spousta, ale tohle byl jediný pořádný afročech :-).

      Vymazat
  2. Ad #7) A s ním i všichni dominikáni (psi Páně)...

    OdpovědětVymazat
  3. Ad #) No jistě, šelma sedlák by velkoměsta ani nepáchl.

    OdpovědětVymazat
  4. Mně se zdá, že by bylo vhodnější hledat pacienta č. 1 než 0.
    Jiřího Ovčáčka velmi kladně hodnotí Pavel Novotný, prý by ho hned zaměstnal. Takový tandem by mohl mít nečekaný synergický efekt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zřejmě experti vycházejí z názoru, že i pacient č.1 se musel od někoho nakazit :-).

      Vymazat
    2. nyní vědci zjistili, že to chytil od mínus dvojky.

      Vymazat
    3. Něco mi napovídá, že někde na začátku byl nejspíš nějaký Velký Pčík :-)

      Vymazat
  5. Kdyz jsme u pacienta nula a netopyrich chripecek, na co vlastne umrel Batman?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správná otázka! Že by ho nakazil Joker? Mě se ten jeho úsměv nelíbil hned od začátku ....

      Vymazat
    2. Batman, stejně jako V.I.Lenin, je věčný! :-)

      Vymazat
  6. Kdyby se onen nebezpečný precedens zavedl i do byznysu, pak se obávám, že by zbořeniště ani zdaleka nezůstalo jen ve státní správě. Občas když vidím, jak různé věci fungují, tak se musím obdivovat, jak je možné, že jako lidstvo pořád ještě nežijeme v jeskyních - nebo rovnou na stromech :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Často žasnu, jak je možné, že to celé dohromady pořád ještě aspoň trochu funguje :-).

      Vymazat
  7. No Afročech, to je hodně dobrý! nechápu proč když byl v politice, nosil na hlavě tu příšernost, jen co z ní odešel, ostříhal se a hned už vypadá o dost míň odpudivě, nicméně pro mne dál je to takovej divnej týpek. Ale co bych chtěla, divnejma týpkama se naše politika jen hemží. Jen začínám mít čím dál tím větší dilema, kdo vlastně stojí za to, dát mu na podzim hlas. Z koalic nemám dobrý pocit, ale když mám hlasovat pro stranu, která mi připadá nejmíň zatížená minulostí tak stejně musím dát hlas koalici. A z těch stran které v koalici nejsou, není pro mne volitelná ani jedna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mého manžela si na FB zablokovali za celou tu dobu tři lidé - dva byli radikální islamisté a ten třetí Feri. Nemám a neměla jsem ho nikdy ráda, ten pokřivený charakter z něj úplně sálá.

      Vymazat
    2. Bejtt divnej týpek, to je v politice jeden ze základních přepokladů úspěchu i neúspěchu :-).

      Vymazat
    3. Společnost radikálních islamistů je v tomto případě povzbuzující :-). Feri, Feri, ty to vedeš...

      Vymazat
    4. Já už to psala v jiném komentu, mě z něj běhala husí kůže po zádech a ekloval se mi od prvního pohledu. Ne že je to kvůli jeho původu, ale prostě nesedělo mi na něm všechno. Kdoví, co tenkrát stálo v pozadí, když dostal na tom vinobraní po čuni....

      Vymazat
  8. Když se hledá pacient nula, od koho ten se nakazil? Od mínus jedničky? 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ne! Přece dávno platí, že nula od nuly pojde :-).

      Vymazat
  9. John Hus chodil v černém, ale nevím jak by utajil bělošskou tvář a žehnající ruce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohl by to být indián, kterého jeho rudý ryšavý bratr Zikmund místo upálení nechá stít tomahawkem. Asi se dám na scénáře, tyhle speciální by mě mohly docela bavit :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.